Gran Turismo Sport και Forza Motorsport 7

by k-Admin 3

 

Θα μπορούσε κάλλιστα να λεχθεί ότι πρόκειται για τον πιο ενδιαφέροντα Οκτώβριο εδώ και πολλά χρόνια για τους λάτρεις των videogames προσομοίωσης αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα. Αυτό γιατί οι δύο πιο σημαντικοί τίτλοι τους είδους της βιομηχανίας των videogames κυκλοφορούν άμεσα. Forza Motorsport 7 για το Xbox One και Gran Turismo Sport για το PlayStation 4 , μιας και πρόκειται για αποκλειστικούς για την κάθε κονσόλα τίτλους, ας δούμε τι ξέρουμε για κάθε έναν από αυτούς.

 

Forza Motorsport 7

 

https://www.youtube.com/watch?v=QITXLdS3eW0

 

Πρόκειται για τη σειρά που κυριαρχεί σε επίπεδο ποιότητας και γνώμης των κριτικών μετά τη δεύτερη εμφάνισή της στο χώρο των videogames. Με απαράμιλλη ποιότητα, απόλυτα πιστή αναπαράσταση της οδηγικής συμπεριφοράς των αυτοκινήτων, μεγάλη ποικιλία, αλλά και με το έξτρα στοιχείο του να προσφέρει διασκέδαση στον παίκτη, πήρε τα σκήπτρα από το απόλυτα κυρίαρχο έως τότε Gran Turismo (περισσότερα παρακάτω). Φυσικά, έχονταw πλέον φτάσει στις 7 εκδόσεις, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, με την πέμπτη έκδοση να είναι μάλλον η χειρότερη, ενώ αντίστοιχα το Forza 6 που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια ήταν η καλύτερη της ιστορίας.

Το Forza Motorsport 7 λοιπόν, έχει βαριά κληρονομία και όλοι περιμένουν το πώς θα εξελιχθεί. Ας δούμε όμως τι νέο προσφέρει. Για αρχή έχουμε εισαγωγή νέων ειδών αυτοκίνητων, όπως αγωνιστικά φορτηγά (τράκτορες από νταλίκες, ATV «γουρούνες» και άλλα off road οχήματα. Σε όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, οι αγώνες με τα εν λόγω οχήματα είναι αρκετά διασκεδαστικοί και προσθέτουν στο παιχνίδι, αν και ίσως θα βοηθούσε να υπήρχαν και άλλες επιφάνειες εκτός από άσφαλτο (π.χ. χώμα). Υποστηρίζονται όμως διάφορα καιρικά φαινόμενα, όπως βροχή και ομίχλη, αλλά και διάφορες ώρες της ημέρας.

 

 

Από εκεί και πέρα είναι πολύ ενδιαφέρον ότι έχουν προστεθεί και νέες πίστες, ενώ έχουν επιστρέψει και κάποιες που υπήρχαν παλιά, με την πλειοψηφία αυτών να αφήνουν άκρως θετικές εντυπώσεις και να προσφέρουν στο παιχνίδι. Μέσα θα βρεις πίστες όπως αυτή του Bathurst στην Αυστραλία, το διάσημο Brands Hatch, την πίστα της Catalunya, το Circuit of the Americas, την Daytona, την νέα πίστα του Dubai, την πίστα της Φόρμουλα 1 του Hockenheim, τη διάσημη πίστα της Ινδιανάπολης, το ιστορικό Le Mans, την πίστα της F1 της Monza, την πίστα δοκιμών της Ferrari στο Mugello, το ιστορικό Nurburgring όπου έγινε το διάσημο ατύχημα του Νίκι Λάουντα, την πίστα του Spa-Francorchamps, της Suzuka και άλλες πολλές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύνολο, ίσως το πιο πλήρες στην ιστορία της σειράς.

Απ’ ότι φαίνεται το μοντέλο οδήγησης έχει διατηρηθεί στα γνωστά άριστα επίπεδα, με το αυτοκίνητο, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχεις επιλέξει, να υπακούει άμεσα στις εντολές σου. Και αυτό είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία του παιχνιδιού μιας και μπορείς να ρυθμίσεις σχεδόν τα πάντα σε όλα τα επίπεδα.  Είσαι πολύ σχετικός και θέλεις να πειράξεις τα πάντα στο αυτοκίνητο για να το κάνεις να υπακούει σε ό,τι θες, όπως θες; Μπορείς να το κάνεις. Ίσως αρχάριος και θέλεις απλά να διασκεδάσεις οδηγώντας τα αυτοκίνητα των ονείρων σου;  Μπορείς να τα βάλεις όλα στο αυτόματο ή το υποβοηθούμενο σύστημα και να περάσεις υπέροχα την ώρα σου. Φυσικά, μεταξύ του απολύτως αρχάριου και του πολύ προχωρημένου υπάρχει μια πληθώρα επιλογών που όρεξη να έχεις για να ασχοληθείς ώστε να φέρεις το παιχνίδι στα μέτρα σου.

 

 

Όσο για αυτοκίνητα; Ο τίτλος διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Ferrari, Porsche, Lamborghini, Bugatti σε επίπεδο supercars, αλλά και όλες τις γνωστές μάρκες της αγοράς αν θέλεις να πάρεις το αυτοκίνητο  που οδηγείς καθημερινά (ή κάτι κοντινό του) και να κάνεις τις τρέλες που δεν μπορείς στην καθημερινότητά σου. Πέρα από τις πολλές εταιρίες, μεγάλο είναι και το πλήθος των μοντέλων κάθε μίας από αυτές, από διάσημα ιστορικά μοντέλα της δεκαετίας του 50, έως και ακυκλοφόρητα πρωτότυπα της σημερινής εποχής.

Φυσικά ο τίτλος διαθέτει και εξαιρετικές online λειτουργίες, όπου μπορείς να ανταγωνιστείς με παίκτες από όλο τον κόσμο ή φίλους σε διάφορα πρωταθλήματα, με πολύ καλές ταχύτητες (εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα της δικής σου σύνδεσης). Να σημειωθεί τέλος ότι ο τίτλος διαθέτει περιεχόμενο που θα υποστηρίζεται από το νέο μοντέλο του Xbox One, το Xbox One X, το οποίο θα κυκλοφορήσει έως τα Χριστούγεννα και θα είναι η πιο ισχυρή κονσόλα της αγοράς με πλήρη υποστήριξη 4Κ ανάλυσης.

 

Gran Turismo Sport

 

 

Μετά από πολλές περιπέτειες, η τελευταία έκδοση της διάσημης σειράς έρχεται επιτέλους στις 18 Οκτωβρίου. Κατά την προσφιλή συνήθεια του δημιουργού του, Ιάπωνα Kazunori Yamauchi, ο τίτλος έζησε πολλές αναβολές, αλλά τελικά θα κυκλοφορήσει σύντομα και στη χώρα μας.

Η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία που μας αφορά είναι ότι ο τίτλος είναι πλήρως μεταφρασμένος στα  Ελληνικά, με τα πάντα εντός του παιχνιδιού να έχουν μεταφερθεί στη γλώσσα μας. Γενικά η Sony βλέπει την επιτυχία που έχει στην Ελληνική αγορά με το PlayStation και πράττει αναλόγως, με πολλές μεταφράσεις τίτλων της στα Ελληνικά.

Ιστορικά η σειρά είναι αυτή που δημιούργησε το είδος του προσομοιωτή οδήγησης, μες τους δύο πρώτους τίτλους να έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία της βιομηχανίας, όντας περίπου συνώνυμοι με την επιτυχία του PlayStation στο ευρύ κοινό. Βέβαια, στην πορεία η σειρά έχασε, μεταξύ των φανατικών gamers, κάποια από την αίγλη της, μιας και οι συνεχείς αναβολές στην κυκλοφορία, κάποιες εμμονές των δημιουργών, η αχρείαστη ύπαρξη άπειρων εκδόσεων κάποιων μοντέλων αυτοκινήτων και η επιμονή για πολλά χρόνια να μην απεικονίζεται ζημιά στα αυτοκίνητα όσο και να τα είχες τρακάρει, φρέναρε τη σειρά. Έτσι, σε επίπεδο ποιότητας, την έφεραν πίσω από το Forza, παρά τα πολύ θετικά βήματα του Gran Turismo 6, του τελευταίου τίτλου που είχε κυκλοφορήσει για το Playstation 3. Φαίνεται πάντως ότι πλέον η Polyphony Digital, ομάδα που σχεδιάζει τον τίτλο, πήρε τα μαθήματά της.

 

 

Στο Gran Turismo Sport, παρά το γεγονός ότι θα υπάρχει και λειτουργία για έναν παίκτη, η εστίαση είναι στο παιχνίδι για πολλούς παίκτες στο διαδίκτυο, όπως έδειξε και η κλειστή beta που μέρος του κοινού είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στα τέλη της άνοιξης. Ο τίτλος λοιπόν θα εστιάζει στους online αγώνες και πρωταθλήματα που έχει εγκρίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Αυτοκινήτου (FIA). Μεταξύ των ωρών που διεξάγονται οι αγώνες, οι πίστες θα είναι ανοικτές σε όλους, για να προπονηθεί κάποιος, αλλά και να καταγράψει χρόνους που θα χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν τους αντιπάλους του και τη θέση του στην εκκίνηση του αγώνα. Από εκεί και πέρα, ο κάθε οδηγός θα βαθμολογείται με βάση δύο δείκτες την Κατάταξη Οδηγού την Κατάταξη Αθλητικής Άμιλλας που θα αλλάζουν καθώς παίζεις στη Λειτουργία Sport. Η πρώτη αφορά τις επιδόσεις σου, σε χρόνους και κυρίως σε κερδισμένες θέσεις στη διάρκεια του αγώνα, ενώ η δεύτερη αφορά στη συμπεριφορά σου ως οδηγός σε σχέση με τους αντιπάλους. Τρακαρίσματα με αντιπάλους, κόψιμο δρόμου από σημεία στα οποία δεν επιτρέπεται θα μειώσουν την βαθμολογία σου και τις ανταμοιβές σου.

Φυσικά, να περιμένεις και εδώ τεράστια ποικιλία και λεπτομέρεια στα αυτοκίνητα, με το Gran Turismo να είναι πιο φιλικό (πάντα ήταν) στον έμπειρο οδηγό σε σχέση με τον αρχάριο. Για παράδειγμα, το Gran Turismo δεν διαθέτει τη λειτουργία rewind που έχει το Forza για να διορθώνεις τα λάθη σου, αν και η πληθώρα επιλογών είναι και εδώ στη διάθεσή σου για να κάνεις όποια προσαρμογή θελήσεις. Και εδώ έχουμε μεγάλη ποικιλία από διάσημες πίστες και πάρα πολλά αυτοκίνητα (περισσότερα Ιαπωνικά, ίσως και λόγω καταγωγής) για να διαλέξεις, από τέρατα του μηχανοκίνητου αθλητισμού έως και καθημερινά μοντέλα. Ο τίτλος της Polyphony Digital είχε πάντοτε μια μεγάλη αδυναμία στις φωτογραφίες και στο να δίνει στον παίκτη πολλές επιλογές για να φτιάχνει υπέροχες φωτογραφίες. Αυτή τη φορά έχοντας αφιερώσει μια ολόκληρη Λειτουργία σε αυτό, το Scapes, θα σε ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο για να τραβήξεις φωτογραφίες με τα αγαπημένα σου αυτοκίνητα.

Θα πρέπει, όπως είπαμε και παραπάνω, να επισημανθεί ότι το παιχνίδι για έναν παίκτη δεν θα έχει και τόσο πολύ περιεχόμενο στο νέο παιχνίδι της Sony. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως προθάλαμος για το online, όπως λειτουργούσαν σε προηγούμενους τίτλους οι άδειες οδήγησης. Έτσι καλό θα είναι να το έχεις αυτό στο μυαλό σου εάν δεν είσαι φανατικός του παιχνιδιού στο διαδίκτυο με άλλους παίκτες και προτιμάς να παίζεις μόνος.

 

 

Φυσικά το Gran Turismo Sports διαθέτει περιεχόμενο σε 4Κ, υποστηρίζεται και δείχνει ωραιότερο στο ενισχυμένο PS4 Pro της Sony. Μάλιστα, οι δημιουργοί έχουν κάνει πολλή δουλειά σε αυτό τον τομέα και μας υπόσχονται σπουδαία πράγματα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό είδαμε και στην beta.

 

Για όποιον φυσικά αναζητά ακόμα πιο έντονη οδηγική εμπειρία, υπάρχει ένα πλήθος από τιμονιέρες που κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν που θα είναι συμβατές με τους δύο τίτλους. Καλό είναι πριν αγοράσεις κάποια από αυτές να ελέγξεις τη συμβατότητα της με τον τίτλο που θα προτιμήσεις.

Καταλήγοντας, και οι δύο τίτλοι έχουν πολλά να προσφέρουν και είναι στο χέρι σου να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει ανάλογα και με την κονσόλα που έχεις στην κατοχή σου και τα γούστα σου. Μπορείς βέβαια, αν διαθέτεις και τις δύο κονσόλες, να επιλέξεις και τους δύο!

Μπορείς να δεις ακόμη