Χρήσιμα tips για να στήσεις το δικό σου Home Cinema

by K Admin

 

Share image

 

Ο οικιακός κινηματογράφος (Home Theater ή Home Cinema) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές οικιακής ψυχαγωγίας στον κόσμο και μπορεί να σου προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία ήχου και εικόνας. Ο όρος «Home Cinema» μπορεί να παραπέμπει σε ταινίες, ωστόσο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείς να απολαύσεις τηλεόραση, μουσική, ακόμα και videogames. Σε αυτόν  τον οδηγό θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για να στήσεις σωστά το δικό σου Home Cinema, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά

Όπως προαναφέραμε, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να στήσεις το δικό σου Home Cinema, το οποίο και θα αποτελέσει κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας για τις ταινίες σου τη μουσική σου κ.λπ., αρκεί να υπάρχει μια τηλεόραση και ίσως ένα μέσο αναπαραγωγής (πηγή εικόνας), όπως είναι τα DVD, Blu-Ray player, media player ή ένα μέσο αποθήκευσης (εξωτερικός σκληρός δίσκος απ’ ευθείας συνδεδεμένος στην τηλεόραση) για αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει τη διαφορά στο Home Cinema είναι η εγκατάσταση συστήματος ήχου surround. Υπάρχουν διάφορες διατάξεις ήχου που αποτελούνται από δύο ή/και παραπάνω ηχεία και ένα subwoofer, με το τελευταίο να αναλαμβάνει την αναπαραγωγή ήχων χαμηλών συχνοτήτων και χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση της περιοχής των μπάσων. Σημειώνεται ότι σε κάθε διάταξη αναφέρεται το πλήθος ηχείων. Για παράδειγμα, η διάταξη 2.1 αποτελείται από δύο ηχεία (αριστερά και δεξιά) και ένα subwoofer. Ας δούμε, αναλυτικά, παρακάτω τι προσφέρει το κάθε σύστημα ηχείων.

 

Συστήματα Ηχείων

Διάταξη 2.1

Πρόκειται για το πιο απλό σύστημα ηχείων και για το λόγο αυτό τα σετ Home Cinema με τη διάταξη 2.1 είναι συνήθως και οι φθηνότερες λύσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα.

Διάταξη 5.1

Τα σετ Home Cinema με διάταξη 5.1 αποτελούνται από δύο μπροστινά ηχεία, ένα κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία surround και ένα subwoofer. Τα μπροστινά ηχεία βρίσκονται αριστερά και δεξιά από τη τηλεόραση (ή το στερεοφωνικό συγκρότημα) και αναπαράγουν ήχο στερεοφωνικό ή surround. Το κεντρικό ηχείο αναπαράγει τους διαλόγους και τοποθετείται ακριβώς πάνω από την τηλεόραση. Τα ηχεία surround τοποθετούνται στο πίσω μέρος του δωματίου (στο ύψος του καναπέ) και χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ.

Διάταξη 6.1

Η συγκεκριμένη διάταξη προσθέτει ακόμα ένα κανάλι στο πίσω μέρος του δωματίου για ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα εφέ του παρασκηνίου.

Διάταξη 7.1

Τα σετ Home Cinema με διάταξη 7.1 προσφέρουν ήχο υψηλής ευκρίνειας και διαθέτουν δύο μπροστινά ηχεία, ένα κεντρικό ηχείο και συνολικά τέσσερα ηχεία surround, δύο από τα οποία τοποθετούνται στο κέντρο του δωματίου και δύο πίσω από τον καναπέ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάχυση ήχου και εντονότερη εμπειρία surround.

 

 

shutterstock_175475768 (1) - Copy

 

 

Τηλεόραση

Η τηλεόραση αποτελεί βάση για να στήσεις ένα Home Cinema στο οποίο θα απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες, μουσική, videogames, ή τα αγαπημένα σου sports. Έτσι λοιπόν, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσεις την τηλεόραση σου.

 

Πόσες ίντσες πρέπει να είναι;

Από τη στιγμή που θέλεις να στήσεις «οικιακό κινηματογράφο», σίγουρα θα χρειαστείς μία τηλεόραση τουλάχιστον από 42 ίντσες και άνω. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι πλέον πολύ μικρότερες σε όγκο και χωράνε σχεδόν παντού. Εννοείται ότι από την στιγμή που γίνεται λόγος για τηλεόραση 42 ιντσών και άνω, η ανάλυση θα είναι τουλάχιστον Full HD.

 

Απαραίτητοι Είσοδοι / Έξοδοι

Η τηλεόραση θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες εισόδους / εξόδους για να απολαμβάνεις όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ήχο. Επιπλέον, ο τρόπος σύνδεσης θα πρέπει να είναι ψηφιακός, καθώς οι περισσότερες συσκευές (Blu-Ray Player, PS4, Xbox One, αποκωδικοποιητές, κάμερα κ.λπ.) είναι εξοπλισμένες με θύρες HDMI. Επιπλέον, η ύπαρξη οπτικής εξόδου δίνει τη δυνατότητα να συνδέσεις την τηλεόραση (με το αντίστοιχο καλώδιο) με έναν ενισχυτή και να απολαύσεις ήχο υψηλής ευκρίνειας.

 

Smart TV

Όπως προαναφέραμε, η τηλεόραση θα αποτελέσει βάση για να στήσεις το ιδανικό κέντρο ψυχαγωγίας σου. Επομένως, ίσως χρειαστείς μία smart TV. Οι σύγχρονες «έξυπνες» τηλεοράσεις σου επιτρέπουν να πλοηγηθείς στο Web, να τρέξεις εφαρμογές, να παίξεις παιχνίδια, να επικοινωνήσεις μέσω Skype και να απολαύσεις ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών streaming (YouTube, TuneIn, Pandora, κλπ.).

 

Λειτουργία 3D

Η λειτουργία τρισδιάστατης απεικόνισης, σε συνδυασμό με το σύστημα ήχου surround θα ανεβάσουν την εμπειρία θέασης στα ύψη.

Τέλος, εκτός από την τηλεόραση, ως μέσο προβολής υπάρχει και η επιλογή βιντεοπροβολέα (projector), η οποία συνήθως αποτελεί ακριβότερη λύση.

 

Μέσο αναπαραγωγής

Σε ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου θα χρειαστείς και τις απαραίτητες πηγές εικόνας και ήχου, όπως ένα DVD player ή Blu-Ray player, με την τελευταία επιλογή να είναι και η πιο δημοφιλής. Ένα Blu-Ray player μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με μία Full HD τηλεόραση, ενώ μπορεί να αναπαράγει μια ταινία σε υψηλής ποιότητας εικόνα και ήχο. Αν θέλεις να αναβαθμίσεις ή δεν έχεις εξοπλιστεί ακόμα με κάποιον player, θα σου προτείναμε να επιλέξεις σύστημα Home Cinema που έρχεται μαζί με μέσο αναπαραγωγής (Blu-Ray ή DVD player). Υπάρχουν μέσα αναπαραγωγής που διαθέτουν θύρες για κάρτες microSD, Wi-Fi για σύνδεση στο διαδίκτυο και θύρες USB, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές αναπαραγωγής περιεχομένου εικόνας και ήχου.

 

Επιλέγοντας ενισχυτή

Ο ενισχυτής με ήχο surround HD 5.1, 6.1 ή 7.1 θα σε βοηθήσει να στήσεις το ιδανικό ηχητικό κέντρο για τα videogames, τα αγαπημένα σου sports, για τη μουσική σου και το σύστημα οικιακού κινηματογράφου σου. Στα επιπλέον χαρακτηριστικά ενός ενισχυτή περιλαμβάνονται η δυνατότητα σύνδεσης iPod / iPhone για αναπαραγωγή μουσικής, θύρα USB για άμεση σύνδεση και για να φορτίζει ταυτόχρονα την μπαταρία των συσκευών σου, υποστήριξη ήχου HD χωρίς συμπίεση (όπως Dolby TrueHD και DTS-HD High Resolution Audio) και άλλα. Επομένως, μη διστάσεις να επενδύσεις σε έναν καλό ενισχυτή.

 

Χώρος εγκατάστασης του συστήματος Home Cinema

Η διάταξη των επίπλων και οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου. Τα λεία τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες απορροφούν ή αμβλύνουν τον ήχο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ των ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο που απορροφά πάρα πολύ ήχο, θα έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά βουβό εφέ. Το σχήμα και ο όγκος του δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον ήχο. Για το λόγο αυτό μη διστάσεις να μετακινήσεις τα ηχεία σου αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τον ήχο.

 

Κρύψε τα καλώδια

Η τακτοποίηση των καλωδίων έχει να κάνει περισσότερο με το αισθητικό κομμάτι. Τα συστήματα Home Cinema χρειάζονται αρκετά καλώδια και είναι άκρως απαραίτητο να είναι συμμαζεμένα. Εάν ο χώρος που θα τοποθετήσεις το νέο σου Home Cinema δεν διαθέτει δομημένη καλωδίωση για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σύστημα, υπάρχουν άλλες λύσεις. Χρησιμοποίησε κανάλια ή χρωματιστά καλώδια για να ταιριάζουν με τα χρώματα του δωματίου. Επίσης, για λιγότερα καλώδια, μπορείς να επιλέξεις σύστημα Home Cinema με ασύρματα ηχεία.

 

Τι πρέπει να προσέξεις κατά την προετοιμασία των ηχείων

Πριν ξεκινήσεις τη συναρμολόγηση των ηχείων, τοποθέτησε στο δάπεδο ένα κομμάτι ύφασμα, έτσι ώστε να αποτρέψεις οποιαδήποτε ζημιά ή γρατσουνιές στα ηχεία. Επίσης, μη χρησιμοποιείς το μπροστινό ηχείο ως περιφερειακό ή αντίστροφα. Τέλος, βεβαιώσου για τον τύπο του ηχείου, κοιτώντας την ετικέτα στην πίσω όψη του και κατόπιν σύνδεσε το κατάλληλο καλώδιο.

 

Ιδανική τοποθέτηση ηχείων

Τα ηχεία ενός συστήματος Home Cinema θα πρέπει να είναι τοποθετημένα συμμετρικά μέσα στο δωμάτιο. Το πιο ιδανικό είναι να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο: τα μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) πρέπει να αποτελούν τις δύο γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου, ενώ το σημείο ακρόασης θα πρέπει να είναι η τρίτη γωνία. Τα μπροστινά ηχεία ή τα πίσω και κεντρικά ηχεία surround θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι του ακροατή όταν βρίσκεται καθισμένος. Εάν το μπροστινό ηχείο είναι τοποθετημένο κεντρικά και πάνω από την τηλεόραση, θα πρέπει να γέρνει ελαφρώς προς τα κάτω, έτσι ώστε να κατευθύνεται προς το κεφάλι του ακροατή. Τα μπροστινά ηχεία που τοποθετούνται στις γωνίες του δωματίου (αριστερά και δεξιά), μπορείς να τα γύρεις προς το σημείο ακρόασης για ακόμη καλύτερη διάχυση ήχου. Τα πίσω ηχεία, ωστόσο, θα πρέπει να τοποθετούνται μερικά εκατοστά πάνω από το κεφάλι του ακροατή και θα πρέπει πάντα να κατευθύνονται στο σημείο ακρόασης. Όσον αφορά στο subwoofer, το ιδανικό σημείο τοποθέτησης του είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο ακρόασης.

 

Ρύθμισε σωστά τον ήχο

Για ακόμη καλύτερη οπτικοακουστική εμπειρία, ο ήχος από κάθε ηχείο θα πρέπει να φτάνει στο σημείο ακρόασης την ίδια χρονική στιγμή. Ευτυχώς, τα περισσότερα συστήματα Home Cinema διαθέτουν έξυπνη / αυτόματη ρύθμιση ηχείων. Βέβαια, υπάρχει και επιλογή χειροκίνητης ρύθμισης για να βρεις το χρόνο καθυστέρησης των μπροστινών και των περιφερειακών ηχείων. Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις των ηχείων αναφέρονται συνήθως ως “Delay Τime” ή ως “Distance” (απόσταση). Εάν χρησιμοποιείς μικρόφωνο αυτόματης ρύθμισης ηχείου, θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο σημείο ακρόασης. Στη συνέχεια, από κάθε ηχείο εξέρχεται δοκιμαστικό σήμα κατά τη ρύθμιση. Προσπάθησε να μην υπάρχει καθόλου θόρυβος στο περιβάλλον (κατά τη ρύθμιση του μικροφώνου αυτόματης ρύθμισης ηχείων). Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να μη γίνει σωστά η ρύθμιση.

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε πολλές καινοτομίες και πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές για να στήσει κανείς ένα οικιακό κέντρο ψυχαγωγίας. Σαφώς, όσο υψηλότερες είναι οι απαιτήσεις του κάθε χρήστη, τόσο αναβαίνει και το budget. Επομένως, επέλεξε εξοπλισμό με βάση τις ανάγκες σου: χώρος εγκατάστασης, διαθέσιμα μέσα αναπαραγωγής κ.λπ., και με όπλα τη φαντασία και το μεράκι σου μπορείς μετατρέψεις το δωμάτιο σου σε σινεμά!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη