Διώξε την υγρασία από το σπίτι, τώρα είναι η ώρα

by K Admin

shutterstock_253880371

 

Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Μπορεί οι βροχές να σταμάτησαν, και οι νοτιάδες να φέρνουν αύξηση θερμοκρασίας, ωστόσο φέρνουν μαζί και αυξημένα ποσοστά υγρασίας. Δεν είναι ποτέ αργά για να απαλλαγείς μια και καλή από τα προβλήματα έντονης υγρασίας στο χώρο σου.

 

Υγρασία χώρου και επιπτώσεις

Η υγρασία είναι η παρουσία των υδρατμών που βρίσκονται στον αέρα, που σημαίνει ότι το ποσοστό υγρασίας  ενός χώρου αυξομειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικά από την διαφορά εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία. Σε κανονικά επίπεδα (40%- 60%), η υγρασία είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, ωστόσο η αυξημένη σχετική υγρασία (RH) σε έναν εσωτερικό χώρο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Μούχλα σε τοίχους και παράθυρα, άσχημες οσμές, ξεφλούδισμα της ταπετσαρίας στους τοίχους, κατεστραμμένα ρούχα και ξύλινες κατασκευές και πολλά άλλα προβλήματα, όχι μόνο αποτελούν δαπανηρές επισκευές για το σπίτι ή το χώρο εργασίας, αλλά είναι και εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία μας.

Η υψηλή σχετική υγρασία διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων και συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και αλλεργιών, ενώ επιδεινώνονται παθήσεις όπως αρθριτικά και ρευματισμοί. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και γενικά των πονοκεφάλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία.

Η υγρασία αυξάνεται ακόμα και από πηγές μέσα από το χώρο. Συγκεκριμένα, μια τετραμελής οικογένεια που ζει σε σπίτι με τρία δωμάτια (90-110 τ.μ.) παράγει περίπου 77 λίτρα νερού υπό μορφή υδρατμού την εβδομάδα από τις αναπνοές, τους υδρατμούς από το μπάνιο, το μαγείρεμα, το στέγνωμα των ρούχων, τις αναπνοές και την εφίδρωση. Σημειώνεται δε ότι 2,5-3 λίτρα νερού υπό μορφή υδρατμού ημερησίως αρκούν για να αυξήσουν κατακόρυφα την σχετική υγρασία σε ένα σπίτι 90 τ.μ.

 

Αντιμετώπισέ την!

Η κατάλληλη θερμοκρασία (18°C – 20°C) και ο εξαερισμός – ή ο συνδυασμός και των δύο – στο σπίτι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της υγρασίας, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο η θέρμανση όσο και ο αερισμός του χώρου δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγρασίας.

 

Θέρμανση

Η θέρμανση μειώνει τη σχετική υγρασία όσο λειτουργεί, ωστόσο επειδή δεν καταφέρνει να απομακρύνει τους υδρατμούς που βρίσκονται στον αέρα, μόλις σταματήσει η λειτουργίας της η υγρασία επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που είτε το σπίτι θερμαίνεται περιστασιακά, είτε η θέρμανση είναι επιλεκτική, δηλαδή είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια.

Σημειώνεται δε ότι είναι αρκετά πιο δαπανηρή η θέρμανση ενός χώρου που έχει παραμείνει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα η εξοχική κατοικία. Το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι φαίνεται ιδανική λύση όταν έξω επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο το βρεγμένο ύφασμα αποτελεί πηγή υγρασίας και μπορεί οι υδρατμοί που δημιουργούνται να μην είναι εμφανείς, γίνονται αντιληπτοί όμως μετά από λίγο καιρό όταν και δημιουργούνται μούχλα και σκασίματα στους τοίχους και τα ταβάνια.

 

Φυσικός αερισμός

shutterstock_147462041Ο αερισμός ενός χώρου, χειμώνα – καλοκαίρι, είναι απαραίτητος για να διατηρείται η υγρασία του χώρου σε αποδεκτή στάθμη. Ο αερισμός μπορεί να γίνει είτε ανοίγοντας κάποιο παράθυρο, ή με τη χρήση ενός συστήματος εξαερισμού. Στην κουζίνα, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα απορροφητήρα, ή οπωσδήποτε μετά το μπάνιο να αφήνεις την πόρτα ή το παράθυρο ανοιχτό για να στεγνώσει ο χώρος. Αν δεν υπάρχει παράθυρο, μπορείς να τοποθετήσεις εξαεριστήρα μπάνιου.

Ωστόσο, ειδικά το χειμώνα, ο αερισμός του σπιτιού δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση όταν στο εξωτερικό περιβάλλον επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, ο υπερβολικός αερισμός έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θέρμανσης. Από την άλλη, αν υπάρχουν νοτιάδες με υψηλή υγρασία, αυξάνεται παράλληλα και η υγρασία του χώρου. Άλλες πηγές υγρασίας είναι οι υγροί χώροι, όπως είναι τα υπόγεια, οι οποίοι δεν αερίζονται επαρκώς (ή καθόλου) με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταφορά υγρασίας από το έδαφος.

 

Χρήση κλιματιστικού

Όσον αφορά στη χρήση κλιματιστικού, είναι σχεδιασμένο για να ψύχει ή να θερμαίνει το χώρο επομένως αφαιρεί και μία μικρή ποσότητα υδρατμού κατά την ψύξη, η οποία όμως αντιστοιχεί σε μικρό μέρος της ψυκτικής του απόδοσης.

 


Ποια είναι η οριστική λύση στα προβλήματα υγρασίας;

Ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για την απομάκρυνση της υγρασίας από το σπίτι. Βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε άλλους εσωτερικούς χώρους όπως στο σκάφος, στο γκαράζ, και το τροχόσπιτο. Αφαιρεί αποτελεσματικά τους υδρατμούς από το χώρο και διατηρεί τη σχετική υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης.

 

Αφυγραντήρας στο σπίτι

DNC-65+++Η συσσώρευση υγρασίας μπορεί να προκληθεί επίσης είτε από την θερμομονωτική ανεπάρκεια του σπιτιού, είτε από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ακόμα και μια διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας. Ακόμα, η μούχλα είναι αιτία για δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι, στο υπόγειο, στους αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα και στα ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, κρεβάτια κ.λπ. Κατά την περίοδο του χειμώνα, η θέρμανση συνήθως εξασφαλίζει τη μείωση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο τον υπόλοιπο καιρό που δεν λειτουργεί, δηλαδή κυρίως την άνοιξη που η υγρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, αυξάνεται και η υγρασία του χώρου πολύ πάνω από το κανονικό. Ο αφυγραντήρας αφαιρεί την υπερβολική υγρασία από το σπίτι σου αποτελεσματικά και υγιεινά. Σου προσφέρει άνετες συνθήκες διαβίωσης με υγιή επίπεδα υγρασίας ενώ μειώνει το χρόνο επιβίωσης των βακτηρίων στον αέρα διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα υγρασίας μεταξύ 40-60%.

Με τον αφυγραντήρα θα δημιουργήσεις ένα  υγιεινό και άνετο περιβάλλον για ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα, από αλλεργίες και πόνους στις αρθρώσεις. Επιπλέον, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και θα αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος την επόμενη ημέρα. Για εξοικονόμηση ρεύματος, μπορείς να ορίσεις εσύ το χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει ο αφυγραντήρας ή/και το πότε θέλεις να εκκινήσει. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν χρονοδιακόπτη λειτουργίας 1-24 ωρών.

 

Σε υπόγειους χώρους και αποθήκες

Για υπόγειους χώρους και αποθήκες όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, λόγω έλλειψης αερισμού και εισροής υγρασίας από τα θεμέλια και τους τοίχους, συνήθως ενδείκνυται η χρήση αφυγραντήρα χωρίς συμπιεστή με ψυκτικό υγρό που επιτρέπει την λειτουργία της συσκευής ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 17 oC ). Έτσι, θα αποτρέψεις την εισχώρηση υγρασίας στο υπόλοιπο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα θα προστατέψεις τα αντικείμενα ή τις συσκευές που υπάρχουν αποθηκευμένα στον υπόγειο χώρο. Εάν υπάρχει σημείο αποχέτευσης, συνιστάται επίσης αφυγραντήρας με δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης (στην αποχέτευση) για να μην ανησυχείς για το άδειασμα του δοχείου.

 

Βάλε αφυγραντήρα στο εξοχικό

Η έλλειψη αερισμού και θέρμανσης μπορεί να προκαλέσει φθορές στα έπιπλα, στους τοίχους και τις οροφές. Το κόστος για θέρμανση ή αερισμό της εξοχικής σου κατοικίας είναι πολύ υψηλότερο, σε σχέση με το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα. Για το εξοχικό και γενικότερα για χώρους που απουσιάζεις μεγάλα χρονικά διαστήματα συνιστάται η σύνδεση σε μόνιμο σημείο αποχέτευσης και η χρήση ψηφιακού ή μηχανικού αφυγραντήρα με ρύθμιση σε συνεχή λειτουργία και σύνδεση στο ρεύμα μέσω χρονοδιακόπτη που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του ανά μία έως δύο ημέρες και συγκεκριμένες ώρες – όπου η θερμοκρασία του χώρου θα είναι υψηλότερη (π.χ. από το πρωί μέχρι το απόγευμα), άρα αυξάνεται και η απόδοση του αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες που διαθέτουν σύστημα επανεκκίνησης  έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργούν ακόμα και μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ρυθμίσεις που είχες ορίσει τελευταία. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να πατήσεις το πλήκτρο έναρξης για να ξεκινήσει.

 

Tips

  • Σε αυτό που θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή είναι στο πόσο χώρο μπορεί να καλύψει ένας αφυγραντήρας και στη δυνατότητα αφύγρανσης που διαθέτει, δηλαδή τα λίτρα υγρασίας που μπορεί να υγροποιήσει σε 24 ώρες λειτουργίας.
  • Όσο μεγαλύτερο δοχείο έχει η συσκευή, τόσο λιγότερο θα ανησυχείς για το πότε θα πρέπει να το αδειάσεις. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν σύστημα ελέγχου γεμάτου δοχείου με φωτεινή ένδειξη ή/και με αυτόματη διακοπή λειτουργίας όταν είναι γεμάτο το δοχείο.
  • Εάν χρειάζεσαι για το χώρο σου αφυγραντήρα και ιονιστή, μπορείς πλέον να έχεις και τα δύο σε μία συσκευή και έτσι να εξοικονομήσεις χρήματα. Η λειτουργία ιονιστή διοχετεύει στον αέρα αρνητικά ιόντα που εξουδετερώνουν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές. Ιδανική επιλογή αν έχεις στο σπίτι κατοικίδιο ζώο, είσαι καπνιστής ή ευαίσθητος σε αλλεργίες.
  • Μία θορυβώδης συσκευή, σίγουρα, είναι αρκετά ενοχλητική και μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Ωστόσο, όλοι οι σύγχρονοι αφυγραντήρες έχουν μέγιστο επίπεδο θορύβου κάτω από 45 dB(A) και ως εκ τούτου λειτουργούν αθόρυβα και ήσυχα!

 

Χρήσιμα πολυόργανα για να μετράς θερμοκρασία και υγρασία

Με τα θερμόμετρα / υγρόμετρα μπορείς να μετράς την θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι, στο σκάφος, στο γραφείο και σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 18°C – 20°C και τη λειτουργία αφύγρανσης, διατηρώντας έτσι το κατάλληλο επίπεδο σχετικής υγρασίας, το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%. Προτίμησε πολυόργανο μέτρησης με μνήμη μικρότερων και μεγαλύτερων τιμών για να επιτηρείς τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Μάλιστα, ορισμένες προτάσεις ενσωματώνουν και θερμοβαρόμετρο για πρόγνωση καιρού.
Διάλεξε τον αφυγραντήρα που σου ταιριάζει και υποδέξου την άνοιξη χωρίς προβλήματα υγρασίας στο σπίτι, στο γραφείο, στο εξοχικό σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη