Εξοικονόμησε με μια πλήρως αυτόματη μηχανή Espresso!

by K-Admin 1

 

Ένας barista στην κουζίνα σου για κορυφαία απόλαυση και οικονομία σε κάθε καφέ σου

 

Τι χρειάζεται ώστε οι κόκκοι καφέ να «μεταμορφωθούν» σε ρόφημα, φέρνοντας έτσι στο φλιτζάνι σου τη «γεμάτη» γεύση και το πλούσιο άρωμα που εξασφαλίζει ο φρεσκοαλεσμένος καφές; Στην περίπτωση μίας πλήρως αυτόματης μηχανής espresso δεν είναι τίποτε παραπάνω απ’ το πάτημα ενός κουμπιού. Στον ενσωματωμένο μύλο της, η μηχανή θα αλέσει ακριβώς όση ποσότητα κόκκων χρειάζεται, ενώ στη συνέχεια θα υποβάλει τον καφέ στις ιδανικές συνθήκες εκχύλισης – ώστε ν’ «απελευθερώσει» όλη τη γευστική απόλαυση που αυτός κρύβει.

Με μία πλήρως αυτόματη καφετιέρα espresso θα μπορείς να ετοιμάσεις τα ροφήματά σου γρήγορα κι εύκολα, «απογειώνοντας» -παράλληλα- τη γεύση και το άρωμά τους. Κι αυτό γιατί θα συνδυάσεις το, ξεκάθαρα, ποιοτικό προβάδισμα που δίνει ο φρεσκοαλεσμένος καφές, σε σχέση με τον κάθε είδους συσκευασμένο, με την ακρίβεια στη δοσολογία και στη διαδικασία προετοιμασίας, που μόνον ένας έμπειρος και… τυπολάτρης barista ακολουθεί.

Όπως είναι φυσικό, οι πλήρως αυτόματες μηχανές θα σε καλύψουν πλήρως με την ποικιλία των ροφημάτων καφέ που μπορούν να παρασκευάσουν, αφού απ’ αυτά δεν λείπουν όσα έχουν βάση το γάλα και το αφρόγαλα. Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, ότι με τους κόκκους καφέ (ή ακόμη και με το συσκευασμένο προαλεσμένο που επίσης δέχονται ορισμένες μηχανές), κάθε φλιτζάνι καφέ θα σου στοιχίζει λιγότερο απ’ ό,τι αν η συσκευή λειτουργούσε με κάψουλες.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια «ζωής» που έχει μία πλήρως αυτόματη καφετιέρα, θα σε «αποζημιώσει» σε βάθος χρόνου για την υψηλότερη τιμή αγοράς που έχουν αυτά τα μοντέλα.

 

Μειωμένο κόστος ανά φλιτζάνι

 

Η οικονομία που θα κάνεις με μία πλήρως αυτόματη μηχανή οφείλεται στο ότι μία μερίδα 8 γραμμαρίων από κόκκους (ή από έναν προαλεσμένο συσκευασμένο καφέ) κοστίζει περίπου 0,18 ευρώ (ανάλογα με το χαρμάνι που θα επιλέξεις), δηλαδή αρκετά φθηνότερα από τα 0,50 ευρώ -περίπου- που θα πλήρωνες για μία κάψουλα (ανάλογα με το χαρμάνι που θα επιλέξεις). Επομένως, από τα 0,32 ευρώ οικονομία σε κάθε καφέ, από το πρώτο, κιόλας, ρόφημα η μηχανή θα αρχίσει να σου «επιστρέφει» μέρος των χρημάτων απ’ την αγορά σου. Και βέβαια, όσο πιο πολλοί καφέδες καταναλώνονται στο σπίτι σου, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η απόσβεση της αγοράς σου.

Για παράδειγμα, αν είσαι μανιώδης με τον καφέ, ή αν δεν είσαι ο μόνος που πίνει καφέ στο σπίτι, τότε με 20 ροφήματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα, θα εξοικονομείς σε ετήσια βάση 336 ευρώ!Επομένως, στην περίπτωση που έχεις πληρώσει 750 ευρώ για μία πλήρως αυτόματη μηχανή, σε 2 χρόνια θα «πάρεις πίσω» όλα τα χρήματά σου.

Απ’ την άλλη μεριά, στην περίπτωση που οι μανιώδεις του καφέ είναι περισσότεροι στο σπίτι, και η μηχανή ετοιμάζει κατά μέσο όρο 32 ροφήματα κάθε εβδομάδα, τότε θα «γλιτώνεις» 537 ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, σε 1,5 χρόνο θα έχεις αποσβέσει τα 750 ευρώ της μηχανής σου.

Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που η μηχανή εξυπηρετεί ακόμη περισσότερους… ουρανίσκους, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός γραφείου, τότε η απόσβεση γίνεται πραγματικά στο άψε-σβήσε. Έτσι, η κατανάλωση μόλις 48 ροφημάτων κάθε εβδομάδα «μεταφράζεται» σε ετήσια εξοικονόμηση 806 ευρώ και σε απόσβεση της αγοράς σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

Δοκίμασε αμέτρητα χαρμάνια

 

Αν και ο φρεσκοαλεσμένος καφές απ’ τον ενσωματωμένο μύλο σημαίνει πρώτα απ’ όλα απαράμιλλη γεύση κι άρωμα σ’ όλα τα ροφήματα, όπως και οικονομία, τα πλεονεκτήματά του δεν σταματούν εδώ. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείς να προσαρμόσεις το πάχος κοπής των κόκκων ανάλογα με τον καφέ που έχεις αγοράσει, αφού για τους σκούρους κόκκους καφέ είναι προτιμότερη η πιο ψιλή άλεση, ενώ για τους ανοιχτόχρωμους η πιο χοντρή. Ο βαθμός άλεσης εξαρτάται, επιπλέον, απ’ το αν θες να πιεις ένα ζεστό, ή κρύο ρόφημα.

Επίσης, χάρη στο μύλο, δεν χρειάζεται να περιοριστείς στα χαρμάνια προαλεσμένου καφέ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αντίθετα, μπορείς να πειραματιστείς με πολύ περισσότερα blends, ώστε να βρεις αυτό που ταιριάζει απόλυτα στο γούστο σου.

 

 

Τεχνολογία επαγγελματικού επιπέδου

Στις πλήρως αυτόματες μηχανές, θα βρεις επίσης ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην παρασκευή καφέ, για ροφήματα που αγγίζουν την τελειότητα. Έτσι, για παράδειγμα, όλα τα μοντέλα όχι μόνο εξασφαλίζουν υψηλή πίεση κατά τη διήθηση (τουλάχιστον 15 bar), αλλά και μπορούν να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού αυστηρά ανάμεσα στους 90-95 °C, ώστε ο καφές να απελευθερώνει όλο το άρωμά του, χωρίς να έχει γεύση καμένου.

Επίσης, όλοι οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει μέχρι και την τελευταία σχεδιαστική και κατασκευαστική λεπτομέρεια, ώστε να μην κάνουν «καμία έκπτωση» στο γευστικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι πως διαθέτουν κεραμικό μύλο, ο οποίος όχι μόνο έχει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και εξασφαλίζει πως οι κόκκοι δεν θα υπερθερμανθούν με την άλεση και επομένως δεν θα αλλοιωθεί στο ελάχιστο η ποιότητα του εκχυλίσματος.

 

Καφές «κομμένος και ραμμένος» στα γούστα σου

Αν και οι μηχανές βγαίνουν προρυθμισμένες από το εργοστάσιο, ώστε να σου εξασφαλίζουν κορυφαίο αποτέλεσμα απ’ το πρώτο φλιτζάνι, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να προσαρμόσεις κάθε ρόφημα στις δικές σου προτιμήσεις. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού δεν υπάρχει άλλη κατηγορία καφετιέρων espresso που να προσφέρει τόσο πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Έτσι, μπορείς για παράδειγμα ν’ αυξομειώσεις την ποσότητα πλήρωσης κάθε ροφήματος, την «επιθυμητή δύναμη» του καφέ, ενώ σε ορισμένα μοντέλα έχεις τη δυνατότητα να παρέμβεις και στη θερμοκρασία των ροφημάτων.

Μάλιστα, αυτό δεν σημαίνει πως η συσκευή παύει να είναι «φιλική» στη χρήση, αφού θα μπορείς να αποθηκεύσεις τις επιλογές σου, ώστε από εκεί και πέρα ο καφές να σε περιμένει με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, αρκετά μοντέλα μπορούν να «θυμούνται» παραπάνω από ένα προφίλ, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην περίπτωση που δεν θα είσαι ο μόνος που χρησιμοποιεί τη μηχανή.

 

Μεγάλη διάρκεια «ζωής»

 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει από την πρώτη κιόλας ματιά πως οι πλήρως αυτόματες μηχανές είναι κατασκευασμένες από κορυφαία υλικά. Κάτι που εκτός απ’ το ελκυστικό ντιζάιν εγγυάται πως ένα τέτοιο μοντέλο θα σε «συντροφεύει» για αρκετά χρόνια, καθώς έχει υψηλή αντοχή στις μεγάλες θερμοκρασίες και πιέσεις που αναπτύσσονται κατά την παρασκευή του καφέ.

Οι πλήρως αυτόματες μηχανές ενσωματώνουν, όμως, και διάφορες λειτουργίες για να αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων, η οποία όχι μόνο θα αλλοίωνε τη γεύση του καφέ, αλλά θα μείωνε και τη διάρκεια «ζωής» τους. Έτσι, θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν ειδικά φίλτρα για το νερό, ενώ επίσης θα σε ειδοποιούν κάθε φορά που χρειάζονται αφαλάτωση, με βάση τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σου.

Άλλες, πάλι, συσκευές διαθέτουν λειτουργίες καθαρισμού που ενεργοποιούνται μετά από κάθε παρασκευή καφέ, ώστε μαζί με τα υπολείμματα του καφέ ν’ απομακρύνονται και τα άλατα από τις σωληνώσεις τους. Επομένως, μειώνουν τη συχνότητα που χρειάζονται αφαλάτωση.

Μπορείς να δεις ακόμη