Η κατάλληλη φροντίδα για τις πετσέτες του μπάνιου

by K Admin

 

Οι πετσέτες σου, και ειδικά αυτές του μπάνιου, χρειάζονται ειδική και κατάλληλη φροντίδα ώστε να είναι καθαρές, να πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής αλλά και να κρατήσουν την απορροφητικότητά τους και την απαλή υφή τους για πολύ καιρό.

Προφανώς, για να γίνει αυτό οι πετσέτες χρειάζονται κατάλληλη φροντίδα ώστε να “κρατήσουν” για χρόνια. Δυστυχώς, μικρά λάθη και κακές πρακτικές κατά τον καθαρισμό τους στο πλυντήριο οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Οπότε, δες παρακάτω μερικά tips πλυσίματος και υγιεινής, ώστε να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Συχνότητα πλυσίματος και καθαρισμού

Συνετό είναι να πλένεις πολύ συχνά τις πετσέτες του μπάνιου και γενικότερα όλες τις πετσέτες ανάλογα με τη χρήση τους, επειδή έχει αποδειχτεί ότι λερώνουν πολύ εύκολα και γεμίζουν εξαιρετικά γρήγορα με βακτήρια και μικροοργανισμούς. Αναλυτικότερα, για τις πετσέτες του μπάνιου καλό είναι να πλένονται μετά από τρεις περίπου χρήσεις, διότι πάνω τους μένουν κολλημένα τα νεκρά κύτταρα δέρματος, ενώ αποκτούν και δυσάρεστη μυρωδιά λόγω βακτηρίων ή και μούχλας! Μην ξεχνάς ότι το μπάνιο πάντα θα έχει αρκετή υγρασία. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες χεριών, ενώ  για τις πετσέτες προσώπου πρέπει να αντικαθίστανται σχεδόν καθημερινά. Αυτό γιατί οι δερματολόγοι θεωρούν ότι ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. ακμή) δεν πρέπει να ριψοκινδυνέψεις την επαναδημιουργία βακτηριδίων στο πρόσωπό σου. Άλλωστε αυτός και είναι ο λόγος που καλό είναι να έχει ο καθένας την δική του προσωπική πετσέτα. Τέλος, οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει  να μουλιάζουν και σε αραιωμένη χλωρίνη μεταξύ των χρήσεων, γιατί βρωμίζουν γρήγορα ακόμα και με κολοβακτηρίδια. Οπότε, υπάρχει το ενδεχόμενο αντί να καθαρίζεις (για παράδειγμα σκουπίζοντας τα ποτήρια) τελικά να γεμίζεις μικρόβια την κουζίνα.

 

Όχι στην συχνή χρήση

Εφόσον, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, πρέπει να έχεις ένα τακτικό χρονοδιάγραμμα πλύσεων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φθοράς αν δεν έχεις πλήθος πετσετών και αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς και να πλένεις μόνο τις ίδιες καθημερινά. Δηλαδή, αξίζει να έχεις έναν ικανοποιητικό αριθμό πετσετών ώστε τελικά με λιγότερη χρήση και λιγότερα πλυσίματα να  έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Θα λέγαμε να κάνεις ένα μικρό rotation πετσετών! Αυτό το σύστημα θα σου επιτρέψει να μην έχεις και το νου σου συνεχώς στο πλυντήριο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

 

Η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού στο πλυντήριο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την εντύπωση πώς αν βάλουν παραπάνω απορρυπαντικό στο πλυντήριο θα έχουν τελικά πιο καλό καθάρισμα. Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια και ισχύει σχεδόν το αντίθετο. Αναλυτικότερα, μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού συνεπάγεται και μεγαλύτερη δυσκολία στο πλήρες ξέβγαλμα. Έτσι, μαζί με την ιδιότητα των καθαριστικών να προσελκύουν τη βρωμιά, τελικά κατά το ξέβγαλμα το ρούχο σου δεν θα είναι όντως καθαρό, αλλά με υπολείμματα. Εξάλλου, το να έχεις ποσότητες απορρυπαντικών που δεν έχουν ξεπλυθεί δεν είναι καλό για για το δέρμα σου, αλλά και γενικότερα. Οπότε μην το παρακάνεις!

 

Χρήση ζεστού νερού κατά το πλύσιμο

Η χρήση ζεστού νερού είναι απαραίτητη για την πλήρη απολύμανση, για να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια, βακτήρια και ακάρεα.  Όμως, βεβαιώσου με το να τσεκάρεις την ετικέτα ότι η πετσέτα σου είναι για κατάλληλη για ζεστό πλύσιμο. Συνήθως, οι καλής ποιότητας πετσέτες μπάνιου δεν έχουν θέμα με το ζεστό νερό, αντιθέτως επιβάλλεται.

 

Όχι υπερβολές με το μαλακτικό

Όπως και με το απορρυπαντικό, έτσι και με το μαλακτικό οι υπερβολές στην χρήση δεν οδηγούν στα επιθυμητά ή σε καλύτερα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, μπορείς να μην βάλεις καθόλου ή να μην βάζεις σε κάθε πλύση, αφού τελικά μαλακώνει τις πετσέτες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν μερικώς την απορροφητικότητά τους!

 

Σωστό τίναγμα, σωστό κρέμασμα και στέγνωμα

Μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό, αλλά το σωστό τίναγμα πριν από το άπλωμα, αλλά και το σωστό άπλωμα (να μην υπάρχει επικάλυψη) βοηθούν. Μην λησμονείς ότι το πλυντήριο τις κάνει κουβάρι, οπότε για να παραμείνουν αφράτες και για να στεγνώσουν πλήρως άπλωσέ τες καλά.

Επίσης, όταν τις κρεμάς σε άγκιστρο δεν πρέπει να τις αφήνεις διπλωμένες να κρέμονται, διότι η υγρασία παγιδεύεται μεταξύ των πτυχώσεων και έτσι αυξάνονται τα βακτήρια και η μούχλα. Ομοίως, δεν είναι συνετό να απλώνεις πετσέτες σε εξωτερικό χώρο αν ο καιρός είναι αρκετά υγρός ή υπάρχει έντονη σκόνη και γύρη στην ατμόσφαιρα (ειδικά την άνοιξη). Άρα, η χρήση στεγνωτηρίου είναι μία καλή επιλογή.

 

Όχι στο σίδερο

Σίγουρα έχουμε μάθει ότι είναι καλό να σιδερώνουμε σχεδόν όλα τα ρούχα, αλλά για τις πετσέτες πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αυτό γιατί, αν τις έχεις απλώσει σωστά το δίπλωμα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ με το σιδέρωμα μειώνεις τελικά την απορροφητικότητά τους.

 

Δεν είναι για όλες τις χρήσεις και όλους τους λεκέδες

Από αφηρημάδα ή από απροσεξία μπορεί να λερώσεις τις πετσέτες σου με λεκέδες δύσκολους και απαιτητικούς. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχεις ξεπλύνει σωστά το στόμα σου από το βούρτσισμα των δοντιών, οπότε να σκουπίζεις και οδοντόκρεμα μαζί. Μάλιστα, η οδοντόκρεμα αφήνει λεκέδες που είναι δύσκολο να φύγουν στο πλύσιμο. Ή καμία φορά μένουν πάνω ίχνη από μακιγιάζ (το οποίο επίσης αφήνει δύσκολους λεκέδες) ειδικά αν πριν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού για αυτόν τον σκοπό.

 

Μακριά από τη χρήση χλωρίνης

Η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά και με μέτρο μόνο για τα πετσετάκια της κουζίνας και ποτέ για τις πετσέτες του μπάνιου. Πολύ απλά, με την χλωρίνη μπορεί να δημιουργήσεις σημάδια ή και να καταστρέψεις το χρώμα, ενώ δεν πετυχαίνεις καλύτερη υγιεινή (κατά αναλογία με το είδος των λεκέδων). Μην ξεχνάς ότι ένα οποιοδήποτε απορρυπαντικό ακόμη και σε μικρή δόση είναι αρκετό για να καθαρίσει τις πετσέτες με την προϋπόθεση ότι τις πλένεις τακτικά.

 

Προσοχή στις πετσέτες θαλάσσης

Οι πετσέτες θαλάσσης είναι μία ειδική κατηγορία από μόνες τους, αν και ουσιαστικά είναι ίδιες με τις πετσέτες του μπάνιου. Επίσης, πρέπει να πλένονται συχνά, με τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού, χωρίς χλωρίνη, αλλά και να τις απλώνεις σωστά. Παράλληλα, είναι καλό να έχεις αρκετές ώστε να τις εναλλάσσεις συχνά. Το πρόβλημα είναι το αλάτι που μπορεί να τις καταστρέψει πιο γρήγορα, αλλά και να προκαλέσει φθορές στο πλυντήριό σου! Έτσι, πρέπει πάντα να τις ξεπλένεις με αρκετό χλιαρό νερό (ώστε να φύγει το αλάτι) και να τις απλώνεις αρκετή ώρα ώστε να στεγνώσουν πλήρως. Ύστερα, για προφανείς λόγους υγιεινής, πότε να μην σκουπίζεσαι με την πετσέτα που απλώνεις στην ξαπλώστρα.

 

 

Πετσέτες για κατοικίδια

Για τις πετσέτες που μπορεί να χρησιμοποιήσεις για τα αγαπημένα σου κατοικίδια ισχύουν τα προαναφερθέντα, αν και βρωμίζουν ακόμα πιο γρήγορα (ειδικά αν το ζωάκι κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους). Συνετό είναι να έχεις συγκεκριμένες πετσέτες για το κατοικίδιο (στο σωστό μέγεθος) και περιοδικά να χρησιμοποιείς και χλωρίνη για εξτρά λόγους υγιεινής.

Τέλος,  μία πρακτική συμβουλή είναι τακτικά να προσθέτεις μία μικρή κούπα από λευκό ξύδι κατά το πλύσιμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απομάκρυνση υπολειμμάτων απορρυπαντικού, θα βοηθήσει στην ρύθμιση των χρωμάτων και θα βελτιώσει την απορροφητικότητα της πετσέτας του μπάνιου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη