5 νέες τεχνολογίες που θα σου «λύσουν τα χέρια» στο σιδέρωμα!

by K Admin

 

 

Ποιο είναι το «αντίτιμο» για να κυκλοφορείς εσύ και η οικογένειά σου πάντοτε… ατσαλάκωτοι, αλλά και για να απολυμαίνεις μετά το πλύσιμο τις πετσέτες, τα σεντόνια και ό,τι άλλο έρχεται σ’ απευθείας επαφή με το δέρμα; Η ορθοστασία μπροστά απ’ τη σιδερώστρα, το «πιάσιμο» στα χέρια απ’ τη χρήση του σίδερου και ο αρκετός χρόνος που πρέπει ν’ αφιερώσεις για κάθε καινούρια «παρτίδα» φρεσκοπλυμένων ρούχων – αρχικά για να τα ξεχωρίσεις ανά ύφασμα, και στη συνέχεια για να εξαφανίσεις απ’ το καθένα και την τελευταία τσάκιση.

 

Ωστόσο, στις σύγχρονες συσκευές σιδερώματος θα βρεις τεχνολογίες που «απαντούν» σ’ όλα όσα κάνουν το σιδέρωμα να μοιάζει στους περισσότερους με αγγαρεία, ώστε να γλιτώνεις χρόνο και κόπο απ’ τη φροντίδα των ρούχων σου. Ακόμη καλύτερα, χάρη σ’ αυτές τις νέες τεχνολογίες, η… επίσκεψη στη σιδερώστρα γίνεται ακόμη πιο «φιλική» για κάθε είδους υφάσματος, εξασφαλίζοντας για όλα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Τέλος στη ρύθμιση θερμοκρασίας

 

Μπορείς πλέον να πεις… αντίο στο συνεχές ανεβοκατέβασμα του διακόπτη της θερμοκρασίας του σίδερου, στο χρόνο που περιμένεις μέχρι η θερμότητα της πλάκας να προσαρμοστεί κατάλληλα, ακόμη και στην προεργασία πριν το σιδέρωμα, ώστε να ξεχωρίσεις σε στοίβες τα ρούχα της φρεσκοπλυμένης μπουγάδας σου, ανάλογα με τα υφάσματά τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προμηθευτείς ένα ατμοσίδερο, ή ένα σύστημα σιδερώματος που δεν χρειάζεται ρύθμιση θερμοκρασίας, αφού εξασφαλίζει το ίδιο, ότι η πλάκα του θα έχει πάντοτε όση ακριβώς θερμότητα χρειάζεται, για ν’ αφαιρέσει κάθε ζάρα και τσάκιση απ’ οποιοδήποτε ύφασμα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να το φθείρει.

 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι, θα μπορείς να σιδερώσεις π.χ. ένα τζιν μετά από ένα μεταξωτό πουκάμισο, και στη συνέχεια μία πετσέτα. Μία ευκολία που πραγματικά έρχεται να σου «λύσει τα χέρια» και την οποία προσφέρουν συγκεκριμένες συσκευές σιδερώματος, επειδή μπορούν να ελέγχουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη θερμοκρασία της πλάκας τους.

 

Εκτός από λιγότερο χρόνο και κόπο στο σιδέρωμα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σημαίνει και μεγαλύτερη ασφάλεια. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν ξεχάσεις το σίδερο πάνω σ’ ένα ρούχο για μερικά λεπτά, θα είσαι σίγουρος πως το ύφασμά του θα μείνει άθικτο.

 

 

Υψηλή πίεση και παροχή ατμού

 

Με δεδομένο ότι η «αποστολή» του ατμού είναι να μαλακώνει τα υφάσματα, ώστε ν’ απομακρύνονται οι τσακίσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η παροχή ενός σίδερου τόσο πιο εύκολο γίνεται το σιδέρωμα. Η παροχή μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min), ενώ σήμερα θα βρεις συσκευές σιδερώματος που είναι εξαιρετικά… πλουσιοπάροχες – με ατμοσίδερα που παράγουν έως και 200 gr/min και συστήματα σιδερώματος που φτάνουν τα 500 gr/min.

 

Εκτός απ’ την ποσότητα του ατμού, σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά του παίζει όμως και η πίεση με την οποία εκτοξεύεται απ’ την πλάκα – αφού ο ισχυρός ατμός εισχωρεί βαθιά στις ίνες του ρούχου, εξαφανίζοντας έτσι πιο γρήγορα τις τσακίσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση υπερισχύουν τα συστήματα σιδερώματος απ’ τα ατμοσίδερα, αφού στην πρώτη κατηγορία θα βρεις μοντέλα με πίεση έως 7,8 bar.

 

Προστασία απ’ τα άλατα

 

Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα λειτουργούν με νερό απ’ τη βρύση, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα και να μπαίνεις στην ταλαιπωρία να προμηθεύεσαι κάθε λίγο και λιγάκι απιονισμένο νερό. Ωστόσο, πολλά απ’ αυτά διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα προστασίας απ’ τα άλατα που αναπόφευκτα συσσωρεύονται στο εσωτερικό τους.

 

Έτσι, θα βρεις μοντέλα που συγκεντρώνουν τ’ άλατα σ’ ένα εσωτερικό δοχείο, το οποίο θα μπορείς ν’ αδειάζεις και να καθαρίζεις εύκολα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστείς να το φροντίσεις, τα περισσότερα θα σε ειδοποιήσουν, με μία φωτεινή ένδειξη, ή ακόμη και με ηχητικό σήμα, όταν το δοχείο έχει γεμίσει κι επομένως  πρέπει να το αδειάσεις και να το καθαρίσεις.

 

 

 

Μεγάλη αυτονομία

 

Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του δοχείου νερού, τόσο πιο αραιά θα χρειάζεται να σταματάς το σιδέρωμα για να ξαναγεμίσεις τη συσκευή. Στην περίπτωση των ατμοσίδερων, η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας είναι περιορισμένη, αφού μ’ αυτό τον τρόπο θ’ αυξηθούν οι διαστάσεις και το βάρος του σίδερου. Επομένως, αν χρειάζεσαι μεγάλη αυτονομία, θα πρέπει να προσανατολιστείς στα συστήματα σιδερώματος, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα, αφού το δοχείο νερού βρίσκεται στη βάση τους, μαζί με τη γεννήτρια ατμού.

 

Έτσι, στα συστήματα σιδερώματος, θα βρεις μοντέλα με δοχείο χωρητικότητας μεγαλύτερο από 1,5 λίτρο, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να σιδερώνεις έως και για 2 ώρες συνεχόμενα, πριν χρειαστεί να ξαναπάς στη βρύση. Ακόμη καλύτερα, ορισμένα συστήματα έχουν απεριόριστη αυτονομία, δηλαδή, διαθέτουν αποσπώμενο δοχείο, το οποίο μπορείς ν’ αφαιρέσεις για να το γεμίσεις με νερό, χωρίς να χρειαστεί να τα θέσεις εκτός λειτουργίας ή δοχείο χωρίς βαλβίδα, απλά με ένα στόμιο, που μπορείς να γεμίσεις το δοχείο αναπάσα στιγμή. Επομένως, πρακτικά δεν θα σταματάς καθόλου το σιδέρωμα.

 

Κάθετος ατμός

 

Πολλά σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθετου ατμού, δηλαδή μπορούν να εκτοξεύουν ατμό όταν βρίσκονται σε κατακόρυφη θέση. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορείς ν’ αφαιρείς τις ζάρες και τις τσακίσεις από ευαίσθητα υφάσματα που είναι κρεμασμένα, όπως τις κουρτίνες σου, τα σακάκια, ή τα φορέματα.

 

Η ίδια λειτουργία είναι επίσης ιδανική για ν’ απολυμάνεις και να «φρεσκάρεις» επιτόπου ρούχα και υφάσματα.

 

Συσκευές… πούπουλο

 

Αν σιδερώνεις συχνά στοίβες φρεσκοπλυμένων ρούχων, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πόση κούραση μπορεί να προκαλέσει το ανεβοκατέβασμα του σίδερου έπειτα από λίγη ώρα. Για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη, οι κατασκευαστές των συσκευών σιδερώματος προσπαθούν συνεχώς να μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος των προϊόντων τους – κυρίως αξιοποιώντας νέα υλικά στην πλάκα, που είναι ελαφριά και ταυτόχρονα αρκετά ανθεκτικά.

 

Έτσι, θα βρεις ατμοσίδερα και συστήματα σιδερώματος που θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα με το πόσο λίγο ζυγίζουν. Βέβαια, και πάλι, αν συγκριθούν οι δύο κατηγορίες μεταξύ τους, τότε τα συστήματα σιδερώματος υπερτερούν κατά πολύ, με δεδομένο πως το δοχείο νερού δεν βρίσκεται πάνω στο σίδερο.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη