5 λόγοι που αξίζει να φοράς ένα fitness tracker στον καρπό σου

by K Admin

 

Η αλήθεια είναι ότι τα fitness trackers δεν είναι μαγικά βραχιολάκια που μόλις τα φορέσεις θα σου ανοίξει η όρεξη για γυμναστική, για πιο υγιεινή διατροφή κλπ. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να κάνει ένα fitness tracker είναι να σε παρακινήσει να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να σε κρατήσει προσηλωμένο στο στόχο σου. Μπορείς να παρακολουθείς –από τον καρπό του χεριού σου- βιομετρικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά.

 

Αν εξετάζεις την αγορά ενός fitness tracker αλλά ακόμα δεν έχεις πάρει και τόσο ζεστά το θέμα “fitness”, παρακάτω σου παραθέτουμε όχι έναν, αλλά πέντε λόγους που αξίζει να φοράς ένα fitness tracker στον καρπό σου.

 

1. Σου δίνει το κίνητρο που χρειάζεσαι

 

Ζώντας σε μια εποχή που οι ώρες καθιστικής ζωής αυξάνονται όλο και περισσότερο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι σωματικά. Τα fitness trackers μπορούν να σου δώσουν επιπλέον ώθηση για να σηκωθείς απ’ την πολυθρόνα, τον καναπέ, το κρεβάτι, και ν’ αρχίσεις να γίνεσαι πιο δραστήριος.

 

Όπως τονίζουν και οι ειδικοί, τα fitness trackers συνδυάζουν βασικά «συστατικά» για να δίνουν στους ανθρώπους το κίνητρο που χρειάζονται για να επιτύχουν τους fitness στόχους τους: καθημερινή παρακολούθηση δραστηριότητας, καθορισμός στόχων, συχνός έλεγχος προόδου, αναθεώρηση στόχων (αν και όποτε χρειαστεί), κοινωνική υποστήριξη (κλειδί για τη μείωση του στρες) και ανάπτυξη/ ενίσχυση αυτοεκτίμησης. Ο καθορισμός ρεαλιστικών και εφικτών στόχων αποτελεί βασικό παράγοντα για το κίνητρο που χρειάζεσαι, και είναι ένας τομέας στον οποίο τα fitness trackers μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αυτό σημαίνει ότι το fitness tracker δεν μπορεί να σου πει αν ένας στόχος που έχεις θέσει είναι εφικτός. Μπορεί όμως να σου δώσει μια πληθώρα δεδομένων βάσει των οποίων μπορείς ν’ αναθεωρήσεις τους στόχους σου, όποτε είναι απαραίτητο.

 

Επιπλέον, πολλά fitness trackers, όπως μεταξύ άλλων το Polar Activity Tracker, έρχονται με ειδοποίηση που σου υπενθυμίζει πότε πρέπει να κινηθείς όταν έχεις παραμείνει αδρανής για πολλή ώρα. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για τις μέρες που αισθάνεσαι σαν να είσαι… «κολλημένος» στο γραφείο σου.

 

2. Βελτιώνεις τον ύπνο σου

 

Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεκουράσουμε σώμα και πνεύμα. Γι’ αυτό και η ποιότητα ύπνου αποτελεί την πιο σημαντική «μέτρηση» που μπορεί να παρέχει ένα fitness tracker. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου συνδέεται με πτώση του ανοσοποιητικού, πρόωρο γήρας, ορμονικές διαταραχές, έντονο στρες έως και αυξημένο βάρος.

 

Tα περισσότερα fitness trackers διαθέτουν λειτουργία παρακολούθησης ύπνου, η οποία καταγράφει την κίνησή σου. Τα στατιστικά στοιχεία για τον ύπνο περιλαμβάνουν τις συνολικές ώρες ύπνου, τα επίπεδα ύπνου και την κίνηση στον ύπνο. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα, χρησιμοποιούν αισθητήρες για την καταγραφή βιομετρικών δεδομένων για την καρδιά, το ρυθμό αναπνοής, την κίνηση, τη θερμοκρασία του σώματος και την εφίδρωση.

 

Γενικότερα, τα activity trackers μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια την ποιότητα του ύπνου σου. Και σε περίπτωση που έχεις προβληματικό ύπνο ή, ακόμη χειρότερα, πάσχεις από αυπνία, μπορείς να είσαι σε θέση να διακρίνεις την αιτία του προβλήματος και να το αντιμετωπίσεις ανάλογα. Φόρεσε το fitness tracker σου όταν κοιμάσαι και ίσως οι νύχτες (και οι μέρες σου) να γίνουν πιο ξεκούραστες.

 

3. Ευκολότερη καταμέτρηση θερμίδων

 

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα: καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι «καις» και προσθέτεις βάρος. Τρως λιγότερο και χάνεις βάρος. Δε χρειάζεται να είναι κανείς διαιτολόγος για να το γνωρίζει αυτό, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκο για τους πολυάσχολους ανθρώπους, που δεν είναι σε θέση ν’ ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Τα fitness trackers, σε συνδυασμό με τα fitness apps για το smartphone σου, καθιστούν την καταμέτρηση των θερμίδων πιο εύκολη από ποτέ –είτε πρέπει να χάσεις 5 κιλά, είτε 50- μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την πρόσληψη τροφής γρήγορα κι εύκολα.

 

Τα περισσότερα fitness tracker apps διαθέτουν βάσεις δεδομένων διατροφής, στις οποίες περιλαμβάνονται τα περισσότερα τρόφιμα –ακόμη και το burger που έφαγες το μεσημέρι στο γραφείο. Έτσι, αν θέλεις να μετράς τις θερμίδες σου, δε χρειάζεται πλέον να κουβαλάς μαζί σου ένα θερμιδομετρητή όπου κι αν πας. Τώρα βρίσκονται όλα στο smartphone σου, το οποίο -ούτως ή άλλως- δεν αποχωρίζεσαι ποτέ.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι, ορίζοντας έναν καθημερινό στόχο θερμίδων, θα μπορείς να ελέγξεις με μια ματιά το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσεις για να ελέγξεις με υγιεινό τρόπο το βάρος σου. Έτσι, μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια το στόχο σου ως προς το ιδανικό σωματικό βάρος, αλλά και τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά. Παράλληλα, μπορείς να δεις -ανά πάσα στιγμή- πόσες θερμίδες έχεις κάψει.

 

4. Σε κάνει πιο δραστήριο

 

Με όλο και περισσότερα fitness trackers να προσφέρουν υπενθυμίσεις για ν’ αυξήσεις τη δραστηριότητά σου, είναι πλέον πολύ δύσκολο να αγνοήσεις την ανάγκη να σηκωθείς απ’ την καρέκλα και να κινηθείς. Όχι, δε χρειάζεται να κάνεις σπριντ και βάρη, ούτε… μαραθώνιο. Φαντάσου ότι λίγα λεπτά περπάτημα την ημέρα αρκούν για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και να βελτιώσεις τη λειτουργία του κυκλοφορικού σου.

 

Πολλά fitness apps προτείνουν αμέτρητες ασκήσεις για να δοκιμάσεις, ακόμα κι αν δεν έχεις όργανα γυμναστικής. Μπορεί ν’ ανακαλύψεις πολλές διασκεδαστικές ασκήσεις που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν, και να φτιάξεις ένα πιο ευχάριστο πρόγραμμα γυμναστικής. Όλα αυτά τα «μικρά κίνητρα» σε συνδυασμό με υπενθυμίσεις δραστηριότητας για να σηκωθείς απ’ την καρέκλα σου, μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις πιο δραστήριος στην καθημερινότητά σου.

 

5. Βελτιώνει την άσκησή σου

 

Ένα fitness tracker μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα των προπονήσεων σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκείσαι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Παρακολουθεί την πρόοδο σου καθημερινά και θέτει νέους στόχους με βάση την απόδοση σου, άρα έχεις πάντα κίνητρο να συνεχίσεις την προσπάθεια. Επιπλέον, καταγράφει άλλους σημαντικούς παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς, όπως οι θερμίδες που καις καθημερινά, τις αποστάσεις που διανύεις, καρδιακό ρυθμό και την ποιότητα του ύπνου που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σου υγεία.

 

Επιπλέον, χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα του –μέσω Bluetooth– συγχρονίζεται με το smartphone, ή το tablet σου για να μπορείς να εμφανίζεις και να διαχειρίζεσαι όλα αυτά τα δεδομένα, όπως λεπτομέρειες για την κίνηση και τον ύπνο σου απ’ τη συσκευή, σου προσφέρει ιδέες για περισσότερες δραστηριότητες και σου εμφανίζει τα επιτεύγματά σου δίνοντάς σου κίνητρο να γίνεις ακόμα καλύτερος κάθε μέρα.

 

Ακόμη κι αν βρίσκεσαι ήδη σε καλή φόρμα, μπορείς ακόμη να επωφεληθείς απ’ τη χρήση ενός fitness tracker. Με τα περισσότερα fitness trackers, μπορείς να παρακολουθείς μετρήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα αθλήματα, όπως τρέξιμο και ποδηλασία, ώστε να μπορείς να δεις πόσο καλά εκτελείς (τις ασκήσεις σου) και παρακολουθείς την πρόοδό σου με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ορισμένα fitness trackers, έχουν ενσωματωμένα συγκεκριμένα προγράμματα για τρέξιμο και ποδηλασία, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς μετρήσεις ειδικά για τις δραστηριότητες αυτές, όπως ταχύτητα, αριθμός γύρων, και στροφές ανά λεπτό.

 

Υπάρχουν και τα Sport Watches

 

Στην περίπτωση που εξετάζεις την αγορά ενός smartwatch, υπάρχουν έξυπνα ρολόγια που συνδυάζουν τις λειτουργίες ενός smartwatch και ενός fitness tracker, τα λεγόμενα sport watches. Με τα συγκεκριμένα wearables μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τις εισερχόμενες κλήσεις του κινητού σου, μηνύματα κειμένου, ειδοποιήσεις από τα social media, emails κ.λπ., ενώ παράλληλα έχεις μαζί σου έναν προσωπικό προπονητή όπου κι αν βρίσκεσαι.

 

Ορισμένα sport watches προσφέρουν βασικές λειτουργίες παρακολούθησης δραστηριότητας, ενώ άλλα διαθέτουν πιο προηγμένες λειτουργίες fitness, όπως ενσωματωμένο GPS και παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας, που είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν ένα ρολόι ελέγχου δραστηριότητας με 24ωρη καταγραφή της δραστηριότητάς τους.

 

 

Tips για καλύτερη αγορά

 

Προσάρμοσέ το στα γούστα σου

 

Τα περισσότερα fitness trackers και smartwatches θα τα βρεις σε μια ποικιλία από μεγέθη, στιλ και σχέδια, ενώ σε ορισμένες προτάσεις μπορείς ν’ αλλάξεις και να προσαρμόσεις την εμφάνιση της συσκευή σου.

 

Προτίμησε αδιάβροχο

 

Μπορείς να επιλέξεις fitness tracker που να είναι ανθεκτικό σε σκόνη και νερό για να αντέχει σ’ όλες τις συνθήκες: υπαίθριες δραστηριότητες, κολύμβηση κ.λπ. Το κατά πόσο αδιάβροχη είναι μια συσκευή αναφέρεται συνήθως μέσω του πρότυπου IP, το οποίο αποτελείται από δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην προστασία έναντι στερεών αντικειμένων και ο δεύτερος στην ανθεκτικότητα της συσκευής στο νερό.

 

Fitness trackers με οθόνη

 

Υπάρχουν fitness trackers με οθόνη για να βλέπεις άμεσα την ώρα/ημερομηνία, θερμίδες, βήματα, στόχο βημάτων και απόσταση.

 

Απαραίτητο το GPS

 

Προτίμησε αθλητικό ρολόι που να ενσωματώνει δέκτη GPS, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις πάντα τη θέση σου, ή απλά να βρίσκεις τη διαδρομή που θέλεις μέσα στην πόλη.

 

Μετά την αγορά

 

Φόρτιση

Πριν χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου για πρώτη φορά, ίσως χρειαστεί να φορτίσεις πλήρως την μπαταρία της. Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.

 

Πρώτες ρυθμίσεις

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να ρυθμίσεις τη συσκευή θα πρέπει να εγκαταστήσεις τη σχετική εφαρμογή στο smartphone, ή στο tablet σου και να την αντιστοιχήσεις χρησιμοποιώντας σύνδεση Bluetooth ή/και NFC (αν υπάρχει υποστήριξη). Για να το κάνεις αυτό, τοποθέτησε το smartphone, ή το tablet κοντά στο fitness tracker σου για να ξεκινήσει η αντιστοίχιση.

 

Ρύθμισε την εφαρμογή που συνοδεύει το fitness tracker σου για να καταγράφεις τις θερμίδες που έκαψες, καθώς και τα φαγητά που έφαγες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς να πραγματοποιήσεις λήψη επιπλέον εφαρμογών απ’ το Google Play, ή το Apple Store, που είναι ειδικά προσαρμοσμένες για το smartwatch, ή το AppleWatch αντίστοιχα.

 

Συμπέρασμα

 

Τα fitness trackers δεν είναι άλλη μια μόδα που απλά θα περάσει, και σίγουρα ΔΕΝ απευθύνονται μόνο σε αθλητές. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να βάζουν στόχους. Στην προκειμένη περίπτωση, το fitness tracker θα σε βοηθήσει να θέσεις εφικτούς fitness στόχους και θα σε παρακινήσει να τους πετύχεις κιόλας!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη