8 εορταστικά tips για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας!

by K Admin

 

Έχεις ξεκινήσει να μετράς αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και τις ημέρες που θα περάσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου, για να υποδεχθείς το 2018 με «γεμάτες»  μπαταρίες; Τότε, στα σχέδιά σου, είναι μάλλον –σίγουρο- πως περιλαμβάνονται κάποιες παραπάνω ώρες που θ’ απολαύσεις τη θαλπωρή του σπιτιού, ή του εξοχικού σου, αλλά και ορισμένες έξτρα μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

 

Για να κάνεις αυτά τα σχέδια πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να… «ξεφύγεις» σε επίπεδο εξόδων και λογαριασμών, αφού με τις ακόλουθες απλές κινήσεις μπορείς να κρατήσεις υπό έλεγχο το Χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σου:

 

Πες «ναι» στην τεχνολογία LED για τα φώτα και το Χριστουγεννιάτικο στολισμό

 

Η μικρή διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικογένειά σου θα βρίσκεται πολλές ώρες στο σπίτι, σημαίνει πως–λογικά- θ’ αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό. Προφανώς, απ’ το να… τριγυρίζεις όλη μέρα και να σβήνεις τα πλεονάζοντα φώτα, η καλύτερη λύση είναι ν’ αντικαταστήσεις τους λαμπτήρες εξοικονόμησης (CFL) που έχουν –τυχόν- ξεμείνει (ή ακόμη χειρότερα τους λαμπτήρες πυράκτωσης), με λάμπες LED.

Η οικονομία σε ρεύμα είναι τεράστια αφού θ’ απολαμβάνεις το ίδιο έντονο φως με έως και 2 φορές μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, συγκριτικά με τις CFL, και έως και 8 φορές συγκριτικά με τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Επίσης, οι LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» που ξεπερνά τη μιάμιση δεκαετία.

Μπορείς να εξασφαλίσεις 80% εξοικονόμηση ρεύματος στην περίπτωση που έχεις παλιά χριστουγεννιάτικα φωτάκια, με κλασικά λαμπάκια (πυράκτωσης) και χωρίς μετασχηματιστή, αν αποφασίσεις, φέτος, να μην τα «ξεθάψεις» απ’ το πατάρι, αλλά να τα αντικαταστήσεις με φωτάκια που διαθέτουν λαμπτήρες LED. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα παλιά σου φωτάκια τροφοδοτούνται απευθείας με τάση 220V, σημαίνει πως θα πρέπει να τα αποσύρεις και για λόγους ασφάλειας.

Αν τα παλιά φωτάκια σου αποτελούνται μεν από λαμπτήρες πυράκτωσης, αλλά διαθέτουν μετασχηματιστή, τότε περιορίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχεις αν τα αντικαταστήσεις. Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση έχεις να «κερδίσεις» σε ασφάλεια αν επιλέξεις Χριστουγεννιάτικα φωτάκια LED, αφού αυτά δεν θερμαίνονται όπως οι λάμπες πυράκτωσης.

 

Προσοχή στο θερμοστάτη

 

Προφανώς είναι κρίμα να περάσεις τις γιορτές… τουρτουρίζοντας στο σπίτι, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να κυκλοφορείς με κοντομάνικο. Επομένως, αν χρησιμοποιείς κεντρική θέρμανση, ή κάποια συσκευή θέρμανσης με αισθητήρες που μετρούν τη θερμοκρασία του χώρου θα πρέπει να μην τη ρυθμίσεις κάτω απ’ τους 22°C. Αν η συσκευή σου δεν καταγράφει τη θερμοκρασία, τότε για την προσαρμογή της λειτουργίας της, θα πρέπει ν’ αγοράσεις ένα θερμόμετρο χώρου.

Επίσης, όποτε είναι ανοικτές άλλες πηγές θέρμανσης (π.χ. φούρνος), μπορείς να ελαττώσεις ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία – η μείωση μόλις κατά 1°C σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 10%. Το βράδυ, απ’ την άλλη, μπορείς να απενεργοποιείς τη θέρμανση, ή να την περιορίζεις στα υπνοδωμάτια.

 

 

Περιόρισε τις θερμικές απώλειες

 

Αέριζε 3-4 φορές την ημέρα το σπίτι, αφήνοντας κάθε φορά ανοικτά τα παράθυρα για μερικά λεπτά της ώρας. Αντιθέτως, δεν πρέπει ν’ αφήνεις συνεχώς μισάνοικτο κάποιο παράθυρο, γιατί θα έχεις μόνιμη απώλεια θερμότητας απ’ το χώρο σου, στον οποίο είναι πιθανόν, επίσης, ν’ αναπτυχθεί και υγρασία.

Το βράδυ, κλείνε τις κουρτίνες και τα παντζούρια πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να «εγκλωβίσεις» τη θερμότητα μέσα στο σπίτι. Τις ηλιόλουστες μέρες, απ’ την άλλη, κράτα ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες, στα ανοίγματα που «βλέπει» ο ήλιος, για να ζεστάνεις το σπίτι και να «σπάσεις» την υγρασία.

 

Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

 

Έλεγξε σε ποια θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης και μείωσέ τη στους 60°C, αν –τυχόν- διαπιστώσεις πως είναι μεγαλύτερη. Οι 60 βαθμοί είναι αρκετοί για όλες τις χρήσεις στο σπίτι και θεωρούνται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην εξοικονόμηση ρεύματος και την υγιεινή.

Επίσης, καλό θα είναι να μην αφήνεις να πάει χαμένο το ζεστό νερό που μένει μετά το μπάνιο σου, αξιοποιώντας το π.χ. για να πλύνεις βρώμικα σκεύη, ή κάποια ρούχα που πλένονται μόνο στο χέρι.

 

Κλείνε την τηλεόραση όταν δεν την χρησιμοποιείς

 

Μπορεί η 55 ιντσών νέα σου τηλεόραση να σου προσφέρει πραγματικά τέλεια εικόνα όταν βλέπεις ταινίες ή σπορ, στην περίπτωση –ωστόσο- που η συσκευή δεν βασίζεται στην τεχνολογία OLED, τότε το «αντίτιμο» είναι να καταναλώνει υπολογίσιμη ποσότητα ρεύματος –όσο, πχ. ένας λαμπτήρας πυράκτωσης 80W. Επομένως, φρόντιζε να είναι κλειστή όταν δεν τη χρησιμοποιείς.

 

Εκμεταλλεύσου το νυχτερινό ρεύμα, αν έχεις

 

Οι αργίες είναι μία ευκαιρία ν’ αξιοποιήσεις περισσότερο το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, αν –βέβαια- έχεις. Εξάλλου, το νυχτερινό τιμολόγιο το χειμώνα δεν είναι μόνο νυχτερινό, αφού στο ωράριο μειωμένης χρέωσης περιλαμβάνονται και μεσημβρινές ώρες (15:00-17:00), πέρα από νυχτερινές (02:00 έως τις 08:00 το πρωί).

Επομένως, προσπάθησε να «μεταφέρεις» στις ζώνες μειωμένης χρέωσης όσο το δυνατόν περισσότερη απ’ την κατανάλωση ρεύματος, όπως το μεσημέρι τη χρήση του φούρνου ή το μαγείρεμα, και το βράδυ τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων και πιάτων.

 

Εξάλειψε τις συσκευές σε stand-by, αν φύγεις για διακοπές

 

Ακόμη και σε κατάσταση αναμονής, οι τηλεοράσεις, τα ηχοσυστήματα, οι δορυφορικοί δέκτες και οι παιχνιδομηχανές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Επομένως, αν πρόκειται να φύγεις για διακοπές τα Χριστούγεννα, καλό είναι να τις απενεργοποιήσεις πλήρως, ή να τις βγάλεις απ’ την πρίζα στην περίπτωση που δε διαθέτουν διακόπτη “off”. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με το router.

 

Περιόρισε τα καύσιμα στις μετακινήσεις

 

Με δεδομένο ότι το βάρος είναι η σημαντικότερη παράμετρος που επηρεάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου, έλεγξε αν υπάρχουν εντός του περιττά αντικείμενα, που μπορείς να τ’ αφαιρέσεις. Έλεγξε, επίσης, την πίεση των ελαστικών: αν αποκλίνει κατά 25% απ’ το κανονικό, τότε ξοδεύεις έως και 2% περισσότερο καύσιμο.

Λιγότερο καύσιμο θα «καις» κι αν οδηγείς με σταθερή και σχετικά μικρή ταχύτητα, αλλάζοντας ταχύτητα στις 2.000-2.500 στροφές, και φρενάροντας όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Αν πρόκειται να ταξιδέψεις και έχεις μπαγκαζιέρα οροφής, σκέψου αν πραγματικά χρειάζεται να την πάρεις μαζί σου.

Μια μπαγκαζιέρα, όπως και η χρήση της σχάρας οροφής για τη μεταφορά αντικειμένων, «αλλοιώνουν» το αεροδυναμικό σχήμα του Ι.Χ. σου, αυξάνοντας την κατανάλωσή του. Έτσι, για παράδειγμα, όταν οδηγείς στην Eθνική οδό με 120 χλμ./ώρα, σου «στοιχίζει» το 20%  του καυσίμου που θα κάψει το αυτοκίνητο.

Μπορείς να δεις ακόμη