Ιδέες διακόσμησης για το Xριστουγεννιάτικο τραπέζι

by K Admin

shutterstock_515095660

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι μπαίνουμε σιγά σιγά σε γιορτινή διάθεση. Στολίζουμε το σπίτι και κάνουμε τις αγορές ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με τα οποία θα περάσουμε πολλές ευχάριστες στιγμές. Αφού λοιπόν διακόσμησες γιορτινά το σπίτι και ολοκλήρωσες το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα διακοσμήσεις το γιορτινό τραπέζι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες έξυπνες και οικονομικές ιδέες για ένα χαρούμενο και πρωτότυπο γιορτινό τραπέζι.

 

«Παίξε» με τα χρώματα

Πριν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για το στολισμό του τραπεζιού, θα πρέπει να αποφασίσεις σε ποια χρωματική παλέτα θέλεις να κινηθείς. Ο πιο κλασικός συνδυασμός στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι κόκκινο, πράσινο και λευκό ή χρυσαφί. Εάν πάλι προτιμάς μια πιο σοφιστικέ εμφάνιση θα επικεντρωθείς σε μεταλλικά, ανοιχτά χρώματα, όπως χρυσό ή ασημί το οποίο συνδυάζεται άψογα με το λευκό.

Αφού έχεις καταλήξει στα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις, στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτείς ποιο είναι το διακοσμητικό στοιχείο που θα κυριαρχεί στο κέντρο του τραπεζιού. Με λίγη φαντασία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικείμενα που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Μία έξυπνη ιδέα είναι να τοποθετήσεις στο κέντρο του τραπεζιού ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, το οποίο θα γεμίσεις με μικρές πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες μπάλες και λαμπάκια ή ένα cupcake stand με χριστουγεννιάτικα στολίδια και μικρά ρεσώ.

Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις κατά μήκος του τραπεζιού διαφορετικές γυάλες – που ίσως υπάρχουν στο σπίτι – όπου μέσα σε αυτές θα τοποθετήσεις λευκά διακοσμητικά κεριά. Εάν δεν υπάρχουν γυάλες, χρησιμοποίησε διάφανα άδεια μπουκάλια σε διάφορα μεγέθη στα οποία θα ρίξεις μέσα χρυσόσκονη και κεριά κηροπηγίου. Εάν δεν θέλεις να χάσεις καθόλου χώρο από το τραπέζι σου για τη διακόσμηση μπορείς να κρεμάσεις – με πετονιά ή κορδέλες – στο κέντρο του τραπεζιού χάρτινες μικρές και μεγάλες νιφάδες χιονιού ή διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία θα κρέμονται ασύμμετρα από το ταβάνι ή από το φωτιστικό – εφόσον υπάρχει πάνω από το τραπέζι.

 

shutterstock_523766629

 

Ρουστίκ διακόσμηση

Αυτά τα Χριστούγεννα ίσως επιλέξεις ρουστίκ (rustic) διακόσμηση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο σπίτι σου. Το ακατέργαστο ξύλο και η απλότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά τις ρουστίκ αισθητικής, ενώ τα χρώματα κινούνται στους φυσικούς τόνους του καφέ, του μπεζ και του λευκού. Μπορείς να συνδυάσεις διάφορα διακοσμητικά από φυσικά υλικά, όπως μπαμπού, ξύλο και μέταλλο. Μάλιστα, με μερικά λευκά κεριά και ξυλάκια κανέλας μπορείς να κάνεις πολύ όμορφα πράγματα: Τοποθέτησε μερικά ξυλάκια κανέλας γύρω από το κερί ώστε να γίνει ένα όμορφο διακοσμητικό κηροπήγιο. Χρησιμοποίησε σπάγκο ή κορδέλα για να τα δέσεις πάνω στο κερί. Μπορείς επίσης να γεμίσεις τις γυάλες ή τις φοντανιέρες σου με χειμερινούς καρπούς όπως κάστανα και καρύδια, μαζί με κλαδιά πεύκου ή γκι και να δημιουργήσεις μία πολύ ζεστή και όμορφη σύνθεση για το κέντρο του τραπεζιού. Ενναλακτικά τοποθέτησε μικρά και μεγάλα κουκουνάρια μέσα σε μια όμορφη πιατέλα στο κέντρο ή γύρω από το τραπέζι.

 

Γιορτινό τραπεζομάντηλο

Αφού έχεις επιλέξει ποια θα είναι η κεντρική διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού, ήρθε η ώρα να στρώσεις το τραπεζομάντηλο. Μπορείς να επιλέξεις ένα μονόχρωμο τραπεζομάντηλο σε λευκό ή κρεμ χρώμα και να κάνεις την διακοσμητική σου «παρέμβαση», δένοντας τις πετσέτες με κάτι κόκκινο. Ωστόσο, αν θέλεις κάτι πιο έντονο, λόγω των ημερών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο γιορτινό τραπεζομάντηλο σε έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα και με φάσα διακοσμημένη με χριστουγεννιάτικα στένσιλ. Αν θέλεις να δώσεις ένα στυλ εξοχής στο τραπέζι σου χρησιμοποίησε καρό κόκκινο τραπεζομάντηλο με μονόχρωμες πετσέτες και λευκά ή κόκκινα πιάτα, ενώ για τη διακόσμηση μπορείς να τοποθετήσεις ένα βάζο με γκι ή κλαδιά ελάτου.

 

Πετσέτες για την περίσταση

Οι πετσέτες δεν είναι απαραίτητο να είναι υφασμάτινες. Διάλεξε χαρτοπετσέτες με μεγάλο σχήμα και έντονο χρώμα ή με χριστουγεννιάτικα σχέδια που να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του τραπεζιού. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και δίπλωσε τες σε πρωτότυπα σχήματα, ή στόλισε τες με μία κορδέλα και τοποθέτησέ τες μέσα στο πιάτο ή στη πλευρά που βρίσκονται τα πιρούνια (αν έχεις σκοπό να σερβίρεις σούπα).

 

shutterstock_353165288

 

Στόλισε τις καρέκλες

Μία έξυπνη και οικονομική ιδέα για το στολισμό των καρεκλών είναι να δέσεις στην πλάτη κάθε καρέκλας ένα μεγάλο φιόγκο κορδέλα στο χρώμα που ταιριάζει με τη διακόσμηση του τραπεζιού. Αν έχεις ξύλινες ή λευκές καρέκλες, στόλισε τες με κόκκινες κορδέλες και κουκουνάρια.

 

Και μία γλυκιά πινελιά!

Τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότα και γλάσο είναι μία πολύ πρωτότυπη ιδέα διακόσμησης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επίσης, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να περάσεις χρόνο στην κουζίνα με τα παιδιά σου.

Καλή διασκέδαση!

Μπορείς να δεις ακόμη