Φαντάσου να έχεις Φρέσκα Ρούχα στο Πι και Φι

by K Admin

 

shutterstock_369957671

 

Φαντάσου να μπορούσαν όλες οι δουλειές του σπιτιού να γινόντουσαν μόνες τους για να μπορείς να αφιερώνεις χρόνο στην οικογένειά σου, στους φίλους σου ή ακόμη και στις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν!

Η τεχνολογία ακόμη δεν μας έχει εξασφαλίσει στο 100% αυτή τη δυνατότητα.. αλλά ίσως να μην είμαστε και πολύ μακριά από αυτό.  Πλέον, οι συσκευές γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνες» και παρόλο που δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους, μας δίνουν την ευκαιρία να κερδίζουμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα μας για πιο ουσιαστικά πράγματα από ότι το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων.

Και όταν η συζήτηση έρχεται στα ρούχα, στόχος είναι να χάνεις λιγότερο χρόνο στο πλύσιμο, το στέγνωμα και το σιδέρωμα. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προσπάθεια να γίνονται όλα με τη μικρότερη δυνατή χρήση νερού και ενέργειας, τόσο για οικονομία όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, συχνά σημαίνει ότι κάποια πράγματα θέλουν προσοχή. Οπότε τελικά, υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις χρόνο από την καθημερινότητα;

Και βέβαια. Αρκεί να σκεφτείς λίγο διαφορετικά και να «αφουγκραστείς» τις εξελίξεις. Υπάρχουν μερικές κλασικές λύσεις αλλά, όπως προκύπτει και από πρόσφατες εκθέσεις του εξωτερικού, έρχονται πολύ, πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

 

 

plintirio

 

Η πλύση

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνειδητή προσπάθεια από τους κατασκευαστές πλυντηρίων να μειωθεί ο χρόνος της πλύσης, με γνώμονα πάντα το περιβάλλον, και οι πιθανότητες να λειτουργεί το πλυντήριο περισσότερο από όσο έχει νόημα.

 

Προγραμματισμός και αισθητήρες

Όταν πρέπει να φτάσεις σπίτι για να ξεκινήσει η πλύση και να περιμένεις να τελειώσεις για να απλώσεις ή να βάλεις μπροστά το στεγνωτήριο, έχει χαθεί χρόνος και ηρεμία. Αν όμως έχεις πλυντήριο που σου επιτρέπει να ορίσεις πότε θα ξεκινήσει η πλύση και σε ποιο πρόγραμμα/ρύθμιση, τα πράγματα βελτιώνονται και γλιτώνεις αχρείαστη αναμονή. Αν κάνεις ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να βρεις πλυντήριο στο οποίο ρυθμίζει την ώρα που θες να έχει τελειώσει η πλύση για να είναι σίγουρο πως όλα θα γίνουν έγκαιρα και πως τα ρούχα δεν θα μείνουν σε ακινησία και μουλιασμένα, κλεισμένα στο πλυντήριο μέχρι να γυρίσεις σπίτι.

Νερό, ενέργεια και χρόνος χάνονται συχνά λόγω ατυχούς υπολογισμού. Διάλεξες κατάλληλη θερμοκρασία και τύπο πλύσης. Με το χρόνο όμως τι γίνεται; Υπολογίζεις πάντα σωστά; Δεν είναι πιθανό να προγραμματίσεις λίγο παραπάνω χρόνο από όσο χρειάζεσαι για σιγουριά; Λογικό είναι εδώ που τα λέμε. Σε κανένα δεν αρέσει να πέφτει έξω και να πρέπει να ξεκινήσει δεύτερη πλύση.

Ευτυχώς υπάρχουν πια πλυντήρια που σε γλιτώνουν από αυτό το άγχος αλλά και σπατάλη χρόνου. Ζυγίζουν τα ρούχα και αντιλαμβάνονται και πόσο νερό θα χρειαστούν, πόσο απορρυπαντικό και, κυρίως, πόση ώρα αρκεί για ολοκληρωμένη πλύση. Έτσι η αναμονή κρατάει πάντα όσο πρέπει και όχι παραπάνω. Ταυτόχρονα, κάνεις οικονομία σε νερό και ρεύμα. Και μπορείς να βάλεις πλυντήριο χωρίς γεμάτο κάδο γνωρίζοντας ότι δεν ισοδυναμεί με σπατάλη χρόνου και νερού.

 

 

Ολοκληρωμένη πλύση σε 1 ώρα

Μερικά λεπτά λιγότερα, μερικά περισσότερα δεν έχει τόσο σημασία. Σημασία όμως έχει ότι εκεί που περίμενες πάνω από 2 ώρες για να ολοκληρωθεί η πλύση, πλέον εταιρείες όπως η LG, η Siemens και η Bosch διαθέτουν τεχνολογίες που επιτρέπουν μια γεμάτη πλύση να γίνεται περίπου μέσα σε 1 ώρα.

 

Πλυντήρια  LG με τεχνολογία TurboWash

Η τεχνολογία TurboWash ενσωματώνει το χαρακτηριστικό jet spray και σε βοηθά να μειώσεις το χρόνο πλύσης και να εξοικονομήσεις ενέργεια προσφέροντάς σου εκπληκτικά αποτελέσματα καθαριότητας. Ρίχνοντας νερό κατευθείαν πάνω στα υφάσματα για 120 δευτερόλεπτα, το jet spray ενισχύει την απόδοση της πλύσης και του ξεβγάλματος που προσφέρει η τεχνολογία 6 Motion Direct Drive και βοηθάει την τεχνολογία TurboWash να επισπεύσει έναν ολόκληρο κύκλο πλύσης. Η τεχνολογία TurboWash όχι μόνο επιτρέπει στο κανονικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί σε 59 λεπτά, αλλά επίσης εξοικονομεί ενέργεια και διατηρεί την απόδοση της πλύσης, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας έως 15% και την κατανάλωση νερού έως 40%.

 

Δες όλα τα πλυντήρια LG με τεχνολογία TurboWash εδώ! 

 

Τεχνολογία VarioPerfect που προσαρμόζει την πλύση στις ανάγκες σου!

Βιάζεσαι και θέλεις η πλύση να ολοκληρωθεί γρήγορα ή μήπως προτιμάς να περιμένεις περισσότερη ώρα αλλά να μην σπαταλήσεις πολλή  ενέργεια; Η επιλογή είναι δική σου στα πλυντήρια Bosch & Siemens που έχουν την τεχνολογία VarioPerfect!

Εάν βιάζεσαι, επιλέγεις το speedPerfect που μπορεί να επιταχύνει το χρόνο της πλύσης έως και κατά 65%. Εάν όμως θέλεις να πλύνεις οικονομικά διαλέγεις  ecoPerfect και μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 50%. Και όλα αυτά, απλώς πατώντας ένα κουμπί.

 

 

Τι μας φέρνει η τεχνολογία στην Πλύση;

AddWash

Το AddWash της Samsung

Προσθήκες μετά το ξεκίνημα

Σύντομα θα μπορείς να βρεις και άλλες ευκολίες που θα γλιτώνουν χρόνο, ειδικά σε πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης. Παράδειγμα, το σύστημα AddWash της Samsung, που προσθέτει ένα πορτάκι σε βολικό σημείο για να μπορείς να προσθέσεις κάτι που ξέχασες αφού ξεκινήσει η πλύση, αντί να περιμένεις μέχρι… την επόμενη.

 

 

 

Twin Wash


Δύο κάδοι για παράλληλη χρήση

Και αν ο κάδος δεν είναι μόνο ένας;

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις για φέτος είναι τα συστήματα όπως το TwinWash της LG και αντίστοιχα με αυτό. Έστω ότι έχεις ρούχα που δεν μπορείς να πλύνεις μαζί χωρίς να γίνει κάποια ζημιά. Κανονικά χωρίζεις τις πλύσεις, τις εκτελείς διαδοχικά και… περιμένεις. Ένα πλυντήριο Twin Wash όμως έχει δύο κάδους στην ίδια συσκευή, οι οποίοι μπορούν να πλένουν διαφορετικά ήδη ρούχων, σε άλλα προγράμματα και σε τελείως διαφορετικές θερμοκρασίες. Αν δύο παράλληλες πλύσεις στην ίδια συσκευή δεν ισοδυναμούν με οικονομία χρόνου, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο να προτείνουμε.

 

 

 

 

stegnoma

 

Το στέγνωμα

Το στέγνωμα είναι φυσικά μεγάλη υπόθεση και, στην πραγματικότητα, είναι το στάδιο που μπορείς να επηρεάσεις πιο συχνά και με περισσότερους τρόπους προκειμένου να γλιτώσεις χρόνο, ειδικά όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

 

Στροφές

Όσες περισσότερες περιστροφές το λεπτό μπορεί να εκτελέσει ο κάδος, τόσο περισσότερο νερό αποβάλλεται από τα μουλιασμένα ρούχα. Αυτή είναι πάντα μια καλή αρχή, όπως και αν σκοπεύεις να στεγνώσεις τελικά τα ρούχα σου.

 

Στεγνωτήρια

Εννοείται φυσικά πως τα στεγνωτήρια είναι η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό, όταν το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε χρόνο. Το στεγνωτήριο δεν είναι ακριβώς αυτονόητη προσθήκη στο ελληνικό νοικοκυριό, παραδοσιακά τουλάχιστον, καθώς το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι το άπλωμα. Ο ήλιος δεν κάνει πάντα καλό στα ρούχα (αν μείνουν πολύ ώρα), δεν έχουμε όλες τις μέρες ηλιοφάνεια και τι μπορεί να γίνει με τους γείτονες που ανάβουν διαρκώς το τζάκι και τα ρούχα μυρίζουν;

 

Αισθητήρες πάνω από όλα

Όπως στο πλυντήριο, έτσι και στο στεγνωτήριο, είναι καλύτερο να «κυνηγάς» τους αισθητήρες. Τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα αντιλαμβάνονται την ποσότητα των ρούχων και πόσο βρεγμένα είναι και προσαρμόζουν αναλόγως τη διάρκεια του στεγνώματος. Έτσι γλιτώνεις και από κακούς υπολογισμούς, αλλά και από μοντέλα που έχουν μεν διάφορες επιλογές για τη διάρκεια, αλλά είναι αδύνατο να καλύψουν ακριβώς κάθε πιθανό σενάριο.

Επιλογές υπάρχουν βέβαια και στη μορφή του στεγνωτηρίου. Μπορείς να προτιμήσεις ξεχωριστή, αυτόνομη συσκευή. Μπορείς να προτιμήσεις ζεύγος συσκευών, πλυντήριο και στεγνωτήριο, που διατίθεται ως “πακέτο”. Μπορείς ακόμη να εξετάσεις το ενδεχόμενο πλυντηρίου με ενσωματωμένο στεγνωτήριο, ειδικά αν μπορείς να ζήσεις και με τη σχετικά μικρότερη χωρητικότητα σε σύγκριση με εκείνη μιας αυτόνομη συσκευής σε περίπτωση που έχεις περιορισμένο χώρο στο σπίτι.

Αντίστοιχα, αν έχεις πρόβλημα χωρητικότητας για να φιλοξενήσεις δύο συσκευές, τότε σου προτείνουμε να εξετάσεις τη διάταξη κολώνας, στην οποία το στεγνωτήριο τοποθετείται πάνω από το πλυντήριο.

 

 

sidero

 

 Σιδέρωμα; Ποιο σιδέρωμα;

Styler

LG Styler

Μερικές φορές, φοράς κάποιο ρούχο για λίγο και ξέρεις ότι δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσεις άμεσα. Δεν θες να το βάλεις πάλι στο συρτάρι με τα καθαρά, μπορεί να πρόλαβε να τσαλακωθεί και λίγο, καταλήγει να μένει εδώ κι εκεί μέχρι να έρθει πάλι η ώρα του. Επιπλέον, υπάρχουν και ρούχα που ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπουν πλυντήριο διότι, πολύ απλά, χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Ένα φόρεμα, πουκάμισα, σακάκια και παντελόνια, κοστούμια κ.ά. είναι δεδομένο ότι δεν θα μπουν στο πλυντήριό σου ή στο στεγνωτήριό σου, ενώ αρκετά δεν χρειάζεται να γνωριστούν με το σίδερό σου. Και με αυτά ως δεδομένα, κάποια πράγματα δεν φοριούνται μια φορά και πάνε κατευθείαν για καθαριστήριο.

Καλά όλα αυτά. Γνωστά. Τι επιλογή έχεις όμως; η LG θεωρεί ότι έχεις επιλογές και παρουσιάζει το Styler, που δεν είναι όμως ακόμα διαθέσιμο στην Ελλάδα.  Το Styler έχει σύστημα εκτόξευσης και διάχυσης ατμού και σου επιτρέπει να βάζεις μέσα τα ρούχα που έχουν φορεθεί λίγο. Αυτή η «ντουλάπα» χρησιμοποιεί τον ατμό για να φρεσκάρει τα ελαφρώς χρησιμοποιημένα και ευαίσθητα ρούχα. Στη διαδρομή απαλύνει τα τσαλακώματα ώστε το φρεσκαρισμένο ρούχο να έχει καλή αίσθηση πάνω σου αλλά και να φαίνεται φρέσκο.

 

 

Αχ, αυτό το σιδέρωμα!

Προφανώς και δεν μπορείς να γλιτώσεις τελείως το σιδέρωμα. Το θέμα είναι βέβαια να σε παιδέψει όσο λιγότερο γίνεται. Ξέρεις για απλά σίδερα, σίδερα ατμού, συστήματα και τόσα άλλα που είναι πάνω-κάτω γνωστά. Αλλά οι εκπλήξεις δεν λείπουν.

Γενικά, όσο περισσότερος ο ατμός και η πίεση, τόσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύεις με το σιδέρωμα. Αλλά έχεις και άλλα πράγματα να προσέξεις.

 

Πλάκα

Μια καλή πλάκα εξασφαλίζει καλή ολίσθηση αλλά και ευκολότερο καθαρισμό. Είναι σημαντική υπόθεση διότι έτσι το σιδέρωμα γίνεται πιο εύκολο και ξεκούραστο, άρα και πιο γρήγορο, ενώ δεν χάνεις χρόνο για τον καθαρισμό.

 

Αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας

Πιάνεις το σίδερο; Ζεσταίνεται η πλάκα. Αφήνεις το σίδερο; Πέφτει η θερμοκρασία της πλάκας. Αλλάζεις ύφασμα; Αλλάζει και η θερμοκρασία της πλάκας. Και κάπως έτσι δεν σταματάς κάθε τόσο για να πειράξεις τις ρυθμίσεις.

 

Αυτόματη απενεργοποίηση

Για ασφάλεια αλλά και για ξεγνοιασιά μπορείς να βρεις σίδερα που, για λόγους ασφαλείας προφανώς, απενεργοποιούνται αυτόματα αν μείνουν πάνω στη σιδερώστρα με την πλάκα ακουμπισμένη στην επιφάνεια ή, έστω, ύστερα από ορισμένα δευτερόλεπτα ή λεπτά από τη στιγμή που θα το αφήσεις στην ησυχία του.

 

 

 

Αυτόματο τύλιγμα καλωδίου ρεύματος158025-bar

Επιπλέον θα βρεις μοντέλα που, με το πάτημα ενός πλήκτρου, μπορούν να μαζέψουν αυτόματα το καλώδιο ρεύματος, αντί να κάθεσαι και να παιδεύεσαι να το μαζέψεις και τελικά να το κάνεις… μια ομορφιά που ξετυλίγεται πριν την ώρα ή μπερδεύεται εκεί που δεν πρέπει. Κάτι η αυτόματη απενεργοποίηση, κάτι το εύκολο μάζεμα, μαζεύεις τα πάντα και τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα, προς ικανοποίηση όλων.

Για πραγματική εξοικονόμηση χρόνου μπορείς να βρεις τα παραπάνω σε ένα καλό σύστημα σιδερώματος όπως το Philips GC9642/60 με γεννήτρια ατμού, ήσυχο αλλά και πολύ ισχυρό. Το σύστημα σιδερώματος διαθέτει την τεχνολογία OptimalTEMP, που επιτρέπει να σιδερώνεις  από τζιν μέχρι μεταξωτά χωρίς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.

 

 

Μάχη με το χρόνο. Και την τσάκιση.

Είναι εύκολο να διαβάσεις για τη μία ή την άλλη ευκολία και να σκεφτείς ότι, εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, σιγά τη διαφορά. Μόλις συνειδητοποιήσεις όμως ότι, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, τα κέρδη σε χρόνο δεν είναι καθόλου αμελητέα, και αυτά πριν καν γίνει κουβέντα για πρακτική ευκολία και, ακόμη καλύτερα, για την περισσότερη ηρεμία που εξασφαλίζεις, θα δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Άλλωστε, με τόσες κατηγορίες συσκευών στη διαδρομή από την πλύση μέχρι το σιδέρωμα και τη συντήρηση πριν την επόμενη πλύση, η διαδρομή είναι… μεγάλη και οι ευκαιρίες για εξοικονόμηση πολλαπλές.

Τα κέρδη που θα έχεις σε χρόνο και σε κόπο είναι σημαντικά και σίγουρα θα τα εκτιμήσεις τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου που θα σε έχει για περισσότερο χρόνο κοντά της. Μην αφήνεις λοιπόν τις δουλειές να σου κλέβουν τη χαρά που μπορείς να έχεις μαζί με τους αγαπημένους σου…

 

Μπορείς να δεις ακόμη