Γνώρισε καλύτερα το φούρνο σου

by K-Admin 1

 

Το ψήσιμο των φαγητών στο φούρνο πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα. Και δε φταίει πάντα ο φούρνος. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές φταίει εκείνος που τον χρησιμοποιεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως είτε γιατί δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία στις οδηγίες χρήσης της συσκευής, άρα δεν γνωρίζει πώς μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις λειτουργίες του φούρνου, ή απλά έχει «συνηθίσει» να χρησιμοποιεί συγκεκριμένους τρόπους ψησίματος (π.χ. μόνο αντιστάσεις και αέρα), πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ψήνονται όλα τα φαγητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: ανομοιόμορφο ψήσιμο, ενεργοβόρο μαγείρεμα. Αν αντιμετωπίζεις και εσύ τα ίδια προβλήματα, μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσεις λίγο καλύτερα το φούρνο σου.

 

Μάθε να αξιοποιείς όλες τις λειτουργίες του φούρνου

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι, έχουν πάντα 2 θερμαντικά στοιχεία, ένα στο πάνω μέρος και ένα στο κάτω. Αυτά θερμαίνονται και δημιουργούν τη θερμοκρασία στο φούρνο. Στις περιπτώσεις αυτές, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα «πάνω» ή «κάτω», ή «πάνω-κάτω», στις λεγόμενες αντιστάσεις δηλαδή. Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνειά τους, ενώ η κάτω αντίσταση θερμαίνει μόνο από κάτω, και είναι κατάλληλη για ζέσταμα φαγητών, φούσκωμα γλυκών ή αν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φούρνοι, είτε όταν είναι ανεξάρτητοι εντιχοιζόμενοι φούρνοι, είτε όταν είναι μέρος της κουζίνας,  όμως έχουν και τη λειτουργία «αέρα». Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένας ανεμιστήρας που διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα μέσα στο φούρνο. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι κατάλληλη για ψητά και γλυκά. Με τη λειτουργία αέρα μπορείς επίσης να ψήσεις δύο ή και τρία ταψιά (ανάλογα τη χωρητικότητα του φούρνου), αφού η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα και υπάρχει παντού η ίδια θερμοκρασία. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεσαι επιφανειακό ψήσιμο; Εδώ είναι που χρειάζεται να γνωρίζεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Γκριλ (Grill). Επιτρέπει το ροδοκοκκίνισμα της εξωτερικής επιφάνειας χωρίς να επηρεάζει το εσωτερικό του φαγητού. Ιδανικό για «επίπεδα» φαγητά όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρια και φρυγανισμένο ψωμί.

 

Τι είναι όλα αυτά τα σύμβολα;

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία Γκριλ. Ρίξε μια ματιά στην πρόσοψη του φούρνου σου, και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκονται οι διακόπτες πρόσβασης στα προγράμματα μαγειρέματος. Εκεί ίσως παρατηρήσεις διάφορα σύμβολα τα οποία σου «δείχνουν» ότι μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα με το Γκριλ. Για παράδειγμα, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει λειτουργία που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις Γκριλ και κάτω αντίσταση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδανικό για ψητά. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε κομμάτι, ό,τι μέγεθος και αν είναι. Έπειτα, μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα ψησίματος με Γκριλ και κυκλοφορία αέρα. Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει ομοιόμορφο ψήσιμο σε συνδυασμό με επιφανειακό ροδοκοκκίνισμα και είναι ιδανικό για ψητά σχάρας, ειδικότερα για τρόφιμα μεγάλου όγκου, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο κ.λπ. Όπως είδες, το Γκριλ είναι μια πολύ ευέλικτη λειτουργία που προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Και όμως, υπάρχουν πολλοί που δεν το χρησιμοποιούν. Μάθε λοιπόν, να το αξιοποιείς και θα δεις πόσο πολύ θα βελτιωθεί το ψήσιμο και κατ’ επέκταση το γευστικό αποτέλεσμα.

 

 

Φούρνοι με αυτόματα προγράμματα

Πέρα των παραδοσιακών φούρνων που έχουν όλους τους τρόπους ψησίματος που πρέπει να επιλέξεις εσύ τον κατάλληλο τρόπο για το φαγητό που θέλεις να ψήσεις, υπάρχουν και φούρνοι που διαθέτουν ένα πλήρες μενού με βοηθούς μαγειρέματος και αυτόματα προγράμματα που εφόσον επιλέξεις το είδος φαγητού που σκοπεύεις να ψήσεις, σου προτείνουν το καλύτερο πρόγραμμα με συγκεκριμένη θερμοκρασία, τρόπο και χρόνο ψησίματος.

 

Ταψιά και «ράφια»

Πέρα από τις λειτουργίες του φούρνου, εξίσου σημαντικό ρόλο για ένα καλό ψήσιμο παίζει το σημείο που τοποθετείς το ταψί. Αυτό εξαρτάται από το ποια λειτουργία μαγειρέματος χρησιμοποιείς. Αν για παράδειγμα λειτουργεί η πάνω αντίσταση και θέλεις απλά να ροδίσεις το φαγητό, ανεβάζεις το ταψί στο υψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιείς την κάτω αντίσταση, τοποθετείς το ταψί σε μια από τις κάτω θέσεις. Όταν ψήνεις με «πάνω-κάτω», τη λειτουργία αέρα ή συνδυασμό κυκλική αντίσταση-αέρα, τότε συνήθως συστήνεται η χρήση του δεύτερου ραφιού από κάτω για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Σε ό,τι αφορά κέικ και γλυκά, εκεί οι περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή. Για παράδειγμα, ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει (σε σχέση με άλλα γλυκά) καθώς θα πρέπει να τοποθετήσεις τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνεια του να βρίσκεται στη μέση του φούρνου. Κουλουράκια, κουραμπιέδες ή άλλα συναφή γλυκά, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι, ενώ τα μπισκότα -που συνήθως τα θέλουμε πιο τραγανά- πιο ψηλά.

 

Ο φούρνος είναι απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα σου και πρέπει να γνωρίζεις όλες τις «ιδιαιτερότητές» του. Αξίζει να ξοδέψεις λίγο χρόνο παραπάνω για να τον γνωρίσεις καλύτερα, ώστε να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο.

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη