7 τρόποι για να κρατήσεις το σπίτι δροσερό στον καύσωνα

by K-Admin 1

 

Η αλήθεια είναι πως φέτος το καλοκαίρι δεν έκανε το συνηθισμένο ποδαρικό του στη χώρα μας, με τις βροχές και τις θερμοκρασίες αρκετές μέρες του Ιουνίου να θυμίζουν πιο πολύ φθινόπωρο, και να μην ανοίγουν και τόσο την όρεξη για την… παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις διακοπές. Ωστόσο, ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα ο υδράργυρος θα άρχισε να παίρνει την ανηφόρα, χωρίς άλλα σκαμπανεβάσματα, φέρνοντας έτσι και το πρώτο θερινό κύμα καύσωνα, το οποίο είναι έτοιμο να μας “χτυπήσει την πόρτα”, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Επομένως, ήρθε η στιγμή να πάρεις τα μέτρα σου, ώστε παρόλο που το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, να μην ταλαιπωρηθείς στο σπίτι σου από τη ζέστη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μερικές απλές κινήσεις και να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να “συμβιώσεις” με τον καύσωνα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.

 

Προστάτευσε το χώρο σου από τον ήλιο

Αν ο ήλιος “λούζει” το σπίτι σου, τότε το μετατρέπει κυριολεκτικά σε θερμοκήπιο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία. Επομένως, θα πρέπει όλοι οι χώροι να βρίσκονται σε σκιά, γι’ αυτό το σκοπό η καλύτερη λύση είναι οι τέντες, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να είναι κατεβασμένες τις ώρες της ηλιοφάνειας.

Αν δεν έχεις τέντες, τότε μπορείς να μισοκλείσεις τα παντζούρια και τις κουρτίνες, οι οποίες καλό θα είναι να έχουν ανοικτό χρώμα, για να μην απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Στην περίπτωση πάλι που υπάρχουν παράθυρα στο σπίτι χωρίς παντζούρια, μπορείς να τοποθετήσεις περσίδες ή ειδικές ανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια, οι οποίες “μπλοκάρουν” την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Μην μαγειρεύεις τις πιο ζεστές ώρες

Για τις μέρες του καύσωνα, οι γιατροί συνιστούν τα γεύματά σου να είναι ελαφριά και να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις διατροφικές σου ανάγκες με φρούτα και λαχανικά.  Μπορείς να εκμεταλλευθείς αυτή τη σύσταση για να περιορίσεις τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου, αφού η λειτουργία των δύο αυτών συσκευών θα πρόσθετε ακόμη περισσότερη θερμότητα στο ήδη επιβαρυμένο σπίτι σου. Για τον ίδιο λόγο, προσπάθησε να “μεταφέρεις” το μαγείρεμα τις ώρες που επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

 

“Εξόρισε” τη χρήση των πλυντηρίων τις πιο δροσερές ώρες

Καλό θα ήταν να “μεταφέρεις” στις πιο δροσερές ώρες και το πλύσιμο των ρούχων και πιάτων, αφού αν και σε μικρότερο βαθμό και τα πλυντήρια εκπέμπουν θερμότητα στο χώρο. Επίσης, οι δύο αυτές συσκευές αυξάνουν την υγρασία, η οποία κάνει ακόμη πιο αφόρητη την αίσθηση της ζέστης.

Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει επίσης να αφήνεις βρεγμένα ρούχα μέσα στο σπίτι.

 

Εκμεταλλεύσου τη δροσιά της νύχτας

Ακόμη και στους καύσωνες, από το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία είναι αισθητά μειωμένη, ιδιαίτερα μάλιστα αν μένεις σε μία περιοχή με πράσινο και σχετικά χαμηλή δόμηση. Τότε, μπορείς να αερίσεις το σπίτι ώστε ο δροσερός αέρας όχι μόνο να “φρεσκάρει” την ατμόσφαιρα, αλλά και να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία. Μάλιστα, τις ίδιες ώρες θα πρέπει να ανεβάζεις και τις τέντες, για να διευκολύνεις τον αέρα να κυκλοφορήσει καλύτερα και να μειώνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία.

 

 

Επιστράτευσε ένα ανεμιστήρα

Ειδικά τις ώρες που ο υδράργυρος δεν χτυπάει κόκκινο, είναι πιθανό ένας ανεμιστήρας να μπορεί να σε δροσίσει ικανοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται να “ανάψεις” το κλιματιστικό σου. Ο ανεμιστήρας βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση δροσιάς. Από την άλλη πλευρά, δεν μειώνει τη θερμοκρασία στο χώρο, όπως ίσως έχεις ακούσει, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει νόημα να τον αφήνεις σε λειτουργία στο δωμάτιο, όποτε φεύγεις.

Πάντως, η καλύτερη λύση είναι οι ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα απαλό ρεύμα σε όλο το δωμάτιο, χωρίς να κινδυνεύεις από τα εστιασμένα ρεύματα που δημιουργούν τα επιτραπέζια μοντέλα ή οι ανεμιστήρες δαπέδου. Μάλιστα, όπως έχουν κάνει πριν από εσένα πολλοί ακόμη καταναλωτές, μπορείς να εγκαταστήσεις έναν ανεμιστήρα οροφής ακόμη και σε κάποιο δωμάτιο που υπάρχει ήδη ένα air-condition.

Τότε, όταν ο ανεμιστήρας θα επαρκεί για να δροσιστείς, χωρίς το κλιματιστικό, τότε θα επιβαρύνεις πολύ λιγότερο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ακόμη όμως κι όταν δεν φτάνει για να σε “γλιτώσει” από τη ζέστη, χρησιμοποιώντας τον σε συνδυασμό με το κλιματιστικό, θα μπορείς να ρυθμίσεις το μηχάνημα σε υψηλότερη θερμοκρασία, κατά 1- 3 βαθμούς Κελσίου και έτσι να εξοικονομήσεις ηλεκτρική ενέργεια.

 

Αντικατάστησε τους λαμπτήρες πυράκτωσης αν τυχόν σου έχουν ξεμείνει

Εκτός από εντυπωσιακά “σπάταλες” στην κατανάλωση ρεύματος, οι συμβατικές λάμπες (πυράκτωσης) παράγουν πολλή θερμότητα. Επομένως, αν υπάρχουν ακόμη μερικοί τέτοιοι λαμπτήρες παλαιού τύπου στο σπίτι σου, τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να τους αντικαταστήσεις με λαμπτήρες LED.

 

Ρύθμισε σωστά το κλιματιστικό

Ακόμη και τις ώρες που το air-condition είναι πραγματικά λύση “επιβίωσης” από τη ζέστη, δεν έχει νόημα να κατεβάζεις τη θερμοκρασία του μηχανήματος τόσο χαμηλά, ώστε να δημιουργείς στο δωμάτιο συνθήκες πολικού ψύχους. Ο πρώτος λόγος είναι πως επιβαρύνεις την υγεία σου, όταν η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στον κλιματιζόμενο χώρο και το περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από 10-15 βαθμούς Κελσίου.  Τότε, όχι μόνο ο οργανισμός σου θα καταπονείται κάθε φορά που θα εκτίθεσαι στον καύσωνα, αλλά επίσης θα νιώθεις ακόμη πιο αφόρητη τη ζέστη.

Αυτό σημαίνει πως το κλιματιστικό δεν πρέπει να ρυθμίζεται ποτέ το καλοκαίρι κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή, πάντως, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά που προσπαθεί να πετύχει το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κατανάλωσή του, με συνέπεια το… πολικό ψύχος θα φουσκώσει και τους λογαριασμούς ρεύματος. Επομένως, δοκίμασε πρώτα να ρυθμίσεις το μηχάνημα στους 28 ή τους 27 βαθμούς Κελσίου, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις πως είναι αρκετοί για να νιώσεις ικανοποιητική δροσιά.

Μπορείς να δεις ακόμη