Android, iOS ή Windows Phone; Ποιο είναι κατάλληλο για εσένα;

by K Admin

shutterstock_448807060

 

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν διέθεταν το καθένα το δικό του ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα, το οποίο μάλιστα διέφερε και μεταξύ μοντέλων της ίδιας εταιρείας. Ωστόσο, οι εφαρμογές που εκτελούσαν όλα τα κινητά τηλέφωνα ήταν παρόμοιες. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και σε επίπεδο λογισμικού, διαφοροποιήθηκαν οι απαιτήσεις των χρηστών και οι κατασκευάστριες εταιρείες βελτίωσαν τις συσκευές τους αναπτύσσοντας για όλα τα μοντέλα τους μία ενιαία πλατφόρμα λογισμικού, η οποία θα προσαρμοζόταν ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Αυτό έδωσε στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας περισσότερες δυνατότητες πέραν της πραγματοποίησης κλήσεων και την απλή αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ενώ η ανάγκη για φορητότητα και υψηλή αποδοτικότητα, στην εργασία και τη διασκέδαση, έφερε στο προσκήνιο και τα tablets.

Από τα πρώτα smartphones και tablets μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, με τα λειτουργικά συστήματα να προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες, οι οποίες ενισχύονται διαρκώς με νέες εφαρμογές. Μάλιστα, οι επεξεργαστές των σύγχρονων έξυπνων συσκευών δεν υστερούν σε τίποτα από την ισχύ αυτών που ενσωματώνει ο φορητός ή σταθερός υπολογιστής. Η εξέλιξη είναι τέτοια ώστε πλέον, μπορούμε να αποκτήσουμε smartphone ή tablet το οποίο συνδέεται με μια οθόνη ή την τηλεόρασή και μαζί με ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ικανότατο φορητό υπολογιστή για κάθε λογής εφαρμογή επαγγελματικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

 

Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα;

Το μυαλό ενός οποιουδήποτε smartphone (ή tablet) είναι το λειτουργικό του σύστημα (mobile OS). Η ραγδαία ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων είχε ως αποτέλεσμα νέες λειτουργίες και υποστήριξη μίας σειράς «έξυπνων» τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως π.χ. σαρωτή δαχτυλικού αποτυπώματος και τεχνολογία για σάρωση της ίριδας. Πράγμα που σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να αξιοποιεί πλήρως το υλικό της συσκευής. Το βασικό συστατικό των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων είναι οι εφαρμογές που προσφέρουν, οι οποίες είναι αυτές που διαμορφώνουν τη λειτουργικότητα του smartphone ή του tablet, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες. Επομένως εάν αναρωτιέσαι τι ρόλο παίζει το λειτουργικό σύστημα στο smartphone ή στο tablet, η απάντηση είναι «πολύ σημαντικό» (ρόλο). Επίσης, η επιλογή λειτουργικού με βάση το πόσο δημοφιλές είναι δεν αποτελεί απαραίτητα και τον καλύτερο οδηγό. Όταν χρειάζεται να επιλέξουμε φορητή συσκευή, επιλέγουμε και το λειτουργικό σύστημα στο οποίο τρέχει, όπως Android, Apple iOS, ή Windows Phone, που είναι και τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες.

 

shutterstock_336591290

 

Apple – iOS

Το iOS είναι λειτουργικό σύστημα για κινητά το οποίο αναπτύχθηκε και διανέμεται από την Apple, ενώ αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των συσκευών της εν λόγω εταιρείας. Αρχικά παρουσιάστηκε το 2007 για το iPhone, ενώ υποστηρίζει και άλλες συσκευές της Apple όπως τα iPod touch και iPad. Από την πρώτη έκδοση του iOS μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και αναβαθμίσεις στα «θεμέλια» του λειτουργικού που βελτιώνουν τις επιδόσεις, τη διάρκεια μπαταρίας και την ασφάλεια. Το iOS είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο λειτουργικό και τα πάντα κυλούν ομαλά. Είτε προσθέτεις μια εκδήλωση στις επαφές ή το ημερολόγιο σου, είτε περιηγείσαι στις οθόνες και τα μενού, όλα είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Με την έλευση του iOS 10, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να διατίθεται, τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα!

 

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που απολαμβάνουν οι χρήστες iOS
  • App Store: Εκτός από τα ενσωματωμένα apps, όπως σημειώσεις, χάρτες, iCloud Drive για να οργανώνεις τα αρχεία σου σε ένα μέρος και άλλες εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα σου, στο App Store θα βρεις όλες τις αγαπημένες σου εφαρμογές όπως Facebook, Netflix, iPlayer και Spotify. Με τον αριθμό των εφαρμογών να αγγίζει τα 2 εκατομμύρια, το App Store ακολουθεί από κοντά το Google Play, ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα apps που διαθέτει είναι πιο ποιοτικά. Οι εφαρμογές του είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τόσο την αισθητική, όσο και την λειτουργικότητα, ανάλογα με την συσκευή στην οποία εκτελούνται.
  • iTunes και Apple Music: Με τα iTunes και Apple Music έχεις στα χέρια σου τα πάντα: τα καλύτερα hits, κλασικά indie albums, και πάνω από 85.000 ταινίες και 300.000 τηλεοπτικά προγράμματα.
  • Συγχρονισμός συσκευών: Συγχρόνισε όλες τις συσκευές σου, iPad, iPhone και MacBook, και συνέχισε την εργασία σου από όπου κι αν βρίσκεσαι. Ενημέρωσε το ημερολόγιο σου στο iPhone σου και αυτό θα εμφανιστεί στο iPad σου.
  • Μπορείς να μετατρέψεις το iPad σου σε φορητό υπολογιστή. Απλά σύνδεσε ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και εκκίνησε την εφαρμογή Pages για να δημιουργήσεις και να επεξεργαστείς έγγραφα. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η λύση του Office για iPad.
  • Βιντεοκλήσεις: Πάτησε το εικονίδιο FaceTime για να πραγματοποιήσεις βιντεοκλήσεις με τους φίλους και την οικογένεια με MacBook, iPhone, iPad ή iMac.
  • Εργασία και ψυχαγωγία (ταυτόχρονα): Με το Split View, μπορείς να κάνεις πιο απαιτητική πολυδιεργασία και να έχεις δύο εφαρμογές ανοιχτές και ενεργές, ταυτόχρονα. Μπορείς να κάνεις ένα σκίτσο και να βλέπεις δίπλα του τη φωτογραφία αναφοράς. Ή να γράψεις μια εργασία, καθώς αντιγράφεις τα αποσπάσματα που θέλεις να παραθέσεις από ένα βιβλίο στο iBooks. Επίσης, με το Slide Over, μπορείς να ανοίγεις μια δεύτερη εφαρμογή, χωρίς να κλείνεις αυτήν που χρησιμοποιείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ψάξεις γρήγορα κάτι στο διαδίκτυο, να απαντήσεις σε ένα μήνυμα κειμένου ή να σημειώσεις κάτι, και μετά να απομακρύνεις τη νέα εφαρμογή και να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την προηγούμενη.
  • Ψηφιακή βοηθός Siri: Η ψηφιακή βοηθός της Apple υπάρχει για να διευκολύνει την καθημερινότητα σου. Η Siri είναι γνωστή ως η ψηφιακή περσόνα που αναλαμβάνει να δέχεται τις φωνητικές εντολές σου και να εκτελεί τις ανάλογες εργασίες. Η Siri σου δίνει τη δυνατότητα να στέλνεις φωνητικά μηνύματα, να πραγματοποιείς κλήσεις, να επιλέγεις τη μουσική που θέλεις να ακούσεις, να μαθαίνεις την ακριβή θέση σου και πολλά άλλα και όλα αυτά μόνο με τη φωνή σου. Τη ρωτάς κι αυτή σου απαντάει ή εκτελεί την εντολή που της υπαγορεύεις!

 

Τι αλλαγές φέρνει το iOS 10

To iOS 10 είναι η πιο σημαντική έκδοση της Apple, με αναβαθμίσεις και νέες προσθήκες για ακόμα πιο καθηλωτική εμπειρία.

  • Γράψ’ το μόνος σου: Στείλε ένα μήνυμα με τον δικό σου γραφικό χαρακτήρα. Οι φίλοι σου θα το δουν να ζωντανεύει, όπως κυλά το μελάνι στο χαρτί.
  • Εφαρμογές iMessage: Απόκτησε εύκολα πρόσβαση στις αγαπημένες σου εφαρμογές για να δημιουργήσεις και να μοιραστείς περιεχόμενο, να πραγματοποιήσεις πληρωμές και πολλά άλλα, χωρίς να βγεις από τα Μηνύματα.
  • Εφαρμογή Home: Η εν λόγω εφαρμογή σου επιτρέπει να ανάβεις τα φώτα, να ξεκλειδώνεις τις πόρτες, ακόμα και να ανεβάζεις τα σκίαστρα των παραθύρων!
  • Γρήγορη πρόσβαση σε κάμερα και βελτιωμένη οθόνη ειδοποιήσεων: Κάνοντας swipe προς τα δεξιά θα δεις την ανανεωμένη οθόνη ειδοποιήσεων, ενώ με swipe προς τα αριστερά ανοίγει η κάμερα.
  • Διέγραψε native apps: Το νέο λειτουργικό σου δίνει τη δυνατότητα να διαγράψεις native apps της Apple, όπως το Stocks app.

 

 

shutterstock_214469986

 

Google – Android

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα (και όχι μόνο) το οποίο δημιούργησε και αναπτύσσει η Google, για το λόγο αυτό συχνά αποκαλούνται Android smartphones. Λόγω του ότι πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα (βασισμένο στο Linux), σαν πλατφόρμα αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη, ενώ χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων – και όχι μόνο από την Google. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες συσκευές σε όλο το εύρος των τιμών. Το λειτουργικό της Google έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μπορεί ο χρήστης να παραμετροποιήσει τη συσκευή του, ανάλογα με τις επιθυμίες του. Μέσω αυτού μπορεί να χρησιμοποιήσει εξελιγμένες υπηρεσίες διαδικτύου, όπως είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πλοήγηση στο Internet και, φυσικά, ψυχαγωγία: ταινίες, μουσική, παιχνίδια κ.λπ. Εκτός από τα smartphones και tablets, το Android μπορεί να εκτελεστεί – με διαφορετικό περιβάλλον χρήσης – σε αυτόνομες μικρές συσκευές (π.χ. mini PCs), σε τηλεοράσεις, σε κονσόλες παιχνιδιών και σε ρολόγια χειρός.

 

Ορισμένα από τα ιδιαιτέρως χρήσιμα χαρακτηριστικά του λειτουργικού Android
  • Συγχρόνισε τις συσκευές σου: Μπορείς να συγχρονίσεις το Android tablet και το smartphone σου για να μοιραστείς ημερολόγια, επαφές και έγγραφα σε όλες τις συσκευές σου.
  • Ειδοποιήσεις: Λάβε ενημερώσεις για τα τελευταία αποτελέσματα αγώνων, ενημερώσεις ημερολογίου και πληροφορίες για την κυκλοφορία με βάση τη δραστηριότητα σου και όπου και αν βρίσκεσαι. Και όλα αυτά, χάρη στο Google Now on Tap.
  • Google Play: Επιπλέον πλεονέκτημα του λειτουργικού Android είναι ότι μπορεί να βρει και να εγκαταστήσει πληθώρα εφαρμογών οι οποίες διατίθενται δωρεάν μέσω του αντίστοιχου καταστήματος της Google για τις εφαρμογές. Στο Google Play θα βρεις πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές, καθώς και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, όπως ταινίες, μουσική, βιβλία και πολλά άλλα.
  • Google Docs: Με τα Έγγραφα Google, μπορείς να γράψεις, να επεξεργαστείς, να δημιουργήσεις υπολογιστικά φύλλα προσθέτοντας ένα ασύρματο πληκτρολόγιο για το tablet σου και να συνεργαστείς με άλλους χρήστες όπου και αν βρίσκεσαι. Αν χρειάζεσαι το Word, μπορείς να κατεβάσεις την έκδοση Office για Android.

 

Τι νέο φέρνει το  Android 7.0 Nougat

Το νέο λειτουργικό της Google, το Android 7.0 Nougat, έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται από τις 22 Αυγούστου και φέρνει μαζί του πολλά νέα χαρακτηριστικά.

Ακόμα πιο εύκολη εναλλαγή εφαρμογών: Τώρα μπορείς να κάνεις εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών με διπλό πάτημα, και να «τρέξεις» δύο apps δίπλα-δίπλα. Έτσι, μπορείς να παρακολουθείς την αγαπημένη σου ταινία, ενώ γράφεις μήνυμα, ή να περιηγείσαι στο διαδίκτυο για να βρεις μια πληροφορία.

To mobile gaming αποκτάει άλλη διάσταση: Το Vulkan API είναι το μέλλον των mobile games και έρχεται να εκτοξεύσει την απόδοση των γραφικών στις υποστηριζόμενες συσκευές παρέχοντας πιο ρεαλιστικά γραφικά.

To Google Daydream φέρνει το VR στο Android: To Daydream είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα προβάλλεται περιεχόμενο virtual reality για το Android οικοσύστημα. Η ειδική έκδοση VR του Google Play Store σου προσφέρει πρόσβαση σε VR-ready εφαρμογές για το VR mode. Μεταξύ των εφαρμογών θα βρεις Street View, YouTube, Play Movies, Google Photos και πολλά παιχνίδια, ενώ όταν βρίσκεσαι στο Daydream, οι ειδοποιήσεις θα προβάλλονται ως τρισδιάστατες κάρτες.

Βελτιωμένο Doze mode για εξοικονόμηση μπαταρίας: Η έλευση του Android Marshmallow έφερε για πρώτη φορά το Doze mode για εξοικονόμηση μπαταρίας, το οποίο επιστρέφει βελτιωμένο, με τη συσκευή να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν ο χρήστης βρίσκετε εν κινήσει. Αυτή η λειτουργία μπορεί να παρατείνει τη ζωή της μπαταρίας έως και 25%, ανάλογα με το πόσο αφήνεις τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής (standby).

Μενού ρυθμίσεων και Quick Settings: Το Android Nougat εισάγει το «hamburger menu button» (το εικονίδιο μες τις τρεις γραμμές) στο μενού ρυθμίσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η μετάβαση στις επιλογές συστήματος που χρησιμοποιούν αυτό το αριστερό μενού γίνεται άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στην αρχική οθόνη. Επίσης, εμφανίζονται πλέον βασικές πληροφορίες στο κεντρικό μενού, όπως πόσα δεδομένα (mobile data) έχεις καταναλώσει. Η δυνατότητα προσαρμογής των γρήγορων ρυθμίσεων (Quick Settings) βελτιώνει ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήσης, αφού έχεις πλέον τη δυνατότητα να επιλέξεις και να τοποθετήσεις τις γρήγορες ρυθμίσεις για τις πιο σημαντικές λειτουργίες της συσκευής σου ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Direct boot και Βελτιωμένο σύστημα ειδοποιήσεων: Με το Android Nougat η εκκίνηση της συσκευής σου είναι ταχύτερη και οι εφαρμογές τρέχουν με ασφάλεια ακόμη και προτού εισάγεις τον κωδικό πρόσβασης σου. Οι καρτέλες των ειδοποιήσεων ομαδοποιούνται, αλλά μπορείς να ενεργείς σε καθεμία ξεχωριστά, καθώς και να απαντάς σε εισερχόμενα μηνύματα απευθείας από αυτές.

 

shutterstock_234234172-1

 

MicrosoftWindows Phone

Windows Phone είναι η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft για smartphones και windows tablets. Στις πρώτες εκδόσεις του (από το 2000) είχε το όνομα Windows Mobile, ενώ για αρκετά χρόνια αποτελούσε τη μόνη πλατφόρμα με οθόνη αφής και παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες λειτουργίας των smartphones. Το λειτουργικό Windows Phone 7 αποτέλεσε τον διάδοχο των Windows Mobile, η τελευταία έκδοση των οποίων ήταν η 6.5. Μέσω αυτού του λειτουργικού, η Microsoft κατάφερε να προσφέρει στους χρήστες ένα νέο περιβάλλον, με τη σχεδιαστική γλώσσα που η ίδια έχει αναπτύξει και την ονόμασε Metro. Με την έκδοση των Windows Phone 8, η Microsoft κατάφερε να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης σε smartphone και υπολογιστές, με ιδιαίτερα στοιχεία, όπως αλλαγή του χρώματος και του μεγέθους των Live Tiles, που έκαναν το λειτουργικό να ξεχωρίζει. Το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 10, είναι ακόμα πιο «έξυπνο», πιο ευκολόχρηστο, πιο γρήγορο, γεμάτο με χρήσιμες λειτουργίες. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Windows 10 είναι ότι είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σαν μια ενιαία πλατφόρμα σε όλες τις συσκευές που τα υποστηρίζουν, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε κάθε μία συσκευή ξεχωριστά.

 

Τι νέο έφεραν τα Windows 10 Mobile

Τα Windows δεν είναι πλέον ένα λειτουργικό μόνο για PCs, με υποδεέστερες εκδόσεις για smartphones και tablets, αφού προσφέρουν σε κάθε συσκευή την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης.

Universal apps: Τα Windows 10 είναι ουσιαστικά ίδια σε όλες τις συσκευές σου, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές εφαρμογές και προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε συμβατή με Windows 10 πλατφόρμα. Αυτά τα προγράμματα ονομάζονται «Universal Apps». Όταν αγοράζεις μία από αυτές τις εφαρμογές από το Windows 10 store, θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του app: για τον υπολογιστή, laptop ή desktop, το Windows 10 smartphone και το tablet.

Windows Store: Το νέο Windows Store προσφέρει μια ενιαία εμπειρία σε όλες τις συσκευές με Windows 10. Υπολογιστής, tablet και smartphone, τώρα όλα έχουν το ίδιο store, στο οποίο μπορείς να βρεις όλες τις αγαπημένες σου εφαρμογές.

Συγχρονισμός αρχείων και Cortana: Χρησιμοποίησε το δικό σου προσωπικό λογαριασμό Microsoft για να συνδεθείς στα Windows 10. Αυτό επιτρέπει στα Windows να καταγράφουν το πώς ακριβώς θέλεις να λειτουργούν όλα, και ρυθμίζει αυτόματα και άμεσα όλες τις προτιμήσεις σου και τις εφαρμογές σου. Θα αλλάξει ακόμα και το θέμα της επιφάνειας εργασίας σύμφωνα με τα γούστα σου, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να έχει διαφορετικό θέμα, αν βρίσκεσαι σε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Η συγκεκριμένη δυνατότητα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν χρησιμοποιείς την Cortana, τον ενσωματωμένο προσωπικό βοηθό των Windows 10. Απλά μπορείς να της ζητήσεις να σημειώσει ένα ραντεβού και αυτή θα το προσθέσει στο ημερολόγιο σου – και αυτή η επιλογή θα εμφανίζεται σε όλες τις συσκευές σου. Η Cortana είναι ιδανική και για άλλες σημειώσεις, όπως για παράδειγμα να σου υπενθυμίσει να αγοράσεις ένα συγκεκριμένο προϊόν την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια. Μάλιστα, τα Windows 10 Mobile ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το νέο λειτουργικό της Microsoft, όπως ο συγχρονισμός εγγράφων Office και φωτογραφιών μεταξύ των συσκευών. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου για να ορίσεις μια υπενθύμιση τοποθεσίας που θα φτάσει στην ώρα της στο Windows Phone ή στο tablet σου.

Continuum για smartphones: Η συγκεκριμένη λειτουργία μετατρέπει το τηλέφωνό σου σε έναν υπολογιστή αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα docking station ή έναν προσαρμογέα, για σύνδεση σε τηλεόραση ή οθόνη για να χρησιμοποιήσεις τις εφαρμογές σου και να δεις περιεχόμενό σου σε μεγαλύτερη οθόνη, ενώ μπορείς επίσης να συνδέσεις πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου.

Tablet Mode: Οι χρήστες tablet ή convertible laptop – όπως είναι π.χ. η σειρά Surface Pro – έχουν πλέον στη διάθεση τους μια πιο εύχρηστη επιφάνεια εργασίας στο tablet mode, ενώ το μενού της οθόνης έναρξης είναι ακόμα πιο πρακτικό με την οθόνη αφής, που είτε  ενεργοποιείται αυτόματα με την σύνδεση πληκτρολογίου ή μέσω του Action Centre window, πατώντας τη λειτουργία tablet. Επιπλέον, προσφέρονται περισσότερες εικονικές επιφάνειες εργασίας έτσι ώστε να γίνεται εύκολα η εναλλαγή διαφόρων projects είτε με τη χρήση της οθόνης αφής, ή απλά με την προσθήκη συντόμευσης.

Εύκολο streaming μεταξύ συσκευών Windows: Το streaming μουσικής και βίντεο μεταξύ συσκευών Windows γίνεται πιο εύκολα από ποτέ. Αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο την συγκεκριμένη δυνατότητα στο σπίτι είναι οι gamers! Το λειτουργικό σύστημα του Xbox One αποτελεί επίσης μια έκδοση των Windows 10, που σημαίνει ότι είσαι σε θέση να κατεβάσεις και να παίξεις ορισμένα παιχνίδια από το Xbox Live στο PC, το tablet ή το Windows phone σου. Αυτό που προκαλεί περισσότερο ενθουσιασμό είναι το γεγονός ότι μπορείς να streamάρεις – μέσω του οικιακού σου δικτύου – παιχνίδια από το Xbox One σε οποιαδήποτε συμβατή συσκευή με λειτουργικό Windows 10 – όπου σε αυτές περιλαμβάνονται επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές ή tablets.

Xbox SmartGlass: Μέσω του Windows phone σου, μπορείς να έχεις τον έλεγχο του Xbox στο σαλόνι σου: για περιήγηση στον πίνακα ελέγχου του Xbox One, για να κάνεις παύση ή να γυρίσεις προς τα πίσω την αγαπημένη σου ταινία, για περιήγηση στο Web στην τηλεόρασή σου και να χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιο της συσκευή σου για εύκολη καταχώριση κειμένου και αναζήτηση στην κονσόλα σου. Με το Xbox SmartGlass μπορείς να παρακολουθήσεις τα achievements σου και να τα συγκρίνεις με φίλους σου στο Xbox Live. Επιπρόσθετα, το Xbox One προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής περιεχομένου, το οποίο μπορείς να αναπαράγεις στο smartphone σου ή να παρακολουθήσεις μέσα από αυτό gameplay clips φίλων σου.

 

Να αγοράσω συσκευές που ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα;

Το να επιμένεις σε ένα οικοσύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Εφαρμογές και περιεχόμενο: Εάν αγοράσεις μια εφαρμογή για Android δεν σημαίνει ότι θα έχεις την ίδια εφαρμογή και για iOS. Το App Store, το Google Play Store και το Windows Store είναι εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν ξεχωριστά οι αγορές. Έτσι, αν π.χ. έχεις αγοράσει το Monument Valley για Android, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να το παίξεις δωρεάν στο iPad σου. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για άλλες αγορές: Εάν αγοράσεις ένα βιβλίο, μια ταινία ή μουσική από το Play Store, θα πρέπει να το αγοράσεις εκ νέου από το App Store αν θέλεις να το κατεβάσεις και στη συσκευή iOS.

Καλώδια και αξεσουάρ: Η θύρα «Lightning» είναι αποκλειστικό προνόμιο των iPhone και iPad. Τα περισσότερα Android smartphones και tablets χρησιμοποιούν θύρα micro USB. Έτσι, ακόμα και αν έχεις αγοράσει το καλύτερο καλώδιο Lightning για τη συσκευή σου iOS, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο Android – και το αντίστροφο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα αξεσουάρ, όπως το iPad dock το οποίο δεν συνεργάζεται με συσκευές Android ή Windows. Όταν πρόκειται για συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, υπάρχει ακόμα μία διαφορά στα ασύρματα πρότυπα. Θα πρέπει να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ ηχείων AirPlay και Bluetooth και στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσεις τα ηχεία που συνεργάζονται με τη συσκευή σου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συμβατότητα μεταξύ των συσκευών, είναι πολύ πιο λογικό να αγοράσεις συσκευές που ταιριάζουν σε ένα οικοσύστημα.

Εμπειρία χρήσης: Επιλέγοντάς φορητές συσκευές που τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα θα έχεις μια πιο οικεία εμπειρία και τη δυνατότητα να μοιράζεσαι τις επαφές, τα ημερολόγια και τα αρχεία μεταξύ των συσκευών σου. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ήδη έχεις ένα Android Smartphone και θέλεις να αγοράσεις ένα tablet. Το πιο σοφό είναι να επιλέξεις ένα tablet που τρέχει το ίδιο λειτουργικό σύστημα.

 

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς ένα λειτουργικό σύστημα, τόσο πιο εύκολο είναι να το μάθεις καλύτερα και να προσαρμοστείς. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αν κάτι πάει στραβά, τότε μάλλον θα γνωρίζεις πώς να διορθώσεις το πρόβλημα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη