Φρόντισε την ηλεκτρική σκούπα σου

by K Admin

 

Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι από τις πιο… σκληροτράχηλες ηλεκτρικές συσκευές, και ειδικά τα επώνυμα μοντέλα έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής, ώστε να αντέχουν για αρκετά χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η σκούπα σου δεν χρειάζεται φροντίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να είσαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να πάθει κάποια βλάβη.

Μάλιστα, η συντήρηση είναι αρκετά απλή και εύκολη υπόθεση, ενώ στον οδηγό χρήσης κάθε ηλεκτρικής σκούπας, ο κατασκευαστής περιγράφει αναλυτικά τι ακριβώς θα πρέπει να κάνεις. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του, συντηρώντας τη σκούπα με τη συχνότητα που σου προτείνει, θα βγεις διπλά κερδισμένος, αφού θα εξασφαλίσεις πως η συσκευή σου δεν θα “χάνει” επίσης με τα χρόνια τις επιδόσεις της στο καθάρισμα.

 

Αλλαγή σακούλας

Στην περίπτωση που η σκούπα σου συγκεντρώνει σε σακούλα τη σκόνη και τις υπόλοιπες βρωμιές, ο “Νο1 κανόνας” είναι να αλλάζεις τη σακούλα όταν γεμίσει. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να αυξηθεί ο θόρυβος που κάνει και, το χειρότερο, να υπερθερμανθεί το μοτέρ της – προκαλώντας ενδεχομένως βλάβη, αν δεν λειτουργήσει ο αυτόματος θερμοστάτης ασφαλείας.

Με εξαίρεση τα μοντέλα που είναι εφοδιασμένα με τεχνολογίες για μέγιστη απόδοση καθαρισμού ακόμη και όταν η σακούλα γεμίζει, αν δεν αλλάξεις την παραγεμισμένη σακούλα τότε θα μειωθεί η απορροφητικότητα, με συνέπεια “εκπτώσεις” στο καθάρισμα. Επίσης, μην απορήσεις αν αισθανθείς δυσοσμία στο δωμάτιο, αφού είναι πιθανό τα φίλτρα να μην μπορούν να κατακρατήσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης που θα φτάνει στην έξοδο της σκούπας, μαζί με τον αέρα.

Πολλοί κατασκευαστές σε βγάζουν από τον κόπο να εξετάζεις τη σακούλα, αφού τα προϊόντα τους έρχονται με δείκτη ελέγχου σακούλας και επομένως θα σε ειδοποιούν όταν χρειάζεται αλλαγή. Πάντως, αρκετές εταιρείες συνιστούν να κάνεις συχνότερες αλλαγές, στην περίπτωση που έχεις καθαρίσεις αρκετά βρόμικα δάπεδα, επιφάνειες με λεπτή σκόνη ή καινούρια χαλιά. Επίσης, ορισμένοι κατασκευαστές συμβουλεύουν να αλλάζει τη σκούπα όταν γεμίζει κατά τα 3/4, αφού έτσι θα εξασφαλίζεις καλή λειτουργία στη συσκευή σου και υγιεινή στον χώρο σου.

 

Άδειασμα κάδου

Αν έχεις μια συμβατική ηλεκτρική σκούπα σου χρησιμοποιεί κάδο ή μια σκούπα stick με κάδο τότε το καλύτερο είναι να τον αδειάζεις έπειτα από κάθε διαδικασία αναρρόφησης. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να ακολουθείς αυτή τη συχνότητα, τότε κάθε φορά έλεγχε αν η σκόνη έχει φτάσει στο ύψος που έχει “μαρκάρει” στο δοχείο ο κατασκευαστής.

Όταν συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να αδειάσεις αμέσως το δοχείο συλλογής, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσει να λερώνεται πολύ πιο γρήγορα το φίλτρο, με συνέπεια γρήγορα να αυξηθεί κατά πολύ η επανεκπομπή σκόνης στον αέρα. Επίσης, όταν αδειάζεις τον κάδο, καλό θα είναι να ελέγχεις πάντοτε το φίλτρο.

 

Καθαρισμός των φίλτρων

Αν θέλεις να κρατήσεις αμείωτες τις επιδόσεις της σκούπας σου, αλλά και την υγιεινή του σπιτιού σου, είναι επίσης σημαντικό να κρατάς καθαρά τα φίλτρα της – όπως το φίλτρο πριν το μοτέρ και το φίλτρο εξόδου. Γι’ αυτό τον σκοπό, πλύνε τα με χλιαρό νερό και άφησέ τα να στεγνώσουν καλά, πριν τα τοποθετήσεις και πάλι  στη σκούπα.

Σε κάθε περίπτωση, μην χρησιμοποιείς καυτό νερό, καθαριστικά και “σκληρές” βούρτσες, ενώ στο ενδεχόμενο που φθαρούν και χρειάζονται αλλαγή, φρόντισε να τα αντικαταστήσεις με γνήσια ανταλλακτικά, από τον κατασκευαστή της σκούπας. Το ίδιο ισχύει και για το φίλτρο HEPA, αν διαθέτει η σκούπα σου, το οποίο και πάλι θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί και πάλι στη συσκευή, μόνον όταν στεγνώσει πλήρως.

Στην περίπτωση που έχεις σκούπα με σακούλα, καλό θα είναι να καθαρίζεις τα φίλτρα ανά 5 αλλαγές της σακούλας. Αν πάλι έχεις ένα μοντέλο με κάδο συλλογής της σκόνης, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει έναν ειδικό αισθητήρα για το φίλτρο του κάδου, ο οποίος ελέγχει συνεχώς πόσο καθαρό είναι και θα σε ειδοποιήσει με μία ένδειξη όταν χρειάζεται να το καθαρίσεις. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις τη σκούπα, χωρίς να είναι τα φίλτρα στη θέση τους.

Όπως είναι φυσικό, και σε αυτά τα  μοντέλα, δεν θα πρέπει να αμελείς να καθαρίζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και το φίλτρο εξόδου του αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές, το συγκεκριμένο φίλτρο είναι καλό να αντικαθίσταται ανά ένα χρόνο περίπου.

 

Φόρτιση της μπαταρίας

Αν αγοράσεις μία επαναφορτιζόμενη σκούπα stick, πριν τη χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά, ακολούθησε τη συμβουλή που σου δίνει ο κατασκευαστής για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ο γενικός κανόνας είναι πως τα μοντέλα με μπαταρίες NiMH (νικελίου-υδριδίου μετάλλου) θα πρέπει να μείνουν στην πρίζα για 24 ώρες πριν πρωτοχρησιμοποιηθούν, ενώ οι συσκευές με μπαταρίες λιθίου για 6 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, θα πρέπει πάντοτε η σκούπα να είναι εκτός λειτουργίας. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα υποστηρίζουν κάποια τεχνολογία “έξυπνης” φόρτισης, με συνέπεια να σταματούν αυτόματα να διαρρέονται από ρεύμα, όταν η μπαταρία αναπληρώσει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας.

Επομένως, αν δεν αναφέρει κάτι διαφορετικό ο κατασκευαστής στις οδηγίες, δεν χρειάζεται να βγαίνουν από την πρίζα όταν φορτισθούν πλήρως. Αντίθετα, στην περίπτωση που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τη σκούπα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή π.χ. θα την αφήσεις στο εξοχικό, θα πρέπει να την αφήσεις εκτός ρεύματος, για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

Ακόμη κι όταν δεν λειτουργεί η σκούπα, η μπαταρία της χάνει σταδιακά ένα ποσοστό της ηλεκτρικής της ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως, αν έχει μείνει αχρησιμοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να την επαναφορτίσεις πριν την “επιστρατεύσεις” ξανά για να καθαρίσεις.

Επίσης, οι μπαταρίες όλων των συσκευών δεν πρέπει να παραμένουν εντελώς αφόρτιστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, φρόντιζε ανά μερικούς μήνες να βάζεις τη σκούπα στο ρεύμα για τουλάχιστον αρκετά λεπτά της ώρας, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσεις.

Τέλος, να θυμάσαι πάντα πως για τις μπαταρίες είναι “ανθυγιεινές” οι ακραίες θερμοκρασίες. Επομένως, δεν θα πρέπει να φυλάς τη σκούπα σε κάποιον χώρο που τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου ή το καλοκαίρι “σκαρφαλώνει” πάνω από τους 40 βαθμούς.

Στην περίπτωση που χαλάσει η μπαταρία, μην επιχειρήσεις να την αλλάξεις μόνος σου. Απευθύνσου στην αντιπροσωπεία του κατασκευαστή, ο οποίος επίσης θα την αντικαταστήσει και με ένα γνήσιο ανταλλακτικό.

 

 

Καθάρισε το πέλμα

Τρίχες, κλωστές ή άλλα αντικείμενα που τυχόν έχουν “σφηνώσει” στο πέλμα μπορεί  να εμποδίζουν την κίνηση των βουρτσών, επηρεάζοντας τις επιδόσεις της σκούπας στο καθάρισμα. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις αναλυτικές οδηγίες για το καθάρισμα του πέλματος, που θα βρεις στο φυλλάδιο χρήσης, αφού κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τον κατασκευαστή τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί το πέλμα και πώς θα πρέπει να το καθαρίσεις για να μην τον χαλάσεις.

Όπως είναι φυσικό, αν κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος αντιληφθείς τη σκούπα να “ζορίζεται” ή να κάνει περισσότερο θόρυβο από το συνηθισμένο, έλεγξε για κάποιο σχετικά ογκώδες αντικείμενο που έχει τυχόν “σφηνώσει” στο πέλμα ή τον σωλήνα. Έτσι, θα αποφύγεις τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του μοτέρ.

 

Προσοχή στη χρήση

Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι σχεδιασμένες για να καθαρίζουν συνηθισμένους “οικιακούς” ρύπους, και όχι π.χ. χώματα ή φύλλα φυτών – τα οποία μπορεί να αχρηστεύσουν αμέσως τη σακούλα και τα φίλτρα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείς τη συσκευή σου σε εξωτερικούς χώρους.

Το ίδιο επικίνδυνα είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα (π.χ. παιδικά παιχνίδια) ή τα αιχμηρά αντικείμενα, γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνεις έναν έλεγχο του χώρου, πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ηλεκτρικές σκούπες στάχτης για τον καθαρισμό του τζακιού ή της ψησταριάς, αφού αν επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις για αυτό τον λόγο ένα συμβατικό μοντέλο, είναι πιθανό να προκληθεί πυρκαγιά.

 

Προτίμησε γνήσια ανταλλακτικά και αναλώσιμα

 Όλοι οι κατασκευαστές συνιστούν να χρησιμοποιούνται πάντοτε γνήσια αναλώσιμα και ανταλλακτικά, για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος βλάβης ή δυσλειτουργίας.

Μπορείς να δεις ακόμη