Δροσίσου οικονομικά

by K-admin 2

 

 

Μηδενικό κόστος συντήρησης, μικρή κατανάλωση ενέργειας και προσιτή τιμή. Συγκριτικά με τα κλιματιστικά μηχανήματα, αυτά είναι τα πλεονεκτήματα που κάνουν τους ανεμιστήρες να ξεχωρίζουν ως η πιο οικονομική και «φιλική» προς το περιβάλλον λύση για δροσιά το καλοκαίρι, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς.

Αντίθετα από τον κλιματισμό, οι ανεμιστήρες δεν μειώνουν τη θερμοκρασία του χώρου ψύχοντάς τον, αλλά δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα το οποίο βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αποβάλει θερμότητα. Έτσι, με την κίνηση του αέρα, νιώθουμε δροσιά και δεν ιδρώνουμε.

Ο τρόπος λειτουργίας τους σημαίνει πως καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον κλιματισμό, έως και 85%, εξασφαλίζοντας συνθήκες άνεσης στο σπίτι ή το γραφείο, τουλάχιστον τις ημέρες που δεν επικρατεί καύσωνας. Σύμφωνα εξάλλου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι ανεμιστήρες (και ιδιαίτερα οι ανεμιστήρες οροφής) μειώνουν την ανάγκη χρήσης των κλιματιστικών στα κτίρια για πάρα πολλές ώρες τον χρόνο.

 

Επιτραπέζιοι ανεμιστήρες – ανεμιστήρες δαπέδου

 


 

Το σημαντικότερο «ατού» της προϊόντων συγκεκριμένης κατηγορίας είναι πως μεταφέρονται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, αφού η «δέσμη» αέρα που δημιουργούν έχει μικρή εμβέλεια και είναι εστιασμένη, κάτι που σημαίνει πως θα σου δίνει την αίσθηση ότι έρχεται πάνω σου.

Από τη μεγάλη ποικιλία μοντέλων και μεγεθών που μπορείς να βρεις, καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα σχετικά αθόρυβο ανεμιστήρα, ειδικά στην περίπτωση που θα τον χρησιμοποιείς και στο υπνοδωμάτιο. Επίσης, αν έχεις παιδιά, για να αποφύγεις τα μικροατυχήματα, πρόσεξε το προστατευτικό πλέγμα της φτερωτής να μην αφήνει μεγάλα κενά, από τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν τα δάκτυλά τους.

 

Ανεμιστήρες οροφής

 

 

Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτή που αποτελεί το «αντίπαλον δέος» των κλιματιστικών, καθώς ένας ανεμιστήρας οροφής έχει μεγάλο άνοιγμα των πτερυγίων, με συνέπεια να μπορεί να ανακυκλώνει ομοιόμορφα τον αέρα στο δωμάτιο, δίνοντας μία αίσθηση δροσιάς σε όλο το χώρο, και όχι απλώς τοπικά. Για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, καλό θα ήταν αν λάβεις υπόψη τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Μέγεθος

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση του ανεμιστήρα, για να μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κυκλοφορία του αέρα. Επομένως, τα τετραγωνικά του δωματίου, θα καθορίσουν την ισχύ του κινητήρα και τις διαστάσεις της συσκευής. Σε γενικές γραμμές, η αναλογία τετραγωνικών μέτρων με το μέγεθος των πτερυγίων είναι η παρακάτω.

Χειρισμό

Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που η λειτουργία τους ρυθμίζεται μέσω διακόπτη τοίχου ή με ένα κορδόνι που κρέμεται από τον κεντρικό μηχανισμό. Επίσης, θα βρεις ανεμιστήρες με τηλεχειριστήριο.

Θέσεις για λαμπτήρες

Επειδή οι ανεμιστήρες οροφής εγκαθίστανται κατά κανόνα στη θέση του φωτιστικού, πολλά μοντέλα διαθέτουν υποδοχές για λαμπτήρες, ώστε να αναλάβουν και τον ρόλο του κεντρικού φωτισμού του δωματίου.

Θόρυβος

Με δεδομένο πως ο ανεμιστήρα θα λειτουργεί πολλές ώρες τη μέρα, και ενδεχομένως τη νύχτα, καλό θα ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβος. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται από τη σχεδίασή του, αλλά και την ποιότητα κατασκευής.

 

Μπορείς να δεις ακόμη