Μάθε τα πάντα για τα Ηχεία Bluetooth και πάρε τον ήχο μαζί σου!

by K-Admin
Ενώ τα περισσότερα τυπικά ηχεία έχουν και τυπικό σχέδιο, στα ασύρματα ηχεία γίνεται συνειδητή προσπάθεια για το κάτι… παραπάνω

Ενώ τα περισσότερα τυπικά ηχεία έχουν και τυπικό σχέδιο, στα ασύρματα ηχεία γίνεται συνειδητή προσπάθεια για το κάτι… παραπάνω

Μερικές φορές θέλουμε να πάρουμε τον ήχο μαζί μας και να τον μοιραστούμε. Άλλες φορές θέλουμε το κάτι παραπάνω. Και κάθε φορά αναρωτιόμαστε αν κάποιο ηχεία ή κάποια ηχεία Bluetooth είναι η απλή λύση που ψάχνουμε.

 

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Κάποτε η βασική πηγή ήχου ήταν ένα ραδιοκασετόφωνο, κάποιο CD player, μεμονωμένο ή ως μέρος στερεοφωνικού συστήματος και λοιπά. Ήταν κατά τι δύσκολο συγκριτικά, ακόμη και την εποχή του Walkman και του Discman, να κουβαλάμε τη μουσική μας συλλογή παντού και πάντα. Με υπερφορητούς υπολογιστές, smartphones και tablets τα πράγματα έγιναν σημαντικά πιο εύκολα ως προς αυτό. Και, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε, η βασική πηγή ήχου τείνει πλέον να είναι το κινητό μας. Και κάπως έτσι η τεχνολογία Bluetooth άρχισε να εμφανίζεται εδώ κι εκεί, μέχρι που γέννησε ολόκληρη κατηγορία προϊόντων ήχου, ολόκληρες σειρές από ηχεία Bluetooth. Δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους βέβαια, ούτε και είναι το ίδιο κατάλληλα για κάθε πιθανό σενάριο. Για αυτό και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον καθένα να κάνει την επιλογή που του ταιριάζει.

 

Με τόσες ασύρματα συσκευές γύρω μας δημιουργήθηκαν νέες σενάρια χρήσης που είναι ακόμη πιο κοινωνικά και “παρεΐστικα”. Είναι πλέον δυνατό να αφήσουμε στη μέση ενός τραπεζιού ένα ηχείο και να μπορεί ο καθένας να στείλει εκεί τη μουσική του, χωρίς καλώδια, συνδέσεις, αποσυνδέσεις και άλλα προβλήματα.  Μπορεί κάποιος να έχει ένα ηχείο πάνω του καθώς ταξιδεύει και εξερευνά, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει ήχο σε κάθε γωνιά του σπιτιού, χωρίς να χρειάζεται δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα καλωδίου, πολλαπλά ηχοσυστήματα ή ενισχυτές.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΗΧΕΙΩΝ

Δεν είναι όλα τα ηχεία ίδια διότι δεν είναι όλα τα ηχεία σχεδιασμένα για τον ίδιο σκοπό. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ξεκαθαριστούν οι επιλογές που υπάρχουν για να φανεί τι ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση του καθενός.

Προσωπικά ή “φορετά”. Στέκονται στη ζώνη ή όπου αλλού βολέψει, το τηλέφωνο μένει στην τσέπη και η μουσική συντροφιά εν κινήσει είναι δεδομένη.

Προσωπικά ή “φορετά”. Στέκονται στη ζώνη ή όπου αλλού βολέψει, το τηλέφωνο μένει στην τσέπη και η μουσική συντροφιά εν κινήσει είναι δεδομένη.

 

Προσωπικά

Πρόκειται για μικρά μονοφωνικά ηχεία που χωρούν σε τσέπη, γαντζώνονται με ευκολία σε κάποιο σάκο, ζώνη ή οτιδήποτε άλλο βολέψει. Υπάρχουν περισσότερο για τη συντροφιά εν κινήσει, ως μια λίγο πιο λογική και ποιοτική λύση σε σχέση με το ηχείο ενός smartphone ή ενός tablet.

 

 

 

 

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα ηχεία Bluetooth άρα είναι αδύνατο να μην υπάρχει κάτι στα μέτρα του καθενός.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα ηχεία Bluetooth άρα είναι αδύνατο να μην υπάρχει κάτι στα μέτρα του καθενός.

 

 

 

Φορητά

Τα φορητά ηχεία είναι λίγο μεγαλύτερα, δεν χωράνε απαραίτητα σε τσέπη, αλλά προσφέρουν περισσότερες επιλογές και κατά κανόνα καλύτερο ήχο. Ως προς τον ήχο, οι επιλογές είναι πολλές αφού υπάρχουν οι μονοφωνικές λύσεις, οι στερεοφωνικές, ενώ κατά περίπτωση το ίδιο το ηχείο μπορεί να δεχτεί συμπληρωματικό subwoofer.

 

 

 

 

 

Τα ηχεία που προσφέρονται για Multiroom εγκαταστάσεις τείνουν να είναι ποιοτικότερα, ενώ κατά περίπτωση αγγίζουν πραγματικά και επίπεδα “HiFi”.

Τα ηχεία που προσφέρονται για Multiroom εγκαταστάσεις τείνουν να είναι ποιοτικότερα, ενώ κατά περίπτωση αγγίζουν πραγματικά και επίπεδα “HiFi”.

Οικιακά & Multi Room

Τα “οικιακά” ηχεία Bluetooth δεν σχεδιάστηκαν για να μετακινούνται, δεν έχουν ενσωματωμένη μπαταρία και είναι σχεδιασμένα κυρίως με γνώμονα την ποιότητα του ήχου. Εδώ είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνεται και υποστήριξη για περισσότερα πρωτόκολλα, όπως AirPlay, WiFi, NFC κ.ά., ενώ μπορεί κάλλιστα να υπάρχει και απευθείας υποδοχή για συσκευή, ώστε να μεταφέρεται μονομιάς ο ήχος, χωρίς παρεμβολές. Συνήθως τέτοια ηχεία μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συντονίζονται και να παίζουν το ίδιο σήμα σε διαφορετικούς χώρους, εφόσον βέβαια προσφέρεται η λειτουργία Multi Room. Μερικές από τις προτάσεις σε αυτήν την κατηγορία έχουν πολύ λογικό κόστος και επιδόσεις, κάποιες άλλες έχουν εξαιρετικές επιδόσεις και… ανάλογες τιμές. Εδώ βέβαια κοιτά οποιοσδήποτε audiophile θέλει να συνδυάσει ποιότητα και ευκολίες, όπως θα έκανε στο παρελθόν με το στερεοφωνικό σύστημα της επιλογής του. Τα ηχεία αυτά μπορεί να είναι μονοφωνικά, στερεοφωνικά, με ή χωρίς subwoofer, ακριβώς επειδή προσφέρονται για διαφόρους συνδυασμούς, ανάγκες και σενάρια χρήσης.

Σε αυτήν την κατηγορία αξίζει να προσέξει κανείς και ορισμένα πιο ποιοτικά ζητήματα, όπως τα υλικά κατασκευής (ξύλο και μέταλλο είναι προτιμότερα από πλαστικά), το πλήθος και των μέγεθος των woofers/tweeters, ακόμη και το κατά πόσο ο τρόπος επεξεργασίας του ήχου είναι πλήρως αναλογικός, πλήρως ψηφιακός ή και… ανάμεικτος. Βέβαια όσοι έχουν τέτοιες ανησυχίες γνωρίζουν ήδη τι πρέπει να προσέξουν πριν την τελική απόφαση.

 

 

Ακόμη και ηχεία που προορίζονται για το γραφείο, κοντά στον υπολογιστή, μπορούν να είναι ασύρματα και έτοιμα να εξυπηρετήσουν περισσότερες συσκευές.

Ακόμη και ηχεία που προορίζονται για το γραφείο, κοντά στον υπολογιστή, μπορούν να είναι ασύρματα και έτοιμα να εξυπηρετήσουν περισσότερες συσκευές.

Ηχεία υπολογιστή

Ναι, υπάρχουν και αυτά. Όταν έρθει η ώρα να “κάτσει” κάπου το laptop, ή όταν το desktop χρειάζεται τα δικά του ηχεία, δεν υπάρχουν μόνο ενσύρματες λύσεις, αλλά και σύνολα που επικοινωνούν με τον υπολογιστή μέσω Bluetooth, ενώ η σταθερή τους ουσιαστικά φύση δεν αποκλείει και την ύπαρξη μερικών συνδέσεων παραπάνω όταν η ασύρματη επικοινωνία δεν είναι η λύση για όλες τις συσκευές.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΑΕΡΑ

Έχει καθιερωθεί να μιλάμε για ηχεία Bluetooth αλλά, ευτυχώς για όλους, αυτό δεν σημαίνει ότι το εκάστοτε ηχείο επικοινωνεί με πηγές μόνο μέσω Bluetooth. Ευτυχώς, διότι υπάρχει χώρος για εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αλλά και διάφορες ευκολίες που είναι καλύτερο να υπάρχουν παρά το αντίθετο.


Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth είναι, προφανώς, το βασικό ζητούμενο. Κάθε φορητή συσκευή των τελευταίων ετών έχει τη σχετική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεργαστεί με το ένα ή το άλλο ηχείο. Κατά κανόνα, πριν την πρώτη χρήση, το ηχείο πρέπει να εντοπιστεί από την εκάστοτε φορητή συσκευή, να γίνει ζεύξη και όλα είναι έτοιμα για ακρόαση.

Ηχείο με NFC, τηλέφωνο με NFC, ένα άγγιγμα και συνεννοούνται χωρίς άλλο κόπο.

Ηχείο με NFC, τηλέφωνο με NFC, ένα άγγιγμα και συνεννοούνται χωρίς άλλο κόπο.


NFC

Μπορεί να μην έχουν όλες οι συσκευές NFC chip, αλλά η περίπτωση κάθε άλλο παρά σπάνια είναι πλέον. Εφόσον τόσο κάποιο smartphone και κάποιο ασύρματο ηχείο έχουν υποστήριξη NFC, η ζεύξη γίνεται ακόμη πιο εύκολη. Αρκεί να αγγίξει η μία συσκευή την άλλη και όλα είναι έτοιμα, χωρίς λίστες, χωρίς επιλογές, χωρίς μπλέξιμο με μενού. Και πάλι το Bluetooth αναλαμβάνει τη μεταφορά του ήχου, αλλά η “γνωριμία” και “συνεννόηση” των συσκευών γίνεται ακόμη πιο απλή διαδικασία.


AirPlay

Όσα ηχεία φέρουν υποστήριξη για AirPlay κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για οποιονδήποτε κάτοχο συσκευής iOS (Apple TV, iPhone, iPad) και OS X (Mac). Εφόσον οι συσκευές βρίσκονται κοντά, ακόμη και αν δεν είναι στο ίδιο ασύρματο δίκτυο, το ασύρματο ηχείο εντοπίζεται αυτόματα και το μόνο που μένει να κάνει ο χρήστης είναι να πει στη συσκευή του ότι θέλει να στείλει εκεί τον ήχο.


WiFi
+ DLNA

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει ασύρματο δίκτυο; Τα περισσότερα ηχεία Bluetooth είναι αλήθεια ότι δεν δικτυώνονται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συμβαίνει και αυτό, ειδικά με ηχεία που προσφέρονται με τη λογική ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους/δωμάτια, αλλά να επικοινωνούν μεταξύ τους και να παίζουν την ίδια ή και τελείως διαφορετική μουσική. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως διευκολύνει να υποστηρίζεται το πρωτόκολλο DLNA, τόσο από το όποιο ηχείο, όσο και από τη συσκευή που αναλαμβάνει την αναπαραγωγή της μουσικής. Με το DLNA επιτυγχάνεται κάτι ανάλογο με αυτό που προσφέρει το AirPlay της Apple, χωρίς όμως περιορισμούς στις συσκευές της μιας ή της άλλης εταιρείας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ

Βέβαια ένα ηχείο δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο… ηχείο. Μερικά μοντέλα, φορητά και μη, προσφέρουν μερικές επιπλέον ευκολίες και δυνατότητες.

 

Φόρτιση

Κάποια ηχεία διαθέτουν θύρα USB για φόρτιση τρίτης συσκευής. Δηλαδή, στα δύσκολα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ηχείο ως power bank για να γεμίσει την μπαταρία του smartphone. Φυσικά και θα χάσει σε ώρες αναπαραγωγής μουσικής, αλλά όταν υπάρχει πιο σοβαρή ανάγκη, προφανώς και προέχουν άλλα πράγματα.


Audio
In

Για τις φορές εκείνες που κάποια άλλη συσκευή είναι παλιά ή ισχύει οτιδήποτε που καθιστά την ενσύρματη μεταφορά ήχου σημαντική, απαιτείται από το ηχείο μία είσοδο ήχου με mini jack. Τέτοιες υποδοχές υπάρχουν σε πολλά φορητά ηχεία και, σε ενδιαφέρει, καλό είναι να την αναζητήσεις.

 

Υποψιαζόμαστε ότι το αδιάβροχο ηχείο είναι από τα τελευταία πράγματα που περνούσαν από το μυαλό σου. Τώρα όμως;

Υποψιαζόμαστε ότι το αδιάβροχο ηχείο είναι από τα τελευταία πράγματα που περνούσαν από το μυαλό σου. Τώρα όμως;

Speakerphone

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, κάποια ασύρματα και φορητά ηχεία Bluetooth έχουν το δικό τους μικρόφωνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλήσεις σε ανοιχτή ακρόαση. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση. Ύστερα από την απαραίτητη ζεύξη, όλα λειτουργούν κανονικά. Μην ξεχνάτε να χαμηλώνετε την ένταση στο ηχείο αν δεν θέλετε να τρομάζετε με τους ήχους των ειδοποιήσεων που προέρχονται από το τηλέφωνό σας.

 

Αδιαβροχοποίηση

Ευτυχώς, για τις καλοκαιρινές διακοπές και τις φθινοπωρινές (ή και ανοιξιάτικες) βροχές, υπάρχουν και ηχεία που, αν και όχι έτοιμα για βουτιές, είναι σε θέση να αντέξουν κόντρα σε σκόνη, βρέξιμο κ.λπ. Υπάρχουν ακόμη και ηχεία που επιπλέουν, για όσους δε θέλουν αποχωριστούν τόσο τη θάλασσα, όσο και τη μουσική.

 

Ήχος

Κάθε ηχείο εξακολουθεί να υπάρχει, πάνω από όλα, για τον ήχο. Συνεπώς έχει νόημα να προσέχουμε και κάποια πράγματα που έχουμε μάθει να κοιτάμε σε οποιοδήποτε ηχείο. Όσα περισσότερα τα Watt σε κάθε κανάλι (1 αν είναι μονοφωνικό το ηχείο, 2 σε στερεοφωνικό και ξεχωριστά για το τυχόν ενσωματωμένο subwoofer), τόσο μεγαλύτερη ένταση αντέχει το ηχείο και τόσο περισσότερο χώρο (και άτομα) μπορεί να καλύψει. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής (μια πρίζα και το τηλέφωνό σας αρκεί άλλωστε) είναι καλό να δοκιμαστεί σε υψηλή ένταση το ηχείο. Μερικά μπορεί να καταλήγουν σε πολλά ντεσιμπέλ, αλλά έχει σημασία και πώς φτάνουν σε αυτά. Το μέτριο ηχείο μπορεί να παραμορφώνει τον ήχο από τη μέση της έντασης και πάνω, ενώ το καλό ηχείο μπορεί να πάει πιο ψηλά χωρίς παραμόρφωση. Η λεπτομέρεια αυτή είναι σημαντική διότι… τι να την κάνεις την ένταση αν αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι τραγούδι έβαλες τελικά να παίζει;


Αυτονομία

Για οποιοδήποτε φορητό ηχείο, όπως είναι φυσικό, η αυτονομία είναι καίριο ζήτημα. Ο κανόνας είναι ότι οι περισσότερες προτάσεις αντέχουν για μερικές ώρες σε μέση κυρίως ένταση. Μπορούν λοιπόν να καλύψουν ένα χορταστικό γεύμα με φίλους που μπορεί να κρατήσει ώρες (να καλύψει και τον καφέ), αλλά… κανένα φορητό ηχείο δεν είναι έτοιμο να αντέξει πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου σε κάποιο ελληνικό νησί, που μπορεί να κρατήσει και πολλαπλά μερόνυχτα. Αλλά αυτό βέβαια ισχύει για κάθε φορητή συσκευή…

 

Ο ήχος σας, παντού

Το σημαντικό βέβαια είναι πως υπάρχουν πολλές επιλογές για πολλά σενάρια. Για τους πιο δραστήριους μέχρι τους πιο μουσικόφιλους, τους πιο μοναχικούς μέχρι τους πιο κοινωνικούς κ.ο.κ. Όλοι έχουμε πλέον μια συσκευή με τη μουσική μας στην τσέπη ή το σακίδιό μας και τα ασύρματα ηχεία Bluetooth είναι ο ευκολότερος τρόπος να τη μοιραστούμε, εντός και εκτός του σπιτιού. Ένα ηχείο στη μέση, μεγάλη παρέα και, φυσικά, κέφι…

 

Μπορείς να δεις ακόμη