GoPro HERO5: Νέα γκάμα action cam για ειδικές αποστολές

by K Admin

intro

 

Η GoPro παρουσίασε τις δύο νέες της βιντεοκάμερες και όλες οι εκπλήξεις είναι θετικές. Η γκάμα παραμένει απλή, αφού αποτελείται συνολικά από τρία μοντέλα, με τα δύο νεότερα να έρχονται να προστεθούν στη HERO Session. Σε αυτή την πρόταση λοιπόν προστίθενται τα δύο νέα μοντέλα που εντάσσονται στη γενιά HERO5: η HERO5 Black και HERO5 Session.

 

Και πριν εντυπωσιαστείς από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, μπορείς να εντυπωσιαστείς άνετα με το γεγονός πως όχι μόνο υπερτερούν τεχνικώς της HERO4, αλλά διατίθενται και σε χαμηλότερη αρχική τιμή από ποτέ.

 

HERO5 Session

Από τα δύο νέα μοντέλα, η έκδοση Session, όπως και το προηγούμενο μοντέλο, είναι η πιο λιλιπούτεια μηχανή, με σύγχρονα χαρακτηριστικά, που έχει να προτείνει η GoPro. Παρά το… μπόι της, η HERO5 Session έχει αισθητήρα 10MP και τη δυνατότητα να καταγράφει video ανάλυσης 4K σε 30 καρέ το δευτερόλεπτο, χώρια οι χαμηλότερες αναλύσεις που μπορούν να προσφέρουν ακόμη καλύτερο frame rate. Είναι αδιάβροχη έως και σε 10 μέτρα βάθους, χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική θήκη για την προστασία της. Εκτός πια αν όντως θες να φτάσεις σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

Είναι συμβατή με δεκάδες αξεσουάρ και αρμόσεις για GoPro, λειτουργεί με το Karma drone της ίδιας εταιρείας, αλλά παραμένει απλή στη χρήση, αφού ξεκινάς και σταματάς την εγγραφή με ένα μόλις πάτημα. Και σε περίπτωση που ανησυχείς, ενσωματώνει σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, για να έχει νόημα και το video που τραβάς, ακόμη και σε δύσκολες  συνθήκες έντονης δράσης.

 

session-one-button

                                                                                                  Session One Button Αφού χώρεσε και ένα πλήκτρο, πάλι καλά.

 

 

Επιπλέον, όταν δεν μπορείς, για πρακτικούς λόγους, να κάνεις ούτε αυτό το ένα πάτημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου. Η μηχανή μπορεί δεχθεί φωνητικές εντολές, όχι απλά για την έναρξη και τη διακοπή μιας λήψης, αλλά και για τη σηματοδότηση κάποιας στιγμής ως highlight, ώστε να τη βρίσκεις ευκολότερα όταν έρθει η ώρα.

Και όλα αυτά σε μέγεθος που κάνει εύκολη τη χρήση της μηχανής στον ώμο, στο κράνος και πολλά άλλα σημεία.

 

HERO5 Black

Αν όλα αυτά μπορεί και τα κάνει το “μικρό” μοντέλο, τότε το μεγάλο τι προσθέτει ακριβώς. Προφανώς και δεν χάνει τίποτα από τα παραπάνω και, από εκεί και πέρα, μόνο κερδίζει. Το μεγαλύτερο μοντέλο λοιπόν, η Hero5 Black, έχει αισθητήρα 12MP και τραβά βίντεο σε διάφορες αναλύσεις με κορυφή το 4K video σε 30 fps. Σε σχέση με τη HERO5 Session όμως, σε όλες τις άλλες αναλύσεις εκτός 4K κερδίζει μερικά καρέ παραπάνω, άρα αποδίδει ομαλότερα, πιο ρεαλιστικά, την κίνηση. Ενδεικτικά, σε 1080p φτάνει στα 120 καρέ, ενώ η HERO5 Session μένει στα 90.

Η ακόμη πιο εμφανής διαφορά είναι η ενσωματωμένη οθόνη αφής με διαγώνιο 2” που κάνει ευκολότερη υπόθεση την αλλαγή ρυθμίσεων, την προεπισκόπηση, την αναπαραγωγή αλλά και τη μερική επεξεργασία των αρχείων με τα οποία καταλήγεις. Ενσωματώνεται επίσης πομποδέκτης GPS, πράγμα σημαντικό, ειδικά στην αρχειοθέτηση των πλάνων, που μπορείς πλέον να τα ξεχωρίζεις πιο εύκολα, ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία έκανες γύρισμα.

 

 

Black Και το “μεγάλο” μοντέλο εξακολουθεί να είναι λιλιπούτειο.

                                                                                                               Black: και το “μεγάλο” μοντέλο εξακολουθεί να είναι λιλιπούτειο.

 

Τέλος, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της εταιρείας, η HERO5 Black μπορεί να τραβά φωτογραφίες σε μορφή RAW και με υποστήριξη WDR, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει τελείως το δρόμο για σοβαρή επεξεργασία μετά τη λήψη, με τρόπο που δεν είναι καν εφικτός με απλά αρχεία JPEG. Η υποστήριξη WDR από την άλλη σημαίνει περισσότερη λεπτομέρεια και σωστότερο χρώμα σε δύσκολα σημεία.

GoPro Plus

Μαζί με τις κάμερες αυτές ανακοινώθηκε και η υπηρεσία GoPro Plus. Είναι συνδρομητική και φέρνει διάφορες ευκολίες, όπως το αυτόματο upload του υλικού σου (έως 35 ώρες video σε ανάλυση 1080p) στο cloud για εξασφάλιση από τη μία και εύκολη πρόσβαση από την άλλη, τόσο από την ίδια την κάμερα, όσο και από υπολογιστή και άλλες φορητές συσκευές. Μπορείς λοιπόν να επεξεργαστείς τα πλάνα σου με smartphone, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Quik. Μπορείς να μοντάρεις, να προσθέσεις μουσική υπόκρουση, να προβάλεις ότι θες μέσω AirPlay σε συμβατές συσκευές όπως το Apple TV κ.ά.

Η συνδρομή έχει και κάποιες επιπλέον, παράπλευρες παροχές όπως 20% έκπτωση σε διάφορα αξεσουάρ, πρόσβαση σε αποκλειστικά μπλουζάκια, καπέλα κ.λπ., ακόμη και προτεραιότητα σε θέματα υποστήριξης, η οποία ισχύει για τηλέφωνο, chat και email.

 

Οργάνωσε τον αποθηκευτικό σου χώρο

Και τα δύο νέα μοντέλα μπορούν να γράψουν σε bitrate 60Mbps, ανάλογα με τις ποιοτικές ρυθμίσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι μια ώρα video (αν υποθέσουμε ότι δεν τραβάς και φωτογραφίες παράλληλα) μπορεί να καταλάβει έως και 27GB. Φρόντισε λοιπόν να διαλέξεις σωστά κάρτες μνήμης SD, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητες για την εγγραφή. Δεν αρκεί να προσφέρουν απλά χώρο, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν και την ταχύτητα με την οποία γράφεται το video. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεσαι κάρτα που να γράφει, σταθερά και εγγυημένα, με ταχύτητα 10MB ή περισσότερο το δευτερόλεπτο.

 

Η GoPro έχει τον εξοπλισμό που αντέχει στην περιπέτεια. Εσύ απλά πρέπει να συμπληρώσεις… την περιπέτεια.

Μπορείς να δεις ακόμη