8 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις!

by K Admin

 

Είναι πολύ λογικό και πιθανό να ‘χει χρειαστεί να ζεστάνεις ξανά φαγητό που είχε περισσέψει απ’ το μεσημέρι, ή και από προηγούμενες ημέρες ώστε να είναι πιο εύπεπτο και νόστιμο. Εξάλλου η διαδικασία είναι εξαιρετικά σύντομη και απλή, ειδικά αν διαθέτεις ένα φούρνο μικροκυμάτων. Απ’ την άλλη, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής με τις πολλές υποχρεώσεις δεν σου επιτρέπουν συνήθως να μαγειρεύεις κάθε μέρα, ενώ υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες όπως πχ. οι φοιτητές, που μάλλον εξαρτώνται αρκετά από το φαγητό της μαμάς που πρέπει να ξαναζεσταθεί.

Όμως, η διαδικασία, αν και είναι εύκολη, κρύβει κάποιους κινδύνους καθώς μερικά τρόφιμα θέλουν προσοχή ώστε ν’ αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις. Γι’ αυτό, δες τις συμβουλές και τις οδηγίες που ακολουθούν, ενώ –εννοείται- πώς το να ζεσταίνεις ξανά και ξανά (παραπάνω από δύο φορές) την ίδια ποσότητα φαγητού αλλοιώνει πλήρως τα συστατικά του και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δηλητηρίαση.

 

Δες εδώ Φούρνους.

 

1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι απ’ τη φύση του μία ιδιαίτερη τροφή που θέλει προσοχή ακόμη και στο ξεπάγωμα, δε χρειάζεται πλύσιμο, δεν πρέπει να έρθει σ’ άμεση επαφή με άλλες τροφές πριν το μαγείρεμα, ενώ παράλληλα απαιτεί σωστό και καλό ψήσιμο. Στην ίδια λογική, συνετό είναι να μην το ξαναζεσταίνεις, διότι αλλάζουν δομή οι πρωτεΐνες του, κι αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο γαστρεντερολογικό σου σύστημα. Αν θεωρείς ότι πρέπει οπωσδήποτε να το ζεστάνεις, τότε θέρμανέ το για ελάχιστη ώρα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

 

2. Πατάτες

Οι μαγειρεμένες πατάτες δεν πρέπει να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου γιατί μπορούν ν’ αναπτυχθούν γρήγορα επικίνδυνα βακτηρίδια και να κινδυνέψεις από τροφική δηλητηρίαση. Δηλαδή, είναι ασφαλέστερο να αποθηκεύονται στο ψυγείο κι αν χρειαστεί να ζεσταίνονται για λίγο χρόνο στο φούρνο της κουζίνας, κι όχι σε φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό γιατί ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει το σύνολο –σχεδόν- των βασικών διατροφικών θρεπτικών συστατικών τους.

 

3. Ρύζι

Είναι απ’ τις πλέον επικίνδυνες τροφές για ξαναζέσταμα, και συνετό είναι να μην το μαγειρεύεις σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να μην περισσεύει. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει τα σπόρια ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και τα οποία επιβιώνουν του μαγειρέματος! Οι πιθανότητες για τροφική δηλητηρίαση μειώνονται αν το αποθηκεύσεις άμεσα στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο, αλλά ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται πλήρως.

 

Δες εδώ εντοιχιζόμενους φούρνους μικροκυμάτων.

 

4. Λάδι

Χρησιμοποιώντας λάδι για μαγείρεμα ή τηγάνισμα, δεν πρέπει ν’ αναθερμάνεις το φαγητό, αφού και το λάδι θα αλλοιωθεί και θα απελευθερωθούν βλαβερές ουσίες, ειδικά αν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα έλαια όπως το καρυδέλαιο, σπορέλαιο ή ηλιέλαιο.

 

 

5. Αυγό

Το αυγό αν ξαναζεσταθεί, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, γίνεται τοξικό για τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας. Αυτό συμβαίνει όταν μιλάμε για βραστό, τηγανητό ή ομελέτα, όχι όμως αν το αυγό περιέχεται σε φαγητά, ή σε σάλτσες όπως πχ. η μπεσαμέλ.

 

Δες εδώ φούρνους μικροκυμάτων.

 

6. Μανιτάρια

Ανάλογα με το είδος του μανιταριού μπορεί να προκληθεί από μια απλή δυσπεψία μέχρι και… επιπλοκές στο καρδιαγγειακό! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλα τα φαγητά με μανιτάρια όπως είναι οι αντίστοιχες σούπες, ζωμοί και το ριζότο.

 

7. Σπανάκι, σέλερι και γενικώς πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και ειδικά κάποια όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε φυσικά νιτρικά ιόντα, τα οποία από μόνα τους δεν είναι επικίνδυνα. Όμως, αν ζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη, δηλαδή σε ουσίες οι οποίες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες και προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα.

 

Δες εδώ φουρνάκια – κουζινάκια.

 

8. Κρεμμύδι και παντζάρι

Πέραν απ’ το γεγονός ότι είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό μετά την επαναθέρμανσή τους, όπως και τα λαχανικά που προαναφέρθηκαν, είναι ουσιαστικά και μη φαγώσιμα λόγω της αλλοιωμένης υφής και γεύσης.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι όταν ορθώς ζεσταίνεις μαγειρεμένο φαγητό και τροφές που επιτρέπεται να αναθερμανθούν, ειδικά στον φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να μη χρησιμοποιείς πλαστικά σκεύη. Αυτό γιατί περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες (π.χ. BPA), οι οποίες απελευθερώνονται λόγω θερμότητας και καταλήγουν αρχικά στο φαγητό, και μετά στο σώμα σου. Γι’ αυτό να χρησιμοποιείς απλό πιάτο, ή ειδικά -μη πλαστικά- μπολ κατάλληλα για ζέσταμα και χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη