Φρόντισε τον εκτυπωτή σου με τον καλύτερο τρόπο

by K Admin

shutterstock_301339127

 

Ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία του γραφείου σου είναι ο εκτυπωτής, συνήθως τεχνολογίας inkjet ή laser. Σε κάθε περίπτωση, οι πάσης φύσεως εκτυπωτές μαστίζονται από την γνωστή «κατάρα» να είναι το περιφερειακό που φθείρεται και χαλάει πολύ εύκολα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να το συντηρούμε και έχουμε στο νου μας μερικές απλές μεθόδους για να τον κρατάμε σε καλή λειτουργική κατάσταση.

 

Εντόπισε την καταλληλότερη θέση για να τον τοποθετήσεις

Όπως και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή δεν πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με υψηλή υγρασία, πολύ σκόνη ή πολύ ζέστη. Απέφυγε δηλαδή να τον βάλεις κοντά σε καλοριφέρ ή σε σημείο δίπλα σε παράθυρο. Φρόντισε να μην τον χτυπάει ο ήλιος. Μπορεί το γραφείο σου να ακουμπάει σε τοίχο που από την άλλη του πλευρά βλέπει στο μπάνιο η στην κουζίνα. Εκεί θα μαζεύει αρκετή υγρασία και θα καταστρέφει σταδιακά τον εκτυπωτή, το χαρτί αλλά και τα μελάνια. Δεν είναι άσχημη επιλογή να τοποθετήσεις τον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημά σου ακόμα και σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό του γραφείου σου. Αν και μπορεί η καλωδίωση σε αυτή την περίπτωση να σε δυσκολέψει,  συνήθως μπορείς  να τον συνδέσεις  μέσω του δικτύου του σπιτιού σου, η ακόμα και ασύρματα μέσω Wi-Fi. Κάτι σημαντικό που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε είναι να τον τοποθετήσεις σε ένα σταθερό σημείο. Ειδικότερα οι inkjet κινούν την κεφαλή πολύ γρήγορα και βλέπεις ότι ολόκληρη η συσκευή ταλαντεύεται με δύναμη. Βάλε τον κάπου σταθερά ώστε να μην πέσει στο πάτωμα.

Εάν έχεις κάποιο κατοικίδιο, μην το αφήνεις να βρίσκεται κοντά στον εκτυπωτή σου. Οι τρίχες είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνες από τη σκόνη για τον εκτυπωτή, αφού αν μπούνε ανάμεσα στα γρανάζια θα τα καταστρέψουν. Οπότε μην αφήνεις τη γάτα να κάθεται επάνω του. Αν και δύσκολα θα καταφέρεις να την πείσεις αφού για κάποιον λόγο φαίνεται να αγαπούν να κάνουν σαμποτάζ…

 

Διάλεξε το κατάλληλο χαρτίshutterstock_154320851

Υπάρχουν πολλά είδη χαρτιού που έχουν να κάνουν με την ποιότητα, το είδος, το βάρος, αλλά και την πυκνότητα του χαρτιού. Συνήθως χρησιμοποιείς δύο από αυτά τα είδη. Ένα τυπικό για να εκτυπώσεις απλό κείμενο και ένα glossy για τις έγχρωμες φωτογραφίες και εικόνες. Το απλό χαρτί, αλλά και το χαρτί για φωτογραφίες διατίθεται σε διαφορετικές ποιότητες. Εάν δεις ότι κάποιο από αυτά σου προκαλεί εμπλοκές στην εκτύπωση ή δεν απορροφά σωστά το μελάνι, μην το χρησιμοποιήσεις ξανά. Να ξέρεις ότι κάθε εμπλοκή χαρτιού προκαλεί φθορά στο μηχανισμό του εκτυπωτή, και όταν το μελάνι δεν απορροφάται σωστά έχουμε πιθανή φθορά στην κεφαλή της συσκευή σου.

 

Απενεργοποίησέ τον όταν δεν τον χρησιμοποιείς

Εάν έχεις έναν μικρό inkjet εκτυπωτή, μπορείς να τον αφήνεις σε standby mode για πολύ καιρό χωρίς πρόβλημα. Αν και θα καταναλώνει μια ελάχιστη ποσότητα ρεύματος δεν θα έχεις φθορές στο μηχανισμό του. Εάν όμως διαθέτεις έναν μεγαλύτερο εκτυπωτή που χρησιμοποιεί toner, καλό είναι να τον απενεργοποιείς πλήρως όταν δεν τον χρειάζεσαι. Συνήθως, αυτοί οι εκτυπωτές έχουν εξαρτήματα τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, και για να είναι έτοιμη η συσκευή για γρήγορες εκτυπώσεις δεν απενεργοποιείται πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι ο μηχανισμός να βρίσκεται συνέχεια σε λειτουργία και κάποια μέρη του να βρίσκονται σε συνεχή χρήση. Το ίδιο ισχύει και για πολυμηχανήματα, ακόμα και μικρά. Εκεί συνήθως βλέπεις το scanner να ενεργοποιείται για λίγο και μετά να μπαίνει πάλι σε sleep mode.

 

Καθάριζε τακτικά το εσωτερικό του

Ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, δηλαδή αν βρίσκεται σε σημείο χωρίς σκόνη και υγρασία, η ίδια η χρήση του εκτυπωτή δημιουργεί σωματίδια που συσσωρεύονται στον μηχανισμό και τις κεφαλές. Το χαρτί για παράδειγμα αφήνει ένα «χνούδι» με την τριβή και μερικές φορές το μελάνι προκαλεί «μπλοκάρισμα» στις κεφαλές αλλά και στον μηχανισμό τροφοδοσίας.
Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον εκτυπωτή αλλά και από εσένα. Κοίταξε τις επιλογές του εκτυπωτή και εντόπισε την ένδειξη καθαρισμού της κεφαλής ή των φίλτρων μελανιού. Σε μερικά μοντέλα θα βρεις εξειδικευμένα cartridges που χρησιμοποιούνται σαν μελάνια και σκοπό έχουν τον καθαρισμό του εκτυπωτή σου. Μπορείς φυσικά να φροντίσεις και εσύ να καθαρίσεις τα σημεία που βλέπεις ότι θέλουν προσοχή. Ένα αντιστατικό πανάκι με λίγο καθαρό αλκοόλ κάνει θαύματα.

 

Κάλυψε τον printer όταν δεν τον χρειάζεσαι

Φαίνεται απλή λύση αλλά σίγουρα δεν το κάνεις πάντα. Μπορεί να φαίνεται κουραστικό να καλύπτεις τη συσκευή κάθε φορά που ξέρεις ότι θα μείνει αχρησιμοποίητη για καιρό. Όμως είναι ένας εύκολος τρόπος να μην μαζέψει ποτέ σκόνη.

 

Κράτα τα μελάνια και τα αναλώσιμα σε κατάλληλες συνθήκες

Όπως και με τον ίδιο τον εκτυπωτή, έτσι και το χαρτί και το μελάνι πρέπει να βρίσκονται σε συνθήκες που να μην τα αλλοιώνουν. Όπως πάντα, να αποφεύγεις την υγρασία και τα σημεία που τα βλέπει άμεσα ο ήλιος. Τα μελάνια να τα έχεις πάντα στη συσκευασία τους μέχρι τη στιγμή που θα τα χρειαστείς, και πρόσεχε την ημερομηνία λήξης του κάθε ενός. Αν δεν είσαι σίγουρος εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο μελάνι η όχι, πάντα να επιλέγεις να το ανακυκλώσεις και όχι να το ανοίξεις. Οι συσκευασίες χαρτιού δεν εμποδίζουν σχεδόν καθόλου την υγρασία. Θα παρατηρήσεις ότι τις ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός , τα φύλλα του χαρτιού έχουν μια μικρή παραμόρφωση. Η λύση είναι απλή. Φρόντισε να έχεις βγάλει τα φύλλα από τη συσκευασία τους και να βρίσκονται στο συρτάρι του εκτυπωτή, μια με δυο ημέρες νωρίτερα από την στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσεις. Πριν την κάθε εκτύπωση, κάνε μια δοκιμαστική εκτύπωση για να δεις αν τα χρώματα βγαίνουν σωστά και ότι το κείμενο δεν είναι θολό. Μπορεί να χρειαστεί 2-3 πρόχειρες εκτυπώσεις για να φύγει από το σύστημα η συσσωρευμένη υγρασία.

 

Μην παρεμβαίνεις ποτέ στον τρόπο λειτουργίας του

Όταν τύχει και «μπλοκάρει» μια σελίδα, μην την τραβάς και κάνε τα βήματα που περιγράφει το βιβλίο οδηγιών. Πέραν του ότι «ζορίζεις» τον μηχανισμό τροφοδοσίας, αφήνεις και υπολείμματα χαρτιού. Ειδικά εάν σκιστεί το χαρτί το πρόβλημα μεγιστοποιείται. Σε μεγάλα μηχανήματα υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας.

 

Μελάνια από άλλο κατασκευαστή

Κάτι άλλο που πρέπει να αποφύγεις είναι τα μελάνια δεύτερης κατηγορίας που έχουν κατακλύσει την αγορά. Μπορεί να τα βρίσκεις σε χαμηλότερες τιμές από ότι τα αυθεντικά, όμως δεν γνωρίζεις την ποιότητά τους, την προέλευση τους και το πώς συμπεριφέρονται στη συσκευή σου. Υπάρχουν φυσικά μελάνια από άλλους κατασκευαστές που μπορούν να «συνεργαστούν» χωρίς πρόβλημα με τον εκτυπωτή σου, αλλά χρειάζεται έρευνα.

Ειδικότερα να αποφύγεις τις «πατέντες» που βάζουν φιάλες με μελάνι δίπλα στον εκτυπωτή, και ένα μηχανισμό που τροφοδοτεί απευθείας με μελάνι την κεφαλή. Να είσαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε οικονομία κάνεις από το χαμηλό κόστος του μελανιού θα την πληρώσεις με την καταστροφή του εκτυπωτή σου.

 

Μην κλείνεις τον εκτυπωτή απότομα

ektipwtisΚαλό είναι να μην βγάζεις τον εκτυπωτή από την πρίζα όταν αυτός εκτυπώνει, ακόμα και αν έχει μπλοκάρει και δεν σταματάει. Αφαίρεσε τα φύλλα από το συρτάρι τροφοδοσίας ώστε να μην εκτυπώσει περισσότερο από όσο θες, και να γλυτώσεις έτσι το πολύτιμο μελάνι. Εάν έχεις πολυμηχάνημα η μεγάλο εκτυπωτή γραφείου, θα δεις μια ένδειξη (συνήθως κάποιο led) με την ένδειξη «memory» ή «μνήμη». Αυτό αφορά την εσωτερική RAM του εκτυπωτή και έχει να κάνει με κάποιες προεπιλογές και ρυθμίσεις που έχεις ορίσει. Όταν δεις την ένδειξη αυτή να αναβοσβήνει σημαίνει ότι διαβάζει τις πληροφορίες. Δεν πρέπει να σβήσεις απότομα τη συσκευή όταν συμβαίνει αυτό, γιατί μπορεί να καταλήξεις με αλλοιωμένη μνήμη. Μπορεί να σταματήσει να δουλεύει ή να σου βγάζει κάποιο μήνυμα λάθους και να μην μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.  Ίσως να χρειαστεί να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, αλλά ίσως και να χρειαστεί να τον πας για επισκευή. Αυτό φυσικά αφορά περισσότερο τα σχετικά πολύπλοκα μηχανήματα και όχι τόσο τον τυπικό inkjet εκτυπωτή.

 

Μην υπερφορτώνεις το συρτάρι των σελίδων

εκτυπωτές έχουν ένα όριο στις σελίδες που δέχονται στο συρτάρι ή την υποδοχή τους. Προσπάθησε να μην ξεπεράσεις αυτό το όριο. Το πιθανότερο είναι να προκαλέσεις «μάσημα» των σελίδων, και κατά συνέπεια φθορές στο σύστημα τροφοδοσίας χαρτιού. Σε μηχανήματα που έχουν περισσότερη από μια θήκη χαρτιού, μπορείς να τις εναλλάσσεις ώστε να μην λειτουργεί συνέχεια η μία.

Οι εκτυπωτές που λειτουργούν με toner έχουν απώλειες του «μελανιού» τους σε κάθε εκτύπωση. Αν και οι ποσότητες είναι ελάχιστες, είναι υπαρκτές και κάθε κατασκευαστής έχει ένα ξεχωριστό «λεκανάκι» στο οποίο συσσωρεύεται η παραπάνω ρητίνη. Αυτό καλό είναι να το αλλάζεις μαζί με κάθε νέο toner, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο να το κάνεις αν δεν είναι γεμάτο. Εφόσον όμως γεμίσει θα πρέπει να αλλαχτεί γιατί αλλιώς εμποδίζεται η ομαλή ροή της χρωστικής ουσίας.

 

Πρόσεξε τις ρυθμίσεις του δικτύου

Εάν έχεις συνδέσει τον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημά σου στο δίκτυο του σπιτιού η του γραφείου, είναι πιθανό να τον χρησιμοποιεί και κάποιος άλλος εκτός από εσένα. Αν δεν βρίσκεσαι στο χώρο, μπορεί κάποιος άλλος να μπορεί να τυπώνει ανεξέλεγκτα και χωρίς να προσέχει τίποτα από όσα αναφέραμε παραπάνω. Οπότε μάλλον είναι απαραίτητη η «εκπαίδευση» και όλων όσων έρχονται σε επαφή μαζί του…

Μπορείς να δεις ακόμη