Ετοιμάζουμε γλυκά για το εορταστικό τραπέζι

by K Admin

Είσαι λάτρης της σοκολάτας; Προτιμάς τα λευκά δροσερά γλυκά; Ή επιλέγεις πάντα επιδόρπια με νότες καφέ; Όποιο γλυκό κι αν προτιμάς το σίγουρο είναι ότι κάθε εορταστικό τραπέζι τελειώνει πάντα με ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, σου προτείνουμε 3 διαφορετικές συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις σε λιγότερη από 1 ώρα με την πολύτιμη βοήθεια μιας κουζινομηχανής Kenwood!

 

Τιραμισού, πάβλοβα ή φοντάν σοκολάτας; Ποιο από τα 3 θα ετοιμάσεις;

 

τιραμισου

 

Τιραμισού

Υλικά

Για τα σαβαγιάρ
2 αυγά (ξεχωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
65γρ. ψιλή ζάχαρη
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
55γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι

Για το μασκαρπόνε
400ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
175γρ. μασκαρπόνε
3 κ.σ. κρασί marsala
80γρ. ψιλή ζάχαρη

Για το σιρόπι
3 ποτήρια δυνατού καφέ εσπρέσο
50γρ. grand marnier ή contreau
20γρ. σκόνη κακάο

 

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 190C και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Πρόσθεσε τα ασπράδια στο μπολ, προσάρμοσε το χτυπητήρι και χτύπησε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και στη συνέχεια, ενώ η κουζινομηχανή είναι σε λειτουργία, πρόσθεσε τη μισή ζάχαρη. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μετέφερε τα ασπράδια σε ένα άλλο μπολ και κράτησέ τα στην άκρη.  Πρόσθεσε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη, προσάρμοσε το χτυπητήρι και ανάμιξε μέχρι το μίγμα να γίνει ωχρό.  Αφαίρεσε το χτυπητήρι και πρόσθεσε τα κρατημένα ασπράδια στο μπολ. Προσάρμοσε τον αναδευτήρα Flexi και ομογενοποίησε το μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα.  Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι και ομογενοποίησε  πάλι το μίγμα προσέχοντας να μην αναμίξεις υπερβολικά τα υλικά και χαθεί ο αέρας του μίγματος. Μετέφερε το μίγμα σε ένα κορνέ και φτιάξε σαβαγιάρ μήκους περίπου 8εκ αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Πασπάλισε το κάθε ένα με ψιλή ζάχαρη και ψήσε στο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.  Αφαίρεσε τα από το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν σε μια σχάρα. Πρόσθεσε όλα τα υλικά στο μπολ και προσάρμοσε το χτυπητήρι. Ανάμιξε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρευστο. Βάλε τον καφέ σε ένα ρηχό πιάτο και βούτηξε μέσα τα σαβαγιάρ. Στρώσε 10 σαβαγιάρ σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και περίχυσε με λίγο λικέρ πορτοκαλιού. Κάλυψε με μια στρώση από το μίγμα μασκαρπόνε και πρόσθεσε μια ακόμα στρώση από δέκα σαβαγιάρ. Τέλος, πρόσθεσε μια ακόμα στρώση από το μίγμα μασκαρπόνε και βάλ’το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να κρυώσει. Πριν σερβίρεις πασπάλισε με σκόνη κακάο.

 

 

shutterstock_527365660

 

Φοντάν Σοκολάτας

Υλικά:

Για τις φόρμες ψησίματος
50γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ζάχαρη

Για το Φοντάν
250γρ. μαύρη σοκολάτα (>62%)
150γρ. ανάλατο βούτυρο
4 αυγά
125γρ. ζαχαρη
60γρ. αλεύρι

 

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 200°. Βουτύρωσε τις φόρμες ψησίματος και πασπάλισε με λίγη ζάχαρη τον πάτο και τα τοιχώματα. Βάλε τις φόρμες στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείς.  Στη συνέχεια λιώσε τη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί και κράτησέ τα στην άκρη. Προσάρμοσε το χτυπητήρι και πρόσθεσε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτύπησε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει ωχρό. Με τη συσκευή σε λειτουργία πρόσθεσε σιγά-σιγά τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και ανάμιξε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφαίρεσε το χτυπητήρι και προσάρμοσε τον αναδευτήρα Flexi, πρόσθεσε το αλεύρι και ανάμιξε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλε το μίγμα στις φόρμες ψησίματος και κάλυψε τα ¾ της φόρμας. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Βγάλε τις φόρμες από το φούρνο, άφησέ τις να σταθούν 2 λεπτά και σέρβιρε.

 

 

shutterstock_408555721

 

Πάβλοβα

Υλικά:

Για τη μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
225γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

Για το σερβίρισμα
250γρ. μαρσκαρπόνε
100γρ. σαντιγί
100γρ. ζάχαρη άχνη
2 φέτες ανανά
1 μεσαίο μάνγκο καθαρισμένο,
χωρίς κουκούτσι και κομμένο σε φέτες
1 παπάγια καθαρισμένη,
χωρίς σπόρους και κομμένη σε φέτες
1 φρούτο του πάθους

 

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 100°C και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Προσάρμοσε το χτυπητήρι και το μπολ της κουζινομηχανής και σιγουρέψου ότι είναι απολύτως καθαρά χωρίς ίχνος λίπους. Πρόσθεσε τα ασπράδια και ανάμιξε σε υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν πηχτές κορυφές. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, μια κουταλιά τη φορά, μέχρι το μίγμα να γίνει γυαλιστερό. Ενώ η συσκευή είναι σε λειτουργία πρόσθεσε το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το ξίδι.  Άπλωσε επάνω στο ταψί τη μαρέγκα με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε μέγεθος μιας χούφτας, αφήνοντας μεγάλο κενό ανάμεσα στο καθένα. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού κάνε μια μικρή λακούβα στη μέση του καθενός. Ψήσε στο φούρνο για 1 ώρα. Όσο ψήνεται η μαρέγκα προσάρμοσε τον αναδευτήρα Flexi και πρόσθεσε το μασκαρπόνε, την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη μέσα στο μπολ. Ανάμιξε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρρευστο. Για το σερβίρισμα τοποθέτησε λίγο από το μίγμα του μασκαρπόνε στο κέντρο κάθε μαρέγκας και από πάνω πρόσθεσε τα φρούτα.

Μπορείς να δεις ακόμη