Huawei P9: Κάμερα από άλλον πλανήτη!

by K Admin

 

Το κινητό σου τηλέφωνο είναι η φωτογραφική μηχανή που έχεις πάντα μαζί σου, αυτή που χρησιμοποιείς περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτό σκέφτηκε και η Huawei και είπε να βάλει τα δυνατά της με την ολοκαίνουρια ναυαρχίδα της, το Huwaei P9. Και σίγουρα άναψε όποια δημιουργική σπίθα είχε πρόχειρη.

 

Για αυτό και θα ξεκινήσουμε τελείως ανάποδα, όχι δηλαδή με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

 

Κάμερες από άλλον πλανήτηDual Camera

Όταν ακούς ότι ένα κινητό έχει δυο κάμερες, αναμενόμενα και λογικά, σκέφτεσαι ότι έχει μια κανονική πίσω και μια εμπρός για κλήσεις, selfies και τα συναφή. Όταν όμως λέμε ότι το Huwaei P9 έχει δύο κάμερες εννοούμε κάτι άλλο. Διότι έχει δυο μηχανές στο πίσω μέρος. Μην ανησυχείς, έχει και μια εμπρόσθια για να κάνεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Στο πίσω μέρος λοιπόν θα βρεις δύο αισθητήρες 12MP, δίπλα-δίπλα, τον καθένα με το δικό του φακό. Οι αισθητήρες είναι τύπου BSI, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και για χαμηλό φωτισμό. Ειδικά με το ανοιχτό διάφραγμα f/2.2 που σημαίνει ότι περνάει και αρκετό φως από τους φακούς προς τους αισθητήρες.

Γιατί όμως να υπάρχουν δύο δίπλα δίπλα; Στην πραγματικότητα η μία κάμερα τραβά έγχρωμα και η άλλη ασπρόμαυρα. Δεν τρελάθηκε κανείς, υπάρχει λογική. Διότι ο ασπρόμαυρος αισθητήρας δεν απασχολείται με το χρώμα και καταφέρνει να κρατά περισσότερη και καθαρότερη πληροφορία από την εικόνα. Όταν λοιπόν τραβάς φωτογραφία, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείς και τις δύο κάμερες ως μία. Συνδυάζεται αυτόματα η πληροφορία που φτάνει στην καθεμιά και προκύπτει μία, τελική φωτογραφία που συνδυάζει τις αρετές και των δύο αισθητήρων.

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι όσο πιο μεγάλο κάθε pixel, τόσο περισσότερο φως κρατά και τόσο καλύτερη είναι η φωτογραφία που τραβάς. Για αυτό η Huawei φρόντισε ώστε κάθε pixel να έχει μέγεθος 1,25μm. Χρησιμοποιώντας όμως δύο αισθητήρες στην ίδια ανάλυση είσαι σαν να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο αισθητήρα με ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος pixel. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο όλο αυτό, αλλά δεν είναι.

Θα έχεις παρατηρήσει ότι διάφορα κινητά έχουν πλέον μηχανές που προεξέχουν. Η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος και μεγαλύτερος αισθητήρας θέλει πάντα και περισσότερο “γυαλί”, δηλαδή μεγαλύτερους φακούς. Και όλα αυτά θέλουν το χώρο τους. Με την οδό που ακολουθεί η Huawei όμως δεν χρειάζεται να καταλήξει με προεξοχές ή να κάνει το τηλέφωνο πιο παχύ μόνο και μόνο για να τις γλιτώσει. Υποψιαζόμαστε ότι η ιδέα αυτή ήρθε για να μείνει και πως θα τη συναντάς όλο και πιο συχνά.

 

Οπτικά και όχι μόνο από τη θρυλική Leica

Αρκετά άκουσες για τους αισθητήρες όμως. Οι φακοί σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια της Leica για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η εμπλοκή της Leica όμως δεν σταματά εκεί. Συνεργάστηκε με την Huawei για την ανάπτυξη του Picture Quality Algorithm που φροντίζει για την ιδανική ποιότητα φωτογραφίας, όπως μόνο λάτρεις της φωτογραφίας, με δεκαετίες εμπειρίας, θα μπορούσαν να κατανοούν πραγματικά.

 

Dual-tone flash

Θα ήταν παράλογο να βρίσκεις δύο κάμερες στο P9 αλλά όχι flash δύο τόνων που είναι σχεδόν αυτονόητο πλέον στα καλύτερα μοντέλα της αγοράς, αφού βοηθά ώστε να τραβάς ακόμη φυσικότερες λήψεις όταν είναι αναγκαία η χρήση flash.

 

Και ειδικοί συνεπεξεργαστές4

Μέσα στον επεξεργαστή του P9 υπάρχει ειδικός διπύρηνος ISP αλλά και ειδικός DSP που από κοινού σηκώνουν το βάρος της φωτογράφισης για ταχύτερη εστίαση, απόκριση και επεξεργασία εικόνας. Ο ISP φροντίζει για όσα γίνονται σε πραγματικό χρόνο με τις κάμερες, ενώ ο DSP επεξεργάζεται το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτούς τους συνεπεξεργαστές βασίζεται και η τεχνολογία Hybrid Focus, ένα σύστημα εστίασης που χρησιμοποιεί παράλληλα laser, ανίχνευση βάθους αλλά και αντίθεσης. Με λίγα λόγια συνδυάζει τεχνικές που συνήθως δεν συναντώνται όλες μαζί στην ίδια κάμερα. Από τη στιγμή που μπορείς να τραβήξεις και αρχεία RAW, καταλαβαίνεις ότι χρειάζονται και τα ανάλογα “κυβικά”.

 

Δώσε το δικό σου ύφος

Το τράβηγμα της φωτογραφίας είναι μόνο η αρχή πολλές φορές. Μπορείς να διαλέξεις να “πειράξεις” τη λήψη σου χρησιμοποιώντας διαφορετικά film modes, για ρεαλιστικό, πιο έντονο χρώμα και άλλα. Μπορείς να τραβήξεις και ασπρόμαυρα βέβαια. Θυμήσου μάλιστα ότι εκεί που όλες οι μηχανές κάνουν μια φωτογραφία ασπρόμαυρη με εφέ, το P9 έχει το περιθώριο να τραβήξει εξ αρχής, πραγματική ασπρόμαυρη φωτογραφία. Υποσχόμαστε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ένα και το αυτό.

 

Επεξεργασία και για απαιτητικούς

Είπαμε ότι μπορείς να τραβήξεις και αρχεία RAW. Τα αρχεία αυτά, εκτός του ότι προσφέρουν πιο ποιοτικές λήψεις, αφού η τελική εικόνα είναι ασυμπίεστη, δίνουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην επεξεργασία, ειδικά σε υπολογιστή, ακόμη και με επαγγελματικά προγράμματα αν χρειαστεί. Άπαξ και δεις τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις τέτοια αρχεία στα χέρια σου, ειδικά αν γίνεσαι συχνά “πειραχτήρι”, δεν θα θες να ασχοληθείς ξανά με απλά αρχεία JPEG.

 

Υπάρχει όμως και η εμπρόσθια κάμερα

Πρέπει άλλωστε για να απολαμβάνεις φωτογραφίες με φίλους χωρίς να είσαι εκτός κάδρου ως ο “αιώνιος φωτογράφος” της παρέας, αλλά και να βλέπεις αγαπημένα σου πρόσωπα σε κλήσεις με video. O αισθητήρας ανάλυσης 8MP, με καλή απόδοση ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, θα σε ικανοποιήσει πλήρως.

 

Όλα σε ένα καλαίσθητο “σώμα”

Το μεταλλικό σασί του Huawei  P9 θα σε κερδίσει με το που θα έρθει σε επαφή με το χέρι σου. Είναι εξαιρετικά απαλό, δεν μαζεύει δαχτυλιές από το πουθενά και πλαισιώνεται από επιπλέον αλουμίνιο κομμένο με την ακρίβεια που προσφέρουν τα διαμάντια. Μπροστά θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας γυαλί που αποκτά καμπύλες προς τα άκρα του. Έτσι το τηλέφωνο είναι απαλό και φιλικό στο κράτημα, δίχως γωνίες και απότομες «παραφωνίες».

 

 

Οι μικρές χαρές

Μη νομίζεις όμως ότι όλα γίνονται για τη φωτογραφία και την εμφάνιση. Θα βρεις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες παντού.

 

Τεχνολογία Signal+ 2.0SONY DSC

Για να τα πηγαίνεις καλά με τις κλήσεις και τα δεδομένα σου, χρειάζεται να έχεις καλή λήψη. Η Huawei φρόντισε να ενσωματώσει τρεις κεραίες στο P9, στην ουσία μία παραπάνω από όσες υποτίθεται ότι χρειάζεσαι. Γιατί αυτό; Είναι απίθανο να πιάσεις το τηλέφωνό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται και οι τρεις κεραίες. Η τοποθέτησή τους είναι τέτοια ώστε να υπάρχει πάντα ελεύθερη που να εξασφαλίζει την καλή λήψη.

 

 

Τεχνολογία Wi-Fi+ 2.0

Είσαι σε μέρος με πολύ κόσμο και πολλά διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα. Μπορεί να είσαι σε μια καφετέρια και το τηλέφωνό σου να επιμένει να παραμένει συνδεδεμένο με το διπλανό και σίγουρα πιο αργό, λόγω απόστασης, ασύρματο δίκτυο. Και πρέπει να διορθώσεις την κατάσταση, χειροκίνητα φυσικά. Η τεχνολογία Wi-Fi+ 2.0 φροντίζει να μην μπαίνεις καν στον κόπο. Εξετάζει τα δίκτυα στα οποία έχεις πρόσβαση, αλλά και την ένταση/ποιότητα του σήματος. Και ύστερα διαλέγει το καταλληλότερο για σένα για να σε βγάλει από τον κόπο. Δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσεις.

 

Περισσότερη ασφάλεια, με το δάχτυλό σου

Με τη βοήθεια του Android 6.0 Marshmallow και το γρήγορο ενσωματωμένο αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων το τηλέφωνό σου είναι εξαιρετικά ασφαλές αλλά και πρακτικό. Από τη μία γλιτώνεις την εισαγωγή του ίδιου κωδικού ξανά και ξανά, εξασφαλίζεις όμως και πως δεν μπορεί κανείς άλλος να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σου και τα δεδομένα σου.

 

USB Type-C

Το P9 χρησιμοποιεί φυσικά τη νέα θύρα USB Type-C και υποστηρίζει μάλιστα και υψηλές ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, αλλά και πολύ γρήγορη φόρτιση.

 

 

Επιδόσεις για όλους και για όλα

Η οθόνη 5,2” έχει ανάλυση 1920 x 1080 και, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες τηλεοράσεις. Παρά τα 144 γραμμάρια και τα 6,95 χιλιοστά πάχους, στο εσωτερικό του P9 θα βρεις τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Kirin 955, της ίδιας της Huawei, με αρχιτεκτονική 64bit, 4 πυρήνες στα 2,5GHz και άλλους τέσσερις στα 1,8GHz. Τα 3GB μνήμης RAM, σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη ανάλυση οθόνης, είναι ό,τι πρέπει για ότι κι αν χρειαστεί να κάνεις.

 

Το P9 είναι έτοιμο αν καταγράψει 4K video, χρησιμοποιώντας μάλιστα συμπίεση τελευταίας γενιάς. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ό,τι μπορείς να φανταστείς σε ασύρματη επικοινωνία και δικτύωση:

 

  • NFC: Για εύκολη επικοινωνία με άλλες συσκευές και ανέπαφες συναλλαγές.
  • Bluetooth2 με υποστήριξη Bluetooth Low Energy: Για χρήση ασύρματων συσκευών με χαμηλή κατανάλωση.
  • Wi-Fi a/b/g/n/ac: Για ταχύτητες “αστραπή” ακόμη και στην ασύρματη μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών. Διότι, εδώ που τα λέμε, αποκλείεται να έχεις σύνδεση Internet που να “τερματίζει” το όριο του Wi-Fi 11ac.
  • Wi-Fi Direct: για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών ακόμη και χωρίς τη μεσολάβηση router.

 

Επίσης, τα 32GB αποθηκευτικού χώρου που θα βρεις στο εσωτερικό, αλλά και υποδοχή για κάρτα μνήμης microSD αν χρειαστεί, θα καλύψουν σίγουρα κάθε ανάγκη σου.

 

6

Χορταστική αυτονομία

Παρά το πολύ μικρό πάχος του τηλεφώνου, θα βρεις μπαταρία με χωρητικότητα 3000mAh, άρα υπόσχεται αυτονομία έως και δύο ημερών, ανάλογα βέβαια με τις συνήθειές σου και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το κινητό σου.

 

Αδύνατο να μην ενθουσιαστείς

Πρώτα θα σου τραβήξει το μάτι. Ύστερα θα φερθεί καλά στο χέρι σου. Όταν έρθει η ώρα να τραβήξεις τις πρώτες σου φωτογραφίες με το Huawei P9, μπορεί να αναρωτηθείς αν κρατάς τηλέφωνο με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή ή φωτογραφική μηχανή με ενσωματωμένο τηλέφωνο. Αλλά είναι ευχάριστες απορίες αυτές διότι, ό,τι από τα δύο και αν ισχύει τελικά, εσύ κερδίζεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη