10 life hacks για να φαίνεται ο χώρος σου μεγαλύτερος και πιο ευχάριστος!

by K Admin

 

Δεν έχει σημασία πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι σου. Η λάθος διαρρύθμιση, η λάθος επιλογή χρώματος στους τοίχους και τα έπιπλα μπορεί να έχουν ως συνέπεια να κάνουν το σπίτι σου να φαίνεται μικρότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης, ένα μικρό σπίτι δε σημαίνει, απαραίτητα, πως πρέπει να είναι μουντό και άβολο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα μπορείς να κάνεις το σπίτι σου να φαίνεται πιο ευρύχωρο και άνετο:

 

1. Δώσε χώρο γύρω απ’ τα έπιπλα

Το να κολλάς τα έπιπλα στον τοίχο, π.χ. τον καναπέ σου, δε σημαίνει αυτομάτως ότι το δωμάτιο θα φαίνεται μεγαλύτερο. Άφησε μερικά εκατοστά απόσταση μεταξύ καναπέ και τοίχου ή/και μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις μία κονσόλα πίσω απ’ την πλάτη του. Δίνοντας «ανάσα» γύρω απ’ τα έπιπλα σου μπορείς να κερδίσεις περισσότερο χώρο και να βελτιώσεις την εμφάνιση του δωματίου.

 

2. «Παίξε» με τις αποχρώσεις

 

Τα σκούρα χρώματα σίγουρα προσδίδουν πολυτέλεια, ωστόσο μπορούν να κάνουν το χώρο σου να φαίνεται μικρότερος. Προτίμησε απαλά χρώματα όπως το λευκό, κρεμ, ή απαλό γρι και μπλε για να φαίνεται το σπίτι φωτεινό, ευάερο και πιο «ανοιχτό». Βάψε τους τοίχους, τα τελειώματα και τις λεπτομέρειες σε διάφορες αποχρώσεις ενός χρώματος, όπως το λευκό, υπόλευκο και μπεζ για να δώσεις μεγαλύτερη έκταση σ’ ένα δωμάτιο.

 

3. Επίλεξε πολυχρηστικά έπιπλα

 

Δεν χρειάζεται να στριμώχνεις πολλά έπιπλά σ’ ένα δωμάτιο. Η επένδυση σε έπιπλα που εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες/ανάγκες είναι ένας απλός τρόπος για ν’ ανανεώσεις ένα χώρο. Ενδεικτικά, μπορείς να προτιμήσεις τραπεζάκι σαλονιού με αποθηκευτικούς χώρους, ή πολυμορφικά και πτυσσόμενα έπιπλα, όπως καναπέ-κρεβάτι.

 

4. Δίπλωσέ το!

 

Οι αναδιπλούμενες τραπεζαρίες είναι μια εξαιρετική λύση για μικρούς χώρους. Δεν πιάνουν χώρο και μπορείς να τις αξιοποιήσεις σύμφωνα με τις συνήθειες σου. Για παράδειγμα, μπορείς να επεκτείνεις την επιφάνεια του τραπεζιού και να φιλοξενήσεις τους καλεσμένους σου. Για ένα μικρό διαμέρισμα υπάρχει και η λύση της πτυσσόμενης κονσόλας με την οποία ένα μικρό τραπεζάκι μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια ευρύχωρη τραπεζαρία.

 

5. Κουρτίνες

 

Οι μακριές (μέχρι το δάπεδο) ολόλευκες αραχνοΰφαντες κουρτίνες θα δώσουν μια αέρινη αίσθηση στο χώρο. Οι κοντές κουρτίνες, απ’ την άλλη, θα «συρρικνώσουν» το δωμάτιο. Οι ψηλές κουρτίνες ταιριάζουν, επίσης, σε ψηλά και στενά ανοίγματα. Αν ο χώρος σου είναι χαμηλοτάβανος, ανέβασε όσο πιο ψηλά γίνεται το κουρτινόξυλο. Απ’ την άλλη, αν θέλεις ν’ αποφύγεις τις κουρτίνες στα παράθυρα, χρησιμοποίησε περσίδες, στόρια ή κάθετα σκίαστρα. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα βελτιώσεις την εικόνα του χώρου σου, ενώ θα κρατήσεις έξω τα αδιάκριτα βλέμματα.

 

 

6. Διάταξη επίπλων

 

Δεν υπάρχουν «ειδικοί κανόνες» όσον αφορά στην τοποθέτηση/διάταξη των επίπλων. Δημιούργησε μια διάταξη που να είναι «διαφορετική». Στο καθιστικό, για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας καναπές και μία πολυθρόνα, επειδή έτσι λέει ο «κανόνας». Αντ’ αυτού, μπορείς να τοποθετήσεις τέσσερις άνετες πολυθρόνες. Στην κρεβατοκάμαρα, αν το κρεβάτι πρέπει να καλύπτει μέρος του παραθύρου, για να είναι πιο άνετος ο χώρος, τότε τόλμησε το. Μία απροσδόκητη διαρρύθμιση μπορεί να κάνει το χώρο σου πιο λειτουργικό, και ίσως αποκτήσεις επιπλέον χώρο για μία συρταριέρα, ή ένα γραφείο που δεν θα ταίριαζε σε μία «κλασική» διάταξη.

 

7. Φώτισε το χώρο σου με στυλ

 

Οι ανοιχτόχρωμοι πάγκοι σε κουζίνα και μπάνιο κάνουν τις επιφάνειες να φαίνονται πιο ευρύχωρες. Όσο πιο σκούρος είναι ένας πάγκος τόσο πιο μικρή φαίνεται η επιφάνειά του. Για μικρότερους χώρους, μπορείς να επενδύσεις σε ανοιχτόχρωμα καλάθια/κουτιά αποθήκευσης που να «δένουν» με το υπάρχον χρώμα του τοίχου. Για να φωτίσεις και ν’ «ανοίξεις» ακόμη περισσότερο το χώρο σου, επίλεξε υφάσματα και κουρτίνες σε φωτεινά χρώματα.

 

8. Χρησιμοποίησε καθρέφτες

 

Οι καθρέφτες είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν (μεγάλο -από τοίχο σε τοίχο-), ή περισσότερους καθρέφτες στο χώρο όπου θες να προσδώσεις περισσότερο βάθος. Επιπλέον, οι καθρέφτες αντανακλούν τόσο το φυσικό, όσο και το τεχνητό φως κι έτσι το δωμάτιο φαίνεται πιο ευρύχωρο και φωτεινό. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να τοποθετούνται κοντά σε παράθυρο, ή μπαλκονόπορτα έτσι ώστε ν’ αντανακλά το φυσικό φως της ημέρας στο σαλόνι σου.

 

9. Πλωτά ράφια παντού

 

Μην αφήνεις το χώρο στους τοίχους σου να χαραμίζεται. Αξιοποίησε τις γωνίες και τους κάθετους χώρους τοποθετώντας γωνιακές συνθέσεις με πλωτά ράφια. Τα πλωτά ράφια είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για να δημιουργήσεις αποθηκευτικούς χώρους και ν’ αναδείξεις (αντί να πετάξεις) τα αγαπημένα σου διακοσμητικά αντικείμενα.

 

 

10. Αναβάθμισε το φωτισμό σου

Μη βασίζεσαι στα φωτιστικά οροφής, τα οποία συγκεντρώνουν το φως σ’ ένα σημείο. Χρησιμοποίησε διάφορες πηγές φωτισμού σε κάθε δωμάτιο για να δώσεις την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος σου είναι μεγαλύτερος. Για να καταφέρεις να ορίσεις εύκολα το φωτιστικό ύφος του χώρου σου μπορείς να επενδύσεις σε λαμπτήρες LED, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σ’ ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Για βέλτιστα αποτελέσματα, υπάρχει –επίσης- η επιλογή της τεχνολογίας των ρυθμιζόμενων λαμπτήρων που προσφέρει το πλεονέκτημα ότι σ’ απαλλάσσει απ’ την υποχρέωση να επιλέξεις ένα μόνο λαμπτήρα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου. Με τα ρυθμιζόμενα φώτα θα μπορείς ν’ αλλάζεις εύκολα τη φωτεινότητα στα δωμάτια αναλόγως περίστασης και χρήσης.

Όπως είδες, ακόμα κι ένας χώρος με λίγα τετραγωνικά μπορεί να σου προσφέρει τις ανέσεις ενός μεγάλου διαμερίσματος. Απλά δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη