Ιδέες και tips για το μενού της Τσικνοπέμπτης  

by K Admin

 

Η Τσικνοπέμπτη έρχεται, οι Απόκριες αρχίζουν. Εθιμοτυπικά λοιπόν ετοιμαζόμαστε για το παραδοσιακό φαγοπότι!

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέρα απαιτεί τσίκνισμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αυστηρά κρεατοφαγική (αν και θα είναι για τους περισσότερους από εμάς) ή ότι επιβάλλεται να ψήσεις στα κάρβουνα. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες πολλές παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες συνταγές εκεί έξω που με τις κατάλληλες συσκευές μπορούν να ετοιμαστούν γρήγορα και εύκολα. Για του λόγου το αληθές, παρακάτω θα βρεις ορισμένες έξυπνες γευστικές προτάσεις και tips τσικνίσματος για όλα τα γούστα!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα κρεατικά, που λόγω της ημέρας έχουν την τιμητική τους.

 

Χοιρινά μπριζολάκια

Προτίμησε λεπτά χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό ή σπάλα χωρίς το κόκαλο. Μπορείς να τα μαρινάρεις από το προηγούμενο βράδυ, ή λίγες ώρες πριν το ψήσιμο με κρασί, σκόρδο, μουστάρδα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ψήνεις στο γκριλ ή στην ηλεκτρική ψηστιέρα ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα. Αν τα τηγανίσεις στο αντικολλητικό τηγάνι σου, μπορείς να τα σβήσεις με κρασί. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις γεμιστά μπριζολάκια καρέ: ζήτα από τον κρεοπώλη σου να έχουν πάχος 3-4 εκατοστά. Σκίσε με μαχαίρι στη μέση το στρογγυλό μέρος της μπριζόλας και γέμισε το με ένα σκληρό τυρί της αρεσκείας σου, λιαστές ντομάτες, μπαχαρικά και ρίγανη.

 

Χοιρινά ή αρνίσια παϊδάκια

Τα χοιρινά παϊδάκια μπορείς να τα μαρινάρεις σε μουστάρδα, λάδι και μυρωδικά ή σε ένα γλυκόξινο μείγμα από μέλι, ξίδι και μπαχαρικά. Από την άλλη, τα αρνίσια μαρινάρισε τα με σκόρδο και δεντρολίβανο. Ψήνεις στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στην ηλεκτρική ψησταριά.

 

Χωριάτικα λουκάνικα

Τα χωριάτικα λουκάνικα μπορεί να γίνουν ένα εύκολο ορεκτικό που θα συνοδεύσει ιδανικά την μπύρα ή το κρασί της παρέας. Τηγάνισε τα, ψήσε τα στην ηλεκτρική ψηστιέρα ή ακόμα και στην τοστιέρα-γκριλιέρα. Αν τα ρίξεις στα κάρβουνα, προτίμησε άμεσο μαγείρεμα: κλείσε το καπάκι και γύρισε τα μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύοντας με το καπάκι κλειστό στην ψησταριά κάρβουνου, δεν πετάγονται σπίθες και εξασφαλίζεις ομοιόμορφο καταμερισμό της φωτιάς για την προστασία των φυσικών γεύσεων όλων των τύπων φαγητού.

 

Μπιφτέκι

Είπαμε για λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια και όλα είναι λιπαρά. Είπαμε, επίσης, ότι λόγω της ημέρας δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις. Αν  πιστεύεις, ωστόσο, ότι θα νιώσεις ενοχές και μόνο με τη μυρωδιά της μπριζόλας σου έχουμε τη λύση: μπιφτεκάκια μοσχαρίσια, χοιρινά ή ανάμεικτα, στη σχάρα, στο γκριλ, ακόμα και σε τηγάνι με ραβδωτό πυθμένα. Όπως και να ‘χει, θα ψηθούν τέλεια. Μπορείς βέβαια να κάνεις μια «μικρή αμαρτία» προσθέτοντας στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού ένα κομμάτι χαλούμι ή γραβιέρα για να τα κάνεις γεμιστά.

 

Κοτόπουλο στη σχάρα

Μιας και πέσαμε σε πιο… «light καταστάσεις», ας βάλουμε και το κοτόπουλο στο μενού μας. Εννοείται ότι υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές συνταγές με κοτόπουλο. Εμείς, ωστόσο, σου προτείνουμε μια εύκολη, γρήγορη και παράλληλα πεντανόστιμη συνταγή για κοτόπουλο στη σχάρα με κύμινο και κανέλα. Έτσι, για να το τσικνίσεις εναλλακτικά! Η συνταγή λοιπόν, απλή: ένα κοτόπουλο ανοιγμένο στη μέση, το οποίο θα μαρινάρεις με ελαιόλαδο, τριμμένο κύμινο, πάπρικα, κόκκινο πιπέρι, ξύσμα από ένα lime, και λίγο τριμμένο σκόρδο. Άφησε το για 4-5 ώρες ώστε να τραβήξει τα αρώματα και μετά ψήνεις στα κάρβουνα,  στην ψησταριά υγραερίου ή στην ηλεκτρική ψησταριά αλείφοντας κατά διαστήματα με τη μαρινάδα.

 

 

 

Tips για κρέας ζουμερό και μαλακό

Όπου κι αν αποφασίσεις να ψήσεις το κρέας σου – φούρνος, τηγάνι, κάρβουνα, γκριλ – αν δεν προσέξεις ορισμένες λεπτομέρειες κατά την προετοιμασία δεν είναι δύσκολο να σου γίνει σκληρό και στεγνό.

  1. Φρόντισε να το ψήσεις αρχικά σε δυνατή φωτιά για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα και στη συνέχεια προσάρμοσε τη θερμοκρασία ανάλογα με το πάχος του κρέατος. Το «μυστικό» είναι ότι τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ψήνονται στους 180 βαθμούς, ενώ τα μικρότερα στους 200 με 250 βαθμούς.
  2. Δεν αλατίζουμε ποτέ το κρέας πριν από το ψήσιμο, καθώς το αλάτι μαζεύει τους χυμούς και το κρέας «στεγνώνει» και σκληραίνει. Ρίξε αλάτι μετά το ψήσιμο ή λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
  3. Φρόντισε να τυλίγεις όλα τα μεγάλα κομμάτια κρέατος με αλουμινόχαρτο ή με λαδόχαρτο στην αρχή για να απορροφήσουν τη θερμοκρασία εσωτερικά. Διαφορετικά, θα ψηθούν εξωτερικά μόνο και στο εσωτερικό θα παραμείνουν σκληρά. Το ιδανικό είναι να ψηθούν για περίπου 1,5 ώρα και μετά να τα ξετυλίξεις.
  4. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όταν βγάλεις το ψητό από τη φωτιά μην το κόψεις αμέσως. Άφησε το να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον πέντε με οκτώ λεπτά. Το πιο ιδανικό είναι να τοποθετήσεις το κρέας σε μια μικρή σχάρα, έτσι ώστε να κρατήσει μέσα τους χυμούς του.
  5. Η μαρινάδα βοηθάει να παραμείνει το κρέας πιο μαλακό και ζουμερό. Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα από την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο το κατά πόσο θα παραμείνει το κρέας στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος του και κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι και 24 ώρες. Όσο πιο χοντρό είναι, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται, ώστε να απορροφήσει τα αρώματα.
  6. Καλό είναι να αποφεύγεις το μαρινάρισμα με κρασί, ξύδι, ή λεμόνι καθώς σφίγγει το κρέας και δεν το κάνει τρυφερό (ανάλογα το κρέας).
  7. Για να απολαύσεις τρυφερό κρέας, μη το μουλιάζεις στο νερό!
  8. Εάν ψήσεις στο φούρνο, προτίμησε κρέας με πολύ ψαχνό, όπως για παράδειγμα μπούτι χοιρινό, αρνίσιο κ.ο.κ.

 

 

Τσικνοπέμπτη για vegan

Επειδή και οι vegan έχουν ψυχή και μπορεί να θέλουν να γιορτάσουν αυτή την ημέρα με το δικό τους τρόπο, υπάρχουν εναλλακτικές για μια γευστική vegan-Τσικνοπέμπτη!

 

Σουβλάκια λαχανικών

Ενναλακτική επιλογή για χορτοφάγους και όχι μόνο. Μπορείς να ψήσεις λαχανικά περασμένα σε σουβλάκια όπως για παράδειγμα, πιπεριές, μανιτάρια, κολοκύθι και κρεμμύδια. Ψήσε τα στα κάρβουνα ή στην ηλεκτρική ψηστιέρα. Απλά, για να μη ξεραθούν τα λαχανικά σου περίχυσε τα με λίγο λάδι και μπαλσάμικο πριν τα τοποθετήσεις στη σχάρα.

 

Σουβλάκια με κεμπάπ σόγιας

Αφού είσαι vegan γνωρίζεις πως η σόγια είναι άνοστη, αλλά με τα κατάλληλα υλικά και καρυκεύματα γίνεται πεντανόστιμη. Έτσι, με κεμπάπ βιολογικής σόγιας και με μπαχαρικά της αρεσκείας σου μπορείς να φτιάξεις υπέροχα σουβλάκια. Το μυστικό επιτυχίας βρίσκεται στο καλό μαρινάρισμα (με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ξερό κόλιανδρο, κύμινο, καπνιστή πάπρικα) και το καλό ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Μπορείς να τα κάνεις ακόμα πιο νόστιμα και να δώσεις χρώμα βάζοντας ανά 1-2 κομμάτια κεμπάπ σόγιας μία φέτα κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά κ.ο.κ. Τώρα, αν βαριέσαι την όλη διαδικασία, αντί για κεμπάπ σόγιας, προτίμησε κιμά σόγιας για να φτιάξεις vegetarian νόστιμα και υγιεινά μπιφτέκια.

 

Φαλάφελ για vegan και όχι μόνο

Φτιάξε το καλύτερο τραγανό vegan φαλάφελ με υπέροχα υγιεινά συστατικά. Χωρίς αλεύρι, ιδανικά για χορτοφάγους, ενώ η συνταγή είναι εξαιρετικά εύκολη. Δες τη συνταγή εδώ. Απλά, αντικατέστησε τη σάλτσα ταρτάρ με σάλτσα ταχίνι: ανακάτεψε στο μπλέντερ  ½ κούπα ταχίνι μαζί με χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο και λίγο αλάτι. Έπειτα, πρόσθεσε σταδιακά ½ κούπα νερό – ή όσο χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Εύκολο; Πανεύκολο!

 

Τσίλι κον κάρνε με σόγια

Με λίγη καλή θέληση το αυθεντικό, μεξικάνικο τσίλι κον κάρνε, όχι μόνο γίνεται vegan, αλλά νόστιμο και υγιεινό. Απλά, αντί για κιμά μοσχαρίσιο χρησιμοποίησε κιμά σόγιας. Σερβίρεις είτε σκέτο ή με τορτίγιες για ένα υπέροχο ορεκτικό, ή με μακαρόνια ή ρύζι.

 

Καλό τσίκνισμα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη