Ατμός: οφέλη και χρήσεις στη μαγειρική και στη φροντίδα του σπιτιού & των ρούχων μας

by K Admin

1200x630-blog-steam

 

 

Χάρη στην συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας στο τομέα του οικιακού εξοπλισμού, η τεχνολογία ατμού βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινότητα μας. Δεν είναι τυχαίο που πολλές οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν τις ιδιότητες του ατμού για το πλύσιμο, το καθάρισμα του σπιτιού, το μαγείρεμα, ή ακόμα και για το σιδέρωμα.

Γιατί είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στον ατμό; Τι καλύτερο προσφέρει ένα πλυντήριο με τεχνολογία ατμού υψηλής θερμοκρασίας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται παρακάτω.

 

 

Μαγειρική στον ατμό

mageirema_atmos


Το μαγείρεμα στον ατμό είναι υγιεινό και διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες των τροφών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο νόστιμα πιάτα. Επιπλέον, στον ατμό μπορούν να μαγειρευτούν σχεδόν όλα τα τρόφιμα διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητά σου.

 

Ατμομάγειρας, ένα χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα σου

Ένα από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» για μαγείρεμα στον ατμό είναι ο ατμομάγειρας, που σημαίνει ότι ξεχνάς τρυπητά σκεύη και βαθιές κατσαρόλες. Τοποθέτησε την τροφή στο καλάθι ή στα καλάθια του ατμομάγειρα μαζί με τη σωστή ποσότητα νερού, και ενεργοποίησε τoν. Τόσο απλά, και χωρίς να ανησυχείς να μην σου καεί το φαγητό. Σημειώνεται δε ότι μπορείς να μαγειρέψεις ταυτόχρονα διάφορα είδη τροφίμων στα διάφορα επίπεδα της συσκευής χρησιμοποιώντας τον ίδιο ατμό με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας και χρόνου.

 

Φούρνος ή ατμομάγειρας; Μπορεί μια συσκευή να μου προσφέρει και τα δύο;

Φαντάσου ότι μπορείς να έχεις και τις δύο λειτουργίες (φούρνος / ατμομάγειρας) σε μία μόνο συσκευή! Έτσι, είτε μαγειρεύεις μία μόνο μερίδα, είτε φαγητό για όλη την οικογένεια, το μαγείρεμα γίνεται εύκολο, γρήγορο, πιο υγιεινό, και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Επίσης, χάρη στους μικρούς χρόνους μαγειρέματος εξοικονομείς ενέργεια και, φυσικά, πολύτιμο χρόνο!

 

Εντοιχιζόμενοι φούρνοι ατμού

Υπάρχει καλύτερη λύση από μία συσκευή που ενσωματώνει λειτουργία φούρνου και ατμομάγειρα; Μια εντοιχιζόμενη συσκευή συνδυάζει πολυτελή εμφάνιση με υψηλές επιδόσεις και προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκολίες στην κουζίνα σου.

 

Τεχνολογίες ατμού στο μαγείρεμα

Κάθε κατασκευαστής αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα. Η τεχνολογία ατμού ProCombi SousVide της AEG υπόσχεται επαγγελματικά αποτελέσματα στο μαγείρεμα, και μια αληθινή γευστική εμπειρία. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ατμού και θερμού αέρα για να εξασφαλίσει ότι το φαγητό σου έχει την καλύτερη γεύση, τα πιο ευωδιαστά αρώματα και την πιο ικανοποιητική υφή. Επιπλέον, ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να χρησιμοποιείς ατμό 100%, 50% ή 25%.

Όπως προαναφέραμε, κάθε κατασκευαστής αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, υπάρχουν και οι φούρνοι με τεχνολογία FullSteam της NEFF, οι οποίοι συνδυάζουν τις λειτουργίες ενός φούρνου με τις λειτουργίες ενός ατμομάγειρα σε μία μόνο συσκευή, ενώ σου προφέρουν 13 τρόπους λειτουργίας – με μαγείρεμα στον ατμό – για ταυτόχρονο ψήσιμο και μαγείρεμα έως και τρία επίπεδα. Τέλος, σε ορισμένους φούρνους ατμού θα συναντήσεις την τεχνολογία CombiSteam της Electrolux, που συνδυάζει λειτουργία ατμού και λειτουργία θερμού αέρα για να μπορείς να απολαύσεις γεύματα με υγιεινά και νόστιμα πιάτα που είναι ζουμερά στο εσωτερικό τους και με μια υπέροχη κρούστα.


Φροντίδα Ρούχων

clothes_atmos

 

H διατήρηση των αγαπημένων σου ρούχων σαν καινούργια απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Αυτή είναι και η ιδέα πίσω από την τεχνολογία ατμού, που έρχεται να καινοτομήσει σημαντικά στα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων και συστήματα σιδερώματος.

 

Τεχνολογίες ατμού στο πλύσιμο των ρούχων

Η λειτουργία True Steam της LG προσφέρει ένα απαλό και υγιεινό πλύσιμο, με αποτέλεσμα η φροντίδα των ρούχων να μην είναι πια αγγαρεία. Επιπλέον, μπορείς να αποστειρώσεις τα ρούχα σου και να μειώσεις τις ζάρες και τις μυρωδιές, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρούχα σιδερώνονται πιο εύκολα και είναι απόλυτα καθαρά. Άλλη καινοτομία είναι και το SteamSystem της Electrolux, που προσαρμόζει τις καινοτομίες που ενσωματώνουν τα επαγγελματικά καθαριστήρια στα δεδομένα του σπιτιού σου, προκειμένου να έχεις πεντακάθαρα ρούχα κάθε φορά, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα. Τώρα πλέον θα μπορείς να καθαρίζεις τέλεια τα πλέον ευαίσθητα υφάσματα, όπως δαντέλα, μετάξι, λινά κεντήματα, μαλλί και κασμίρι, και να χρησιμοποιείς τον ατμό για να απομακρύνεις τα τσαλακώματα.

 

Πλυντήρια – Στεγνωτήρια με τεχνολογία ατμού για υγιεινό πλύσιμο ρούχων

Τα πλυντήρια ρούχων με τεχνολογία ατμού προσφέρουν υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρούν τα υφάσματα. Επίσης, το πλύσιμο γίνεται ακόμα πιο οικονομικό, με λιγότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος. Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, ένα πλυντήριο / στεγνωτήριο με λειτουργία ατμού μπορεί να σου φρεσκάρει τα ευαίσθητα ρούχα και να τα απαλλάξει από το τσαλάκωμα – εύκολα και προπαντός γρήγορα.

 

Στεγνωτήρια με προγράμματα ατμού

Τα στεγνωτήρια ατμού με αντλία θερμότητας χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες για να στεγνώσουν τα ρούχα σου απαλά, ενώ η λειτουργία ατμού φρεσκάρει και μειώνει το τσαλάκωμα ακόμα και στα ρούχα που είναι μόνο για στεγνό καθάρισμα. Επιπλέον, στα στεγνωτήρια με συμπυκνωτή, οι υδρατμοί υγροποιούνται και συγκεντρώνονται στο δοχείο νερού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται εξωτερικός εξαερισμός.

Και μην ξεχνάς, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος για να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα το πλυντήριο και το στεγνωτήριο, υπάρχει η λύση της κάθετης διάταξης. Διάβασε πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χώρο με τη χρήση του κατάλληλου συνδετικού πλαισίου για συνδυασμό πλυντηρίου και στεγνωτηρίου με ένα click εδώ.

 

 

Σίδερο ατμού και το σιδέρωμα γίνεται παιχνίδι!

Εάν θέλεις να πετυχαίνεις επαγγελματικά αποτελέσματα στο σιδέρωμα και χωρίς κόπο, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε ένα σίδερο ατμού ή -ακόμα καλύτερα- σε ένα σύστημα σιδερώματος. Ο ξηρός ατμός διαπερνά και τα παχύτερα υφάσματα, και συνεπώς μειώνει το χρόνο σιδερώματος. Τα περισσότερα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θα σιδερώσεις με πολλαπλό ψεκασμό ή με συνεχή παροχή ατμού, πατώντας το πλήκτρο ατμού στο σίδερο. Σκέψου επίσης ότι με ένα σίδερο ατμού μπορείς να σιδερώνεις οικονομικά και αποτελεσματικά.

 

 

Καθάρισμα σπιτιού με ατμό

steam cleaning

 

Ο καθαρισμός με ατμό αποτελεί μια σύγχρονη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον, ενώ είναι κατάλληλη για όλα τα σπίτια, δηλαδή για μεγάλες ή μικρές οικογένειες.

 

Ατμοκαθαριστής – Ατμοσύστημα για οικολογικό καθαρισμό χωρίς χημικά

Ο ατμοκαθαριστής αξιοποιεί τις καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ατμού, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα βακτήρια, χωρίς απορρυπαντικά και χημικά διαλυτικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών, εξαρτημάτων, μικρών αντικειμένων, πατωμάτων και γενικά κάθε επιφάνειας, ενώ διατίθεται με ποικιλία εργαλείων που σου επιτρέπουν να καθαρίζεις αρμούς, φούρνους και πατώματα, ή να αφαιρείς τσακίσεις από ρούχα και κουρτίνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν προβλήματα αλλεργικής φύσης, χρειάζεται προσοχή με οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού. Καλό είναι αποφεύγεις οτιδήποτε έχει επιβλαβείς οσμές, όπως η αμμωνία, και προϊόντα που παράγουν σωματίδια, καθώς όσο πιο συχνή είναι η χρήση αυτών των καθαριστικών, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να εμφανιστούν αλλεργικά συμπτώματα. Άλλωστε, με τη «δύναμη» του ατμού μπορείς να καθαρίσεις ακόμα και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία και να αφαιρέσεις αποτελεσματικά ακόμα και την πιο επίμονη βρωμιά, από εκεί όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία άλλη μέθοδος καθαρισμού. Εάν θέλεις αποτελεσματικό και υγιεινό καθάρισμα του χώρου και των αντικειμένων σου, τότε θα χρειαστείς ένα ατμοκαθαριστή.

 

Τώρα που γνωρίζεις τι ακριβώς σου προσφέρουν οι οικιακές συσκευές που αξιοποιούν τις ιδιότητες του ατμού, μπορείς να αποκτήσεις και εσύ στο πλευρό σου έναν αξιόπιστο συνεργάτη για κάθε δουλειά στο σπίτι!

 

Μπορείς να δεις ακόμη