Διάλεξε το ιδανικό All-in-One Desktop PC

by K Admin

4

 

Κάποτε υπήρχε μια εποχή που ο όρος “PC” ήταν άμεσος και απλός. Σήμερα, όμως, υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες επιτραπέζιου υπολογιστή, μία από αυτές είναι και τα all-in-one PCs. Αυτός ο οδηγός αγοράς θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο AIO PC που θα καλύψει τις ανάγκες σου.

 

All-in-one Vs Desktop PCs

H κατηγορία All-in-one pc είναι και η πιο δημοφιλής και συχνά αναφέρεται και ως “AIO”. Όλο το hardware (τροφοδοτικό, επεξεργαστής, μνήμη RAM, σκληρός δίσκος και κάρτα γραφικών) στεγάζεται μέσα σε μια λεπτή οθόνη. Τα AIOs είναι ιδανικά για εξοικονόμηση χώρου, πράγμα που σημαίνει λιγότερα καλώδια και πολύ εύκολο set-up.  Τα AIOs απευθύνονται περισσότερο στον απλό χρήστη, είναι μακράν πιο καλαίσθητα από τα τυπικά desktop PCs, ενώ αν διαθέτουν οθόνη αφής θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται από παιδιά.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς επιτραπέζιων υπολογιστών (desktop PCs) αποτελείται είτε από high-end συνθέσεις που απευθύνονται σε ενθουσιώδεις χρήστες και gamers, ή από PCs που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Τα τυπικά desktops είναι μεγαλύτερα σε όγκο, ενώ συνήθως προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες. Επίσης, σε αντίθεση με τα AIOs, απαιτείται η αγορά μόνιτορ. Βασικό πλεονέκτημα των τυπικών desktop PCs είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος που προσφέρουν σε προχωρημένους χρήστες δίνοντας τη δυνατότητα για πιο εύκολη αναβάθμιση ή αντιμετώπιση προβλημάτων.

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

Τώρα που γνωρίζεις το τι μπορεί να σου προσφέρει, σε γενικές γραμμές, η κάθε κατηγορία, παρακάτω ακολουθούν ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις πριν αποκτήσεις νέο All-in-one PC.

 

iMacq

Αποθηκευτικός χώρος – HDD / SSD

Η χωρητικότητα αποθήκευσης σε ένα PC μετριέται σε Gigabytes (GB) ή Terabytes (1TB ισούται με 1.000GB). Αυτές οι μονάδες μέτρησης, ουσιαστικά, καθορίζουν πόσα δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει ο σκληρός δίσκος (HDD) που ενσωματώνει το PC. Έγγραφα, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες και προγράμματα, όλα καταλαμβάνουν χώρο στο σκληρό δίσκο. Έτσι, αν για παράδειγμα θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή ως media center ή home theater (HTPC), τότε θα πρέπει να επιλέξεις PC με σκληρό δίσκο χωρητικότητας από 1TB και άνω. Ορισμένα AIOs ενσωματώνουν δίσκους solid-state (SSDs) που είναι πιο ακριβοί από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους και προσφέρουν λιγότερο χώρο. Από την άλλη, όμως, διαθέτουν ταχύτερους χρόνους εγγραφής / ανάγνωσης λόγω του ότι δεν αποτελούνται από μηχανικά μέρη, όπως οι HDDs. Επίσης είναι εντελώς αθόρυβοι. Υπάρχουν AIOs που ενσωματώνουν και τις δύο τεχνολογίες, δηλαδή HDD και SSD. Ο πρώτος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αρχείων και ο δεύτερος για την εγκατάσταση των βασικών προγραμμάτων / εφαρμογών.  Έτσι, έχεις γρήγορους χρόνους φόρτωσης του λειτουργικού και των προγραμμάτων και ταυτόχρονα τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο για τις ταινίες σου, τη μουσική σου, φωτογραφίες κ.λπ.

 

Επεξεργαστής (CPU)

O επεξεργαστής (CPU) είναι, τυπικά, ο εγκέφαλος του υπολογιστή σου. Γενικά, όσο περισσότερα Gigahertz (GHz) έχει ένα PC, τόσο πιο γρήγορο θα είναι. Εκτός από τα GHz, στις τεχνικές προδιαγραφές ενός επεξεργαστή αναφέρονται και οι πυρήνες (cores): dual-core (διπύρηνος), quad-core (τετραπύρηνος), hexa-core (εξαπύρηνος) ή octa-core (οκταπύρηνος). Οι επεξεργαστές με πάνω από δύο πυρήνες προσφέρουν καλύτερο multitasking, δηλαδή την εκτέλεση πολλών προγραμμάτων / διεργασιών ταυτόχρονα χωρίς κολλήματα. Ο επεξεργαστής είναι ένα εξάρτημα που μπορεί να καθορίσει το κόστος του υπολογιστή. Επομένως, αν δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις το PC σου για «βαριές» εφαρμογές (επεξεργασία εικόνας για παράδειγμα) ή για multitasking δεν χρειάζεσαι πολυπύρηνο επεξεργαστή. Αν από την άλλη θέλεις να παίζεις παιχνίδια και να επεξεργάζεσαι αρχεία εικόνας και βίντεο, τότε καλό είναι να εξετάσεις την περίπτωση ενός τετραπύρηνου επεξεργαστή.

 

Μνήμη (RAM)

Η μνήμη RAM (Random Αccess Μemory, μνήμη τυχαίας προσπέλασης) αποθηκεύει προσωρινά πληροφορίες και δεδομένα για να υποστούν επεξεργασία. Περισσότερη μνήμη RAM σημαίνει μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης και ομαλότερη εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων. Συνήθως, η μνήμη RAM στους ΑΙΟs ή στους desktops ξεκινάει από τα 4GB και καλό είναι αυτό να αποτελεί το μικρότερο όριο στην επιλογή σας. Αν εργάζεστε με μεγάλα αρχεία προτιμήστε τα 8GB καθώς θα επιταχύνουν τις λειτουργίες του υπολογιστή.

 

Κάρτα γραφικών (GPU)

Υπάρχουν AIO PCs που έρχονται με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών με 2GB ή 4GB μνήμη VRAM. Η κάρτα γραφικών (GPU) παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως στο gaming ώστε να μπορείτε να παίζετε τα παιχνίδια σας σε μεγαλύτερες αναλύσεις (με όριο την ανάλυση της οθόνης), με περισσότερες λεπτομέρειες και εφέ, καθώς και περισσότερα fps σε παιχνίδια με έντονη δράση.

 

Οθόνη

Η οθόνη είναι σημαντικός παράγοντας στην εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή και αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ AIO και τυπικού desktop PC. Όπως προαναφέραμε, οι AIOs φέρουν μαζί οθόνη και μονάδα και δε χρειάζεται η οθόνη να αγοραστεί ξεχωριστά όπως στα περιπτώσεις των άλλων desktop PCs. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επιλέξεις AIO με οθόνη ανάλυσης τουλάχιστον 1920 x 1080 pixels (Full HD), καθώς τα περισσότερα pixels δημιουργούν μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας. Ωστόσο σε μια οθόνη με μικρότερη διαγώνιο (στις 19 ίντσες για παράδειγμα) ίσως να μην παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά σε χαμηλότερες αναλύσεις.

 

all in one HPΟθόνη αφής και Windows 10

Υπάρχουν προτάσεις AIOs που διαθέτουν οθόνη αφής μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τις λειτουργίες που προσφέρουν τα Windows 10. Το νέο λειτουργικό της Microsoft καθιστά τη συγκεκριμένη επιλογή ακόμα πιο ελκυστική, καθώς ο χρήστης έχει μια πιο εύχρηστη επιφάνεια εργασίας μιας και το μενού της οθόνης έναρξης είναι ακόμα πιο πρακτικό με την οθόνη αφής. Επιπλέον, η λειτουργία tablet προσφέρεται ακόμα και για multitasking, αφού έχεις τη δυνατότητα να σύρεις στο μισό της οθόνης ένα project και στη συνέχεια να επιλέξεις ένα δεύτερο από αυτά που «τρέχουν» για να καλύψει το άλλο μισό, ενώ τα δύο παράθυρα δεν «κλειδώνουν» στην επιφάνεια εργασίας και μπορείς να τα προσαρμόσεις στο μέγεθος που σε εξυπηρετεί. Επίσης, το νέο λειτουργικό προσφέρει τη δυνατότητα να «κουμπώσεις» μέχρι και τέσσερα αντικείμενα στην οθόνη ή αν θέλεις μπορείς να ομαδοποιήσεις τα αντικείμενα ανά εργασία.

 

Οπτικά Μέσα

Οι θύρες (USB 2.0, USB 3.0) και τα οπτικά Μέσα (DVD ή Blu Ray Reader/Writer) που διαθέτει ο υπολογιστής είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν πρέπει να επιλέξεις AIO PC, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενσωματώνεται οπτικό μέσο. Πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλεις, για παράδειγμα, να κάνεις back up τα αρχεία σου σε έναν οπτικό δίσκο, τότε θα πρέπει να επιλέξεις AIO με CD/DVD Reader/Writer.

 

Συνδεσιμότητα

Όσον αφορά στις θύρες, όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο είναι ο γενικός κανόνας. Έχε κατά νου ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο θύρες μόνο για πληκτρολόγιο και ποντίκι. Σημειώνεται ότι το πρότυπο USB 3.0 προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από ό,τι το USB 2.0.

 

TV tuner

Κάποια AIOs διαθέτουν ενσωματωμένο TV tuner που τους επιτρέπει να λειτουργούν και ως τηλεοράσεις, αλλά και να επιτρέπουν τη θέαση τηλεόρασης σε ένα παράθυρο της οθόνης ώστε συγχρόνως να ασχολείστε με κάτι άλλο.

 

Όπως είδες, υπάρχουν πολλές προτάσεις. Αν είσαι ενθουσιώδης χρήστης και αναζητάς το κάτι παραπάνω από ένα PC (video games, επεξεργασία εικόνας / βίντεο κ.λπ.), σίγουρα, η επιλογή σου θα είναι ένα high-end AIO με ισχυρό επεξεργαστή, ανεξάρτητη κάρτα γραφικών και με, τουλάχιστον, 8GB μνήμη RAM. Αν ασχολείσαι κυρίως με εφαρμογές γραφείου, παρακολούθηση ταινιών, σερφάρισμα στο Web και «ελαφρά» παιχνίδια, τότε μπορείς να εξετάσεις τη λύση ενός AIO με διπύρηνο επεξεργαστή, ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και 4GB μνήμης RAM.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη