Φούρνος μικροκυμάτων: τα καλύτερα life-hacks

by K Admin

shutterstock_150199943

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια συσκευή που όλοι έχουμε στη κουζίνα μας, και μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά πράγματα που πιθανότατα δεν έχουμε φανταστεί. Μερικά από αυτά δεν περιορίζονται στην κουζίνα. Εδώ θα βρεις 13 έξυπνες προτάσεις για να χρησιμοποιήσεις τα μικροκύματα κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη.

 

1Καθάρισε τα κρεμμύδια χωρίς να δακρύσουν τα μάτια σου

Κόψε με ένα μαχαίρι τις άκρες ενός κρεμμυδιού και βάλε το στο φούρνο μικροκυμάτων. Ρύθμισέ τον στη μέγιστη ένταση για περίπου 30 δευτερόλεπτα και θα δεις πως μετά θα το ξεφλουδίσεις χωρίς να σε πειράξει στα μάτια.

 

2Ξεφλούδισε εύκολα το σκόρδο

Το καθάρισμα μιας σκελίδας σκόρδου μπορεί να χρειαστεί αρκετή ώρα. Όχι όμως αν την ζεστάνεις στα μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα, στη μέγιστη ένταση. Η ζέστη αναγκάζει την υγρασία που βρίσκεται στο εσωτερικό του σκόρδου να βγει προς την φλούδα, κάνοντάς την μαλακή και εύκολη στην αφαίρεση.

 

3Αφαίρεσε τα γραμματόσημα χωρίς να τα χαλάσεις

Αν και πέρασε η εποχή που η επικοινωνία γινόταν μέσω του συμβατικού ταχυδρομείου, δεν παύουν να υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμάς ένα φυσικό φάκελο, όπως για παράδειγμα για ευχετήριες κάρτες. Μπορείς να αφαιρέσεις τα γραμματόσημα από φακέλους και τις cart postal, εάν ρίξεις δύο σταγόνες νερό στο ίδιο το γραμματόσημο, και μετά το ζεστάνεις για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Η κόλλα στον φάκελο θα μαλακώσει και το γραμματόσημο θα βγει πολύ εύκολα.

 

4Σώσε την ξεχασμένη ζάχαρη

Ανακάλυψες ότι έχεις ξεχάσει στο ντουλάπι ένα βαζάκι ζάχαρης που μετά από πολύ καιρό «πέτρωσε»; Μικρό το κακό. Πιάσε μια μικρή πετσέτα προσώπου και βρέξε την ώστε να είναι νωπή. Βάλε την μέσα στο βαζάκι και τοποθέτησέ το στο φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη ένταση, για 30 δευτερόλεπτα. Η υγρασία θα μεταφερθεί στη ζάχαρη και θα τη φέρει στην παλιά της κατάσταση.

 

5Χρησιμοποίησε το παλιό μέλι

Μήπως ξέχασες και το μέλι κάπου στην τροφοθήκη και τώρα το βλέπεις να έχει γίνει μια συμπαγής μάζα που δεν σε βοηθάει στο πρωινό σου γεύμα; Κανένα πρόβλημα. Αφαίρεσε το καπάκι και βάλε το βάζο στα μικροκύματα για περίπου δύο λεπτά, στη μέση της έντασης του φούρνου. Θα το δεις να γίνεται σαν καινούριο.

 

6Καθάρισε το φούρνο από τα υπολείμματα φαγητού

Οτιδήποτε και αν έχει κολλήσει στα τοιχώματα του φούρνου, μπορείς να το αφαιρέσεις εάν το μαλακώσεις. Βάλε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι, και άστο να ζεσταθεί για πέντε λεπτά. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα κάνει τους λεκέδες μαλακούς και έτοιμους να βγουν από ένα απλό πανί.

 

7Ζεστές Κομπρέσες στο λεπτό

Φτιάξε ζεστές κομπρέσες χωρίς να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό. Βρέξε μια πετσέτα και βάλε την για ένα λεπτό στη μέγιστη ένταση.

 

8«Ξεζούμισε» τα λεμόνια και τα πορτοκάλια

Αν βάλεις τα σκληρά λεμόνια να ζεσταθούν για περίπου 20 δευτερόλεπτα, θα δεις ότι είναι πολύ εύκολο να βγάλεις όλο τους το ζωμό με ευκολία. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα πορτοκάλια, αν και μάλλον δε θα θες να φτιάξεις μια ζεστή πορτοκαλάδα…

 

9Έλεγξε την καταλληλόλητα των σκευών σου

Δεν είναι όλα τα σκεύη κατάλληλα για χρήση στα μικροκύματα. Ένας ασφαλής τρόπος για να δεις αν κάποιο από αυτά είναι φτιαγμένο για να μπει στο φούρνο, είναι να το γεμίσεις με νερό και να το αφήσεις για λίγα λεπτά να ζεσταθεί στα μικροκύματα. Εάν το σκεύος μείνει κρύο ενώ το νερό είναι ζεστό, τότε είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και με φαγητό. Εάν όμως το σκεύος είναι ζεστό, μην το βάλεις ξανά στα μικροκύματα.

 

10Ξεφλούδισε φρούτα και λαχανικά

Το ξεφλούδισμα της τομάτας ή του ροδάκινου γίνεται παιχνιδάκι εάν τα ζεστάνεις για μισό λεπτό στην μέγιστη ένταση, και μετά περιμένεις δύο λεπτά για να βγάλεις τη φλούδα τους.

 

11Μούλιασε τα φασόλια σε δέκα λεπτά

Ξέχασες να αφήσεις τα φασόλια στο νερό από την προηγούμενη ημέρα; Μικρό το κακό. Βάλε τα σε ένα μπολ και σκέπασέ τα με νερό. Ρίξε μέσα λίγη μαγειρική σόδα και βάλε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ένταση για 10 λεπτά. Μετά άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 με 40 λεπτά. Έτοιμα!

 

12Δώσε ζωή στο ξεραμένο ψωμί

Αν δεν έχεις διάθεση να το κάνεις παξιμάδι, μπορείς να το τυλίξεις με λίγο βρεγμένο χαρτί κουζίνας, και να το ζεστάνεις για 10 δευτερόλεπτα στη μέγιστη ένταση. Αν δεν φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη φορά, επανέλαβε το αλλά μην το αφήνεις για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

 

13Αποστείρωσε το χώμα της γλάστρας σου

Ένας άριστος τρόπος για να αποστειρώσεις το χώμα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις για να φυτέψεις κάτι στο μπαλκόνι σου, είναι να το βάλεις στα μικροκύματα. Τοποθέτησε περίπου 400 γραμμάρια χώματος σε ένα σκεύος, βρέξτε το ελαφρώς και βάλε το στο φούρνο για περίπου 1,5 λεπτό, ή μέχρι να δεις λίγους ατμούς να δημιουργούνται. Θα εξαφανίσεις έτσι όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Μπορείς να δεις ακόμη