31 έξυπνες χρήσεις του αλατιού

by K-admin 2


Το αλάτι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής, ενώ είναι γνωστό συστατικό κυρίως για την ιδιότητά του να νοστιμίζει τα φαγητά μας. Φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί χρήσιμο συστατικό και εκτός μαγειρικής, αφού σύμφωνα με το Salt Institute οι γνωστές του χρήσεις ξεπερνούν τις 14.000!
Μην σου φαίνεται υπερβολικό το νούμερο, καθώς πολλές από τις χρήσεις του ήταν γνωστές στις προηγούμενες γενιές. Οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού ως φυσικό καθαριστικό, αλλά και ως βασικό συστατικό για την προσωπική φροντίδα τους, πριν την εμφάνιση των σημερινών καθαριστικών και προϊόντων περιποίησης αντίστοιχα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις χρήσεις εξακολουθούν να είναι πρακτικές και οικονομικές. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

 

Χρήσεις στην κουζίνα

 


1.Για να μην μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες
Βούτηξε τις κομμένες πατάτες σε κρύο αλατισμένο νερό και δεν θα μαυρίσουν. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με κομμένα μήλα ή αχλάδια.
2.Καθάρισε αποτελεσματικά τα λαχανικά
Τα λαχανικά χρειάζονται σχολαστικό καθάρισμα πριν τα μαγειρέψουμε. Ειδικά τα πιο ευπαθή, όπως μαρούλι, λάχανο και κουνουπίδι, είναι πιθανό να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό, αφού τα πλύνεις καλά, βούτηξε τα σε αλατισμένο νερό και άφησε τα για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε τα καλά.
3.Αφαίρεσε τα λίπη από τα κατσαρολικά σου
Πολλές φορές, ακόμα κι αν έχουμε πλύνει την κατσαρόλα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, το σκεύος παραμένει λαδωμένο. Για να απομακρύνεις εύκολα αυτή την γλίτσα που δεν λέει να φύγει με τίποτα, τρίψε το σκεύος με χαρτί κουζίνας και αλάτι.
4.Καθάρισε τους επίμονους λεκέδες από καφέ και τσάι στις κούπες σου
Αν σου αρέσει να πίνεις καφέ ή τσάι και δεν τρέχεις να πλύνεις αμέσως την κούπα ή το φλιτζάνι σου, θα έχεις παρατηρήσει ότι με τον καιρό οι κούπες σου θα αρχίσουν να έχουν λεκέδες που δεν απομακρύνονται με το απορρυπαντικό πιάτων. Η λύση απλή: τρίψε τις κούπες με χαρτί κουζίνας και αλάτι, και οι επίμονοι λεκέδες από καφέ ή τσάι θα εξαφανιστούν στο λεπτό!
5.Καθαρισμός φούρνου
Αφαίρεσε εύκολα τις δυσάρεστες οσμές και τα λίπη του καμένου φαγητού από το φούρνο σου, χρησιμοποιώντας δύο συστατικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου. Το ένα είναι (φυσικά) το αλάτι και το άλλο η κανέλα! Απλά, ανακάτεψε αλάτι και κανέλα σε νερό και ψέκασε το φούρνο όταν είναι ακόμη ζεστός (και όχι καυτός). Όταν στεγνώσει, τρίψε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ή ένα σκληρό ύφασμα.
6.Απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές από το νεροχύτη
Φτιάξε ένα μείγμα με ¼ φλιτζάνι τσαγιού μαγειρική σόδα, ¼ του φλιτζάνι τσαγιού αλάτι και ρίξε το στο σιφόνι του νεροχύτη. Στη συνέχεια ρίξε μισό φλιτζάνι ξίδι και άφησε το για 15 λεπτά μέχρι να πάει παντού. Έπειτα ρίξε μπόλικο ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεις τις οσμές, ενώ καθυστερείς την συγκέντρωση λιπαρών υπολειμμάτων στο εσωτερικό των σωλήνων.
7.Καθάρισε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής
Αφού τις πλύνεις με νερό και σαπούνι, τρίψε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής με ένα νωπό ύφασμα και αλάτι. Με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσουν και θα γυαλίσουν.
8.Απολύμανε τα σφουγγάρια
Για να απολυμάνεις τα σφουγγάρια της κουζίνας και να διώξεις τα βακτήρια, πλύνε τα και έπειτα άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 2 ώρες σε αλατόνερο.
9.Καθάρισε την καφετιέρα σου
Το αλάτι είναι ιδανικό συστατικό για να καθαρίζεις καθημερινά την κανάτα της καφετιέρας σου. Γέμισε την κανάτα με ¼ φλιτζάνι τσαγιού αλάτι και ρίξε 10-12 παγάκια. Ανακίνησε ελαφρά το μείγμα και άφησε το να δράσει για περίπου 30 λεπτά, γέμισε το με κρύο νερό και ξέπλυνε καλά.
10.Αφαίρεσε την πικράδα από τον καφέ φίλτρου
Μια ελάχιστη δόση αλατιού μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας όταν φτιάχνεις τον καφέ σου, θα βελτιώσει τη γεύση, αλλά κυρίως θα απομακρύνει την πικράδα που παίρνει ο καφές όταν μένει πολλές ώρες στην κανάτα της καφετιέρας.
11.Γυάλισε τα ασημικά σου
Χάρισε λάμψη στα ασημικά σου με απόλυτα φυσικό τρόπο. Απλά, πριν τα πλύνεις, τρίψε τα σχολαστικά με αλάτι.

 

Χρήσεις στη φροντίδα των ρούχων

 


12.Καθάρισε τους λεκέδες από κρασί
Ως γνωστόν, ο λεκές από κρασί είναι ένας από τους πιο δύσκολους και επίμονους λεκέδες. Ταμπονάρισε με χαρτί κουζίνας όσο γίνεται περισσότερο το λεκέ και έπειτα κάλυψε τον με αλάτι. Το αλάτι θα απορροφήσει τον υπόλοιπο λεκέ από κρασί. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό, ή, αν πρόκειται για χαλί, τρίψε αλάτι πάνω στο λεκέ και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.
13.Αλάτι για λαμπερά ρούχα
Σχεδόν κάθε απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων στην αγορά υπερηφανεύεται ότι διατηρεί τα χρώματα των ρούχων λαμπερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο υπάρχει και άλλος τρόπος: Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον κάδο του πλυντηρίου. Το αλάτι βοηθά να μένουν τα ρούχα λαμπερά και να «σφραγίζει» το χρώμα ώστε να μην ξεθωριάζει με τις επανειλημμένες πλύσεις.
14.Λεκέδες ιδρώτα
Ρίξε 4 κουταλιές της σούπας αλάτι σε 250 γραμμάρια ζεστό νερό. Βρέξε ένα σφουγγάρι και με αυτό τρίψε τα σημεία του υφάσματος που έχουν λεκιάσει από τον ιδρώτα. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν!
15.Γαριασμένα και κιτρινισμένα λευκά ρούχα
Δώσε πίσω το χαμένο λευκό στα γαριασμένα και κιτρινισμένα ασπρόρουχα με αυτό τον απλό τρόπο: Ρίξε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό αλάτι και μαγειρική σόδα και μούλιασε τα ρούχα για τουλάχιστον 1 ώρα.
16.Λεκές από αίμα σε βαμβακερά και λινά υφάσματα
Εάν τρίψεις το λεκέ από αίμα, ίσως να κάνεις χειρότερα τα πράγματα. Αντ’ αυτού, μούλιασε τα βαμβακερά και λινά υφάσματα σε κρύο αλατόνερο και στη συνέχεια πλύνε τα στο χέρι με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό.
17.Λεκέδες από μούχλα και σκουριά
Μούσκεψε τους λεκέδες από μούχλα και σκουριά με μείγμα από φυσικό χυμό λεμονιού και αλάτι. Έπειτα, πλύνε το ύφασμα στο χέρι με απορρυπαντικό ή πλύνε το στο πλυντήριο ρούχων.
18.Καθάρισε εύκολα λεκέδες από μπογιά
Βάλε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό ½ φλιτζάνι ξίδι και ½ φλιτζάνι αλάτι, και μούλιασε το ρούχο για τουλάχιστον 1 ώρα. Εάν ο λεκές επιμένει, επανέλαβε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι χρωματιστό, προτίμησε τοπικό καθάρισμα.

 

Άλλες χρήσεις εντός και εκτός σπιτιού

 


19.Ξεθωριασμένα χρώματα σε κουρτίνες και χαλιά
Πλύνε τις χρωματιστές κουρτίνες και χαλιά που έχουν ξεθωριάσει με αλατόνερο και θα δεις να αποκτούν τη χαμένη ζωντάνια τους.
20.Καθάρισε τα τεχνητά άνθη
Τοποθέτησε τα τεχνητά άνθη σε μια λεκάνη γεμάτη αλάτι και ανακάτεψε τα. Όταν δεις ότι το χρώμα του αλατιού έχει αλλάξει, σημαίνει ότι τα έχεις καθαρίσει αποτελεσματικά.
21.Για να μην στάζουν τα κεριά
Βούτηξε τα καινούργια κεριά σε αλατόνερο για λίγες ώρες και άφησε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα ανάψεις για πρώτη φορά. Έτσι, όταν καίγονται δεν θα στάζουν.
22.Αλάτι στο τζάκι
Ρίχνε ανά διαστήματα μία χούφτα αλάτι στο τζάκι την ώρα που καίει. Αυτό βοηθάει στο να απομακρυνθεί η πίσσα που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό της καμινάδας. Για να μειώσεις την αιθάλη και να βελτιώσεις τη ροή αέρα στο τζάκι, ρίξε μια χούφτα αλάτι πάνω στις φλόγες.
23.Διατήρησε φρέσκα τα λουλούδια στο βάζο
Μια ελάχιστη ποσότητα αλάτι στο νερό του βάζου βοηθάει τα λουλούδια σου να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αλάτι για να καθαρίσεις τα ίχνη που αφήνουν το νερό και τα λουλούδια στο βάζο, τρίβοντας το με αλάτι, ή γέμισε το βάζο με αλατόνερο, άφησε το για λίγη ώρα και μετά ξέπλυνε το με νερό.
24.Αποψίλωση
Εάν φυτρώνουν αγριόχορτα ανάμεσα σε τούβλα και μπετό, ρίξε αλάτι στις τρύπες που έχουν οι επιφάνειες. Στη συνέχεια, με προσοχή, ρίξε από πάνω νερό ώστε το αλάτι να φτάσει σε βάθος.
25.Λιώσε τον πάγο
Ως γνωστόν, το αλάτι δεν αφήνει το χιόνι να γίνει πάγος, οπότε τους χειμερινούς μήνες το ρίχνεις στις σκάλες και το πεζοδρόμιο σου. Μπορείς επίσης να τρίψεις το παμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου σου με αλάτι, ώστε να μην παγώσουν πάνω σε αυτά το χιόνι και η υγρασία. Απλά, βούτηξε ένα σφουγγάρι σε νερό με αλάτι και τρίψε τα παράθυρα.

 

Προσωπική φροντίδα

 


26.Βασικό συστατικό για φυσική μάσκα προσώπου
Φτιάξε μια αναζωογονητική μάσκα προσώπου με αλάτι και ελαιόλαδο. Ανάμειξε ίσα μέρη αλάτι και ελαιόλαδο και κάνε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο και το λαιμό. Άφησε τη μάσκα για 5-10 λεπτά και ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Το ελαιόλαδο θα ενυδατώσει το δέρμα σου, ενώ το αλάτι θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.
27.Φτιάξε πίλινγκ σώματος
Μετά το μπάνιο, και ενώ το δέρμα σου είναι ακόμη υγρό, κάνε ελαφρύ μασάζ στο σώμα σου με αλάτι. Το αλάτι θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα τονώσει την κυκλοφορία.
28.Χαλαρωτικό μπάνιο σε αλατόνερο
Ρίξε αρκετό αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας και κάτσε μέσα για 10-15 λεπτά. Θα σε ξεκουράσει και θα σε χαλαρώσει.
29.Για ποδόλουτρα… χειμώνα, καλοκαίρι
Κάνε ένα ευχάριστο ποδόλουτρο σε χλιαρό αλατόνερο για να ξεκουράσεις τα πόδια σου. Έπειτα ξέπλυνε με δροσερό νερό.
30.Κομπρέσες για τα κουρασμένα μάτια
Ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό είναι ένα πρώτης τάξεως φυσικό προϊόν φροντίδας για τα κουρασμένα μάτια σου. Χρησιμοποίησε το για να ξεπλύνεις την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Μπορείς επίσης να φτιάξεις κομπρέσες για να αποσυμφορήσεις το πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών σου: Βάλε μια πρέζα αλάτι σε χλιαρό νερό και εφάρμοσε προσεκτικά το μείγμα στις πρησμένες περιοχές γύρω από τα μάτια με ένα βαμβάκι.
31.Στοματική φροντίδα
Μπορείς να κάνεις πλύσεις στόματος χρησιμοποιώντας ένα μείγμα με ίσα μέρη αλατιού και μαγειρικής σόδας διαλυμένα σε νερό. Το διάλυμα αυτό δυναμώνει τα ούλα, λευκαίνει τα δόντια, ενώ διατηρεί την ανάσα σου «φρέσκια».

Το αλάτι λοιπόν, δεν υπάρχει μόνο για να νοστιμίζει τα φαγητά μας, αλλά μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Ίσως θελήσεις να αγοράσεις μία ακόμα συσκευασία την επόμενη φορά που θα κάνεις τα ψώνια σου.

Μπορείς να δεις ακόμη