15 tips για αυτούς που “βαριούνται” τις δουλειές του σπιτιού, αλλά θέλουν ένα τακτοποιημένο σπίτι

by K Admin

 

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που στη γλώσσα της μαμάς θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε «Θέλω αλλά δεν μπορώ, γιατί βαριέμαι». Είναι οι άνθρωποι που ούτε την ακαταστασία ή και την πιθανή «βρωμιά» δεν μπορούν, αλλά ούτε έχουν κέφι και διάθεση να καθαρίζουν ή να τακτοποιούν όπως ο υπόλοιπος «κανονικός» κόσμος. Αν και εσύ προσπαθείς να κρατήσεις το  σπίτι σου καθαρό και τακτοποιημένο, αλλά χάνεις τη μάχη… από τα αποδυτήρια, επειδή δεν το έχεις με τη γενική καθαριότητα και με την άμεση επαναφορά οτιδήποτε έφυγε από τη θέση του, διάβασε τις συμβουλές μας.  Είναι 15 εύκολα πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να έχεις τακτοποιημένο σπίτι ακόμα και ίσως χωρίς να τακτοποιείς. Ποιος είπε ότι δεν γίνονται θαύματα;

 

Πέτα τα άχρηστα – Σταμάτα να είσαι ρακοσυλλέκτης

Το πολύ μπούγιο, ακαταστασία, χάος και πανικός στα δωμάτια μαζεύεται όταν προσθέτεις μόνο αντικείμενα και δεν αφαιρείς ποτέ. Αν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο αποθηκεύεις πράγματα του τύπου «άστο μπορεί να το χρειαστώ κάποια στιγμή», θα αρχίσουν να μαζεύονται λόφοι με άχρηστα πράγματα που θα σου στερούν ζωτικό χώρο και θα στα κάνουν όλα χάλια. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι δεν θα τα χρειαστείς ποτέ, οπότε ανακύκλωσε τα ή, αν θες σώνει και καλά να τα κρατήσεις, βρες χώρο εκτός σπιτιού. Με μια σακούλα σκουπιδιών και 5 λεπτά θα πετύχεις πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεσαι στον αγώνα για την ανακατάληψη του ζωτικού χώρου του σπιτιού σου.

 

Προσπάθησε κάθε τι να έχει μια σχετικά συγκεκριμένη θέση

Ναι, δεν είναι εύκολο και αυτά τα κάνουν συνήθως οι “τακτοποιημένοι”, αλλά μια στοιχειώδης θέση κάθε πράγματος, μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, ένας καλόγερος στο καθιστικό είναι χρήσιμος για να κρεμάς παλτά και πουκάμισα όχι σκούπες και φαράσια, η κάλτσα δεν ταιριάζει πάνω στην τηλεόραση και στο τραπεζάκι του καθιστικού, καλό είναι να υπάρχει το τηλεκοντρόλ ή άλλα σχετικά με το δωμάτιο αυτό αντικείμενα. Δεν σου μιλάμε στρατιωτική πειθαρχία, αλλά για μια απλή σειρά στο που πάει τι, ειδικά δε αναφορικά με το δωμάτιο που πρέπει να βρίσκεται το καθένα.

 

Αν έχεις παιδιά, κάνε ένα στοιχειώδη σχεδιασμό – πλάνο μάχης

Εάν έχεις παιδιά θα πρέπει να έχεις κάποια πράγματα σε κάποια σημεία για να απασχολούνται ώστε να αποφύγεις τα χειρότερα. Παραδείγματος χάρη, μια καλή ιδέα είναι να τους έχεις σε κάποια σημεία μπλοκ ζωγραφικής και υλικά ή πίνακες και κιμωλίες και μαρκαδόρους, ώστε να γλιτώσεις τη ζωγραφική στους τοίχους. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, φτιάξε τους κουτιά με ετικέτες να βάζουν μέσα τα πράγματα. Γενικά, η ύπαρξη παιδιών είναι ένα κίνητρο στο σπίτι να επικρατεί λιγότερο χάος γιατί ένα χαοτικό σπίτι θα γίνει χειρότερο με την ύπαρξή τους, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για την σωματική τους ακεραιότητα – υγιεινή. Για πολλούς, ένα παιδί ήταν το κρίσιμο σημείο που από ακατάστατοι πέρασαν στην άλλη όχθη.

 

Κάνε δουλειές ενώ κινείσαι – κάθεσαι

Εάν πας για παράδειγμα στο μπάνιο για οποιοδήποτε λόγο και παρατηρήσεις ότι ο νιπτήρας είναι βρώμικος, όσο είσαι εκεί ρίξε του λίγο νεράκι και σκούπισέ τον στα γρήγορα. Όταν φεύγεις από το καθιστικό- γραφείο να πας στην κουζίνα να φας – πιεις κάτι, πάρε μαζί σου τυχόν πιάτα ή ποτήρια που έχεις παρατημένα εκεί και πλύνε τα άμεσα ή απόθεσε τα για μελλοντική επεξεργασία σε πλυντήριο πιάτων ή νεροχύτη. Επίσης, πας στο μπάνιο; Πάρε μαζί σου κάνα βρώμικο ρούχο να το βάλεις στο πλυντήριο. Έτσι ούτε χρόνο χάνεις, ούτε ψυχαναγκαστικός γίνεσαι με την καθαριότητα και την τακτοποίηση. Απλά έτυχε να περνάς και το έκανες.

 

Σπατάλησε 10 λεπτάκια κάθε βράδυ για ένα απλό μάζεμα

Μην το κάνεις μόνο εσύ, βάλε και τους άλλους στην σειρά, ειδικά εάν έχεις παιδιά ή αν είσαι η νοικοκυρά του σπιτιού. Βασικά, μιλάμε για απλή επιστροφή πραγμάτων στη θέση τους και πέταγμα αχρήστων πραγμάτων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχεις καλά αποτελέσματα και συνήθως τα δέκα λεπτά είναι ένας χρόνος που ούτε εσένα θα σου φάνει πολύς, ούτε τα τυχόν παιδιά – ακατάστατους συζύγους θα κουράσει. Το ωραίο με αυτή τη μέθοδο είναι ότι πετυχαίνει αναπάντεχα πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο.

 

Αποχαιρέτα το χαρτί που χάνεις (καλά όσο μπορείς)

Προσπάθησε να ξεφορτωθείς την πολλή χαρτούρα από τη ζωή σου. Ζούμε στο 2017 και μπορείς να έχεις πολλά πράγματα πλέον σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να λιγοστέψεις τα σκουπίδια και τον όγκο που καταλαμβάνουν τα χαρτιά μέσα σε ένα σπίτι. Περιοδικά, ενημερωτικές καταστάσεις τράπεζας, παλιές εφημερίδες, λογαριασμοί, τυπωμένες ενημερώσεις που δεν χρειάζονται πια, πολύ απλά πρέπει να φύγουν γιατί πιάνουν χώρο και σου σπάνε τα νεύρα. Ζήτα λοιπόν την μετατροπή των λογαριασμών τηλεφωνίας, κινητού, ρεύματος, νερού κ.ο.κ σε ηλεκτρονικούς και κράτα και τις αποδείξεις πληρωμής που θα κάνεις –φυσικά- μέσω web banking σε ηλεκτρονικό αρχείο και γλίτωσες από ένα μεγάλο βραχνά, ενώ βοηθάς παράλληλα και το περιβάλλον.

 

Στρώνε το κρεβάτι σου κάθε πρωί

Ναι, εδώ περάσαμε στα δύσκολα, σε κάτι που ίσως να θεωρήσεις επιστημονική φαντασία. Mπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εάν συνηθίσεις να το κάνεις, απλά όχι με πολλή λεπτομέρεια, παίρνει κάτω από 5 λεπτά και έχει μεγάλη επιρροή στη λειτουργικότητα της κρεβατοκάμαρας. Πώς; Ένα ξέστρωτο κρεβάτι στο οποίο πετάγονται και φορεμένα ή αφόρετα ρούχα καταλήγει ως τεράστιος λόφος ακαταστασίας. Από την άλλη, ένα στρωμένο κρεβάτι σε εμπνέει αρνητικά στο να του πετάς πράγματα πάνω.

 

Φτιάξε ρουτίνες που σου ταιριάζουν

Οι ρουτίνες είναι ένα μεγάλο μέρος της όλης προσπάθειας για καθαριότητα και τακτοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο εσύ μπορείς να τις φτιάξεις ώστε να μην είναι ψυχαναγκαστικές και να ταιριάζουν με τη ζωή σου και το ρυθμό σου χωρίς να σου στερούν πράγματα. Αποφάσισε τις προτεραιότητές σου και κάνε αυτό που νομίζεις. Αν μισείς την ακατάστατη κουζίνα φτιάξε μια ρουτίνα που θα σε κάνει να περνάς από εκεί να πλένεις κάνα πιάτο ή να το βάζεις στο πλυντήριο. Μην το παρακάνεις, φτιάξε ένα απλό πρόγραμμα με μικρές ρουτίνες που δεν θα σε επιβαρύνουν και θα μπορείς να το ακολουθήσεις και όχι κάτι περίπλοκο που θα παρατήσεις γρήγορα.

 

Μάζευε τα ρούχα κάθε βράδυ

Μόλις βάλεις την πιτζάμα σου το βραδάκι, κρέμασε τα καθαρά ρούχα ή βάλε στο πλυντήριο – καλάθι τα άπλυτα. Θα σου πάρει ελάχιστα δευτερόλεπτα και κάνει μεγάλη διαφορά μιας και είναι το λεπτό σημείο που χωρίζει τακτοποιημένους χώρους από τα βουνά με καθαρά και άπλυτα ρούχα. Έτσι και θα ξέρεις τι μπορείς να φορέσεις και θα ξυπνήσεις το πρωί σε σπίτι όπου δεν θα απαιτούνται άλματα για να πας από το ένα σημείο στο άλλο.

 

Πλένε πιάτα και ποτήρια άμεσα

Εντάξει, δεν είναι εύκολο. Αλλά από την άλλη, τι είναι πιο εύκολο; Να πλύνεις ένα-δυο πιάτα και ένα ποτήρι ή το βουνό που θα σχηματιστεί στο νεροχύτη όταν τα παραμελήσεις για 5-6 γεύματα; Στην τελική, πάρε πλυντήριο πιάτων, κάνε ένα γρήγορο ξέβγαλμα και βάλε τα όμορφα και ωραία μέσα.

 

Ακολούθησε την τεχνική Pomodoro (καμία σχέση με την ντομάτα)

Η τεχνική αυτή σημαίνει ότι για κάθε 25 λεπτά που δεν κάνεις καμιά δουλειά, θα πρέπει να δουλεύεις 5 λεπτά. Έτσι, εκεί που παίζεις ένα videogame, διαβάζεις ένα βιβλίο ή βλέπεις τηλεόραση, μετράς τον χρόνο και για κάθε μισάωρο θα πρέπει να αφιερώνεις 5 λεπτά δουλειάς. Το σημαντικό είναι να κάνεις τα διαστήματα εργασίας – τακτοποίησης όντως πεντάλεπτα γιατί έτσι και δουλειά θα γίνεται και θα περνάει γρήγορα ο χρόνος.

 

Βάζε όσο πιο συχνά μπορείς πλυντήριο

Αντί να περιμένεις να μαζευτούν τα ρούχα, έχεις τη δυνατότητα να βάζεις πολλά πλυντήρια είτε σε κάποιο γρήγορο πρόγραμμα με λίγα ρούχα είτε ανάλογα με τις ανάγκες σου. Είναι καλύτερα να κρεμάς πολλά πλυντήρια για να στεγνώσουν σε λίγο χρόνο παρά ένα τεράστιο που θα σου φάει ώρα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σκέψου τη λύση του πλυντηρίου – στεγνωτηρίου σε μία ή σε ξεχωριστές συσκευές.

 

Σκούπισε τους πάγκους όποτε βρεις ευκαιρία

Να κάτι απλό και γρήγορο. Μετά το μαγείρεμα, λίγο καθαριστικό και ένα γρήγορο πέρασμα με χαρτί κουζίνας στους πάγκους και στις εστίες της κουζίνας. Παίρνει περίπου ένα λεπτό και κάνει θαύματα για την υγιεινή και καθαριότητα της κουζίνας σου. Επίσης, ο καθαρός πάγκος δεν σε εμπνέει να τον γεμίσεις άχρηστα πράγματα

 

Φτιάξε εσύ τον χώρο που θα γίνει χάλια

Επειδή όλο το σπίτι δεν θα μείνει άψογο για πάντα, δεν είναι κακή ιδέα να φτιάξεις ένα σημείο στο οποίο θα επιτρέπεται το χάος, εάν έχεις το χώρο και ένα ολόκληρο δωμάτιο. Είναι μια ιδέα που κάνει το χάος ελεγχόμενο και κάνει πολύ καλό στα παιδιά, εάν έχεις, μιας και δημιουργεί ευκαιρίες διασκέδασης που χρειάζονται περισσότερο από σένα!

 

Όλοι μαζί τακτοποιούμε

Εάν τις δουλειές τις κάνεις μόνος σου, δεν έχει ούτε πλάκα και τελικά κουράζεσαι και βαριέσαι. Για να το αποφύγεις ανέθεσε απλές δουλειές σε όλους, μεγάλους και παιδιά. Αυτό θα μειώσει τη δουλειά και θα κάνει την ομαδική δραστηριότητα πιο απολαυστική και λιγότερο καταναγκαστική.

 

Μπορείς να δεις ακόμη