Εξοικονόμησε νερό στη φροντίδα του κήπου

by K-Admin 1

 

 

Το ξέρεις ότι, ποτίζοντας με ένα απλό λάστιχο, μέσα σε μία ώρα μπορεί να καταναλώσεις την ίδια ποσότητα νερού με αυτήν που χρησιμοποιεί σε μία ολόκληρη ημέρα μία τετραμελής οικογένεια; Η χρήση του νερού με μέτρο είναι σημαντική όχι μόνο για να μειώσεις τα έξοδά σου, αλλά και για να βοηθήσεις να διαφυλαχθεί ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, τη στιγμή μάλιστα που τα υδατικά αποθέματα της χώρας μας είναι λιγοστά.

 

Πότισε όταν έχει δροσίσει

Αν ποτίζεις τις ώρες που επικρατεί ζέστη, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι, τότε μία σημαντική ποσότητα νερού πηγαίνει χαμένη, αφού εξατμίζεται. Έτσι, «μετέφερε» το πότισμα όσο το δυνατόν αργότερα από τη δύση του ήλιου, ή αρκετά νωρίς το πρωί.

 

Κατήργησε το «γυμνό» λάστιχο

Με το απλό λάστιχο έχεις αρκετά μεγάλες απώλειες, αφού καταναλώνεις άσκοπα νερό καθώς προχωράς από φυτό σε φυτό, ενώ συχνά χάνονται αρκετά λίτρα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα της βρύσης και την έναρξη του ποτίσματος. Για να «ξεδιψάσεις» λοιπόν τα φυτά σου, προτίμησε το ποτιστήρι ή αγόρασε ένα «πιστόλι» ρυθμιζόμενης ροής, ώστε το νερό να τρέχει μόνον όταν πατάς τη «σκανδάλη». Με το «πιστόλι», θα κάνεις οικονομία και στο πλύσιμο του αυτοκινήτου σου.

 

Επιμελήσου το χώμα

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποθήκευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), μπορείς να βελτιώσεις την ικανότητα κατακράτησης νερού του εδάφους στον κήπο σου προσθέτοντας οργανική ύλη (κοπριά, λίπασμα κ.λπ.). Τα τραχιά, αμμώδη εδάφη κατακρατούν πολύ λιγότερη υγρασία, ενώ τα αργιλώδη, πηλώδη εδάφη πολύ περισσότερη. Μείωσε την απώλεια νερού λόγω εξάτμισης εφαρμόζοντας ένα επιφανειακό κάλυμμα προστασίας, όπως οργανική ύλη, πλαστικά φύλλα ή κάποιες μικρές πέτρες.

 

«Όχι» στο συχνό πότισμα

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις το συχνό πότισμα, με μικρή ποσότητα νερού, γιατί με αυτό τον τρόπο ευνοείται η επιφανειακή ανάπτυξη ριζών από τα φυτά. Αντίθετα, μείωσε τη συχνότητα ποτίσματος, αυξάνοντας την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς κάθε φορά.

 

Προσάρμοσε το κούρεμα του γκαζόν

Αν έχεις γκαζόν στον κήπο σου, μπορείς να το αφήνεις να μεγαλώνει λίγο περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να «κρατά» καλύτερα την υγρασία. Όπως αναφέρει η ΕΥΑΘ, τα περισσότερα είδη γρασιδιού είναι πολύ ανθεκτικά και συνήθως πρασινίζουν όταν τελειώνει η περίοδος της ξηρασίας.

Μπορείς να δεις ακόμη