6 ενεργειακές συμβουλές για το φθινόπωρο

by K Admin

shutterstock_307386464

 

Το καλοκαίρι έχει περάσει πια για τα καλά, κάτι που φαίνεται από το ότι το κλιματιστικό ή ο ανεμιστήρας έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα, η ελαφριά ψύχρα που επικρατεί πια κατά τη διάρκεια της νύχτας, και η δύση του ηλίου ολοένα νωρίτερα, δείχνουν πως έρχεται η στιγμή που θα χρειαστεί να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου σε άλλα καιρικά δεδομένα.

Έτσι, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, μπορείς και τώρα να πάρεις τα μέτρα σου, ώστε αυτή η προσαρμογή να έχει το μικρότερο κόστος σε ενέργεια, και επομένως σε χρήματα. Με τέτοιες κινήσεις, θα μπορέσεις επίσης να καθυστερήσεις τη χρήση της θέρμανσης, αλλά και να προετοιμάσεις τον χώρο σου για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει.

 

Άλλαξε… φώτα

Αν ακόμη έχεις συμβατικούς λαμπτήρες (πυράκτωσης), η ολοένα μικρότερη διάρκεια της ημέρας ίσως είναι η καλύτερη «υπενθύμιση» πως θα πρέπει να απαλλαγείς από αυτούς. Μία εναλλακτική λύση είναι οι λάμπες εξοικονόμησης (CFL), οι οποίοι «καίνε» 75% λιγότερο ρεύμα και έχουν «ζωή» από 6.000 έως 20.000 ώρες. Ωστόσο, ακόμη καλύτερη επιλογή είναι οι λαμπτήρες LED, αφού καταναλώνουν έως και 90% λιγότερο ρεύμα από τις λάμπες πυράκτωσης, αποδίδουν αμέσως τη μέγιστη φωτεινότητά τους, ενώ προσφέρουν έως και 100.000 ώρες λειτουργίας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπισθεί τα δύο σημαντικότερα μειονεκτήματά τους, αφού η τιμή τους έχει μειωθεί αισθητά, ενώ η τεχνολογία LED μπορεί πλέον να παράγει και «θερμό» φως, στα πρότυπα των συμβατικών λαμπτήρων.

 

shutterstock_339700451

 

Συντήρησε τη θέρμανση

Καθώς αργά ή γρήγορα θα καταφθάσει ο χειμώνας, θα πρέπει να είσαι από τώρα «ετοιμοπόλεμος» για να τον αντιμετωπίσεις. Επομένως, αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό και για θέρμανση, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει σίγουρα να καθαρίσεις τα φίλτρα, ενώ συμβουλεύουν να κάνεις δύο φορές συντήρηση τον χρόνο – καλώντας και αυτή την εποχή τεχνικό, εκτός από τις αρχές του καλοκαιριού.

Το φθινόπωρο αποτελεί επίσης την ιδανική εποχή για να καθαρίσεις το τζάκι, στην περίπτωση που το χρησιμοποιείς για να ζεσταθείς, όπως επίσης και η τελευταία ευκαιρία για να προετοιμάσεις τα καλοριφέρ, με τη συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα.

 

Ρύθμισε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα

Όσο πιο έντονη γίνεται η ψύχρα, τόσο πιο συχνά ένα νοικοκυριό επιστρατεύει τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις οικονομία στη χρήση του, «κατεβάζοντας» τον θερμοστάτη στους 60 °C. Επίσης, στην περίπτωση που οι υδραυλικές σωληνώσεις στο σπίτι σου είναι εξωτερικές, αν τις μονώσεις θα περιορίσεις σημαντικά τις ενεργειακές απώλειες, αφού το νερό θα κρυώνει πολύ πιο αργά.

 

Έλεγξε παράθυρα και πόρτες

Ακόμη και στις ήπιες θερμοκρασίες του φθινοπώρου, ένα σπίτι δεν μπορεί να κρατήσει εκτός την ψύχρα αν έχει παλιά κουφώματα και πόρτες, που δεν κλείνουν αεροστεγώς. Στην περίπτωση που η κατοικία σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καλό θα ήταν να προετοιμαστείς από τώρα, αγοράζοντας ειδικές ταινίες, οι οποίες εφαρμόζουν εύκολα σε κάθε άνοιγμα και αποτρέπουν τα ρεύματα αέρα.

 

shutterstock_206168845

 

Φρόντισε τα χαλιά και οι μοκέτες να είναι ετοιμοπόλεμα

Έλεγξε αν τα χαλιά και οι μοκέτες είναι πλυμένα και έτοιμα να τα στρώσεις όταν τα χρειαστείς.

 

Πες «ναι» στον ήλιο

Συνήθως μέχρι την είσοδο του χειμώνα, αν ένα σπίτι το «βλέπει» ο ήλιος τότε η θερμότητα που «κρατά» είναι αρκετή για να εξασφαλίσει άνεση στους κατοίκους του όλο το 24ωρο. Γι’ αυτό και, καθώς προχωράει το φθινόπωρο, θα πρέπει να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις ηλιακές ακτίνες που «πέφτουν» στο σπίτι, αφήνοντας ανοικτά κατά τη διάρκεια της ημέρας τα αντίστοιχα παντζούρια και κουρτίνες.

 

shutterstock_456809065

 

Πάρε μέτρα για τον πρώτο «εχθρό», την υγρασία

Τα πρώτα «κρύα» που νιώθουμε στο σπίτι δεν οφείλονται τόσο στη χαμηλή θερμοκρασία αλλά στα υψηλά επίπεδα υγρασίας στον αέρα. Επομένως, η αφύγρανση του χώρου είναι πολύ πιθανόν να σε κάνει να αισθανθείς πως «σπάει» η ψύχρα, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις θέρμανση, η οποία θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Αν έχεις κλιματιστικό, και ειδικά σχετικά καινούριο, είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει λειτουργία αφύγρανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, ή αν θέλεις να καταπολεμήσεις την υγρασία σε κάποιο δωμάτιο που δεν υπάρχει κλιματιστικό, τότε μπορείς να αγοράσετε γι’ αυτό τον σκοπό έναν αφυγραντήρα.

Επειδή μάλιστα συχνά οι αφυγραντήρες είναι αποτελεσματικοί και τις χειμωνιάτικες ημέρες που έχει καλό καιρό, περιορίζοντας επομένως ακόμη περισσότερο την ανάγκη για θέρμανση, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στη χώρα μας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη