15+1 Life hacks για τέλειο μανικιούρ και πεντικιούρ στο σπίτι!

by K Admin

 

Η επίσκεψη σ’ ένα σπα για μανικιούρ-πεντικιούρ είναι μια πολυτέλεια και οι πολυτέλειες συνήθως πληρώνονται αδρά. Παρόλα αυτά εάν θέλεις να έχεις περιποιημένα και όμορφα χέρια και πόδια με νύχια που να τραβούν τα βλέμματα για τους σωστούς λόγους, χωρίς να δώσεις τρελά λεφτά, σου έχουμε μερικές απλές συμβουλές για την περιποίηση των νυχιών, των άνω και κάτω άκρων που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι, με αποτελέσματα που θα θυμίζουν αυτά του σπα, αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

 

Δες εδώ χρήσιμα εργαλεία για μανικιούς και πεντικιούρ στο σπίτι.

 

Υγρά για το μούλιασμα χεριών και ποδιών


Τα διάφορα σπα και κέντρα περιποίησης νυχιών έχουν γίνει πολύ δημιουργικά με τις ουσίες που χρησιμοποιούν για να μουλιάσουν χέρια και πόδια —ειδικά συστατικά, αρώματα και πολλά διακοσμητικά που ουσιαστικά δεν κάνουν κάτι το εντυπωσιακό. Μπορείς κι εσύ να προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι ανάλογο με ροδοπέταλα και άνθη γιασεμιού να επιπλέουν στην επιφάνεια, αλλά η ουσία του μουλιάσματος είναι να μαλακώσει το δέρμα και να χαλαρώσουν οι μύες, όχι να στολιστεί το σπίτι με λουλούδια. Οπότε έχοντας υπόψιν όλα αυτά, ας δούμε μερικά φθηνά συστατικά για την παρασκευή ενός υγρού που θα σε κάνει να χαλαρώσεις.

 

Αρχικά, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις το ειδικό δοχείο, αν και υπάρχει στο εμπόριο εάν το θες. Οποιοσδήποτε μεγάλος κουβάς, ή λεκάνη εξυπηρετεί ως μικρή μπανιέρα. Βάλε χλιαρό νερό και κάποια απ’ τα διαλύματα που αναφέρουμε παρακάτω, κάθισε και χαλάρωσε.

 

1. Άλατα Θειικού Μαγνησίου (Epsom Salt)



Πρόκειται για άλατα με μοναδικές ιδιότητες να μαλακώνουν το δέρμα. Το μαγνήσιο που περιέχουν μπορεί να ανακουφίσει τους πιασμένους μύες και να μειώσει ακόμη και τυχόν πόνους στις αρθρώσεις.

 

2. Μηλόξυδο


Το ξύδι μαλακώνει, επίσης, το ξηρό δέρμα κι έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι σκοτώνει κάποια βακτήρια. Η μυρωδιά μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο, αλλά τα πόδια σου θα εκτιμήσουν την επαφή μαζί του.

 

3. Μαγειρική σόδα


Η μαγειρική σόδα είναι κάτι σαν θαυματουργή θεραπεία για εξανθήματα κι άλλους ερεθισμούς, οπότε αν τα χέρια και τα πόδια σου απαιτούν «λεπτή» φροντίδα, τότε έχεις το συστατικό για να τα μουλιάσεις και να ανακουφιστείς.

 

4. Αιθέρια έλαια

 

Ο κυριότερος λόγος που τα υγρά των σπα φαίνονται τόσο πολυτελή (πέρα απ’ την όμορφη μπανιέρα– λεκάνη) είναι το άρωμα, καθώς οι υπεύθυνοι αυτών των κέντρων λατρεύουν να βάζουν αιθέρια έλαια σχεδόν παντού. Κανείς δεν σ’ εμποδίζει να κάνεις το ίδιο. Μερικές σταγόνες απ’ το αγαπημένο σου έλαιο θα μαλακώσουν το δέρμα σου ενώ, παράλληλα, θα του δώσουν όμορφη μυρωδιά. Βεβαιώσου ότι δε θα το παρακάνεις (πχ. μη βάλεις πάνω από δέκα σταγόνες), γιατί κάποια έλαια όπως αυτό του ευκαλύπτου είναι καυστικά σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

 

Απολέπιση και αφαίρεση νεκρών κυττάρων


Το να ξεφορτωθείς το νεκρό δέρμα είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους μπελάδες όταν κάνεις πεντικιούρ. Η μέθοδος που θα επιλέξεις εξαρτάται απ’ το πόσο δέρμα πρέπει να αφαιρέσεις, πόσο χρόνο έχεις και πόσα θες να ξοδέψεις σε κάποια συσκευή αφαίρεσης. Κάποια απ’ αυτά τα εργαλεία δουλεύουν καλύτερα σε στεγνό δέρμα, οπότε μπορεί να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις πριν το στάδιο του μουλιάσματος. Η αφαίρεση νεκρού και ξηρού δέρματος με το χέρι μπορεί ν’ αποδειχθεί δύσκολη, οπότε απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά τη χρήση αυτών των εργαλείων.

 

5. Ελαφρόπετρα

 

Μπορείς να βρεις ελαφρόπετρες σε διάφορες μορφές, σε πολλά καταστήματα, που όντως αποδίδουν και σε σχετικά καλές τιμές. Χρησιμοποίησέ τη σε χέρια και πόδια που έχουν μουλιάσει σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Φρόντισε να ξεπλένεις την πέτρα συχνά ώστε να φεύγουν τα νεκρά κύτταρα που αυτή αφαιρεί.

 

 

6. Ηλεκτρική λίμα

 

Αν και ο μηχανισμός είναι ο ίδιος, οι ηλεκτρικές λίμες κάνουν μόνες τους την περισσότερη δουλειά για σένα οπότε είναι πολύ χρήσιμες εάν βαριέσαι ή δεν μπορείς να χειριστείς εύκολα τις απλές. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε στεγνό δέρμα, μιας και το υγρό δέρμα κάνει αδύνατη τη χρήση τους. Το θέμα εδώ είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείς τη λίμα για πολλές ώρες προκειμένου να φύγει το νεκρό δέρμα.

 

7. Κόφτης κάλων

 

Χρησιμοποιούνται από κάποιους στο επαγγελματικό πεντικιούρ και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Όμως εάν δεν ξέρεις να το κάνεις μόνη σου, ή δεν σου έχει δείξει κάποιος αναλυτικά το πώς γίνεται, απόφυγέ το. Βασικά θα πρέπει να μουλιάσεις τα πόδια και τα χέρια σου και να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή για ν’ αφαιρέσεις το νεκρό δέρμα σαν να τρίβεις τυρί. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και καλές οδηγίες.

 

8. Χημικό πίλινγκ

 

Τα χημικά πίλινγκ έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές λύσεις για το σπίτι, που είναι ασφαλείς κι αποτελεσματικές, αν και χρειάζονται κάποιες μέρες για να αποδώσουν. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι το άλφα υδροξύλιο, που «τρώει» το νεκρό δέρμα, αλλά κι άλλες επιλογές με ανάλογες ιδιότητες. Τα πόδια σου για μια εβδομάδα θα είναι ελαφρώς… χάλια, αλλά μόλις αφαιρέσεις το περιττό υλικό η κάτω επιφάνεια των ποδιών σου θα είναι μαλακή και ανανεωμένη. Σε κάθε περίπτωση μετά την αφαίρεση του νεκρού δέρματος κάνε ένα καλό πέρασμα με μια πολύ ενυδατική κρέμα, ή κάποιο body butter με ανάλογες ιδιότητες.

 

Έξτρα περιποίηση


Κάποια σπα προσφέρουν φθηνές, ή συμπληρωματικές πρόσθετες περιποιήσεις κατά τη διάρκεια του μανικιούρ–πεντικιούρ, όπως θεραπεία με παραφίνη, ή σκραμπ με άλατα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά σπίτι και μάλιστα σχετικά φθηνά.

 

 

9. Παραφίνη

 

Η θεραπεία με παραφίνη είναι εξαιρετική για την ενυδάτωση του δέρματος και την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και αρθρίτιδα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο για να τη φτιάξεις σπίτι. Μπορείς πολύ απλά να χρησιμοποιήσεις παραφίνη σε κονσέρβα κι έναν απλό διπλό βραστήρα. Από εκεί και πέρα όρεξη να ‘χεις και θα βρεις σχετικές συνταγές στο Internet.

 

10. Θεραπεία παρανυχίδων

 

Οι παρανυχίδες είναι ένα ευαίσθητο θέμα, και πρόσφατες ιατρικές μελέτες καταρρίπτουν τη συνήθη έως τώρα αντιμετώπισή τους. Έτσι, δεν συνίσταται ούτε η αφαίρεσή τους, γιατί αφήνει πίσω της ένα κενό που μπορεί να γεμίσει με μολυσματικές ουσίες που θα εισχωρήσουν στο σώμα, ενώ αν σπρωχτούν προς τα μέσα μπορεί να οδηγήσουν σε ζημιά της δομής του νυχιού και μόνιμες γραμμές, ή ουλές στην πλάκα του. Αντιθέτα προτείνεται η εφαρμογή μιας ειδικής λοσιόν για να μαλακώσουν, για ένα με δύο λεπτά και μετά απλώς να τις σπρώξεις προς τα πίσω με τα δάκτυλά σου. Εάν δεν το θες αυτό, ή είναι σε άσχημη κατάσταση που δεν το επιτρέπει, δοκίμασε να βάλεις μια ειδική κρέμα για παρανυχίδες και τυχόν ξεφλουδίσματα νυχιών τη νύχτα πριν κοιμηθείς. Έτσι θα μαλακώσει το δέρμα και θα μπορείς ν’ αφαιρέσεις ότι βγει το πρωί.

 

Κόψιμο και λιμάρισμα

 

Δε χρειάζεσαι κάποια ειδική συσκευή για να κόψεις τα νύχια σου, εάν έχεις τη στοιχειώδη δεξιότητα να χειριστείς ένα νυχοκόπτη. Χρησιμοποίησε μια απλή χάρτινη λίμα για να φτιάξεις τα νύχια σου στο σχήμα που θέλεις. Άλλαζε τις χάρτινες λίμες συχνά -είναι πολύ οικονομικές άλλωστε- και μην μοιράζεσαι ποτέ την ίδια λίμα με άλλον ώστε ν’ αποφύγεις τη διασπορά μικροβίων.

11. Τζελ βερνίκι νυχιών στεγνώματος σε λάμπα – Οικιακό σετ στεγνώματος Shellac

 

Το βερνίκι νυχιών Gel/Shellac είναι μια σχετικά καινούρια τεχνική, αλλά –γενικώς- αξίζει τα λεφτά του. Αυτό που σου προσφέρει είναι σχεδόν 10 ημέρες βαψίματος νυχιών χωρίς φθορές και γδαρσίματα, κάτι που κανένα συμβατικό βερνίκι δεν μπορεί να πετύχει. Μπορείς ν’ αγοράσεις μια λάμπα υπέρυθρων, αν –απλώς- την αναζητήσεις online, με τις τιμές τους να ξεκινούν απ’ τα 25 ευρώ περίπου. Βέβαια το συγκεκριμένο βερνίκι έχει και αρνητικά, όπως η «τσιμπημένη» τιμή και η μικρή ποικιλία σε χρώματα συγκριτικά με τα συμβατικά βερνίκια. Επίσης, εάν αποφασίσεις να το αφαιρέσεις χρειάζεται αρκετό χρόνο, ενώ κάποιοι προειδοποιούν για εμπλοκή των υπέρυθρων με τον καρκίνο του δέρματος, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα μελέτες που να αποδεικνύουν εμπεριστατωμένα κάτι τέτοιο.

 

12. Απλό βερνίκι με τζελ

 

Αν και δεν είναι το ίδιο ανθεκτικό με το βερνίκι shellac, υπάρχει και το αντίστοιχο βερνίκι σε τζελ που μπορεί να στεγνώσει στο φυσικό φως του ήλιου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάπως πιο σκληρό απ’ το Shellac, ενώ η διάρκειά του είναι σαφέστατα μικρότερη.

 

13. Βερνίκι νυχιών που στεγνώνει γρήγορα

 

Είναι διαθέσιμο από πολλές εταιρείες και σε πάρα πολλά χρώματα δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μπορείς να βρεις ό,τι τραβάει η καρδιά σου. Οι τιμές του είναι προσιτές και σε γενικές γραμμές στεγνώνουν σε τρία λεπτά περίπου (στη συσκευασία τους αναγράφεται ως χρόνος στεγνώματος το 1 λεπτό συνήθως, αλλά δεν είναι ακριβές), ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεφλουδίσουν και να ξεβάψουν.

 

14. Οποιοδήποτε βερνίκι νυχιών με γκλίτερ

 

Όσα βερνίκια περιέχουν γκλίτερ έχουν την τάση να κρατάνε περισσότερο απ’ τα συμβατικά, είτε αυτά είναι γυαλιστερά, είτε ματ. Επίσης, αφαιρούνται πιο γρήγορα αλλά γενικά, αν θέλεις να κρατήσει παραπάνω το βάψιμο σου, κάνε του ένα τελικό πέρασμα με βερνίκι με γκλίτερ. Αν σου αρέσει, κιόλας, έτσι κι αλλιώς ακόμα καλύτερα!

 

15. Λάδι γρήγορου στεγνώματος

 

Τα λάδια γρήγορου στεγνώματος μπορούν να εφαρμοστούν πάνω απ’ το βερνίκι νυχιών σου για να επιταχύνουν τη διαδικασία στεγνώματος. Θα τα βρεις σε προσιτές τιμές και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μ’ οποιασδήποτε μάρκας βερνίκι, κι οποιοδήποτε χρώμα.

 

16. Και το bonus hack: Γρήγορο στέγνωμα, απλά και χωρίς κόστος

 

Μόλις τελειώσεις με το βάψιμο των νυχιών βούτηξε τα χέρια σου σε κρύο νερό για τρία λεπτά. Τα νύχια θα στεγνώσουν όμορφα, γρήγορα κι απλά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη