20 tips για δροσερό ύπνο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού

by K Admin

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύουν αρκετά τον ύπνο. Ειδικά σε περιόδους καύσωνα, ο νυχτερινός ύπνος γίνεται κυριολεκτικά ανυπόφορος! Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε μούσκεμα από τον ιδρώτα στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι μη μπορώντας να ξεκολλήσουμε από πάνω μας τα σεντόνια, με αποτέλεσμα το πρωί να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Η πιο δημοφιλής λύση για να δροσιστούμε δεν είναι άλλη από το κλιματιστικό. Ωστόσο, δεν διαθέτουμε όλοι κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο ή ο καθένας για δικούς του λόγους, να μην θέλει να το έχει σε λειτουργία όλο το βράδυ.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να κρατήσεις το κρεβάτι σου  πιο δροσερό εν μέσω καύσωνα, ακόμα και χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

 

Βαμβακερά σεντόνια

Βάλε στην άκρη τα σεντόνια από σατέν, μετάξι ή συνθετικά και προτίμησε ανοιχτόχρωμα σεντόνια από ελαφρύ βαμβάκι, που είναι πολύ πιο ευχάριστα για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Το βαμβακερό ύφασμα είναι μαλακό, απορροφητικό, ενώ «αναπνέει» καλύτερα. Επίσης, απομάκρυνε από το κρεβάτι σου οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζέστη, π.χ. μια ξεχασμένη κουβέρτα.

 

Βάλε τα σεντόνια στο… ψυγείο!

Βάλε τα σεντόνια σου στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα στον καταψύκτη για λίγα λεπτά πριν από τον ύπνο. Εάν δεν θέλεις (που δεν θέλεις δηλαδή) να πάρουν μυρωδιές από το ψυγείο, καλό είναι να τα τοποθετήσεις πρώτα σε μια σακούλα την οποία θα κλείσεις όσο γίνεται αεροστεγώς. Μπορεί αυτή η μέθοδος να μην σε δροσίσει για όλη τη νύχτα, αλλά τουλάχιστον θα σε ανακουφίσει τόσο, ώστε να σε πάρει ο ύπνος γλυκά.

 

Θερμοφόρα το χειμώνα, θερμοφόρα και το καλοκαίρι

Το χειμώνα, τη γεμίζεις με ζεστό νερό για να σου κρατάει ζεστά τα πόδια τις κρύες νύχτες. Η θερμοφόρα νερού, όμως, αποδεικνύεται χρήσιμη και για τις καλοκαιρινές νύχτες! Απλά γέμισε τη με παγωμένο νερό και τοποθέτησέ τη κάτω από τα σεντόνια για να σε κρατήσει δροσερό για πολλές ώρες.

 

Βάλε τον ανεμιστήρα στο σωστό σημείο

Ο ανεμιστήρας δαπέδου αποτελεί σταθερή αξία, αλλά τις νύχτες του καύσωνα αποδεικνύεται συχνά αναποτελεσματικός – αφού απλά «φυσάει» ζεστό αέρα. Μπορείς, όμως, να τον κάνεις να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά. Αρκεί να τον τοποθετήσεις στο σωστό σημείο του δωματίου: βάλε τον ανεμιστήρα να «κοιτάει» προς το παράθυρο. Το πιο ιδανικό θα ήταν πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας σπρώχνει το ζεστό αέρα προς τα έξω και βοηθά το ρεύμα που δημιουργείται σε όλο το χώρο.

 

Καν’ το όπως οι Αιγύπτιοι

Οι άνθρωποι της Αιγύπτου βιώνουν τη ζέστη και την υγρασία όλο το χρόνο, γι’ αυτό και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείς να εφαρμόσεις και εσύ τη λεγόμενη «αιγυπτιακή μέθοδο» βρέχοντας ένα σεντόνι ή μια πετσέτα με δροσερό νερό και χρησιμοποιώντας τη ως σκέπασμα. Φρόντισε να τοποθετήσεις το βρεγμένο σεντόνι επάνω σε μια στεγνή πετσέτα ώστε να μην βραχεί το στρώμα.

 

Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ξεχάσεις τις πιτζάμες και να προτιμήσεις κάτι πιο ελαφρύ για τον ύπνο. Έτσι, αντί για μακρυμάνικα, συνθετικά υφάσματα και μακριά παντελόνια, προτίμησε μία χαλαρή, μαλακή βαμβακερή μπλούζα και σορτς ή εσώρουχα.

 

Αυτοσχέδιος ανεμιστήρας υδρονέφωσης

Όχι, δεν πρόκειται για μια πολύπλοκη «πατέντα», ούτε χρειάζεται να κάνεις κάποια ιδιαίτερη κατασκευή. Υπάρχει πιο απλός τρόπος να κάνεις τον ανεμιστήρα σου να λειτουργεί (περίπου) σαν κλιματιστικό, ο οποίος μάλιστα έρχεται από τα «παλιά χρόνια», τότε που δεν ήξερε κανείς τι θα πει air condition. Φτιάξε λοιπόν ένα «old school» κλιματιστικό τοποθετώντας ένα ρηχό μπολ γεμάτο πάγο ακριβώς μπροστά από τον ανεμιστήρα. Ο αέρας του ανεμιστήρα θα πάρει το κρύο νερό από την επιφάνεια του πάγου καθώς λιώνει, δημιουργώντας μια υδρονέφωση – κάτι σαν τους ανεμιστήρες που βλέπεις σε ορισμένες καφετέριες δηλαδή. Προτίμησε μεταλλικό μπολ, καθώς το μέταλλο διατηρεί περισσότερη ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου. Αν πάλι, δεν σε καλύπτει η do-it-yourself λύση, μπορείς πάντα να προμηθευτείς έναν ανεμιστήρα υδρονέφωσης.

 

Άμεση λύση για να δροσιστείς γρήγορα

Όταν η ζέστη είναι αφόρητη και χρειάζεσαι μια άμεση λύση για να δροσιστείς, απλά εφάρμοσε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στα σημεία του σώματος όπου μπορείς να πιάσεις σφυγμό, όπως στους καρπούς, το λαιμό, τους αγκώνες, τη βουβωνική χώρα, τους αστραγάλους και πίσω από τα γόνατα.

 

Πιο καλή η μοναξιά

Ακόμα κι αν δεν είσαι εργένης… φρόντισε να κοιμάσαι σαν εργένης, τουλάχιστον τις νύχτες που ο υδράργυρος είναι στο «κόκκινο». Πρότεινέ το στο έτερον σου ήμισυ και, πίστεψέ μας, δεν θα πει «όχι». Οι αγκαλιές και γενικά η επαφή αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι και το κρεβάτι γίνεται ένα μικρό βασανιστήριο.

 

Ενυδατώσου καλά

Φρόντισε να πιεις ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείς. Το βράδυ θα γυρνάς πλευρό και θα ιδρώνεις, επομένως καλό είναι να προλάβεις την αφυδάτωση. Επίσης, τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού είναι καλό να έχεις πάντα στο προσκέφαλο σου ένα μπουκαλάκι νερό, ή ένα ποτήρι με παγάκια, που θα σε δροσίζει και θα σε ξεδιψάσει όταν το χρειαστείς.

 

Οπωσδήποτε ντους πριν πέσεις να κοιμηθείς

Ένα δροσερό ντους δίνει άλλη αίσθηση τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Το χλιαρό ντους θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος και θα ξεβγάλει τον ιδρώτα, ώστε να μπορείς – καθαρός και δροσερός – να απολαύσεις ένα ευχάριστο ύπνο. Προσοχή μόνο να μην πλυθείς με παγωμένο νερό γιατί θα έχει αντίθετα αποτελέσματα!

 

Όσο πιο χαμηλά μπορείς

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ο θερμός αέρας ανεβαίνει, επομένως μια σοφή κίνηση είναι να κοιμηθείς όσο πιο κοντά στο πάτωμα μπορείς. Για παράδειγμα, βάλε το στρώμα σου απ’ ευθείας στο πάτωμα ή, εάν μένεις σε μεζονέτα, προτίμησε τις ζεστές νύχτες να κοιμάσαι σε κάποιο δωμάτιο του κάτω ορόφου.

 

Σβήσε τα φώτα

Αυτή συμβουλή είναι αρκετά αυτονόητη. Οι λαμπτήρες εκπέμπουν σημαντική ποσότητα θερμότητας – ειδικά όταν πρόκειται για λαμπτήρες πυρακτώσεως. Ευτυχώς, τους θερινούς μήνες οι μέρες είναι μεγαλύτερες, που σημαίνει ότι νυχτώνει μετά τις οκτώ ή εννέα. Επωφελήσου από το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο και κράτησε τα δωμάτια δροσερά όταν πέσει το σκοτάδι χρησιμοποιώντας ελάχιστα ή καθόλου φώτα. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να έχεις φως στο δωμάτιο προτίμησε λάμπες LED που παρέχουν απαλό φωτισμό, ενώ δεν έχουν μεγάλες απώλειες σε θερμότητα. Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνες λάμπες LED ή/και διακόπτες WeMo για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα μπορείς μέσω του smartphone ή του tablet σου να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις, ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί. Πέρα από ένα σωρό ευκολίες που προσφέρουν οι παραπάνω προτάσεις, θα κάνεις και οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Βρεγμένο σεντόνι στο παράθυρο

Δρόσισε γρήγορα και εύκολα όλο το δωμάτιο τοποθετώντας ένα βρεγμένο σεντόνι μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Το βραδινό αεράκι που φυσά θα μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του δωματίου.

 

Μείνε μακριά από το φούρνο

Το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μαγειρέψεις στην κουζίνα σου. Αντ’ αυτού προτίμησε κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσεις την κουζίνα και τις εστίες. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις την παραγωγή περισσότερης θερμότητας στο σπίτι. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρέψεις, προτίμησε το grill αντί να ενεργοποιήσεις το φούρνο. Επίσης, προτίμησε μικρότερα ελαφρύτερα γεύματα, τα οποία μεταβολίζονται ευκολότερα. Σκέψου ότι το σώμα παράγει περισσότερη θερμότητα όταν καταναλώσεις μια μπριζόλα παρά μια φρουτοσαλάτα ή λαχανικά και όσπρια.

 

Άφησε εκτεθειμένες τις πατούσες

Μπορείς να δώσεις μια επιπλέον ώθηση στο σώμα σου ώστε να μειωθεί η μέση θερμοκρασία του αφήνοντας τις πατούσες ξεσκέπαστες όταν ξαπλώνεις. Τα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα τα δάκτυλα είναι αρκετά ευαίσθητα στη θερμοκρασία επειδή υπάρχουν πολλά σημεία σφυγμού στα πόδια και τους αστραγάλους. Έτσι, το αεράκι που μπαίνει από το παράθυρο θα βοηθήσει να δροσιστούν τα πόδια σου, και άρα να μειωθεί πιο γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος.

 

Αποσύνδεσε τα πάντα

Κυριολεκτικά, αποσύνδεσε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν στο δωμάτιο. Τα gadgets και άλλες μικρές συσκευές εκπέμπουν θερμότητα, ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένα. Μείωσε τη συνολική θερμότητα στο σπίτι (και παράλληλα εξοικονόμησε ενέργεια!) βγάζοντας τα καλώδια από τις πρίζες όταν οι συσκευές δεν χρησιμοποιούνται.

 

Κατασκήνωση στο σπίτι

Μια πιο τολμηρή επιλογή είναι αφήσεις το κρεβάτι σου και να κάνεις κάμπινγκ στο σπίτι! Βγάλε από την αποθήκη σκηνή, στρώμα και sleeping bag, βρες ένα δροσερό σημείο, π.χ. μπαλκόνι, βεράντα, αυλή, ταράτσα κ.λπ., στήσε, ξάπλωσε και… καληνύχτα!

 

Αγόρασε οργανικά μαξιλάρια

Φαγόπυρο δεν είναι μόνο τρόφιμο, αλλά αξιοποιείται και με άλλους τρόπους όπως η κατασκευή οργανικών μαξιλαριών ύπνου! Τα μαξιλάρια από φαγόπυρο δεν δεσμεύουν τη θερμότητα όπως τα κλασσικά μαξιλάρια και μπορούν να σε κρατήσουν δροσερό τις ζεστές νύχτες.

 

Και αν δεν μπορείς χωρίς κλιματιστικό…

Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να το έχεις ανοιχτό όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθείς, ενεργοποίησε τη λειτουργία SLEEP. Η λειτουργία SLEEP μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού, επιτρέποντας μια ορισμένη προσαρμογή στην απαιτούμενη θερμοκρασία δωματίου (που ορίζεται από το χρήστη). Μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης εξασφαλίζοντας ιδανικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Συγκεκριμένα, στη νυχτερινή λειτουργία το κλιματιστικό αυξάνει ή μειώνει (ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες) σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου σε αναλογία 1°C την ώρα για τις τρεις πρώτες ώρες, ενώ μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις άνετο ύπνο, ενώ εξοικονομείς χρήματα. Αν αγόρασες πρόσφατα κλιματιστικό και δεν γνώριζες μέχρι σήμερα την ύπαρξη της νυχτερινή λειτουργίας, πιάσε στα χέρια σου το τηλεχειριστήριο και ψάξε για το πλήκτρο SLEEP!

Μπορείς να δεις ακόμη