Φοιτητική κουζίνα: Επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό

by K Admin

fititiki_kouzina

 

Το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής συνοδεύεται σε αρκετές περιπτώσεις από τη δημιουργία ενός νέου σπιτιού και νοικοκυριού για τον φοιτητή, αφού η σχολή στην οποία και πέρασε βρίσκεται σε άλλη πόλη ή χώρα. Αν έχει ήδη βρεθεί η κατάλληλη φοιτητική στέγη (στην οποία θα περάσει τα επόμενα – τουλάχιστον – 4-5 χρόνια μακριά από το σπίτι του), τότε το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του νέου ξεκινήματος έχει περάσει. Τώρα, αυτό που μένει είναι να βρεθούν και τα κατάλληλα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που χρειάζεται ένα φοιτητικό διαμέρισμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ο εξοπλισμός της κουζίνας. Ακόμη κι αν σιτίζεται στη φοιτητική λέσχη ή σε φοιτητικά εστιατόρια και η μαγειρική δεν είναι το φόρτε του, ένα φοιτητής οφείλει να εξοπλίσει την κουζίνα του με – τουλάχιστον – ένα ηλεκτρικό φουρνάκι ή φούρνο μικροκυμάτων όπου θα μπορεί να ετοιμάζει πρόχειρα γεύματα, έτσι ώστε να τρέφεται σωστά και οικονομικά. Εντελώς απαραίτητο είναι και το ψυγείο, το οποίο θα ολοκληρώσει το βασικό εξοπλισμό της φοιτητικής κουζίνας.

Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τις κατάλληλες συσκευές για τη φοιτητική κουζίνα.

 

Μαγείρεμα

Ο χώρος της κουζίνας είναι αρκετά περιορισμένος για κανονική κουζίνα με φούρνο. Τι άλλες επιλογές έχω;

Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα κουζινάκια / φουρνάκια τοποθετούνται οπουδήποτε δεν μπορείς να έχεις κανονική κουζίνα με φούρνο. Ένα κουζινάκι είναι ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, όπου ο χώρος της κουζίνας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Επιπλέον, μπορείς να το συνδυάσεις με το αντίστοιχο έπιπλο και να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Τα κουζινάκια διαθέτουν λειτουργία φούρνου και δύο ή τρεις εστίες (σε αντίθεση με τα φουρνάκια που δεν διαθέτουν εστίες). Δεν έχουν την ίδια απόδοση με μία κλασική κουζίνα με φούρνο, ωστόσο θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στα φοιτητικά «ψιλο-μαγειρέματα». Όπως και με την επιλογή κανονικής κουζίνας, υπάρχουν μοντέλα με διαφορετικές χωρητικότητες (λίτρα, lt), επίπεδα ισχύος και τρόπους ψησίματος. Μία εναλλακτική λύση είναι και το φουρνάκι ρομπότ. Δεν διαθέτει εστίες, ενώ έχει μικρότερη χωρητικότητα, ωστόσο προσφέρει μαγείρεμα με την ταχύτητα ενός φούρνου μικροκυμάτων, αλλά και άλλες ευκολίες για υγιεινό, γρήγορο μαγείρεμα. Ρίξε μια ματιά στο φουρνάκι ρομπότ της Croner.

 

Tip
Υπάρχουν κουζινάκια με δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας του φούρνου μαζί με τις εστίες. Χρήσιμο χαρακτηριστικό για γρήγορα μαγειρέματα!

 

Κουζίνα ή φούρνο μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την κουζίνα σου, αφού, εκτός από τη γρήγορη απόψυξη ή το ζέσταμα των τροφών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μικροκύματα για γρήγορο και άνετο μαγείρεμα (για όχι και τόσο απαιτητικές συνταγές). Από την άλλη, με την κουζίνα έχεις πολλές επιλογές μαγειρέματος, και περισσότερες ευκολίες. Το πιο ιδανικό, βέβαια, είναι να υπάρχουν και οι δύο συσκευές σε μια κουζίνα. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα (φούρνος μικροκυμάτων Vs κουζίνα), σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχει επαρκής χώρος – για να χωρέσουν και τα δύο – ή κάποια από τις δύο συσκευές θα σου είναι εντελώς αχρείαστη. Επομένως, θα επιλέξεις συσκευή με βάση τις ανάγκες σου: αν θα μαγειρεύεις, τι θα μαγειρεύεις και πώς θα μαγειρεύεις. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να παραλαμβάνεις κάθε 15 μέρες «ενισχύσεις» (δηλαδή δοχεία φαγητού και πυρέξ με φαγητό από τη μαμά), τα οποία θα αποθηκεύεις στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, τότε δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από ένα φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, ακόμα κι αν τύχει να μην λάβεις – για ένα διάστημα – δέμα με εδέσματα της μαμάς (γιατί π.χ. μπορεί να απεργούν οι πάντες και τα πάντα), μπορείς να μαγειρέψεις ένα πρόχειρο γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων σου. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να μείνεις νηστικός. Από την άλλη, αν η μαγειρική είναι το φόρτε σου ή έστω γνωρίζεις τα βασικά και θέλεις να τρως σπιτικό φαγητό, στην κουζίνα μπορείς να μαγειρέψεις τα πάντα. Μπορείς να αφιερώσεις μία μέρα (ή και δύο) στην κουζίνα για να προετοιμάσεις κάποια σημαντικά γεύματα που συντηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Αφού έχεις ξεκαθαρίσει το τι πραγματικά χρειάζεσαι, δεν θα δυσκολευτείς να επιλέξεις κουζίνα ή φούρνο μικροκυμάτων, καθώς, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν μοντέλα σε διάφορες διαστάσεις / χωρητικότητες και με επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά που θα καλύψουν και με το παραπάνω τις καθημερινές ανάγκες.

 

Tip
Όποια συσκευή και να επιλέξεις, είναι απαραίτητο να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με έναν απορροφητήρα. Τοποθετείται εύκολα, ενώ δεν απαιτεί εξωτερικό αεραγωγό. Φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα μέσα από μια σειρά φίλτρων, αφαιρώντας σωματίδια και οσμές προτού τον επιστρέψει στο χώρο. 

 

shutterstock_410456875

 

Ψυγείο

Πώς να επιλέξω ψυγείο;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή ψυγείου ή ψυγειοκαταψύκτη είναι η χωρητικότητα και οι διαστάσεις του. Δεν αρκεί μόνο να μετρήσεις τον όγκο του χώρου που διαθέτεις για να επιλέξεις ένα ψυγείο σε αυτές τις διαστάσεις. Θα πρέπει επίσης, να δώσεις βάση στη χωρητικότητα του ψυγείου, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Ευτυχώς, χάρη στη τεράστια γκάμα μοντέλων, υπάρχουν λύσεις για κάθε σημερινή και μελλοντική ανάγκη σου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείς να βρεις τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις διαστάσεις και τη χωρητικότητα.

 

Tip
H χωρητικότητα ενός ψυγείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαστάσεις του. Συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποιες είναι οι διαθέσιμες διαστάσεις του χώρου που θα διαθέσεις εντός της κουζίνας σου για την τοποθέτησή του.

 

Πώς θα μετρήσω σωστά το χώρο που θα τοποθετηθεί το ψυγείο;

Εξοπλίσου με μέτρο ή μεζούρα και κάνε αρκετές μετρήσεις από διαφορετικές τοποθεσίες, ειδικά σε περίπτωση που τα ντουλάπια της κουζίνας ή το δάπεδο είναι άνισα. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής αναφέρεται η χωρητικότητα (μικτή ή ξεχωριστά για κατάψυξη και ψύξη) και οι διαστάσεις του. Ανάλογα τη διαρρύθμιση της κουζίνας σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι το άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου καταλαμβάνει επίσης χώρο. Σε πολλά ψυγεία απαιτείται να είναι πλήρως ανοικτή η πόρτα (ή οι πόρτες), προκειμένου να τραβήξεις έξω τα συρτάρια ή για να έχεις πρόσβαση σε όλα τα ράφια. Βεβαιώσου ότι όταν θα ανοίγει η πόρτα δεν θα έρχεται σε επαφή με τα ντουλάπια, τα ράφια ή άλλες συσκευές της κουζίνας. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη μέτρηση, ειδικά εάν υπάρχει περιορισμένος χώρος.

 

Tip
Εκτός από το άνοιγμα της πόρτας (ή των πορτών), κατά τη μέτρηση των διαστάσεων θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι απαιτείται ελεύθερος χώρος γύρω από το ψυγείο. Βεβαιώσου ότι θα υπάρχει ελεύθερος χώρος σε απόσταση τουλάχιστον 2,5-3 εκατοστών σε κάθε πλευρική επιφάνεια: κυρίως από επάνω και πίσω από τη συσκευή. Αυτό θα σου εξασφαλίσει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ θα αποφευχθεί τυχόν βλάβη του συμπιεστή.

 

Η κουζίνα μου είναι ιδιαίτερα μικρή. Τι τύπο ψυγείου θα χρειαστώ;

Όπως προαναφέραμε, υπάρχει  μεγάλη γκάμα διαθέσιμων μοντέλων ώστε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Επομένως, δεν χρειάζεται να πάρεις βιαστική απόφαση. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι μια εύκολη λύση είναι η αγορά ενός ψυγείου Mini Bar που χωράει παντού και διαθέτει εσωτερική κατάψυξη, η οποία χωράει… τα παγάκια! Ωστόσο, είναι αυτές οι πραγματικές σου ανάγκες; Σκοπός είναι να μην χρειαστεί να αγοράσεις νέο ψυγείο μετά από μερικούς μήνες, που σημαίνει διπλά έξοδα. Το σοφότερο είναι να επιλέξεις ψυγείο με ικανοποιητική χωρητικότητα για να μπορείς να αποθηκεύεις βασικά τρόφιμα ή/και… τα φαγητά της μαμάς. Επειδή λοιπόν μιλάμε για μικρή κουζίνα, με περιορισμένους χώρους, σου προτείνουμε να επιλέξεις ψυγείο που να διαθέτει κατάψυξη (καθώς δεν υπάρχει χώρος για να συνδυάσεις ψυγείο συντήρησης με καταψύκτη). Υπάρχουν ψυγεία με εσωτερική κατάψυξη που διαθέτουν ικανοποιητική χωρητικότητα συντήρησης, ενώ, χάρη στο μινιμαλιστικό σχεδιασμό τους χωράνε σχεδόν παντού. Σε αυτά, ο χώρος κατάψυξης βρίσκεται (εσωτερικά) πάνω από αυτόν της ψύξης και διαθέτει αυτόνομη πόρτα. Στα συγκεκριμένα μοντέλα ο χώρος της κατάψυξης είναι ακόμα μικρότερος από τον αντίστοιχο χώρο στα ψυγεία άνω κατάψυξης ίδιας συνολικής χωρητικότητας. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη κατάψυξη, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός ψυγειοκαταψύκτη, ο οποίος διαθέτει μεγαλύτερο θάλαμο κατάψυξης σε σχέση με τα ψυγεία με εσωτερική κατάψυξη. Ακόμη, υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με πλάτος μικρότερο από 60 cm και μπορούν να χωρέσουν και σε μικρότερες κουζίνες.

 

Tip
Η ενεργειακή απόδοση του ψυγείου αποτελεί, επίσης, σημαντικό κριτήριο επιλογής. Το ψυγείο καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι, καθώς λειτουργεί ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επομένως, διάβασε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως είναι η ενεργειακή κλάση και η ετήσια κατανάλωση ρεύματος) που αναφέρονται στην ενεργειακή ετικέτα.

 

Ποια η διαφορά μεταξύ ψυγείου άνω κατάψυξης και κάτω κατάψυξης/ ψυγειοκαταψύκτη;

Τα ψυγεία άνω κατάψυξης και οι ψυγειοκαταψύκτες έχουν πολύ κοινές διαμορφώσεις. Τα ψυγεία άνω κατάψυξης έχουν το χώρο κατάψυξης πάνω από αυτόν της ψύξης, ενώ ο σχεδιασμός των ψυγειοκαταψύκτων τοποθετεί τον χώρο κατάψυξης κάτω από τη ψύξη. Και στις δύο διαμορφώσεις το τμήμα του καταψύκτη συνήθως καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού μεγέθους. Η επιλογή ανάμεσα στα εν λόγω μοντέλα είναι θέμα εργονομίας αλλά και διατροφικών συνηθειών. Οι ψυγειοκαταψύκτες είναι πλέον και η πιο δημοφιλής κατηγορία. Προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο χώρο συντήρησης, αφού δεν χρειάζεται να σκύβεις για τα φρέσκα τρόφιμα, ωστόσο ο χώρος κατάψυξης καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σε σχέση με ένα ψυγείο άνω κατάψυξης ίδιας συνολικής χωρητικότητας.

 

Tip
Υπάρχουν ψυγειοκαταψύκτες που χρησιμοποιούν τεχνολογία No-Frost μόνο για τον χώρο του καταψύκτη, ενώ η λειτουργία SuperFrost σου δίνει τη δυνατότητα να καταψύξεις μεγάλη ποσότητα τροφίμων πολύ γρήγορα, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

 

shutterstock_78913588

 

Πλυντήριο πιάτων

Με ποια κριτήρια θα επιλέξω πλυντήριο πιάτων;

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια από τις πιο απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας καθώς μπορείς να κάνεις εύκολα και ξεκούραστα τη δουλειά του πλυσίματος των πιάτων, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείς αρκετό νερό. Τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής πλυντηρίου πιάτων είναι η χωρητικότητα σε σερβίτσια και οι διαστάσεις του. Η πιο ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, στο οποίο κατοικούν 1-2 άτομα, είναι ένα πλυντήριο πιάτων μικρό-πάγκου. Πρώτον, δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερη χωρητικότητα από 4-6 σερβίτσια, ενώ μπορείς να το εγκαταστήσεις εύκολα σε κουζίνα που δεν έχει προβλεφθεί χώρος για πλυντήριο. Ακόμη, επειδή τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας, δεν χρειάζεται να σκύβεις κατά τη διαδικασία φόρτωσης / εκφόρτωσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η νοοτροπία ότι τα μικρά πλυντήρια πιάτων υστερούν σε επιδόσεις είναι εντελώς λανθασμένη. Υπάρχουν μικρά πλυντήρια που διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά και λειτουργίες που μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο την καθημερινότητα σου, όπως διαφορετικοί κύκλοι πλύσης, που καλύπτουν μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, επιλογή μετάθεσης έναρξης, οικονομικό πρόγραμμα και πολλές άλλες ευκολίες.

 

Tip
Αν χρειάζεσαι πλυντήριο μεγαλύτερης χωρητικότητας / διαστάσεων, μία πολύ πρακτική (αλλά πολύ πιο ακριβή) λύση είναι το διπλό ή συρταρωτό πλυντήριο, το οποίο αποτελείται από δύο αυτόνομα συρτάρια που λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Έτσι, μπορείς να προσαρμόζεις τη χρήση του ανάλογα το φορτίο, εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια και νερό.

 

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξω;

Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων βοηθάει ούτως ή άλλως στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, καθώς χρησιμοποιείς μόλις το 1/3 της συνολικής ποσότητας νερού που θα σπαταλούσες αν έπλενες τα πιάτα στο χέρι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξεις την ενεργειακή κλάση της συσκευής να είναι από Α+ και πάνω για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Μάλιστα, υπάρχουν πλυντήρια πιάτων που καταναλώνουν μόλις 7 λίτρα νερό ανά πλύση. Επιπλέον, επειδή μάλλον η κουζίνα σου θα είναι ενιαία με το καθιστικό, αν βάζεις πλυντήριο τη νύχτα, θα πρέπει να προσέξεις και τα επίπεδα θορύβου σε ντεσιμπέλ (db). Εάν το πλυντήριο παράγει πάνω από 55 db τότε ο θόρυβος θα είναι αρκετά ενοχλητικός (εκτός και αν το προγραμματίζεις να πλένει τις ώρες που θα βρίσκεσαι εκτός σπιτιού).

 

Tip
Για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου όταν λείπεις από το σπίτι ενώ έχεις βάλει πλυντήριο, προτίμησε μοντέλο με λειτουργία ασφαλείας AquaStop. Η συγκεκριμένη λειτουργία φροντίζει να σταματά την παροχή νερού σε περίπτωση διαρροής.

 

 

Αν είσαι από τους φοιτητές που πέρασαν σε άλλη πόλη και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις αυτή τη νέα φάση ζωής και να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι … Αγόρασε τις συσκευές και τις μικροσυσκευές από τον Κωτσόβολο και κέρδισε δωροεπιταγές €50 και €100 για αγορές από το ΙΚΕΑ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη