Ελάτε σπίτι μας για… Gugelhopf με καφέ και σιρόπι σαμπούκας

by K Admin

kafes

Αυτό το τσουρέκι που μοιάζει με τουρμπάνι το συναντάμε με πολλά διαφορετικά ονόματα σε όλη την κεντρική Ευρώπη: Kouglof, Kugelhof κλπ. Το gugelhopf συνήθως περιέχει βούτυρο και μαγιά, ωστόσο εδώ έχουμε επιλέξει μια πιο ελαφριά εκδοχή, αφήνοντας το κέικ να απορροφήσει μια μεγάλη ποσότητα σιρόπι και έχουμε προσθέσει… τι άλλο;  Καφέ!

 

Πάμε να δούμε μαζί πώς μπορείς να ετοιμάσεις το κέικ και να το απολαύσεις με τον αγαπημένο σου καφέ!

 

Ξεκίνα από τα υλικά για 10 μερίδες 

4 αυγά

2 κσ κόκκοι καφέ εσπρέσο

175 g ζάχαρη

μία πρέζα αλάτι

150 g αλεσμένα αμύγδαλα

 

image-2-left

Σιρόπι σαμπούκας:

300 ml φρεσκοφτιαγμένος καφές

εσπρέσο

100 g ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλα

4 γαρίφαλα

4 σπόροι κακουλέ κοπανισμένοι στο γουδί

1 μπαστουνάκι βανίλια κομμένο κατά

μήκος

1 κουκί τόνκα

1 πορτοκάλι

2 κσ σαμπούκα (ιταλικό ποτό με γλυκάνισο)

 

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

 

 

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C/στο 4 για φούρνους αερίου και βουτύρωσε μια φόρμα για Gugelhopf, διαμέτρου 22 cm.

Ξεχώρισε τους κρόκους των αυγών και βάλε τους στο μπολ του μίξερ.

Βάλε τους κόκκους του καφέ σε ένα μύλο του καφέ και άλεσε τους σχετικά καλά: δεν πρέπει να γίνουν σκόνη, γιατί αλλιώς το τσουρέκι δεν θα έχει τη διάστικτη όψη που θέλουμε.

Χτύπησε τον καφέ, τη μισή ζάχαρη και τους κρόκους στο μπολ του μίξερ με τον αναδευτήρα στην 6η ταχύτητα μέχρι το μείγμα να πήξει και να πάρει ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Μετέφερε το σε άλλο μπολ!

Πλύνε και στέγνωσε καλά το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα και μετά χτύπησε τα ασπράδια με το αλάτι αυξάνοντας βαθμηδόν την ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Πρόσθεσε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή. Πρόσθεσε τη μαρέγκα στους κρόκους και μετά τα αμύγδαλα. Μετέφερε τη ζύμη στη φόρμα και ψήσε για 30 με 40 λεπτά μέχρι να δεις ότι ψήθηκε αλλά παραμένει ελαστική.

Στο μεταξύ, φτιάξε το σιρόπι σαμπούκας. Βάλε τον καφέ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα. Αφαίρεσε τη φλούδα του πορτοκαλιού με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και πρόσθεσέ την στην κατσαρόλα. Βάλε την σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφού το μείγμα κρυώσει ελαφρώς, πρόσθεσε τη σαμπούκα και άφησέ το να κρυώσει εντελώς.

Βγάλε το Gugelhopf από τον φούρνο, αναποδογύρισέ το σε μια σχάρα και άφησε το να κρυώσει. Κόψε το σε μερίδες και περίχυσε με το σιρόπι. Αν θέλεις, μπορείς να το σερβίρεις και με σαντιγί!

Μπορείς να δεις ακόμη