Άλλαξε air-condition και δροσίσου με έως και 55% λιγότερο κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος

by K-Admin 1

 

Μπορεί να έχεις ακούσει πως τα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα μοντέλα παλιότερου τύπου, γνωρίζεις όμως πόσο λιγότερο ρεύμα “καίνε” για να πετύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία; Η απάντηση είναι πάνω από 55% το καλοκαίρι, σε λειτουργία ψύξης και γύρω στο 40% το χειμώνα, για όσους τα αξιοποιούν και για να ζεσταθούν.

Μάλιστα, οι παραπάνω διαφορές δεν προκύπτουν συγκρίνοντας σημερινά air-condition με εξαιρετικά “γερασμένα” μηχανήματα, τα οποία λόγω “ηλικίας” είναι απίθανο να υπάρχουν ακόμη σε ελληνικά σπίτια. Κι αυτό γιατί μοντέλα παλιότερου τύπου (ή τεχνολογίας On/off όπως είναι επίσης γνωστά) κατασκευάζονταν μέχρι και πριν από λίγο περισσότερο από μία δεκαετία, και επομένως ακόμη και τότε εισάγονταν και πωλούνταν στη χώρα μας.

 

“Έτη φωτός” στην οικονομία

 Με δεδομένο λοιπόν πως τα παλιότερου τύπου κλιματιστικά “συνυπήρχαν” τότε στην αγορά με τα (ακριβότερα) μοντέλα Inverter, αν είχες κάνει την πρώτη επιλογή, τότε συνεχίζεις να “φουσκώνεις” υπερβολικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού κάθε καλοκαίρι για να δροσίζεσαι ή και κάθε χειμώνα για να ζεσταίνεσαι. Από την άλλη πλευρά, τα μοντέλα Inverter όχι μόνο πλέον μονοπωλούν την αγορά αλλά και έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο σε απόδοση στο διάστημα που μεσολάβησε, με συνέπεια ακόμη και ένα φθηνό σημερινό προϊόν να απέχει “έτη φωτός” σε οικονομία από το μηχάνημά σου.

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: Αν το 2006 είχες αγοράσει ένα air condition τεχνολογίας On/off και ισχύος 9.000 BTU, που κατασκευάσθηκε εκείνη τη χρονιά, τότε κάθε καλοκαίρι “καίει” 350 κιλοβατώρες (kWh) σε λειτουργία ψύξης για 350 ώρες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που κατά μέσο όρο το χρησιμοποιείς για να δροσιστείς. Αντίθετα, με ένα σημερινό μηχάνημα με την ίδια ισχύ και από την ίδια εταιρεία, γι’ αυτό τον σκοπό θα επιβαρύνεις τους καλοκαιρινούς λογαριασμούς ρεύματος με μόλις 149 κιλοβατώρες, δηλαδή με 57% λιγότερες.

Αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου και για ζέστη το χειμώνα, τότε με το μοντέλο 11ετίας χρειάζεσαι 1540 κιλοβατώρες (kWh) για 1400 ώρες, όσο δηλαδή είναι το μέσο χρονικό διάστημα θέρμανσης. Από την άλλη, με το νέο κλιματιστικό θα “καις” 910 κιλοβατώρες, δηλαδή 40% λιγότερες.

 

Απόσβεση της αγοράς σε μία τριετία για ψύξη & θέρμανση

Για την παραπάνω σύγκριση, δε χρησιμοποιήσαμε ένα σύγχρονο μοντέλο που είναι “πρωταθλητής” στην ενεργειακή απόδοση, καθώς η ενεργειακή του κλάση είναι Α++ στην ψύξη και Α+ στη θέρμανση. Ακόμη όμως κι έτσι, από την οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού αργά ή γρήγορα θα “πάρεις πίσω” όλο το ποσό που ξόδεψες για την αντικατάσταση.

Βέβαια, το χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση που χρησιμοποιείς το air condition μόνο το καλοκαίρι, και επομένως μόνο για 350 ώρες ετησίως. Τότε, με βάση την τρέχουσα μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, όπως την υπολογίζει η Eurostat λαμβάνοντας υπόψη και τις συμπληρωματικές χρεώσεις στο ρεύμα, σε 10 χρόνια θα έχεις κάνει απόσβεση περίπου του 80% της αγοράς, και σε 12 έτη όλο το ποσό.

Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά αν χρησιμοποιείς τον κλιματισμό και τον χειμώνα για να ζεσταθείς, αφού τότε οι ώρες χρήσης αυξάνονται στις 1750 ετησίως. Τότε, σε λιγότερο από 3 χρόνια θα “πάρεις πίσω” όλα τα χρήματα που πλήρωσες, ενώ σε 10 χρόνια θα έχεις εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ένα ποσό 3 και πλέον φορές μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς.

Μπορείς να δεις ακόμη