12 tips για πιο ασφαλή Χριστούγεννα

by K Admin

shutterstock_521893657

 

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και η όμορφη αυτή εποχή έρχεται με στολισμένα σπίτια, πολύχρωμα φώτα μέσα κι έξω από το σπίτι, πολλά καινούρια παιχνίδια και αρκετό μαγείρεμα στην κουζίνα για τα εορταστικά δείπνα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως μέσα σε όλη αυτή τη χαρά των προετοιμασιών, ας μην ξεχνάμε την ασφάλεια από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κακή χρήση ηλεκτρικών συσκευών, υπερφόρτωση σε πρίζες ή και όλους τους υπόλοιπους κινδύνους των εορταστικών δραστηριοτήτων.

 

 1: Τσέκαρε προσεκτικά κάθε ηλεκτρική διακόσμηση (διακοσμητικά φωτάκια κλπ) πριν τη χρήση για τυχόν ζημιές.

Οι σπασμένες πρίζες (στην υποδοχή του τοίχου, αλλά και στο φις από τα λαμπάκια), τυχόν χαλαρά ή γυμνά καλώδια ή ελαττωματικές συνδέσεις-επεκτάσεις καλωδίων μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή και πυρκαγιά.

Πριν ξεκινήσεις μέτρησε πόσες πρίζες έχεις διαθέσιμες στην περιοχή που θέλεις να στολίσεις και ανάλογα σχεδίασε που θέλεις να τοποθετήσεις τι. Θα πρέπει να ακολουθείς με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή σε κάθε περίπτωση και να μην κάνεις… του κεφαλιού σου. Φρόντισε οι συσκευές που έχεις συνδεδεμένες σε κάθε πρίζα να ταιριάζουν με τα αμπέρ της υποδοχής, υπολογίζοντας σε αυτά πόση τάση χρειάζονται και τα διάφορα πολύπριζα ή επεκτάσεις. Στην περίπτωση που αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις εξωτερικές διακοσμήσεις, σε καμία περίπτωση μην τις βάλεις κοντά ή πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Μείνε τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά τους.

 

 2: Μην υπερφορτώνεις τις πρίζες με συσκευές – λαμπάκια.

Εδώ μιλάμε για το πιο κλασικό λάθος των εορτών. Είναι κατανοητό ότι πιθανόν να θέλεις να στολίσεις το μπαλκόνι και το σπίτι σου με χιλιάδες φωτάκια και Άγιους Βασίληδες, ταράνδους και άλλα χαρούμενα Χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Αυτός  δεν είναι λόγος να τα βάλεις όλα στην ίδια πρίζα και μάλιστα μην αφαιρώντας ταυτόχρονα από επάνω τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρικές συσκευές. Οι παραφορτωμένες πρίζες και τα ελαττωματικά καλώδια (βλέπε 1) είναι η πιο συχνή αιτία για πυρκαγιές την εορταστική περίοδο.

Για την ακρίβεια, και επειδή πολλές φορές οι εν λόγω διακοσμήσεις έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε τάση, καλό είναι για κάθε «βαριά» συσκευή να χρησιμοποιείς μία πρίζα. Σε κάθε περίπτωση προφύλαξε τις λοιπές συσκευές σου (κυρίως τηλεοράσεις και υπολογιστές) μη βάζοντάς τις στην ίδια πρίζα με Χριστουγεννιάτικα φώτα ή λοιπές διακοσμήσεις.

Μάλιστα, επειδή λόγω της υπερφόρτωσης υπάρχει κίνδυνος να πέσει το ρελέ ασφαλείας στο σπίτι, καλό θα είναι οι ευαίσθητες συσκευές να είναι συνδεδεμένες είτε σε πολύπριζο ασφαλείας, είτε σε UPS.

 

3: Αγόρασε λαμπάκια με λάμπες οικονομίας και μην συνδέεις πάνω από 3 σετ σε κάθε πρίζα

Για να μην προκαλέσεις ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά από υπερφόρτωση επέλεξε λαμπάκια που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα όπως τα LED που είναι και πολύ πιο οικονομικά από τα κλασικά. Εάν χρησιμοποιείς προβολείς ή σποτάκια για να φωτίσεις κάποιες –μη ηλεκτροδοτούμενες- διακοσμήσεις πρόσεξε να αερίζονται σωστά και σε καμία περίπτωση μην τα ντύνεις με χάρτινα ή πλαστικά διακοσμητικά γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

xmas

 

4: Έλεγξε ότι τα λαμπάκια σου και οι λοιπές διακοσμήσεις έχουν πιστοποιητικά ασφαλείας.

Με έναν τεράστιο όγκο προϊόντων του είδους να έρχονται από την Άπω Ανατολή έλεγξε εάν όσα έχεις προμηθευτεί διαθέτουν την πιστοποίηση CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν την διαθέτουν ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσεις, ενώ καλό είναι να αγοράσεις όλα τα σχετικά διακοσμητικά από επώνυμους προμηθευτές.

 

5: Βεβαιώσου  ότι τόσο τα πολύπριζα όσο και οι διακοσμήσεις που θα χρησιμοποιήσεις στο μπαλκόνι είναι φτιαγμένες για εξωτερικούς χώρους.

Πέρα από αυτό πρόσεξε οι διακοσμήσεις σε μπαλκόνια και λοιπούς εξωτερικούς χώρους να είναι μακριά από νερό και άλλες πηγές άμεσης υγρασίας. Αν θέλεις να τυλίξεις φωτάκια, προτίμησε πλαστικούς σκελετούς ή ξύλινα πλαίσια και όχι τα κάγκελα, μιας και τα τελευταία είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού ως μέταλλα και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση ό,τι χρησιμοποιείς σε εξωτερικό χώρο πρέπει να είναι σωστά γειωμένο.

 

6: Κλείσε, βγάλε από την πρίζα και σβήσε όλα τα φωτάκια, κεριά και λοιπά διακοσμητικά πριν φύγεις από το σπίτι ή πριν πέσεις για ύπνο.

Τα κεριά που έχουν αφεθεί αναμμένα σε σπίτι χωρίς επιτήρηση είναι από τους βασικούς λόγους πρόκλησης πυρκαγιάς. Στο ίδιο πλαίσιο κράτησε αναπτήρες και σπίρτα μακριά από τα παιδιά και φυσικά μην αφήνεις τίποτε αναμμένο τα βράδια. Σύμφωνα με έρευνες τις ημέρες των εορτών άνω από το 70% των πυρκαγιών ξεσπάνε μεταξύ των 11 το βράδυ και 7 το πρωί. Σε ό,τι έχει να κάνει με ηλεκτρισμό, κάλυψε τις πρίζες τοίχου που δεν χρησιμοποιείς με ειδικά πλαστικά καλύμματα για να μην μπορούν τα παιδιά να εισάγουν μέσα αντικείμενα. Αυτή φυσικά είναι μια καλή συμβουλή για όλο το χρόνο, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα. Γενικά κρύψε, κράτησε τα καλώδια μακριά από μικρά παιδιά. Αν φοβάσαι ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσεις κάτι αναμμένο, υπάρχουν ειδικοί χρονοδιακόπτες που μπαίνουν στις πρίζες και μπορείς να ρυθμίσεις να κλείνουν τα πάντα σε συγκεκριμένη ώρα.

 

7: Καλύτερα χρησιμοποίησε κεριά με μπαταρίες και όχι κανονικά.

Όπως είπαμε και παραπάνω απέφυγε τα παραδοσιακά κεριά, μιας και είναι περισσότερο εστία προβλημάτων και κινδύνων, εδικά εάν έχεις μικρά παιδιά. Με την ίδια λογική, δείξε τη δέουσα προσοχή εάν έχεις τζάκι, μην αφήνοντας τα παιδιά μόνα τους. Αν επιμένεις να χρησιμοποιήσεις κεριά, τοποθέτησε τα κάπου ψηλά, σε μέρος που δεν μπορεί κάποιος να τα ρίξει και μακριά από εύφλεκτα υλικά. Κυρίως κράτησέ τα μακριά από το δέντρο.

 

8: Αν έχεις φυσικό δέντρο πότιζέ το τακτικά. Αν έχεις ψεύτικο, προσοχή στα εύφλεκτα υλικά.

Όταν αγοράζεις πραγματικό δέντρο πρόσεξε να είναι φρέσκο, μιας και έτσι θα μείνει πράσινο για πιο πολύ καιρό και δεν θα ξεραθεί αποτελώντας κάτι που θα συμβάλλει αρνητικά μετά από ένα πιθανό σπινθήρα. Πριν το βάλεις στο σταντ, κόψε 3-4 εκατοστά από τον κορμό και βάλε το στο σταντ, αφού το γεμίσεις πρώτα με νερό. Σε δωμάτια με υψηλή θέρμανση να ποτίζεις ακόμα συχνότερα για να μην ξεραθεί. Αν αγοράσεις ψεύτικο δέντρο αναζήτησε την ετικέτα που πιστοποιεί ότι είναι από άκαυτο υλικό ή ανθεκτικό στις φλόγες. Κράτησέ το μακριά από εύφλεκτα υλικά, και τουλάχιστον 2-3 μέτρα μακριά από πηγές θερμότητας. Εάν έχεις συναγερμό πυρκαγιάς, ελέγξτε εάν λειτουργεί σωστά. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από την εποχή, δεν είναι κακή ιδέα να έχεις σπίτι σου έναν πυροσβεστήρα.

 

shutterstock_521726278

 

9: Πρόσεξε πώς τοποθετείς τα καλώδια των συσκευών μέσα στο σπίτι σου.

Για να αποφύγεις τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, πυρκαγιάς ή ατυχήματος από πτώση, απόφυγε τα καλώδια να είναι εκτεθειμένα, πλακωμένα από έπιπλα, στριμωγμένα και τσακισμένα σε στενούς χώρους όπως πόρτες και παράθυρα, πατημένα κάτω από χαλιά, τοποθετημένα κοντά σε θερμαντικά σώματα ή καρφωμένα με καρφιά και συρραπτικά. Μην τοποθετείς καλώδια ή άλλες επεκτάσεις κοντά σε πόρτες, διαδρόμους και γενικά περάσματα όπου μπορεί να σκοντάψει κάποιος. Το ίδιο ισχύει και με τα διακοσμητικά λαμπάκια. Μην τα καρφώνεις και μην τα στηρίζεις με τρόπο που μπορεί να τρυπήσει ή να σκίσει το καλώδιό τους.

 

10: Όταν μαγειρεύεις μην φεύγεις από την κουζίνα ή μην αφήνεις μόνα τους τα παιδιά με ανοικτό φούρνο ή εστίες.

Όταν μαγειρεύεις και μαζί σου στην κουζίνα βρίσκονται παιδιά δείξε μεγάλη προσοχή, ειδικά εάν έχεις ανοικτό μάτι ή φούρνο. Απέφυγε να αφήνεις εκτεθειμένα μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Απομάκρυνε από την άκρη των πάγκων τυχόν συσκευές που θα μπορούσε να τραβήξει και να ρίξει ένα παιδί προκαλώντας ατύχημα ή δοχεία και σκεύη με ζεστό νερό και άλλα καυτά υγρά (π.χ. λάδι). Σε καμιά περίπτωση μην κρατάς το παιδί σου αγκαλιά όταν χειρίζεσαι θερμές συσκευές ή αιχμηρά αντικείμενα ή όταν βγάζεις φαγητό από το φούρνο, το μάτι ή το φούρνο μικροκυμάτων. Οτιδήποτε έχει χερούλια και λαβές που μπορεί να τραβήξει ένα παιδί πρέπει να είναι γυρισμένο προς την εσωτερική μεριά, ενώ όσο είναι δυνατόν προσπάθησε να χρησιμοποιείς τα πίσω μάτια της κουζίνας. Αφού τελειώσεις την προετοιμασία του εορταστικού δείπνου, μην ξεχάσεις να κλείσεις όλα τα μάτια και τον φούρνο. Πολλές σύγχρονες εστίες αλλά και φούρνοι έχουν ειδικά κλειδώματα για να μην ενεργοποιούνται από τα παιδιά και περιστροφικά κουμπιά που κουμπώνουν για τον ίδιο λόγο.

 

11: Όταν αγοράζεις παιχνίδια για παιδιά που λειτουργούν με μπαταρία ή πρίζα διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες και μην τα αφήσεις απλά στα χέρια τους και φύγεις.

Δώσε μεγάλη σημασία σε τυχόν προειδοποιήσεις και ετικέτες που φέρει το παιχνίδι, βρίσκονται εκεί για την ασφάλεια του παιδιού σου. Όλα τα παιχνίδια έχουν πλέον σήμανση από ποια ηλικία και ΠΑΝΩ είναι κατάλληλα (και όχι ότι είναι κατάλληλα ΜΟΝΟ για αυτή την ηλικία). Επίσης, πρόσεξε εάν κάποια από αυτά απαιτούν επιτήρηση ενώ παίζει το παιδί. Εάν το παιχνίδι που θα αγοράσεις απαιτεί μπαταρίες που δεν περιλαμβάνονται, φρόντισε να αγοράσεις. Εάν περιλαμβάνονται, έλεγξε εάν είναι σε καλή κατάσταση. Εάν οι μπαταρίες που απαιτούνται είναι μικρές (μέγεθος κουμπιού) βεβαιώσου ότι το κάλυμμα τους είναι βιδωμένο, μιας και πλέον σχεδόν όλα τα παιχνίδια έχουν αυτή την προφύλαξη για τις μπαταρίες. Γενικά πέρα από τις μικρές μπαταρίες πρόσεξε τα παιχνίδια με πολύ μικρά κομμάτια γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

 

12: Δείξε ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζεις βιντεοπαιχνίδια. Δεν είναι όλα κατάλληλα για κάθε ηλικία.

Σε αυτό το επίπεδο μπορεί να σε βοηθήσει και η ειδική σήμανση (PEGI rating) που φέρουν πάνω τους τα videogames. Έτσι μπορείς να καταλάβεις εάν το παιχνίδι που θα αγοράσεις είναι κατάλληλο για το παιδί σου. Πολλές φορές το παιδί παρασυρόμενο από τις παρέες μπορεί να σου ζητήσει ένα εντελώς ακατάλληλο παιχνίδι. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να ασχοληθείς και εσύ με το τι παίζει το παιδί σου, ακόμα και εάν δεν θέλεις να παίξεις εσύ. Έτσι, θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις, πόσο μάλλον σε περίπτωση που παίζει κάποιο online παιχνίδι. Επίσης, δες ποια είναι η καλύτερη κονσόλα για το παιδί σου, σύγκρινε και έλεγξε τις τιμές για να μην αγοράσεις κάτι που δεν ταιριάζει στην ηλικία ή την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη