Εξοικονόμηση ενέργειας με το στεγνωτήριο ρούχων

by K-Admin 1

 

Τα στεγνωτήρια ρούχων θεωρούνταν πάντα τα πιο ενεργοβόρα προϊόντα μεταξύ όλων των οικιακών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει άλματα στο θέμα της κατανάλωσης ρεύματος. Οι εταιρείες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν στεγνωτήρια που μειώνουν την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς μας.

Μπορεί λοιπόν, τα στεγνωτήρια ρούχων να βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού, ωστόσο κι εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στη λειτουργία τους. Με κάποιες απλές ενέργειες, όταν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο, μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Στεγνωτήρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση

Τα παλιά, ογκώδη στεγνωτήρια ρούχων «αργούν» και καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα. Γι’ αυτό αν χρησιμοποιείς συχνά το στεγνωτήριο, εξέτασε την αγορά ενός σύγχρονου μοντέλου με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Η κατανάλωση ενέργειας δηλώνεται με γράμματα, όπου «A» σημαίνει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενώ υπάρχουν και ανάλογες υποκατηγορίες, για παράδειγμα οι Α+ (-20%) και Α+++ (έως -50%), που σημαίνουν ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση κατά 20% έως και 50% αντίστοιχα. Ακόμα όμως και τα στεγνωτήρια με ενεργειακή κλάση Α+++ ή Α++  καταναλώνουν μέχρι και 68% (ή τουλάχιστον 58%) λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις παλιές συσκευές που είχαν ενεργειακή κλάση Β.

Tα παραπάνω ισχύουν και για τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, με τη διαφορά όμως ότι η χωρητικότητα πλύσης δεν είναι ίδια με τη χωρητικότητα για στέγνωμα. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο που μπορεί να πλύνει μέχρι 8 κιλά ρούχων σε έναν «κύκλο», μπορεί να στεγνώσει 6 ή 5 κιλά. Αυτό δεν θα είναι βέβαια μειονέκτημα αν συνήθως πλένεις μικρές ποσότητες ρούχων, μικρότερες δηλαδή από τη χωρητικότητα στεγνώματος ή στην περίπτωση που κάποιες φορές έχεις γεμίσει τον κάδο, αν δεν έχεις πρόβλημα να μην στεγνώνεις τα ρούχα σου όλα μαζί.

Αν χρειάζεσαι δύο ξεχωριστές συσκευές, τότε έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις στεγνωτήριο ίδιας χωρητικότητας με το πλυντήριό σου. Έτσι, με ένα πλυντήριο π.χ. 8 κιλών και ένα στεγνωτήριο επίσης 8 κιλών, θα είσαι σίγουρος πως πάντοτε θα μπορείς να στεγνώνεις όλη την μπουγάδα σου. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που συνήθως θα είναι γεμάτος ο κάδος του πλυντηρίου – είτε γιατί θα περιμένεις να μαζευτούν αρκετά άπλυτα, πριν τα καθαρίσεις, είτε επειδή έχεις οικογένεια και επομένως οι στοίβες από βρώμικα ρούχα μαζεύονται χωρίς σταματημό.

 

Extra tips
  • Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, παίζει και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το στεγνωτήριο. Ειδικότερα, τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας έχουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν συμπυκνωτή. Κοστίζουν μεν περισσότερο, εξοικονομούν όμως ενέργεια που φτάνει έως και 50%. Άρα βγαίνεις κερδισμένος σε βάθος χρόνου, ειδικά αν η χρήση του στεγνωτηρίου είναι συχνή.
  • Στην περίπτωση που κατά κανόνα πλένεις μικρές ποσότητες ρούχων, τότε με ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο το πάτημα ενός κουμπιού θα είναι αρκετό για να φροντίζεις τα ρούχα σου γλιτώνοντας τη μεταφορά της φρεσκοπλυμένης μπουγάδας από τη μία συσκευή στην άλλη.
  • Η κατανάλωση ρεύματος από στεγνωτήριο σε στεγνωτήριο διαφέρει. Για παράδειγμα, ένα στεγνωτήριο χωρητικότητας 8 κιλών ενεργητικής κλάσης «Β», καταναλώνει περίπου 561kw ρεύματος / έτος. Αντίστοιχα, ένα ίδιας χωρητικότητας σύγχρονο στεγνωτήριο, ενεργητικής κατηγορίας «Α++», καταναλώνει 225 kw / έτος, δηλαδή σχεδόν το 1/3  του ρεύματος που «καίει» το στεγνωτήριο ενεργειακής κλάσης «Β».

 

Επίλεξε με προσοχή τη θέση τοποθέτησης

Μπορεί να σου φαίνεται «περίεργο» ή/και υπερβολικό, αλλά ο χώρος και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί το στεγνωτήριο παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του. Η συσκευή πρέπει να ευθυγραμμίζεται σωστά με το έδαφος ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις που θα επιβαρύνουν το μηχανισμό του και θα σε οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλες βλάβες που θα χρειαστούν επισκευή. Αν επιθυμείς την τοποθέτηση στεγνωτηρίου πάνω σε πλυντήριο, είναι καλύτερο να εμπιστευτείς έναν εξειδικευμένο τεχνικό που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και των δύο συσκευών σου.

 

Extra tips
  • Όλα τα στεγνωτήρια ρούχων έρχονται με ρυθμιζόμενα βιδωτά πόδια, ώστε να εξουδετερώνονται πιθανές ανωμαλίες του δαπέδου.
  • Ο εξερχόμενος ζεστός αέρας από το κρύωμα του αέρα του συμπυκνωτή θερμαίνει την ατμόσφαιρα του χώρου. Για το λόγο αυτόν φροντίζεις, ώστε ο χώρος να αερίζεται επαρκώς – π.χ. ανοίγοντας το παράθυρο. Διαφορετικά αυξάνεται ο χρόνος στεγνώματος και άρα αυξάνεται και η κατανάλωση ρεύματος.

 

Αξιοποίηση χωρητικότητας κάδου

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που μπορεί να σου προσφέρει ένα σύγχρονο στεγνωτήριο ρούχων είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Αυτό φυσικά αντισταθμίζεται και με την εξοικονόμηση χρημάτων. Γι’ αυτό καλό είναι να αξιοποιείς το ανώτερο όριο φορτίου ρούχων για κάθε πρόγραμμα στεγνώματος. Η κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με τη συνολική ποσότητα ρούχων, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις μικρότερη.

 

Extra tips
  • Μην ξεπερνάς το ανώτερο όριο φορτίου ρούχων, καθώς το παραγέμισμα του κάδου θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Τα ρούχα θα βγουν αρκετά ταλαιπωρημένα και το στέγνωμα δεν θα έχει γίνει σωστά.
  • Να θυμάσαι ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ρούχων τόσο περισσότερο αυξάνεται το τσαλάκωμα στα ευαίσθητα υφάσματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ρούχα με ιδιαίτερα ευαίσθητη ύφανση – π.χ. πουκάμισα, μπλούζες κ.λπ.
  • Τα περισσότερα στεγνωτήρια ρούχων προσφέρουν τη δυνατότητα στεγνώματος ανάμεικτων βαμβακερών με χρωματιστά και ευαίσθητα ρούχα. Αξιοποίησέ τη για να γλυτώσεις χρόνο και κόπο.

 

Σωστή επιλογή προγράμματος

Το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του στεγνωτηρίου είναι η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος ανάλογα με το ύφασμα. Διαφορετικά υφάσματα έχουν και διαφορετικές ανάγκες στεγνώματος και περιποίησης. Απόφυγε, λοιπόν, την τοποθέτηση διαφορετικών ειδών και υφασμάτων στην ίδια χρήση. Για παράδειγμα, τα ελαφριά συνθετικά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, από ότι οι πετσέτες, μπάνιου ή τα μάλλινα ρούχα. Έτσι και μειώνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος στεγνώματος και τα ρούχα στεγνώνουν ομοιόμορφα.

 

Extra tips
  • Η πλειοψηφία των σύγχρονων στεγνωτηρίων εξοπλίζεται με προηγμένους αισθητήρες για να αντιλαμβάνονται την ποσότητα των ρούχων και πόσο βρεγμένα είναι και προσαρμόζουν αναλόγως τη διάρκεια στεγνώματος.
  • Ξεχώριζε και ταξινόμησε τα πλυμένα ρούχα, όσο αυτό είναι δυνατόν, ανάλογα με την επιθυμητή βαθμίδα στεγνώματος, ποιότητα και ύφανση, μέγεθος, καθώς και υπόλοιπο υγρασίας που έχουν μετά το στύψιμό τους. Έτσι θα έχεις ομοιόμορφα αποτελέσματα στο στέγνωμα.

 

 

Τα καλά στυμμένα ρούχα μειώνουν το χρόνο στεγνώματος

Για να αποφύγεις μια άσκοπη παράταση του χρόνου στεγνώματος και μια αυξημένη κατανάλωση ρεύματος άφηνε τα ρούχα να στυφτούν με το μέγιστο αριθμό στροφών στυψίματος στο πλυντήριο ρούχων. Έτσι έχεις οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας και χρόνου στη διαδικασία στεγνώματος μέχρι περίπου 20% – αν αντί για 1000 στύψεις τα ρούχα με 1600 στροφές / λεπτό. Αν υποψιάζεσαι ότι το πλυντήριο ρούχων δεν κάνει καλή δουλειά με κάποια βαριά υφάσματα, στύψε και με το χέρι ή ξαναβάλε τα στο πλυντήριο (στη ρύθμιση για ελαφρύ στύψιμο) για τέλειο στύψιμο.

 

Extra tips
  • Μόλις βγάλεις τα ρούχα από το πλυντήριο και πριν τα βάλεις στο στεγνωτήριο, προσπάθησε να τα τινάξεις και να τα τεντώσεις. Το τίναγμα των ρούχων πριν την τοποθέτηση τους στο στεγνωτήριο, θα εξαφανίσει τα τσαλακώματα και θα μειώσει το χρόνο του στεγνώματος.
  • Μαζί με όλα τα βρεγμένα ρούχα ρίξε και μια στεγνή πετσέτα στο στεγνωτήριο. Η στεγνή πετσέτα θα βοηθήσει στην απορρόφηση ενός σημαντικού μέρους της υγρασίας. Έτσι το αγαπημένο σου ρούχο θα είναι έτοιμο όταν θα το χρειαστείς.

 

Καθαρισμός φίλτρου μετά από κάθε χρήση

Ο καθαρισμός του φίλτρου από τα χνούδια και τις βρωμιές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του στεγνωτηρίου ρούχων. Ένα βουλωμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή και αυξάνει τη διάρκεια στεγνώματος αλλά και την κατανάλωση ενέργειας. Μην ξεχνάς λοιπόν, μετά από κάθε διεξαγωγή προγράμματος να καθαρίζεις τις επιφάνειες των φίλτρων. Μπορείς να καθαρίσεις τα χνούδια χωρίς να έρθεις σε επαφή με αυτά χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα.

 

Extra tips
  • Αν παρατηρείς ότι ο χρόνος στεγνώματος έχει παραταθεί, τότε σημαίνει ότι οι επιφάνειες των φίλτρων χνουδιών είναι πολύ φορτωμένες ή βουλωμένες.
  • Τα φίλτρα που έχουν συγκεντρώσει άλατα μπορούν να οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλες βλάβες που θα χρειαστούν επισκευή. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τα καθαρίσεις επιπλέον και κάτω από τρεχούμενο νερό. Μετά τον υγρό καθαρισμό, πρέπει να είναι τελείως στεγνά πριν τοποθετηθούν ξανά στο στεγνωτήριο.
  • Πρόσεχε επίσης, ώστε τα φίλτρα να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση και να μην έχουν πάθει ζημιά. Αν συμβαίνει αυτό πρέπει να τα αντικαταστήσεις αμέσως.
  • Μια φορά το μήνα ενδείκνυται να καθαρίζεις τον εναλλάκτη θερμότητας του στεγνωτηρίου σου. Είναι πιο εύκολο και οικονομικό να διατηρείς το στεγνωτήριό σου σε καλή κατάσταση παρά να το επισκευάσεις όταν παρουσιαστεί βλάβη.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλές πρακτικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις είναι βέβαιο πως θα πετύχεις σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη