Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας μας!

by K Admin

healthy lifestyle

 

Κάθε χρόνο όλοι μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Όλοι μας κάνουμε υποσχέσεις, πρώτα από όλα στους εαυτούς μας βέβαια και, αργότερα, κάποιες καλές ιδέες που είχαμε αρχίζουν να φαίνονται βουνό. Θα εκπλαγείς όμως με το τι ευκολίες μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία προκειμένου να εξασφαλίζεις, σε καθημερινή βάση, το καλύτερο και το πιο υγιεινό για τον εαυτό σου. Αλλά και για τους κοντινούς σου ανθρώπους. Άλλωστε λέμε “η υγεία πάνω απ’ όλα”.

Ήρθε λοιπόν το 2016 και αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε με τις υποσχέσεις σου, βοηθώντας σε πρώτα να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου.

 

Αποφεύγουμε… την πίεσηihealth

Θυμάσαι που κάποτε σου έπαιρναν την πίεση μόνο σε επίσκεψη γιατρού ή όταν είχε ήδη πάει κάτι στραβά και αναζητούνταν αίτια; Τα πράγματα είναι πια πολύ διαφορετικά. Το πιεσόμετρο έγινε πολύ πιο έξυπνο, πιο προσιτό και ακόμη πιο πρακτικό τόσο για το χρήστη όσο και για τον οικογενειακό γιατρό. Τώρα τα σύγχρονα πιεσόμετρα δεν είναι απλά εργαλεία που ακολουθούν μια διαδικασία και στο τέλος δείχνουν δυο νούμερα. Μπορούν να κρατούν πολλαπλές μετρήσεις στη μνήμη τους, ακόμη και για πάνω από ένα άτομο.

Μερικές φορές το πιεσόμετρο δεν είναι καν… κλασικό πιεσόμετρο. Αρκεί πλέον ένας αισθητήρας και μια εφαρμογή για στενή παρακολούθηση αλλά και ακόμη καλύτερη αποθήκευση πολλαπλών αποτελεσμάτων στο προσωπικό σου smartphone;  Τι νόημα έχει κάτι τέτοιο; Κι όμως. Το όφελος είναι ξεκάθαρο. Εκτός του ότι η ίδια η μέτρηση γίνεται πολύ πιο απλή υπόθεση (αρκεί και ένα περικάρπιο για παράδειγμα), την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το γιατρό σου, θα μετρήσει μεν την πίεσή σου, αλλά θα μπορεί να ρίξει μια ματιά και στο ιστορικό σου, που “μένει” στο τηλέφωνό σου για να έχει καλύτερη εικόνα ακόμη.

Συν τοις άλλοις, η περιοδική παρακολούθηση της πίεσης μόνο σε καλό βγαίνει διότι έτσι είναι εύκολο να κάνεις απλές, μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σου εφόσον θες να μείνεις σε συγκεκριμένα όρια, όπως π.χ. στην κατανάλωση αλατιού.

 

 

shutterstock_155106506Μια “σάουνα” διαφορετική από τις άλλες

Μιας και είπαμε για αλάτι, πριν χρειαστεί να πει κανείς το κλισέ για τα φρούτα και τα λαχανικά (μόλις το ρυθμίσαμε κι αυτό βέβαια), είναι ώρα να θυμηθείς τους ατμομάγειρες. Είτε ως μεμονωμένη συσκευή ή δυνατότητα μιας άλλης (υπάρχουν φούρνοι κουζίνας αλλά και φούρνοι μικροκυμάτων που μπορούν να μαγειρέψουν με ατμό στις μέρες μας), είναι ό,τι πρέπει για να προσέξεις λίγο παραπάνω τη διατροφή σου. Όχι μόνο αυτό βέβαια αλλά, τουλάχιστον, αν σου φαίνεται βουνό να κάθεσαι να βράζεις λαχανικά και άλλα για συνοδεία στο οποιοδήποτε φαγητό, ο ατμομάγειρας σου λύνει τα χέρια, κρατά την τροφή στην πιο υγιεινή κατάσταση και… εξαφανίζει μια δικαιολογία ακόμη.

 

Πυρετόςυγείας

Απείρως πιο πρακτικά είναι και τα σύγχρονα θερμόμετρα. Πάνε (εδώ και χρόνια πια) τα θερμόμετρα υδραργύρου με τις ιδιαιτερότητές τους. Τα τελευταία θερμόμετρα είναι ηλεκτρονικά και μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία ακόμη και σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Το καλύτερο βέβαια είναι πως τα πιο σύγχρονα θερμόμετρα δεν είναι απλά γρήγορα, αλλά και πρακτικά και σας γλιτώνουν από συνεχείς καθαρισμούς και επαναφορές. Εν ριπή οφθαλμού μετρούν θερμοκρασία από το αυτί και σε ειδοποιούν μάλιστα αν δεν έχεις βάλει στη σωστή θέση το θερμόμετρο για να μη χάνεις το χρόνο σου.

 

Το καλύτερο χαμόγελο

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που χωρούσε δικαιολογία για αποχή από την καθημερινή και εντατική φροντίδα της οδοντοστοιχίας σου. Με ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που κάνουν χιλιάδες κινήσεις το λεπτό, ακόμη και με υπνηλία η φροντίδα των δοντιών σου γίνεται παιχνίδι. Ακόμη και να μην το βλέπεις έτσι, δώσε μια τέτοια οδοντόβουρτσα σε μικρό παιδί και θα σου μάθει τι εστί παιχνίδι. Από το πρωί κιόλας.

 

Πολλά κιλά υγείαBodyscale

Διαφορετικό πρόσωπο έχουν και οι σύγχρονες ζυγαριές. Με Wi-Fi ή χωρίς, με smartphones apps ή όχι, το σίγουρο είναι πως είναι πολύ πιο ακριβείς από παλιά και προσφέρουν πληροφορίες που είναι κάλλιστα πιο χρήσιμες από το ίδιο το βάρος, όπως ο δείκτης μάζας σώματος αλλά και τα ποσοστά λίπους. Μην κοιτάς μόνο τα κιλά. Είναι ένας αριθμός που ερμηνεύεται καλύτερα σε συνδυασμό με το δείκτη σωματικής μάζας και τα αποθέματα λίπους. Ειδικά αν τα τελευταία κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε όποια κιλά και αν σταματά η ζυγαριά, μπορείς να πάψεις να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι.

Η έξυπνη ζυγαριά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν ασχολείσαι πιο εντατικά και με τη φυσική σου κατάσταση διότι προσφέρει δεδομένα σε εφαρμογές smartphone που συνδυάζονται με ακόμη περισσότερα από τις λοιπές δραστηριότητές σου. Έτσι συγκεντρώνεις όλες τις πληροφορίες μαζί και μπορείς να έχει πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης αλλά και της προόδου σου.

Ακόμη και να μη θες να πας τόσο… μακριά τη βαλίτσα, μια ζυγαριά που αποθηκεύει ξεχωριστά πολλαπλές μετρήσεις για σένα και την οικογένειά σου βοηθούν στην παρατήρηση της εξέλιξης του σωματικού βάρους.

 

“Είσαι και φαίνεσαι”

Και το σώμα θέλει φροντίδα, πρώτα για τον εαυτό σου και μετά για εκείνο το τζιν που αλλάζει κάθε τόσο γνώμη. Και η γυμναστική είναι πάντα το καλύτερο εργαλείο, ειδικά σε συνδυασμό με ανάλογα σωστή και μετρημένη διατροφή (όχι τη δίαιτα του ανανά).

Ποδήλατα, διάδρομοι και ελλειπτικά αυξάνουν με το χρόνο την αντοχή σου και κρατούν σε φόρμα το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Κάνουν και ιδανικό ζέσταμα πριν από άλλες αθλητικές δραστηριότητες και πριν από την ενασχόληση με βάρη. Μη φοβάσαι τα βάρη. Αυτά και γενικότερα οι ασκήσεις αντίστασης, με λάστιχα, kettlebells και λοιπά σμιλεύουν το σώμα. Ένα καλοδουλεμένο σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και εκτός άσκησης, άρα, πάντα με λογική στη διατροφή, βοηθά το ίδιο το σώμα στη συντήρησή του. Το μέχρι που θα φτάσεις είναι θέμα προγράμματος (ασκήσεων και διατροφής). Άλλωστε ούτε οι χρυσοί ολυμπιονίκες δεν έχουν το ίδιο στιλ σώματος, ακριβώς επειδή ξέρουν σε τι στοχεύουν και πράττουν αναλόγως. Μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο, με πολύ απλές επιλογές, στο δικό σου χώρο. Για να μη σου χαλάει κανείς την όρεξη πριν την άσκηση.

 

shutterstock_322070645Για τις περιπτώσεις που προτιμάς να “ζεσταίνεσαι” έξω ή να παρακολουθείς την πρόοδό σου σε βάθος χρόνου, μην ξεχάσεις τα wearables. Συσκευές που φοράς στον καρπό σου, ελέγχουν τη δραστηριότητά σου εντός και εκτός σπιτιού, θέτουν στόχους και σου θυμίζουν πότε τους έπιασες ώστε να ξέρεις ότι είσαι σε καλό δρόμο. Ακόμη και αν έχεις πιο μεγάλες βλέψεις για τις εξορμήσεις σου, μετρητές, ζώνες μέτρησης καρδιακών παλμών, ακόμη και φώτα ώστε να μην ανησυχείς για το αν θα σε δουν οι παρερχόμενοι οδηγοί είναι στη διάθεσή σου. Πάνω από όλα είναι τόσες οι επιλογές πλέον που επικοινωνούν με δίκτυο και smartphones που είναι πολύ, πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείς την πρόοδό σου, να σημειώνεις τα λάθη σου, να μάθεις τον οργανισμό και το σώμα σου. Σήμερα, όλη αυτή η γνώση είναι στο χέρι και στην τσέπη, ενώ κάποτε χρειαζόταν ειδικό, πανάκριβο εξοπλισμό και, σίγουρα, πολλές περισσότερες ώρες με τον προπονητή σου.

 

 

Μπορεί να είπαμε αρκετά για το “είσαι”, αλλά δεν ξεχνάμε το “και φαίνεσαι” από το γνωστό ρητό. Η εικόνα σου είναι και έκφρασή σου. Συνεπώς πρέπει να λέει αυτό που σε ευχαριστεί πάνω από όλα. Η γνώμη όλων των άλλων έρχεται δεύτερη. Η επιδίωξη αυτή χρειάζεται τα δικά της εργαλεία φυσικά.

 

Είτε πρόκειται για ξύρισμα είτε για αποτρίχωση, ή ακόμη και για φροντίδα γενειάδας για μια ακόμη εκφραστική πινελιά, μια ξυριστική μηχανή, μια αποτριχωτική μηχανή, ανάλογα με την περίπτωση και τον άνθρωπο, είναι πάντα στο “οπλοστάσιο”. Θέλεις αδιάβροχη ξυριστική μηχανή; Ακόμη και για λειτουργία κάτω από το νερό; Κανένα πρόβλημα. Χρειάζεσαι αποτριχωτική μηχανή με μεγάλη αυτονομία και απελευθερωμένη από τη μία και μοναδική ταχύτητα που είχες στο παρελθόν; Κανένα πρόβλημα απολύτως. Η μόνιμη αποτρίχωση δεν είναι πλέον όνειρο ή αντικείμενο εξειδικευμένων εμπόρων, αλλά μια προσιτή πραγματικότητα με πολλές προτάσεις για όλα τα βαλάντια και για οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

11307_Principale_2_300dpi

Όταν δεν κόβεις και δεν βγάζεις τρίχες τότε μάλλον… θέλεις να τις περιποιηθείς, να τους δώσεις όγκο και σχήμα, έστω και στα γρήγορα μετά από ένα απολαυστικό μπάνιο στην κατάλληλη θερμοκρασία. Το σεσουάρ είναι απαραίτητο φυσικά. Θα διαπιστώσεις ότι στα καταστήματά μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε μοντέλα με επαγγελματικό μοτέρ, πολλές ταχύτητες, πολλά Watts και πολλά άλλα. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια σου. Ένα ισιωτικό μαλλιών και ένα ψαλίδι συμπληρώνουν το δημιουργικό σου “σετ” και μπορούν πια κάλλιστα να έχουν ψηφιακή οθόνη για ευκολία, πόσο μάλλον αυτόματο σβήσιμο για ασφάλεια.

 

Και όταν ξεφύγεις από τα των μαλλιών, μπορείς να στραφείς και σε λεπτομέρειες όπως το μανικιούρ και το πεντικιούρ, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων που θα βρεις στα ράφια (ψηφιακά ή μη) των καταστημάτων μας. Και 15 ταχύτητες να θες, θα φροντίσουμε να τις βρεις.

 

Υγεία ή “υγεία”;

Γιατί στεκόμαστε σε θέματα εμφάνισης ενόσω μας απασχολεί ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής για το 2016; Το ζήτημα δεν είναι η ίδια η τελική εμφάνιση όσο το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με την καθημερινότητά μας, η ψυχολογία ανεβαίνει. Και η καλή ψυχολογία κάνει θαύματα για την ψυχική μας υγεία πάνω στην οποία βασίζονται και όλα τα υπόλοιπα.

 

Κάνε μια υπόσχεση

Υποσχέσου λοιπόν ότι θα πάρεις το κλισέ των ευχών για υγεία πάνω από όλα, θα το αντιμετωπίσεις στα σοβαρά και θα κάνεις έστω μερικές από τις τόσες απλές και πιθανές κινήσεις για να διανύσεις το 2016 με τρόπο που θα σε ευχαριστήσει.

Μπορείς να δεις ακόμη