8 tips για να γλιτώσεις ρεύμα στο ψήσιμο στο φούρνο!

by K Admin

 

 

Ίσως να έχεις ακούσει πως ο φούρνος είναι απ’ τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού και επομένως ότι, αν θέλεις να εξοικονομήσεις ρεύμα απ’ το μαγείρεμα, το καλύτερο θα είναι να τον χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερο. Επομένως, αν θέλεις π.χ. να ζεστάνεις κάποιο φαγητό, ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι να «επιστρατεύσεις» το φούρνο μικροκυμάτων, ενώ αν το επιτρέπει το μενού που θέλεις να ετοιμάσεις, θα «κάψεις» αρκετά λιγότερο ρεύμα αν χρησιμοποιήσεις τις εστίες της κουζίνας απ’ ό,τι το ψήσιμο.

 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως έχεις πάντοτε τη δυνατότητα επιλογής, αφού η εκτέλεση αρκετών συνταγών για ορεκτικά, κυρίως πιάτα, επιδόρπια και γλυκά περνά αναγκαστικά απ’ το φούρνο. Έτσι, όποτε πρόκειται να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου, καλό θα είναι να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω tips, για να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ρεύματος κι επομένως το κόστος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

Εκμεταλλεύσου τη λειτουργία «αέρα»

 

Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όλοι οι κατασκευαστές φούρνων έχουν ενσωματώσει προγράμματα με «αέρα» στους φούρνους τους, τα οποία ενεργοποιούν έναν ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του φούρνου, που «ανακατεύει» το θερμό αέρα για να εξασφαλίσει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Αν και τα συγκεκριμένα προγράμματα διαφημίζονται κυρίως για το ομοιόμορφο ψήσιμο που προσφέρουν μ’ αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα μπορούν επίσης να περιορίσουν έως και κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας. Κι αυτό γιατί, με τη χρήση τους, το ψήσιμο ολοκληρώνεται σε λιγότερο χρόνο, ή ακόμη και με μικρότερη θερμοκρασία.

 

Άνοιγε την «πόρτα» όταν είναι πραγματικά απαραίτητο

Με κάθε άνοιγμα της «πόρτας» χάνεται έως και το 20% της θερμότητας απ’ το εσωτερικό του φούρνου. Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθείς το φαγητό κατά κανόνα πίσω απ’ το τζάμι της «πόρτας», ανοίγοντάς την όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

 

Απόφυγε την προθέρμανση

 

Με την εξαίρεση ορισμένων συνταγών (όπως π.χ. όταν ψήνεις ένα γλυκό που «φουσκώνει»), τις περισσότερες φορές η προθέρμανση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στη γεύση, ή την όψη που θα έχει το ψημένο φαγητό σου. Επομένως, μπορείς να την παρακάμψεις τελείως ή, στη χειρότερη περίπτωση, να βάλεις το ταψί στο φούρνο λίγα λεπτά αφότου τον έχεις θέσει σε λειτουργία, κι επομένως είναι πλέον χλιαρός.

 

Δες εδώ Φουρνάκια-Κουζινάκια.

 

Ψήσε δύο φαγητά ταυτόχρονα

 

Αν έχεις οικογένεια (κι επομένως είναι σίγουρο πως ποτέ δεν πρόκειται να πάει… χαμένο το φαγητό στο σπίτι), μπορείς να συνδυάσεις το ψήσιμο δύο φαγητών στο φούρνο. Μάλιστα, τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν λειτουργίες (π.χ. πιο αποδοτική κυκλοφορία του θερμού αέρα) που εξασφαλίζουν πως δεν θα αναμιχθούν οι οσμές και οι γεύσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση που πρόκειται να κάνεις το τραπέζι σε φίλους και συγγενείς.

 

 

Χρησιμοποίησε έξυπνα τις σχάρες

 

Στο manual του φούρνου σου, ο κατασκευαστής περιγράφει για ποιες χρήσεις προορίζει τα τρία ράφια του μοντέλου, κάτι που εξαρτάται απ’ τη θέση στην οποία βρίσκονται οι ηλεκτρικές αντιστάσεις. Κατά κανόνα, πάντως, η πάνω σχάρα είναι ιδανική για γρήγορο ψήσιμο (π.χ. λαχανικών, ή ψαριού), η μεσαία είναι γενικής χρήσης (στην οποία δηλαδή μπορείς να ψήσεις όλα τα φαγητά) και η κάτω σχάρα προορίζεται για αργό ψήσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Όπως είναι φυσικό, μπορείς να εναλλάσσεις σχάρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτσι, για παράδειγμα μεταφέροντας το ψημένο φαγητό απ’ τη μεσαία σχάρα στην πάνω, θα ροδοκοκκινίσει πιο γρήγορα κι επομένως θα περιορίσεις την κατανάλωση ρεύματος.

 

Σβήσε εγκαίρως το φούρνο

 

Φρόντισε να κλείνεις το φούρνο 5-10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο, το ψήσιμο θα ολοκληρωθεί με τη θερμότητα που έχει απομείνει στο εσωτερικό του, εξοικονομώντας ενέργεια.

 

Έλεγξε τη θερμομόνωση της «πόρτας»

 

Αν ο φούρνος σου κουβαλά αρκετά… χρονάκια στην «πλάτη» του, είναι πιθανό να έχει φθαρεί το λάστιχο της «πόρτας» του. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συσκευή σου χάνει συνεχώς θερμότητα όταν λειτουργεί, με συνέπεια να καταναλώνει άσκοπα ρεύμα. Έλεγξε την «πόρτα» κι αν διαπιστώσεις πως δεν κλείνει αεροστεγώς, φρόντισε ν’ αντικαταστάσεις το λάστιχο.

 

Μέτρησε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό

 

Στους παλιούς φούρνους, αλλά και σε ορισμένα απ’ τα πιο οικονομικά νέα μοντέλα, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ρυθμιζόμενη θερμοκρασία και τη θερμοκρασία που πραγματικά εξασφαλίζουν στο εσωτερικό τους. Μάλιστα, η διαφορά μπορεί να φτάνει ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

 

Αυτή η απόκλιση επηρεάζει την ποιότητα του ψησίματος, αφού π.χ. μπορεί το φαγητό να καταλήξει καμένο, παρόλο που έχεις επιλέξει μια ήπια θερμοκρασία, όπως επίσης και το «προφίλ κατανάλωσης» του φούρνου σου. Επομένως, και για τους δύο λόγους, καλό θα είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο φούρνου και να μετρήσεις ποιες είναι οι πραγματικές θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται στο εσωτερικό του φούρνου, ώστε στη συνέχεια να προσαρμόζεις κατάλληλα τις ρυθμίσεις του.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη