Αξιοποίησε καλύτερα τα PS4 Pro και Xbox One S με μία 4Κ HDR TV

by K Admin

 

shutterstock_342660917

 

Το λανσάρισμα των PS4 Pro και Xbox One S μας δείχνει ένα πράγμα: Ότι το 4K έχει αρχίσει να γίνεται mainstream, πράγμα που σημαίνει ότι οι 4Κ TVs βρίσκουν θέση σε ολοένα και περισσότερα σαλόνια αλλά και playrooms.

Εκτός από τον εντυπωσιακό τους σχεδιασμό, οι νέες κονσόλες υποστηρίζουν 4Κ και HDR. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι τελευταίες 4K UHD TVs συνδυάζουν εξαιρετικά ευκρινή ανάλυση και HDR βίντεο για ακόμη καλύτερη αντίθεση και χρώμα, και οι νέες κονσόλες έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Χρειάζομαι οπωσδήποτε μία 4Κ TV για να μπορέσω να απολαύσω gaming και ταινίες στο PS4 Pro / Xbox One S μου;

Η απάντηση είναι απλή: Όχι. Ωστόσο, τόσο το PS4 Pro όσο και το Xbox One S μπορεί να εμφανίσουν πολύ υψηλότερη ανάλυση από ό,τι τα πρότυπα PS4 και Xbox One αντίστοιχα όταν χρησιμοποιείς μία  4Κ HDR TV. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα; Και επειδή ψυχαγωγία δεν είναι μόνο το gaming, οι εν λόγω κονσόλες υποστηρίζουν αναπαραγωγή 4K βίντεο, προκειμένου να επιτρέψουν την διαδικτυακή μετάδοση (streaming) 4K υπηρεσιών όπως το Netflix και το YouTube. Μάλιστα, το Xbox One S, εκτός από κονσόλα, αποτελεί και ένα κορυφαίο 4K Βlu-ray player, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις ταινίες Ultra HD Blu-ray.

Για να καταλάβεις όμως καλύτερα τι κερδίζεις συνδυάζοντας τις εν λόγω κονσόλες με μία 4Κ HDR TV, σου λύνουμε ορισμένες απορίες.

 

Τι είναι 4Κ;

Πρόκειται για μία απλή ερώτηση, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι την απάντηση. To 4K λοιπόν είναι μια τεχνολογία προβολής που διαθέτει τετραπλάσιο αριθμό pixels σε σχέση με μια εικόνα Full HD. Αυτά τα pixels συνήθως είναι τοποθετημένα σε διάταξη 3840 x 2160, σε σύγκριση με την 1920 x 1080 των τηλεοράσεων Full HD, προσφέροντας πιο έντονη και πιο λεπτομερή εικόνα. Οι εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως (για τις τηλεοράσεις 4Κ) είναι: 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV και 2160p.

Για να απολαύσεις περιεχόμενο 4Κ, χρειάζεσαι τρία πράγματα: μία 4Κ TV, μία συσκευή που μπορεί να αναπαράγει 4Κ περιεχόμενο (όπως το Xbox One S και το PS4 Pro), και φυσικά 4Κ περιεχόμενο, όπως ένα UHD Blu-ray ή πρόσβαση σε μια υπηρεσία streaming που υποστηρίζει 4Κ, όπως το Netflix, κάτι που επίσης προσφέρουν τα Xbox One S και PS4 Pro.

 

Τι σημαίνει 4K upscaling;

Τόσο το PS4 Pro όσο και το Xbox One S διαθέτουν τεχνολογίες αναβάθμισης εικόνας, που σημαίνει ότι – όταν συνδέονται σε τηλεόραση 4Κ – επεξεργάζονται εκ νέου μια εικόνα χαμηλότερης ανάλυσης και ενισχύουν την ποιότητα της ώστε να προσεγγίζει 4Κ ανάλυση. Έτσι, όταν ρυθμίζεις την ανάλυση του Xbox One S για 4K UHD, τα πάντα – Home, games, και apps – εμφανίζονται σε 4Κ. Το 4Κ περιεχόμενο εμφανίζεται στην εγγενή του ανάλυση (4Κ), ενώ περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης (π.χ. 1080p) αναβαθμίζεται (δηλαδή γίνεται upscale) σε 4Κ. Όσον αφορά στο PS4 Pro, υπάρχει και η δυνατότητα για 4Κ gaming – για παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι απολαμβάνεις gaming με περισσότερη λεπτομέρεια και εντυπωσιακή οπτική ακρίβεια.

Τι είναι το HDR;

Το HDR, ή High Dynamic Range (Υψηλό Δυναμικό Εύρος), είναι ένα νέο πρότυπο απεικόνισης που επιτρέπει την αναπαραγωγή εικόνας με πολύ μεγαλύτερο βάθος χρώματος και μεγαλύτερη αντίθεση σε σχέση με το Standard Dynamic Range, που βρίσκουμε εδώ και δεκαετίες στις «παραδοσιακές» τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Σε γενικές γραμμές, το HDR προσφέρει αισθητά πιο ευκρινείς εικόνες, με πιο ζωντανά χρώματα και απαράμιλλη λεπτομέρεια. Αυτό σημαίνει πολύ βαθύτερα επίπεδα μαύρου διατηρώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, πολύ πιο φωτεινό λευκό, και μεγαλύτερο  εύρος χρωματικής κλίμακας – σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία των HDTVs. Έτσι, με μια τηλεόραση HDR θα μπορέσεις να απολαύσεις παιχνίδια, video streaming apps αλλά και ταινίες, με καθηλωτικά γραφικά HDR.  Οι κοινές ονομασίες για το HDR10 (ανοικτό πρότυπο που υποστηρίζεται από πλήθος κατασκευαστών) είναι: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, και Ultra HD deep color.

Βλέπεις λοιπόν ότι η εμπειρία με μία 4Κ τηλεόραση μπορεί να γίνει ακόμα πιο συναρπαστική. Τώρα, εάν προβληματίζεσαι σχετικά με το ποια 4Κ τηλεόραση πρέπει να επιλέξεις για τη νέα σου κονσόλα, ίσως σε βοηθήσει ο παρακάτω μίνι-οδηγός μας.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Μέγεθος

Το μέγεθος της τηλεόρασης παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία θέασης και γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξεις πολύ σοφά. Καταρχήν, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, όσον αφορά στις τηλεοράσεις 4Κ, είναι ότι ο θεατής θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά για να εκτιμήσει την επιπλέον ανάλυση που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία. Για παράδειγμα, σε μια τηλεόραση 4Κ 60 ιντσών η ιδανική απόσταση θέασης είναι περίπου τα 1,8 μέτρα. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι και το θέμα του διαθέσιμου χώρου γιατί μία τηλεόραση 60-65 ιντσών είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, επειδή μιλάμε περισσότερο για gaming, όσο μεγαλύτερο πάνελ έχουμε, τόσο καλύτερη η εμπειρία. Επομένως εξέτασε την αγορά μίας τηλεόρασης 4Κ με διαγώνιο από – τουλάχιστον – 49 ίντσες και πάνω.

 

Πρότυπο HDR

Ίσως να έχεις μπερδευτεί με τις ονομασίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για διάφορες τεχνολογίες, όπως είναι το HDR. Και αυτό γιατί υπάρχουν δύο πρότυπα HDR: Το Dolby Vision και το HDR10. Ορισμένες τηλεοράσεις υποστηρίζουν και τα δύο, ωστόσο τόσο η Sony όσο και η Microsoft συνιστούν το HDR10 (αφού οι κονσόλες τους υποστηρίζουν μόνο το συγκεκριμένο πρότυπο). Ανάλογα την εταιρεία λοιπόν, το HDR10 έχει και διαφορετική ονομασία. Συγκεκριμένα, η LG το αναφέρει ως HDR Pro. Η Sony το αναφέρει ως 4K HDR, ενώ η Samsung χρησιμοποιεί τόσο το HDR Pro όσο και το SUHD.

 

Input lag και Game Mode

Ένα ζήτημα που έχουν οι τηλεοράσεις (που προορίζονται για gaming) είναι το υψηλό input lag – σε σχέση πάντα με τα gaming monitors. Τώρα ίσως να αναρωτιέσαι: Τι είναι το input lag και γιατί δεν το βλέπω στα χαρακτηριστικά της τηλεόρασης που θέλω να αγοράσω; Το input lag, γνωστό επίσης και ως display lag (το οποίο μετριέται σε ms) είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που η τηλεόραση δέχεται το σήμα της εικόνας μέχρι να το εμφανίσει στην οθόνη. Για ταινίες και βίντεο, αυτά τα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρησης δεν είναι τόσο σημαντικά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για γρήγορο gaming αυτό το lag μπορεί να εισαγάγει μια πολύ μικρή καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα ενός πλήκτρου και στο πότε αντιδρά ο χαρακτήρας στην οθόνη. Για παράδειγμα, όταν σε ένα fighting game πατάς ένα πλήκτρο και ο χαρακτήρας σου στην οθόνη δεν ανταποκρίνεται άμεσα, τότε σημαίνει ότι υπάρχει υψηλό input lag. Προσοχή, το input lag δεν πρέπει να συγχέεται με το χρόνο απόκρισης ή το ρυθμό ανανέωσης. Περισσότερα για αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Όλες οι τηλεοράσεις (είτε πρόκειται για 4Κ ή για Full HD) διαφοροποιούνται στο πως επεξεργάζονται το ψηφιακό σήμα, επομένως εμφανίζουν διαφορετικό input lag. Ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις 4Κ HDR, μόλις ενεργοποιήσεις τη λειτουργία HDR και το 4K mode, το input lag είναι υψηλότερο. Αλλά μην ανησυχείς, οτιδήποτε λιγότερο από 40ms είναι αρκετά ικανοποιητικό για gaming σε μια τηλεόραση. Τώρα, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της παραπάνω ερώτησης, η απάντηση είναι ότι κανένας κατασκευαστής δεν συμπεριλαμβάνει το input lag στα χαρακτηριστικά της τηλεόρασης του. Ευτυχώς όμως οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν μια λειτουργία που ονομάζεται «Game Mode», η οποία μειώνει το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του παιχνιδιού και της οθόνης. Αν σου αρέσει λοιπόν το ανταγωνιστικό παιχνίδι, το «Game Mode» θα βελτιώσει την εμπειρία σου.

 

Και πόσο θα μου κοστίσει μία τηλεόραση 4Κ;

Σίγουρα θα σκέφτεσαι «πολύ ακριβά!». Αλλά κάνεις λάθος. Υπάρχουν τηλεοράσεις 4Κ HDR σε πολύ προσιτή τιμή, ή, για να το θέσουμε καλύτερα, υπάρχουν 4Κ τηλεοράσεις για κάθε βαλάντιο. Ας δούμε ορισμένες προτάσεις, από 65 ίντσες και κάτω.

 

Μέγεθος οθόνης 65″

Έχεις αποφασίσει ότι δεν θέλεις τίποτα κάτω από 65 ίντσες. Ασφαλώς και θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα αξίζει τον κόπο.

LG 65UH615V 65″ Τηλεόραση Smart 4K TV
Η συγκεκριμένη τηλεόραση της LG προσφέρει ανάλυση 4Κ, μεγάλο πάνελ (για να το ευχαριστηθείς!), ρυθμό ανανέωσης 1200 PMI, σύστημα ήχου Ultra Surround, λειτουργικό σύστημα WebOS 3.0 και τεχνολογία βελτίωσης εικόνας HDR Pro. Τι μένει; Να «κουμπώσεις» πάνω της τη νέα σου κονσόλα… και καλή διασκέδαση!

Samsung UE65KU6000 Τηλεόραση Smart 4K TV
Μεγάλο πάνελ, και διάφορες τεχνολογίες αιχμής για να απολαμβάνεις περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας. Φαντάσου τι έχει να γίνει όταν συνδέσεις την κονσόλα σου!

 

Μέγεθος οθόνης 55″

Γίνεται να αποκτήσεις 4Κ τηλεόραση 55 ιντσών χωρίς να πληρώσεις μια περιουσία; Η απάντηση έρχεται μέσα από τις παρακάτω προτάσεις.

LG 55UH605V 55″ Τηλεόραση Smart 4K TV
Ουσιαστικά, έχεις ό,τι σου προσφέρει η LG 65UH615V αλλά σε μικρότερη οθόνη. Ασφαλώς μιλάμε για μια πολύ φτηνότερη πρόταση, χωρίς παράλληλα να υστερεί σε ποιότητα εικόνας.

Sony KD55XD7005 55″ Τηλεόραση Smart 4K TV
Υψηλή ευκρίνεια και τεχνολογία 4K X-Reality PRO, ο λόγος για τον οποίο οι BRAVIA TVs έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς. Όσο για το σχεδιασμό της, απλά εκπληκτικός.

 

Μέγεθος οθόνης 49-50″

Είπαμε, εάν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο το Xbox One S  ή το PS4 Pro σου, τότε το κατώτατο όριο είναι οι 49 ίντσες. Άλλωστε, οι παρακάτω προτάσεις είναι πραγματικά πολύ προσιτές.

LG 49UH610V Τηλεόραση Smart 4K TV
Μία ωραιότατη 49άρα Smart 4K TV. Τα λόγια είναι περιττά – για εσένα που θέλεις το καλύτερο χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα.

Samsung UE50KU6000 Τηλεόραση Smart 4K TV
Ακόμα μία οικονομική πρόταση. Το μόνο που έχει να ζηλέψει από το μεγαλύτερο «αδελφάκι» της (βλέπε UE65KU6000) είναι το μέγεθος.

 

Ακόμα επιμένεις ότι οι όλες οι 4Κ TVs είναι πανάκριβες;

 

Μπορείς να δεις ακόμη