CES 2018: Forpheus, το ρομπότ που διδάσκει πινγκ-πονγκ

by K Admin

 

Το Forpheus της Omron είναι μια επιβλητική κατασκευή που καταλήγει σε ένα ρομποτικό χέρι ελεγχόμενο από τεχνητή νοημοσύνη και στόχος του είναι να σας διδάξει πινγκ πονγκ. Το σύστημα ελέγχου κίνησης, που αποτελεί τον «εγκέφαλο», υπαγορεύει στο ρομπότ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χτυπήσει την μπάλα, συμβουλεύοντας για τον συγχρονισμό και την κατεύθυνση μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Και καθώς στο πινγκ πονγκ η παραμικρή απόκλιση στο χτύπημα μπορεί να αλλάξει εντελώς την κατεύθυνση της μπάλας, η λαβή, το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί το χτύπημα και η θέση του χεριού του Forpheus ελέγχονται με ακρίβεια 0,1 χιλιοστού.

Από εκεί και πέρα, δύο κάμερες ενσωματωμένες στις δυο πλευρές του ρομπότ του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τις μπάλες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι ένα αντικείμενο στον τρισδιάστατο χώρο. Επιπλέον, άλλη μια κάμερα στη μέση παρακολουθεί τις κινήσεις του παίκτη ώστε να αξιολογήσει το επίπεδό του. Αναλύοντας την τροχιά της μπάλας σε σχέση με τον παίκτη και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, το Forpheus μαθαίνει το παιχνίδι του αντιπάλου του, αξιολογεί τις ικανότητές του και προσαρμόζει το επίπεδό του ανάλογα.

Μάλιστα, εάν ο μηχανισμός αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει αναγνωρίσει σημάδια δυσαρέσκειας ή απογοήτευσης, εμφανίζει ακόμη και ενθαρρυντικά μηνύματα σε ειδική LED οθόνη.

Μπορείς να δεις ακόμη