Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

by K Admin

 

Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε ότι η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο είναι ένα από τα φρούτα που αποφεύγουν οι περισσότεροι καταναλωτές, ειδικά όσοι βρίσκονται σε δίαιτα και προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ο λόγος είναι η λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει πως η μπανάνα παχαίνει λόγω της υψηλής θερμιδικής της αξίας σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Αντιθέτως όμως, η μπανάνα είναι απαραίτητη τροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή, αφού εκτός ότι είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.

Ορίστε λοιπόν μερικοί καλοί λόγοι για να εντάξουμε την μπανάνα στη διατροφή μας.

 

Μας «θωρακίζει» με τις απαραίτητες βιταμίνες

Η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου

Ως γνωστόν, η υψηλή πρόληψη φυτικών ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η μπανάνα, μέσω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτικές ίνες καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.

 

Καταπολεμά την υπέρταση

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου.

 

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αϋπνία είναι αποτέλεσμα άγχους, που επηρεάζει τον ύπνο μας με ποικίλους τρόπους. Η μπανάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου, δύο συστατικά που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών. Παράλληλα, η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, δύο βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση και τον ύπνο μας αντίστοιχα.

 

Εξαιρετική πηγή ενέργειας

Η μπανάνα περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Δεν είναι τυχαίο που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

 

Ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο, βοηθά επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, στην μνήμη, την μάθηση και τη σκέψη. Έτσι, η μπανάνα είναι ιδανικό πρωινό ή σνακ για μαθητές, αλλά και για όλους όσους το επάγγελμά τους απαιτεί ενεργητικότητα και δημιουργική σκέψη.

 

 

Εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσεις την μπανάνα

Είδαμε λοιπόν ότι η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Απλά, η υψηλή θερμιδική της αξία – σε σχέση με άλλα φρούτα – την καθιστά ένα φρούτο που καλό είναι να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες – πράγμα άλλωστε που ισχύει και για άλλες υγιεινές και θρεπτικές τροφές. Τώρα, αν νιώθεις ότι «μπουχτίζεις» όταν τρως μπανάνα ή και θέλεις να έχεις ποικιλία στη διατροφή σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να την απολαύσεις. Ας δούμε μερικούς.

 

Φρουτοσαλάτα

Η φρουτοσαλάτα είναι ένα εύκολο και υγιεινό πιάτο, ιδανικό για πρωινό, επιδόρπιο ή ακόμη και ως σνακ, μόνο που χρειάζεται προσοχή στο τι φρούτα θα συνδυάσεις. Για παράδειγμα, καλό είναι να μην ανακατεύεις μπανάνα μαζί με ακτινίδιο, καθώς αυτά τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά: η μπανάνα έχει άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο είναι δυνατό αντιοξειδωτικό, με υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 

Γλυκά με μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα γλυκό και νόστιμο φρούτο που σε βοηθάει να ικανοποιήσεις την πείνα σου, και αν δεν θέλεις να τη φας με τον κλασικό τρόπο, μπορείς να την μαγειρέψεις! Μπορείς να φτιάξεις διάφορες γλυκές συνταγές με βάση το δημοφιλές τροπικό φρούτο, όπως τηγανίτες με μπανάνα και μέλι, μπανάνες με επικάλυψη σοκολάτας, σορμπέ μπανάνα κ.ά.

 

Κι αν δεν θέλεις να την φας, πιες την!

Επιστράτευσε το μπλέντερ σου ή το smoothie maker σου για να φτιάξεις ένα δροσερό και θρεπτικό smoothie μπανάνας. Είναι ιδανικό για το πρωινό που σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα, ενώ καταναλώνεται άνετα και ως απογευματινό σνακ. Μια απλή και γρήγορη συνταγή για smoothie είναι να πολτοποιήσεις στο μπλέντερ 1 μπανάνα (κομμένη σε μικρά κομμάτια), λίγο βανίλια και στη συνέχεια να προσθέσεις περίπου 1 λίτρο γάλα άπαχο. Έπειτα ρίξε στο μπλέντερ 3-4 παγάκια και χτύπησε για 35-40 δευτερόλεπτα. Σέρβιρε σε ψηλό ποτήρι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη