Action Cams: Τι πρέπει να γνωρίζω, ποια είναι τα σημεία προσοχής

by K-Admin

actioncams_header

 

Είτε θέλεις να καταγράψεις τις αθλητικές δραστηριότητες και τα extreme sports στα οποία επιδίδεσαι , είτε απλώς θέλεις μια μικρή και ελαφριά βιντεοκάμερα με πολύ καλή ποιότητα λήψης η οποία να σου αφήνει τα χέρια ελεύθερα για να καταγράφεις τις δραστηριότητές σου, είτε ακόμα θέλεις να καταγράψεις τον κόσμο μέσα από το οπτικό πεδίο των παιδιών σου ή των κατοικίδιων σου, τότε η επιλογή μιας action camera είναι για σένα μονόδρομος.

Αυτές οι βιντεοκάμερες δεν είναι καινούργιες στην αγορά. Ωστόσο, μέχρι πρότινος απευθύνονταν σε πιο εξειδικευμένο κοινό, ενώ τεχνολογικά ήταν πιο πίσω από τον μέσο όρο της αγοράς. Το μέγεθός τους απείχε αρκετά από τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα να στερούνται ευχρηστίας. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία επέτρεψε τη σμίκρυνση των μεγεθών αλλά και την αύξηση της ποιότητας ταυτόχρονα με τη μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάμερες για όλα τα γούστα και όλα τα «πορτοφόλια».

Αν και μερικά μοντέλα βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας, με ποιοτικές προδιαγραφές και πολλά αξεσουάρ για κάθε δραστηριότητα, αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιπες κάμερες της αγοράς υπολείπονται. Απεναντίας, η κατηγορία έχει να δείξει πάρα πολλές αξιόλογες υλοποιήσεις από πολλές εταιρείες, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία επιλογών για όλες τις ανάγκες και για όλα τα γούστα.

Υπάρχουν βάσεις για να τοποθετήσεις την κάμερά σου σε κάθε πιθανό σημείο, ώστε να έχεις τις καλύτερες δυνατές λήψεις

Υπάρχουν βάσεις για να τοποθετήσεις την κάμερά σου σε κάθε πιθανό σημείο, ώστε να έχεις τις καλύτερες δυνατές λήψεις

Πριν δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσεις σημασία κατά την αξιολόγηση μιας action camera, ας καταγράψουμε κάποιες κύριες χρήσεις τους:

  • Διαδρομή ή αγώνας με ποδήλατα, μηχανές ή αυτοκίνητα
  • Extreme sports, όπως bungee jumping ή αλεξίπτωτο πλαγιάς
  • Παιχνίδια στη θάλασσα, θαλάσσια sports ή χειμερινά sports
  • Καταδύσεις – scuba diving
  • Λήψη μέσω πτήσης drone
  • Animal POV (η κάμερα «φοριέται» στο κατοικίδιο)

Ας δούμε όμως τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την αξιολόγηση μιας Action Camera.

 

Είδος δραστηριότητας

Πριν αποφασίσεις ποια βιντεοκάμερα σου αρέσει, θα πρέπει να έχεις καταλήξει σε ποιου είδους δραστηριότητες θα τη χρησιμοποιήσεις. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να την τοποθετήσεις πάνω σε κράνος, τότε θα κοιτάξεις τις αντίστοιχες υλοποιήσεις οι οποίες είναι προσανατολισμένες σε αυτήν τη δραστηριότητα και είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για τη μέγιστη δυνατή απόδοση αλλά και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αν θέλεις μια κάμερα που θα την κουμπώνεις πάνω στα ρούχα σου ή στα κατοικίδια σου, τότε θα κοιτάξεις τα αντίστοιχα μοντέλα με μικρές διαστάσεις και βάρος.

Διαστάσεις

Οι action cams υπάρχουν σε πολλές διαστάσεις, οι οποίες μερικές φορές απέχουν σημαντικά μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει πως οι μεγαλύτερες σε διαστάσεις είναι πιο κουραστικές ή πιο βαριές. Σε γενικές γραμμές οι πιο ελαφριές και μικρές είναι οι ιδανικές. Πριν την αγορά θα πρέπει να δεις αν και ποια αξεσουάρ παρέχονται και πόσο όγκο θα προσθέσει ακόμα και στην πιο μικρή κάμερα, για παράδειγμα, μια βάση ή μια θήκη. Μερικές επίσης κάμερες έχουν αποσπώμενη LCD οθόνη, η οποία όταν αφαιρεθεί, απομένει ένα μικρό σώμα.

Βάρος

Εξίσου σημαντικό ρόλο με τις διαστάσεις και τον όγκο παίζει και το βάρος κάθε βιντεοκάμερας. Και πάλι θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πόσο θα αυξήσουν το βάρος τα πρόσθετα αξεσουάρ. Οι action cams είναι φτιαγμένες για να αντέχουν σαφώς πιο σκληρή χρήση από τις συνηθισμένες κάμερες, ενώ κάποια μοντέλα είναι από κατασκευής πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να έχουν σχετικά αυξημένο βάρος. Τα πιο ελαφρά μοντέλα μπορούν να δεχτούν ειδικές θήκες, οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα τα επίπεδα αντοχής τους, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα και το βάρος τους. Υπάρχουν επίσης μοντέλα που η κάμερα και η μονάδα καταγραφής είναι δύο διαφορετικά κομμάτια, έτσι το βάρος που θα έχεις στο κράνος σου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ελάχιστο.

3

Ένα από τα πιο διαδεδομένα αξεσουάρ που υπάρχουν για την Action Camera σου είναι ο ειδικός ιμάντας που σου επιτρέπει να τη φοράς στο σώμα σου και να καταγράφει τη δράση από το επίπεδο του στήθους

Αδιαβροχοποίηση

Για άλλη μία φορά η δραστηριότητά σου θα σε οδηγήσει στο μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Όλες οι action cams είναι φτιαγμένες για να αντέχουν καταστάσεις που θα εξουδετέρωναν κάθε άλλη συνηθισμένη κάμερα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις είναι και η επαφή με το νερό. Όλες είναι ανθεκτικές στο νερό, ενώ κάποιες είναι και αδιάβροχες χωρίς ειδικές θήκες μέχρι και τα 9 μέτρα. Με την προσθήκη της ειδικής θήκης οι υποβρύχιες δυνατότητές τους αυξάνονται δραματικά και μπορούν να φτάσουν και μέχρι τα 100 μέτρα σε ορισμένα μοντέλα.

Ποιότητα εγγραφής βίντεο

Όλες οι σύγχρονες βιντεοκάμερες έχουν τη δυνατότητα να τραβάνε βίντεο τουλάχιστον σε 720p με ελάχιστο τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και μέγιστο τα 120 ή τα 240 καρέ, κάτι που σημαίνει πως σου δίνουν τη δυνατότητα αργής κίνησης σε εξαιρετική ποιότητα. Πολλές δίνουν τη δυνατότητα αργής κίνησης σε ανάλυση 1080p, ενώ υπάρχουν και μερικά –πολύ λίγα– προς το παρόν μοντέλα που μπορούν να γράψουν σε ανάλυση 4Κ. Αν δεν διαθέτεις ανάλογη τηλεόραση 4K που να επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευσή του και την απόλαυση της μοναδικής αυτής εμπειρίας, τότε δεν υπάρχει λόγος να στραφείς σε αυτήν τη λύση.

Ανάλυση φωτογραφίας

Σίγουρα κανείς δεν θα αγοράσει Action Camera για να τη χρησιμοποιήσει σαν φωτογραφική μηχανή, όμως θα βρεθούν στιγμές που θα είναι η μοναδική κάμερα που θα έχεις στη διάθεσή σου κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ κάνεις, για παράδειγμα, ράφτινγκ σε κάποιο ορμητικό ποτάμι. Ο μέσος όρος είναι τα 12ΜΡ, μια αρκετά ικανοποιητική ανάλυση, ενώ μερικές ξεκινάνε από τα 5ΜΡ και φτάνουν και μέχρι τα 16ΜΡ.

Μια δυνατότητα την οποία θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ο αριθμός των συνεχόμενων φωτογραφιών που μπορεί να τραβήξει μια μηχανή, ένα χαρακτηριστικό που σε βοηθάει να δημιουργήσεις time lapse βίντεο. Η συνεχόμενη φωτογράφιση μπορεί να γίνει πατώντας συνεχόμενα το πλήκτρο λήψης με την κάμερα να τραβάει από 3 έως 10 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο ενώ η λειτουργία Burst πραγματοποιεί 30 λήψεις το δευτερόλεπτο.

2

Στην αγορά υπάρχουν θήκες που προστατεύουν τη βιντεοκάμερά σου και την καθιστούν ικανή να τοποθετείται σχεδόν παντού

Διάρκεια μπαταρίας

Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της μπαταρίας και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αν και η διάρκεια εξαρτάται από τις λειτουργίες που είναι ενεργοποιημένες κάθε δεδομένη στιγμή, και ειδικά από το κατά πόσο είναι ή όχι ενεργοποιημένο το Wi-Fi (στις κάμερες που το διαθέτουν), η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πριν χρειαστεί φόρτιση, ποικίλλει από 1,5 έως και 4 ώρες, σε εγγραφή 1080p/30fps.

Συνδεσιμότητα

Ένα χαρακτηριστικό το οποίο έφερε μαζί της η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η συνδεσιμότητα των συσκευών μεταξύ τους. Για τις action cams η συνδεσιμότητα ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο δυνατοτήτων. Οι περισσότερες πλέον  προτάσεις της αγοράς έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi, ενώ μερικές από αυτές υποστηρίζουν και NFC για πολύ κοντινές μεταφορές αρχείων σε συμβατές συσκευές, με κάποιες να διαθέτουν και GPS. Υπάρχουν επίσης ειδικές δωρεάν εφαρμογές για τον χειρισμό της κάμερας από απόσταση μέσω του Smartphone, για iOS, Android και Windows Phone.

Φακός

Ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να λάβεις υπόψη πριν προβείς στην αγορά μιας βιντεοκάμερας δράσης είναι ο φακός που διαθέτει και το εύρος πεδίου που προσφέρει. Επειδή πρόκειται για βιντεοκάμερα ειδικών συνθηκών, ο ευρυγώνιος φακός είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό, αφού επιτρέπει την καταγραφή μεγαλύτερου κάδρου της επιθυμητής δράσης. Στα πιο προσιτά μοντέλα ο φακός καταγράφει πεδίο δράσης 120 μοιρών, ενώ ο μέσος όρος της κατηγορίας είναι στις 150 μοίρες. Τα κορυφαία και φυσικά πιο ακριβά μοντέλα μπορούν και προσφέρουν καταγραφή έως και 170 μοίρες, δηλαδή σχεδόν όλου του ορίζοντα. Ένα πρόβλημα που υπάρχει στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως οι εταιρείες προς το παρόν παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά τους με τον δικό τους τρόπο, κάτι που μπορεί να προβληματίσει όσους έχουν έστω και μια σχετική εμπειρία από φωτογραφικές μηχανές και ειδικά επαγγελματικού επιπέδου. Ανεξάρτητα όμως από τα νούμερα που δίνει κάθε κατασκευαστής, στην συντριπτική τους πλειονότητα, όλες οι κάμερες έχουν φακό που αντιστοιχεί σε 35mm.

Αυτήν τη στιγμή η GoPro Hero 4 Βlack και η Sony FDR-X1000V θεωρούνται οι κορυφαίες κάμερες της κατηγορίας. Με δυνατότητα εγγραφής βίντεο ανάλυσης 4Κ στα 30fps και Full HD 1080p στα 120fps για αργή κίνηση, είναι η πρώτη επιλογή για επαγγελματικού επιπέδου βιντεοκάμερα δράσης.

Αυτήν τη στιγμή η GoPro Hero 4 Βlack και η Sony FDR-X1000V θεωρούνται οι κορυφαίες κάμερες της κατηγορίας. Με δυνατότητα εγγραφής βίντεο ανάλυσης 4Κ στα 30fps και Full HD 1080p στα 120fps για αργή κίνηση, είναι η πρώτη επιλογή για επαγγελματικού επιπέδου βιντεοκάμερα δράσης

Οθόνη

Στις περισσότερες βιντεοκάμερες, ειδικά σε αυτές που βρίσκονται στο κάτω εύρος τιμής, δεν υπάρχει οθόνη στην οποία να μπορείς να δεις τι τραβάς και ο μοναδικός τρόπος είναι να δεις το αποτέλεσμα στον υπολογιστή σου αφού έχεις ολοκληρώσει την κινηματογράφηση. Κάποια μοντέλα έχουν οθόνη, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τις ρυθμίσεις των λειτουργιών. Στο άνω εύρος τιμών θα βρεις οθόνες μέχρι 2 ίντσες. Από την άλλη, μερικές εφαρμογές στο Smartphone δίνουν τη δυνατότητα να βλέπεις τη δράση μέσα από την οθόνη του κινητού σου.

Διαθέσιμα αξεσουάρ

Με τις action cams να χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές και διάφορες δύσκολες και απαιτητικές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να έχεις τις επιλογές εκείνες που δεν θα σου δέσουν τα χέρια σε ό,τι σπορ κι αν θελήσεις να ασχοληθείς στο μέλλον. Κάθε εταιρεία διαθέτει πληθώρα αξεσουάρ, ενώ για τα πολύ δημοφιλή μοντέλα υπάρχουν και αξεσουάρ από τρίτους κατασκευαστές. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τη χρήση για την οποία αγοράζεις μια κάμερα. Αν, για παράδειγμα, κάνεις Motocross και θέλεις η κάμερα να ταιριάζει σε κράνος, τότε τα αξεσουάρ θα ειδικεύονται για αυτήν τη δραστηριότητα.

Αντίθετα, για μια πιο γενικής χρήσης κάμερα, θα βρεις κάθε είδους θήκη αλλά και μετατροπέα για να την προσαρμόζεις από το περιλαίμιο του σκύλου σου, στο ποδήλατό σου, μέχρι και σε drone για να τραβάς πανοραμικά πλάνα από ψηλά. Μερικές εταιρείες προσφέρουν στη συσκευασία κάποιο αξεσουάρ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξεις το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την επίπτωση των αξεσουάρ πάνω στη μηχανή πριν προβείς στην αγορά.

 

Να έχεις κατά νου ότι…

  • Πριν επιλέξεις actioncam, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει τη χρήση της. Η κατανομή των προτεραιοτήτων σου θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο.
  • Το μεγάλο εύρος τιμών των διαθέσιμων μοντέλων θα σου επιτρέψει να βρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.
  • Μην απορρίπτεις τις λύσεις προσιτού κόστους. Τις περισσότερες φορές διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι.
  • Η αυτονομία κρίνεται ικανοποιητική ακόμα και στις πιο προσιτές κάμερες, ενώ η κορυφή της κατηγορίας θα σου προσφέρει επαγγελματικού επιπέδου λήψεις και χαρακτηριστικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη