Οι 9 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ζεστάνεις γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο!

by K Admin

 

Τώρα που η θερμοκρασία έπεσε αισθητά πρέπει να βρούμε τρόπους να ζεστάνουμε το σπίτι, χωρίς να υπερχρεωνόμαστε σε ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα δωμάτια ζεσταίνονται επαρκώς. Δηλαδή να μην έχουμε ζέστη σ’ ένα δωμάτιο, π.χ. στο καθιστικό αλλά κρύο σ’ όλους τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προφυλαχθείς απ’ το κρύο και να ζεστάνεις όλο το σπίτι οικονομικά και αποτελεσματικά:

1. Έλεγξε από πού μπαίνει το κρύο

Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος θέρμανσης και να μειωθεί η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει επαρκής μόνωση στο σπίτι. Πέρασε το χέρι σου γύρω από τα κουφώματα. Όπου αισθανθείς ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποίησε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να κλείσεις σημεία διαρροής αέρα, ή νερού. Εναλλακτικά, τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία.
Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους σ’ επαφή με το δάπεδο. Κάνε το ίδιο για τα παράθυρα. Μπορείς να πάρεις, ή να φτιάξεις μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διάλεξέ τα σε ωραία χρώματα για να δώσεις επιπλέον στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού. Σφράγισε καλά το τζάκι (εάν υπάρχει), όταν δεν το έχεις αναμμένο, με το ειδικό φουσκωτό για να μη φεύγει η ζέστη απ’ την καμινάδα, αλλά και για να μην μπαίνει αντίστοιχα κρύος αέρας μέσα στο σπίτι απ’ την καμινάδα. Το φουσκωτό μπορείς να το προμηθευτείς από καταστήματα με είδη τζακιού ή στα μαγαζιά για μαστορέματα. Απομόνωσε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται πολύ μέσα στη μέρα απ’ τον υπόλοιπο χώρο. Κλείσε καλά τις πόρτες για να διατηρείται η ζέστη στο χώρο που βρίσκεσαι.

 

2. Εκμεταλλεύσου τη λιακάδα

 

Όταν έχει λιακάδα τράβηξε τις κουρτίνες ώστε να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Μ’ αυτό τον τρόπο η υγρασία θα μειωθεί και ο χώρος θα ζεσταθεί με φυσικό τρόπο. Αντίστοιχα, μόλις «πέσει» ο ήλιος κλείσε τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου, η ζέστη που έφεραν οι ακτίνες φεύγει από εκεί που ήρθε, δηλαδή απ’ τα τζάμια. Γι’ αυτό κλείνεις τις κουρτίνες για να την «παγιδεύσεις» μέσα στο σπίτι.

 

3. Χαλιά, φλοκάτες και ζεστά υφάσματα

 

Κάλυψε όλα τα πατώματα με μοκέτες, φλοκάτες, βαμβακερά πατάκια ή μάλλινα χαλιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο και το σύστημα θέρμανσης θα είναι πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, εσύ δεν θα «παγώνεις» αν περπατάς ακόμα και με παπούτσια, κάλτσες, ή παντόφλες στο κρύο δάπεδο. Προσπάθησε να ζεστάνεις τα πιο «κρύα» έπιπλα τοποθετώντας μαξιλαράκια σ’ όλες τις καρέκλες και ντύνοντας τις πιο κρύες επιφάνειες με ριχτάρια και καλύμματα. Άλλαξε τις κουρτίνες σου με κάποιες σε πιο σκούρες αποχρώσεις και σε πιο βαριά υφάσματα. Όταν έχει κρύο κράτησέ τις κλειστές. Έτσι θα δεις μεγάλη διαφορά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

 

4. Χρησιμοποίησε τους ανεμιστήρες οροφής προς όφελός σου

 

Ο ανεμιστήρας οροφής δεν είναι μόνο για να σε δροσίζει τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για να τον χρησιμοποιείς και το χειμώνα. Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και να σπρώχνουν το δροσερό αέρα προς τα κάτω για να δημιουργούν ρεύμα. Έτσι το μόνο που έχεις να κάνεις πριν τον ενεργοποιήσεις είναι μια πολύ μικρή αλλαγή. Το χειμώνα αντίστρεψε, απλώς, τη φορά των ελίκων τους.

 

Αλλάζοντας τη λειτουργία του, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και κάνοντάς τον να περιστρέφεται προς την αντίθετη φορά του ρολογιού, ο ανεμιστήρας αναδεύει τον αέρα στο χώρο και δεν επιτρέπει στον πολύ ζεστό αέρα να συσσωρεύεται στην οροφή του δωματίου, αλλά τον επαναφέρει κάτω, βοηθώντας στην καλύτερη, καθ’ ύψος, κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της άνεσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσεις μέχρι και κατά 10% το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα –βέβαια- που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η θερμοκρασία που συνηθίζεις να έχεις στο σπίτι σου, αλλά και η ποιότητα του ανεμιστήρα οροφής.

 

5. Τσέκαρε το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείς

 

Ακολούθησε αυστηρά τα προγράμματα συντήρησης. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό και αντιληφθείς πως δεν αποδίδει ικανοποιητικά, τότε μάλλον χρειάζεται συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να καθαρίζεις κάθε μήνα τα φίλτρα αέρα. Στα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου, η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται κάθε τέλος της περιόδου χρήσης από εξειδικευμένο τεχνικό. Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση από καυσαέρια. Επίσης, απαραίτητη είναι η περιοδική εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ. Η παγίδευση αέρα μέσα στο καλοριφέρ γίνεται άμεσα αντιληπτή, αφού το ζεστό νερό δεν κυκλοφορεί μέσα στο θερμαντικό σώμα με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να είναι κρύα και να μειώνεται η θερμαντική απόδοση.

 

 

 

 

6. Ρύθμισε σωστά το θερμοστάτη

 

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει/ακούσει ότι είναι προτιμότερο ν’ αφήνεις τη θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά να την ανοιγοκλείνεις. Αυτό ισχύει, εν μέρει, καθώς η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη για τη θέρμανση των κρύων χώρων απ’ ό,τι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που έχει ήδη επιτευχθεί. Όταν, όμως, λείπεις πολλές ώρες απ’ το σπίτι γιατί να χρεώνεσαι για ενέργεια την οποία δε χρειάζεσαι; Προτίμησε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας, να χρησιμοποιείς θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίζεις ν’ ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσεις στο σπίτι, ή πριν από την ώρα που συνήθως ξυπνάς.

 

Βέβαια, μπαίνοντας σ’ ένα κρύο σπίτι ή δωμάτιο, ο πειρασμός να επιλέξεις μια μεγαλύτερη θερμοκρασία είναι μεγάλος, με την ελπίδα ότι το σύστημα θα αποδώσει περισσότερη θερμότητα και θα ζεστάνει γρηγορότερα όλους τους χώρους του σπιτιού. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το πιθανότερο είναι να ξεχάσεις το θερμοστάτη σε υψηλή θερμοκρασία και να το ξαναθυμηθείς όταν αρχίσεις να ζεσταίνεσαι, όποτε θα έχεις, ήδη, σπαταλήσει αρκετή ενέργεια. Όρισε μία λογική θερμοκρασία στο θερμοστάτη, δηλαδή, μεταξύ 19-20 °C και άφησέ τον να κάνει τη δουλειά του όποτε ανοίξεις τη θέρμανση. Φρόντισε να εγκαταστήσεις έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου με μικρό διαφορικό (αν δεν έχεις ήδη) προκειμένου να αντιλαμβάνεται γρήγορα και με ακρίβεια την πραγματική θερμοκρασία του χώρου ώστε να αποφύγεις σπατάλες από υπερθερμάνσεις.

 

7. Συμπληρωματική θέρμανση

 

Εάν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο απ’ το υπόλοιπο σπίτι, δε χρειάζεται ν’ ανεβάζεις περισσότερο τη θέρμανση για να «πιάσει» όλα τα δωμάτια. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι αρκετές. Πάνελ θέρμανσης, θερμοπομποί, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού και σόμπες αλογόνου είναι ιδανικές εναλλακτικές για τη θέρμανση μικρών χώρων, ή την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές αυτές μετατρέπουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα.

 

Οι περισσότερες συσκευές δε χρειάζονται εγκατάσταση και είναι εύκολες στη μεταφορά τους, άρα ιδανικές για χώρους που θερμαίνονται περιστασιακά. Για παράδειγμα, δεν περνάς πολλές ώρες ξύπνιος στην κρεβατοκάμαρα, άρα οι απαιτήσεις σου για ζέστη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ειδικά αν για τον ύπνο σου έχεις επιλέξει ένα παχύ πάπλωμα. Αν όμως, δεν έχεις κλιματιστικό στην κρεβατοκάμαρα και θέλεις να ζεστάνεις λίγο το δωμάτιο πριν ξαπλώσεις ή το πρωί που ξυπνάς, μία καλή και οικονομική λύση είναι το αερόθερμο με κεραμική αντίσταση. Χάρη στη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα του κεραμικού υλικού εκπέμπει θερμό αέρα γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Για το παιδικό δωμάτιο είναι προτιμότερο ένα σύστημα με ακτινοβολία (π.χ. ένα πάνελ υπέρυθρων), καθώς αποτελεί την πιο υγιεινή μορφή θερμότητας. Λόγω του ότι δεν εκλύει αέρα, δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και δεν αναδεύει την όποια σκόνη και τα ακάρεα που μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο. Παράλληλα, αποδίδει άμεσα τη θερμότητα στο χώρο τη στιγμή που θέλεις να ζεστάνεις το δωμάτιο.

 

8. Καθιέρωσε την ηλεκτρική κουβέρτα τις κρύες νύχτες

 

Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα μία ηλεκτρική κουβέρτα είναι η ιδανική λύση. Με την ηλεκτρική κουβέρτα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης. Ενεργοποίησέ τη λίγο πριν ξαπλώσεις και διατήρησε ζεστό το κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

 

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως απ’ το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος, και –ειδικά- αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις απ’ τη φθορά της τριβής.

 

9. Ντύσου ζεστά

 

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να κρυώνεις γιατί απλά δεν έχεις ντυθεί καλά; Δε λέμε να κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με… παλτό, αλλά ούτε και με φανελάκι. Τα φανελάκια και τα T-shirts, γενικότερα, ως ενδυματολογικές επιλογές μέσα στο σπίτι το καταχείμωνο δεν θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το κρύο. Αν πάλι, κυκλοφορείς με φανελάκι σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο σπίτι είναι πολύ ανεβασμένη, πράγμα που είναι και κοστοβόρο και ανθυγιεινό.

 

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το σώμα κρυώνει όταν κρυώνουν τα πόδια. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οφείλεις να κρατήσεις ζεστό όλο σου το σώμα για να μην κρυώνουν τα πόδια σου, φορώντας ζεστά ρούχα. Τα άκρα είναι, μάλιστα, αυτά που κρυώνουν γρηγορότερα, όταν κρυώνει όλο το σώμα. Έτσι λοιπόν, μείωσε τη θερμοκρασία του σπιτιού σου και ντύσου ζεστά. Έτσι θα βγεις διπλά κερδισμένος!

 

Μπορείς να δεις ακόμη