Οι καλύτερες εναλλακτικές θέρμανσης για να είναι το σπίτι σου «χουχούλι» το χειμώνα!

by K Admin

 

Ο χειμώνας είναι εδώ και αν δεν έχεις λύσει αποτελεσματικά το θέμα της θέρμανσης ή χρειάζεσαι λίγη ζεστασιά παραπάνω, τώρα είναι η ώρα να πάρεις τις αποφάσεις σου!

 

Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρεις ακριβώς αυτό που ταιριάζει στο χώρο σου ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: να έχεις την ευχάριστη ζεστή ατμόσφαιρα που ζητάς, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία. Είτε ψάχνεις μια λύση για ένα διαμέρισμα, είτε μια συμπληρωματική μονάδα θέρμανσης εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Φέτος, δε θα κρυώσεις καθόλου!

 

Θέρμανση

 

Αερόθερμα

Για ζεστασιά σε κάθε σημείο του σπιτιού!

Τα αερόθερμα ζεσταίνουν ομοιόμορφα & γρήγορα τον αέρα, χάρη στη χρήση ανεμιστήρα. Έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και δεν χρειάζονται συντήρηση. Είναι ιδανικά για μικρούς χώρους και όταν λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλους τρόπους θέρμανσης αφού συμβάλουν στην ταχύτερη επίτευξη θερμοκρασίας λόγω της κυκλοφορίας αέρα μέσω του ανεμιστήρα, αλλά και της θέσης τοποθέτησης στο δάπεδο.

Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά αλλά και την αποθήκευση, ενώ διατίθενται μοντέλα που είναι ιδανικά για χρήση στο μπάνιο με προστασία από υδρατμούς για ένα ζεστό και άνετο μπάνιο!

 

Ηλεκτρικά καλοριφέρ

Ζέστη & θαλπωρή διαρκείας!

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού θυμίζουν το συμβατικό καλοριφέρ. Μόλις θερμάνουν το χώρο, το πλεονέκτημά τους είναι ότι διατηρούν τη θερμότητα για αρκετό χρόνο αφού βγουν από την πρίζα λόγω του υψηλής θερμοχωρητικότητας υγρού τους. Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με χειρολαβή και ροδάκια για εύκολη μετακίνηση καθώς και λειτουργίες για εξοικονόμηση ρεύματος όπως ρυθμιζόμενο θερμοστάτη χώρου. Επιπλέον, έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και είναι μια ασφαλής λύση που ταιριάζει κυρίως σε χώρους που μπορούν να απομονωθούν με μικρές σχετικά απώλειες και λίγα ανοίγματα.

Τα καλοριφέρ Mica θερμαίνουν γρηγορότερα το χώρο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, εκπέμποντας θερμότητα στα γύρω αντικείμενα για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του χώρου. Όπως και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού, είναι εύκολα στη μεταφορά ώστε η ζέστη να σε ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο. Είναι πολύ ελαφρύτερα από τα «παραδοσιακά» καλοριφέρ και μεταφέρονται εύκολα όπου τα χρειάζεσαι.

Τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά καλοριφέρ είναι εξοπλισμένα με θερμική ασφάλεια για την αποφυγή υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος, ενώ υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν επιπλέον λειτουργία προστασίας κατά του πάγου και αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση ανατροπής της συσκευής.

 

Ηλεκτρικές κουβέρτες

Για ήρεμο και ζεστό ύπνο!

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μία ηλεκτρική συσκευή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προθερμάνεις το κρεβάτι σου και να το διατηρήσεις ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. Το εσωτερικό της ηλεκτρικής κουβέρτας αποτελείται από λεπτά μονωμένα ηλεκτρικά καλώδια (αντιστάσεις), τα οποία ζεσταίνονται καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική τάση. Η μόνωση σε προστατεύει από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας εκπέμποντας θερμότητα. Ανάμεσα στο σώμα και στην παροχή ρεύματος παρεμβάλλεται χειριστήριο, στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, σε δύο ή τρία επίπεδα.

Η θερμότητα που εκλύεται από την ηλεκτρική κουβέρτα, απομακρύνει την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια, εξασφαλίζοντας σου ένα ήρεμο και ζεστό ύπνο.

 

Ηλεκτρικές θερμάστρες

Ιδανική ζεστασιά σ’ όλα τα δωμάτια!

Ελαφριές και μικρές σε μέγεθος, οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι ιδανικές για μεταφορά και τοπική θέρμανση αφού θερμαίνουν τέλεια ό,τι βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ αυτές. Παρέχουν άμεση θέρμανση, ευκολία στη μεταφορά ενώ υπάρχουν μοντέλα με δυνατότητα περιστροφής, η οποία καθιστά τη θέρμανση ενός χώρου ακόμη πιο αποτελεσματική.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα μοντέλα χαλαζία (quartz) με μεγάλη διάρκεια ζωής και στις αποδοτικότατες θερμάστρες άνθρακα (carbon). Διαθέτουν έως και 4 επίπεδα ρύθμισης θέρμανσης και ρυθμιζόμενο θερμοστάτη για να κρατάς σταθερή τη θερμοκρασία στο χώρο σου, καθώς και θερμοστάτη ασφαλείας για προστασία από υπερθέρμανση και βραχυκύκλωμα κι αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση πτώσης της συσκευής.

 

Θερμάστρες πετρελαίου

Αποτελεσματική λύση θέρμανσης μέσα στη βαρυχειμωνιά!

Οι θερμάστρες πετρελαίου είναι μία καλή επιλογή, μεγάλης απόδοσης, ανάλογα με το χώρο. Διαχωρίζοντας τις κλασικές θερμάστρες πετρελαίου και τις inverter, είναι τόσο εύκολες στη χρήση, όσο και στη μετακίνηση ενώ είναι και ασφαλείς. Δημιουργούν σε ελάχιστο χρόνο την επιθυμητή θερμοκρασία, διατηρώντας τη σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και αποτελούν ιδανική λύση θέρμανσης μέσα στο βαρύ χειμώνα, για σπίτια με πρόβλημα μόνωσης, έλλειψη κεντρικής θέρμανσης, ή ακόμα και για κατοικίες εκτός ηλεκτρικού δικτύου!

 

Θερμάστρες υγραερίου


Άμεση απόδοση και χαμηλή κατανάλωση!

Με μεγάλη απόδοση, ποιότητα και αυτονομία, με χαμηλό κόστος που είναι ελεγχόμενο και σταθερό, οι σόμπες υγραερίου θα ζεστάνουν το χώρο σου εύκολα και οικονομικά. Το υγραέριο είναι από τα αποδοτικότερα και πιο οικονομικά καύσιμα, ενώ είναι εξοπλισμένες με μηχανισμούς ασφαλείας φροντίζοντας για τη ζεστασιά, την ασφάλειά σου, αλλά και για την τσέπη σου.

Ένας ακόμη λόγος που η θερμάστρα υγραερίου «ταιριάζει γάντι» στους μεγαλύτερους ενιαίους χώρους του σπιτιού είναι πως, για λόγους ασφάλειας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε δωμάτια τα οποία αερίζονται επαρκώς. Επιπλέον, επειδή η θερμάστρα υγραερίου «ανεβάζει» τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα, είναι ιδανική για να σου εξασφαλίζει θαλπωρή σε χώρους που δεν παραμένεις για πολλή ώρα – όπως π.χ. για να απολαμβάνεις κάθε πρωί για ένα μισάωρο τον καφέ σου στο σαλόνι, πριν φύγεις για τη δουλειά.

 

Θερμαντικά Πάνελ

Ποιοτική θέρμανση και οικονομία!

Αποτελούν ένα φυσικό και υγιεινό τρόπο θέρμανσης, ενώ σε αντίθεση με άλλα θερμαντικά καλύπτουν όλο το χώρο. Το κόστος επένδυσης είναι χαμηλό, ενώ το κόστος συντήρησης είναι μηδενικό. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον χάρη στη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης κάποια μοντέλα βελτιώνουν την αισθητική του χώρου εφόσον μπορούν να βαφτούν στα χρώματα του τοίχου.

Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης ζεσταίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου και τους ανθρώπους εκπέμποντας θερμότητα μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Μ’ αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα μαζεύουν και μεταδίδουν τη θερμότητα στο χώρο, ενώ οι τοίχοι παραμένουν στεγνοί και χωρίς υγρασία. Όπως τα συμβατικά πάνελ βελτιώνουν την αισθητική του χώρου, αφού έχουν κομψή, λεπτή και συμπαγή σχεδίαση που ταιριάζει μ’ όλα τα στιλ.

Το θερμαντικό πάνελ δεν στεγνώνει τον αέρα, δεν συλλέγει σκόνη, είναι αθόρυβο και ιδανικό για άτομα τα οποία υποφέρουν από άσθμα, ενώ παράλληλα είναι ασφαλές για παιδιά και για κατοικίδια ζώα.

 

Θερμοπομποί-Convectors

Αποτελεσματική κι αθόρυβη θέρμανση!

Οι θερμοπομποί, γνωστοί και ως κονβέκτορεςconvectors), είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο ως συμπληρωματική, όσο και ως κύρια θέρμανση. Θερμαίνουν ομοιόμορφα το χώρο, καθώς παράγουν θερμότητα βάσει της αρχής της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Ο αέρας διαπερνά το θερμαντικό στοιχείο και διοχετεύεται ομοιόμορφα στο χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι όλη η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Επίσης, λόγω του ότι δεν «φυσάνε» ζεστό αέρα, δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, δεν εκπέμπουν καυσαέρια, λειτουργούν εντελώς αθόρυβα, ενώ δεν διανείμουν εκ νέου τη σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνα στο χώρο σου.

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο θέρμανσης, καθώς, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των χώρων – χωρίς έξοδα συντήρησης και δυσκολία στην τοποθέτηση. Διαθέτουν απλό κι όμορφο design και είναι κατάλληλοι για οποιοδήποτε χώρο θέλεις να καλύψεις.

 

Αφυγραντήρες για να βάλεις ένα τέλος στην υγρασία!

Τα οφέλη

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μια απλή και –πραγματικά- οικονομική λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας. Έχει σχεδιαστεί για ν’ απορροφά την υγρασία από τον αέρα, διατηρώντας την σε φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι ιδανική λύση για άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα), αρθριτικά και ρευματισμούς. Επιπλέον, διατηρεί σε καλή κατάσταση το σπίτι, τα έπιπλα, ακόμα και τα ρούχα προστατεύοντας τα από μούχλα, διαβρώσεις και βρωμιά, ενώ, παράλληλα, μειώνει το κόστος θέρμανσης στο σπίτι.

 

Υγρασία χώρου

Η υγρασία ουσιαστικά είναι η παρουσία των υδρατμών που βρίσκονται στον αέρα, που σημαίνει ότι το ποσοστό υγρασίας ενός χώρου αυξομειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό απ’ τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικά απ’ τη διαφορά της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία.

 

Αιτίες & ενδείξεις ύπαρξης υγρασίας

Η συσσώρευση υγρασίας μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες όπως τον αναποτελεσματικό εξαερισμό των χώρων, τη θερμομονωτική ανεπάρκεια του σπιτιού, τη διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, ή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών κάθε περιοχής.
Τα τυπικά σημάδια ένδειξης υψηλής υγρασίας ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συμπύκνωση σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όπως το τάξιμο νερού ή η θαμπάδα στο εσωτερικό γυαλί, τα «σκασίματα» στους τοίχους, τα μαύρα στίγματα και η μούχλα στο κάτω μέρος του παραθύρου (ή της μπαλκονόπορτας), στην οροφή ή και σε γωνίες τοίχων αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πολλή υγρασία στο χώρο. Μούχλα μπορεί επίσης ν’ αναπτυχθεί σε τουαλέτα που δεν έχει αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει την υγρασία προς τα έξω, όπου και εμφανίζονται μαύρα στίγματα στην οροφή, στον τοίχο, πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο του ντους.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι αφυγραντήρες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες ανάλογα τον τρόπο λειτουργίας τους: αφυγραντήρες με συμπιεστή και με ζεόλιθο (desiccant). Η αποδοτικότητά τους μετριέται σε λίτρα (lt) υδρατμών που συγκεντρώνουν ανά 24h (lt/24h). Μερικές απ’ τις προαιρετικές λειτουργίες είναι η ένδειξη γεμάτου δοχείου, η υποδοχή σύνδεσης με αποχέτευση, οι χρονοδιακόπτες, η αυτόματη επαναλειτουργία μετά από διακοπή, τα ειδικά φίλτρα αέρα, η συνδεσιμότητα WiFi και η λειτουργία με ιονιστή.

 

Χώροι


Ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή, όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για άλλους εσωτερικούς χώρους όπως το σκάφος, το γκαράζ και το τροχόσπιτο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το στέγνωμα των ρούχων τους χειμερινούς μήνες (διατηρώντας τα ρούχα και τα παπούτσια καθαρά απ’ τη μούχλα), ακόμα και για τη συντήρηση εργαλείων. Παράλληλα, είναι ιδανική λύση για υπόγεια, εξοχικά ή σπίτια που δεν κατοικούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας


Το κατάλληλο επίπεδο σχετικής υγρασίας στο εσωτερικό περιβάλλον πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 45% και 55%. Έτσι, εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες τόσο για την υγεία μας, όσο και για την προστασία και συντήρηση του σπιτιού μας.

 

Ιονισμός / Κλιματισμός

Ιονισμός

Αναβάθμισε την ποιότητα του αέρα στο περιβάλλον σου!

Ο ιονισμός του αέρα στο σπίτι είναι κάτι τόσο απλό, όμως τα ευεργετικά του οφέλη είναι αμέτρητα. Πιο καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο σου σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για ιούς, βήχα, αλλεργίες και λοιμώξεις. Εάν θέλεις να ανανεώσεις το χώρο σου και να εξυγιάνεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου θα χρειαστείς έναν ιονιστή.

Ο ιονιστής αποτελεί το πιο προηγμένο σύστημα καθαρισμού του αέρα. Τοποθετώντας τον σ’ έναν εσωτερικό χώρο μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, μικροοργανισμούς, σκόνη, μυρωδιά, τοξίνες του καπνού, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές. Παράλληλα, καταφέρνει να παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Κλιματισμός

Θέρμανση & ψύξη με μία συσκευή!

Από τις πλέον δημοφιλείς λύσεις κεντρικής θέρμανσης, τα κλιματιστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος σπιτιού και να το ζεστάνουν αποτελεσματικά με χαμηλό κόστος. Επιπλέον, η τεχνολογία inverter με την οποία είναι εφοδιασμένα τα σύγχρονα κλιματιστικά σε συνδυασμό με την υψηλή ενεργειακή κλάση, προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου. Κατά συνέπεια επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και γρηγορότερη απόσβεση του κόστους αγοράς.

Η αθόρυβη λειτουργία, το καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα, το αβλαβές ψυκτικό υγρό και η δυνατότητά τους να λειτουργούν σε ακραίες κλιματικές συνθήκες κάνουν τα κλιματιστικά inverter ιδανικά (και) για το χειμώνα.

 

 

Χρήσιμα Tips για κάθε λύση θέρμανσης

 

Αερόθερμα

  • Αν χρησιμοποιείς αερόθερμο στο μπάνιο για να μην κρυώνεις κατά τη διάρκεια του ντους, θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσεις και πριν μπεις στην μπανιέρα. Αφού τελειώσεις, άφησε το σε λειτουργία για τουλάχιστον 10 λεπτά. Η θερμότητά του θα εξαφανίσει τους ατμούς που δημιουργούν την υγρασία!
  • Μην καλύπτεις ποτέ τη συσκευή, όταν είναι σε λειτουργία, με ρούχα ή άλλα αντικείμενα και μην μπλοκάρεις τα σημεία εισόδου-εξόδου του αέρα. Γενικότερα, καλό είναι να μην υπάρχουν αντικείμενα, ή έπιπλα σε απόσταση μικρότερη από 50 εκ.
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια σύνδεσε απευθείας τη συσκευή στην πρίζα χωρίς να παρεμβάλλεται μπαλαντέζα ή προέκταση.

 

Ηλεκτρικές κουβέρτες

  • Αφού μετρήσεις το κρεβάτι σου και σιγουρευτείς πως υπάρχει μια πρίζα κάπου εκεί κοντά, αναζήτησε μια ηλεκτρική κουβέρτα με ξεχωριστό έλεγχο για κάθε πλευρά για να μην τσακώνεσαι με το ταίρι σου.
  • Τοποθέτησε την ηλεκτρική κουβέρτα πάνω στο στρώμα, κάτω απ’ το κατωσέντονο.
  • Άπλωσε την ηλεκτρική κουβέρτα ομοιόμορφα πάνω στο στρώμα σου και άφησε αρκετό χώρο για το μαξιλάρι σου.
  • Για ευκολότερη χρήση, είναι προτιμότερο να τοποθετείται ο διακόπτης δίπλα στο προσκέφαλο.
  • Εφόσον έχεις τοποθετήσει την ηλεκτρική κουβέρτα, για να θερμανθεί το κρεβάτι θα πρέπει να είναι στρωμένο μ’ όλα τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιείς.
  • Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το πόσο ζεστό επιθυμείς το κρεβάτι σου, μείωσε τη ρύθμιση θερμοκρασίας ή κλείσε τελείως την κουβέρτα.

 

Ηλεκτρικά καλοριφέρ

  • Όσο περισσότερες φέτες διαθέτει ένα καλοριφέρ, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής του με τον αέρα, άρα και η αποδοτικότητά του.
  • Περιόρισε τις απώλειες θερμότητας χρησιμοποιώντας ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες και κλείνοντας τα παντζούρια και τις κουρτίνες των παραθύρων, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.
  • Αξιοποίησε το θερμοστάτη σε συνδυασμό με ένα θερμόμετρο χώρου ώστε να πετύχεις και να διατηρήσεις την ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σου (δηλαδή περίπου στους 20 °C). Ρύθμισέ τον πρώτα στο μέγιστο κι όταν νιώσεις πως είσαι ζεστά, άρχισε να τον «κατεβάζεις» μέχρι ν’ ακούσεις το χαρακτηριστικό «κλικ».
  • Τοποθέτησε το καλοριφέρ σου σε απόσταση 1 μέτρο από οποιοδήποτε αντικείμενο.
  • Μην χρησιμοποιείς προέκταση καλωδίου, ή μπαλαντέζα ακόμη κι αν δεν έχεις συνδέσει σ’ αυτά άλλη συσκευή.

 

Θερμάστρες πετρελαίου

  • Για να πετύχεις οικονομική κι αποτελεσματική θέρμανση θα πρέπει να επιλέξεις θερμάστρα ανάλογα –πάντα- με τα τετραγωνικά μέτρα που θέλεις να καλύψεις και να θερμάνεις.
  • Στα ηλεκτρονικά μοντέλα καλό είναι να μην επιλέγεις άμεσα το μέγιστο τη θερμοκρασίας αλλά να ανεβάζεις σταδιακά τους βαθμούς από τον επιλογέα της θερμοκρασίας μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό.
  • Πριν αποθηκεύσεις τη θερμάστρα το καλοκαίρι αφαίρεσε πλήρως το καύσιμο απ’ τη συσκευή και αποθήκευσε τη στο κουτί της.

 

Θερμάστρες υγραερίου

  • Μη ξεχνάς να ελέγχεις τη θερμάστρα σου για τυχόν διαρροές κάθε φορά που τοποθετείς νέα φιάλη.
  • Για ανεφοδιασμό, παράγγελνε νέες φιάλες υγραερίου, ελεγμένες κι εμφιαλωμένες. Ποτέ μη γεμίζεις χρησιμοποιημένη φιάλη σε πρατήριο υγραερίου.
  • Τοποθέτησε τη θερμάστρα σε χώρους που αερίζονται καλά και μακριά από ρεύματα αέρα, κρατώντας πάντα 1 μέτρο απόσταση από χαλιά και έπιπλα.

 

Ηλεκτρικές θερμάστρες

  • Η τεχνολογία θέρμανσης αλογόνου αναπαράγει τις υγιείς ακτίνες του ηλίου και θερμαίνει άμεσα οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά στη συσκευή.
  • Οι θερμάστρες δαπέδου ζεσταίνουν τον αέρα στα πιο χαμηλά στρώματα. Έτσι, ο χώρος θερμαίνεται πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά.
  • Οι θερμάστρες που διαθέτουν και αερόθερμο επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη θέρμανση του χώρου εξοικονομώντας χρόνο αλλά και ενέργεια.

 

Θερμοπομποί-Convectors

  • Εάν ο χώρος σου απαιτεί περισσότερα από ένα σώματα, καλό είναι να τα τοποθετήσεις περιμετρικά έτσι ώστε η θερμότητα να διαχέεται αρμονικά στο χώρο. Έτσι, θα πετύχεις καλύτερη απόδοση, αλλά και οικονομία!
  • Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη απόδοση, τοποθέτησε τους θερμοπομπούς σε σημεία που υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, όπως για παράδειγμα δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
  • Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού σου είναι πιο κρύος απ’ το υπόλοιπο σπίτι η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός θερμοπομπού. Αν, μάλιστα, διαθέτει χρονοδιακόπτη τότε μπορείς να το ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση την κατάλληλη ώρα!
  • Ορισμένα μοντέλα έρχονται με βαθμό προστασίας IP-24 και διπλή μόνωση (CLASS II), κάτι που τα καθιστά κατάλληλα ακόμα και για τοποθέτηση στο μπάνιο.

 

Αφυγραντήρες

  • Το ήξερες ότι το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα είναι απιονισμένο νερό; Μπορείς να βάλεις το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα στο δοχείο για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου.
  • Τις ημέρες με έντονη υγρασία ή τις βροχερές μέρες, άπλωσε τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι και λειτούργησε τον αφυγραντήρα. Τοποθέτησε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα σ’ ένα δωμάτιο και βάλε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Κλείσε την πόρτα και άφησε τον αφυγραντήρα να στεγνώσει τα ρούχα.
  • Εάν ο αφυγραντήρας σου έχει αρχίσει να αναδύει μυρωδιά μούχλας, αυτό ίσως οφείλεται στο δοχείο συλλογής νερού. Φρόντισε να το καθαρίζεις τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο με νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Τοποθέτησε το στον αφυγραντήρα, αφού πρώτα έχει στεγνώσει καλά.
  • Για να αποθηκεύσεις σωστά τον αφυγραντήρα σου, θα πρέπει καταρχήν να τον απενεργοποιήσεις και να περιμένεις 24 ώρες πριν τον μετακινήσεις. Στη συνέχεια καθάρισε τα φίλτρα με ηλεκτρική σκούπα, άδειασε το δοχείο συλλογής νερού και καθάρισε το με νερό κι ένα ήπιο απορρυπαντικό. Έπειτα, άφησε το να στεγνώσει εντελώς.

 

Ιονιστές

  • Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν οι σύγχρονοι ιονιστές, λειτουργούν με μικρή κατανάλωση ρεύματος. Επίσης διατίθενται ιονιστές με επιλογή οικονομικής λειτουργίας.
  • Υπάρχουν μοντέλα διαφόρων τεχνικών χαρακτηριστικών σε ισχύ (Watt), τύπο μηχανήματος, τετραγωνικά μέτρα, κυβικά μέτρα κάλυψης και τύπο φίλτρου. Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής σου θα πρέπει να είναι τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλεις να καλύψεις.
  • Τα φίλτρα σ’ έναν ιονιστή παίζουν σημαντικό ρόλο για τη συλλογή βλαβερών μικροοργανισμών μεγέθους μέχρι 0.3 μm, όπως σκόνη, γύρη, μούχλα, ακαθαρσίες εντόμων κ.λπ. Μάλιστα ορισμένα μοντέλα διαθέτουν λυχνία UV για αποστείρωση των χώρων.
  • Με τα επαναχρησιμοποιήσιμα φίλτρα μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα καθώς δε χρειάζονται αντικατάσταση. Απλά το βγάζεις, το πλένεις και το κουμπώνεις και πάλι στη συσκευή.

 

Κλιματιστικά

  • Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού σου εξασφαλίζει επιπλέον άνεση και μεγαλύτερη οικονομία. Το χειμώνα ρύθμισε τη θερμοκρασία ώστε να υπάρχει μια αίσθηση θαλπωρής, ενώ οι περσίδες θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθετη θέση για καλύτερη διανομή του αέρα.
  • Το χειμώνα όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη θέρμανση επιτυγχάνεται η επιθυμητή αφύγρανση στο χώρο σου.
  • Καθάριζε μία φορά το μήνα τα φίλτρα του κλιματιστικού για να μη συσσωρεύεται σκόνη. Η σωστή συντήρηση βοηθάει στην καλύτερη απόδοση.
  • Μην αφήνεις τις πόρτες ανοιχτές στους χώρους του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται συχνά, καθώς η κυκλοφορία του αέρα και τα ρεύματα θα κάνουν το σπίτι πιο κρύο.

 

Ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι με 4 απλές κινήσεις!

 

1. Ζεστά υφάσματα παντού

Πρόσθεσε λίγη ζεστασιά στο σπίτι με άνετα ριχτάρια και κουβέρτες στους καναπέδες, στις πολυθρόνες αλλά και στα κρεβάτια. Πρόσθεσε πλεκτές λεπτομέρειες με χοντρά ριχτάρια και μάλλινες, πολύχρωμες κουβέρτες διπλωμένες και τοποθετημένες στο καθιστικό σου.

 

2. Διακοσμητικά μαξιλάρια σε κάθε δωμάτιο

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια στον καναπέ, στις πολυθρόνες, στο κρεβάτι ή ακόμα και στο πάτωμα, προσθέτουν οπτικό ενδιαφέρον και ζεστασιά στο χώρο σου!
Χρησιμοποίησε μαξιλάρες στο καθιστικό και σ’ άλλα δωμάτια του σπιτιού. Οι μαξιλάρες προσδίδουν αίσθηση χαλαρότητας στο χώρο, ενώ, παράλληλα, είναι και πρακτικές – χρησιμοποίησέ τις ως επιπλέον κάθισμα όταν η παρέα μεγαλώνει και μάζεψέ τις όταν δεν τις χρειάζεσαι άλλο.

 

3. Βαριές κουρτίνες για να κρατήσεις το κρύο «έξω»


Η κουρτίνα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη συνολική διακόσμηση του χώρου ενώ παράλληλα συμβάλει στη θερμική μόνωση του σπιτιού.
Για ν’ αυξήσεις τη θερμική μόνωση μίας κουρτίνας πρέπει να την τοποθετήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παράθυρο και να επικαλύψεις μια περιοχή τουλάχιστον 15-20 εκατοστά μεγαλύτερη απ’ το παράθυρο. Σε περίπτωση που θέλεις εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποίησε ενδιάμεση φόδρα για ν’ αυξήσεις το βαθμό της θερμομόνωσης. Αν, ήδη, έχεις μια λεπτή κουρτίνα μπορείς να ρίξεις από πάνω της ένα χοντρό ύφασμα που να σουρώνει είτε στη μία άκρη είτε και στις δύο.

 

4. Χαλιά σ’ όλους τους χώρους του σπιτιού


Τα χαλιά είναι ένας ακόμη εύκολος τρόπος ν’ ανανεώσεις και να δώσεις περισσότερο στιλ στο σπίτι σου. Ένα χαλί μάλιστα αρκεί για να μεγαλώσει το χώρο σου, να τον κάνει πιο ζεστό και φιλόξενο, αλλά και να του δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Τα χαλιά είναι απαραίτητο στοιχείο για καλή θέρμανση, αφού μειώνουν το κρύο κατά 10% σε ένα σπίτι.
Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλο χαλί ή μοκέτα, μπορείς να στρώσεις το ένα χαλί πάνω στο άλλο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα καλύψεις με μικρές φλοκάτες και χαλιά τους χώρους που δεν καλύπτονται από χαλί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά χαλιά με παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς και διαφορετικά σχέδια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη