Υγεία και ευεξία με τη βοήθεια του Internet of Things

by K Admin

shutterstock_300998063

 

Το Internet of Things  φέρνει επανάσταση και στον τομέα της υγείας. Σύντομα θα υπάρχουν συνδεδεμένες συσκευές μέσω των οποίων θα υπάρχει η δυνατότητα για απομακρυσμένη ιατρική περίθαλψη. Η αρχή έχει γίνει με τα fitness bands και wearables, αλλά και τις συνδεδεμένες συσκευές που μπορούν να μετρούν το βάρος, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση, ή ακόμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όλες αυτές οι μετρήσεις εμφανίζονται σε ένα απλό και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον στο smartphone ή στο tablet σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε π.χ. για τη ρύθμιση του διαβήτη ή για να ελέγξεις το βάρος σου. Όπως κατάλαβες, το Internet of Things έχει απεριόριστες εφαρμογές!

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο, όχι μόνο στον τομέα της ιατρικής, αλλά και γενικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πρόληψη είναι επίσης και η άσκηση ως μέσον διατήρησης της φυσικής κατάστασης, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή των κινδύνων για την υγεία – όπως το κάπνισμα – καθώς και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ως τρόπου ζωής.  Οι παρακάτω καινοτομίες θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια καλύτερη αντίληψη για το πώς λειτουργεί το σώμα σου και πώς οι συνήθειες σου επηρεάζουν την υγεία σου.

 

Έξυπνη ζυγαριά για όλη την οικογένεια

zygariaΜία έξυπνη ζυγαριά μπορεί να μετράει το βάρος σου και να υπολογίζει αυτόματα το σωματικό σου λίπος και τη μυϊκή μάζα, επιτρέποντας σου να συγκεντρωθείς στη διακύμανση του βάρους σου, να θέσεις στόχους, αλλά και να εντοπίσεις τα αίτια που προκαλούν τις αλλαγές. Επίσης, χάρη στην υποστήριξη Wi-Fi συνδέεται στο smartphone ή το tablet σου για να μπορείς να παρακολουθείς το βάρος σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με το σχετικό mobile app – για iOS και Android – θα έχεις μια συνολική εικόνα της πορείας του βάρους σου, ενώ θα μπορείς να μοιράζεσαι τις μετρήσεις με τον διαιτολόγο σου ή με τον γιατρό σου μέσω email. Έτσι, θα έχεις πάντα άμεση επικοινωνία με τον γιατρό / διαιτολόγο σου και θα γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο. Σημειώνεται δε ότι μια έξυπνη ζυγαριά, όπως είναι π.χ. η Withings WS50 WiFi, αναγνωρίζει αυτόματα ποιος ανέβηκε πάνω της έτσι ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια.

 

Tips:

  • Τοποθέτησε τη ζυγαριά σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια και όχι σε χαλιά ή άνισο πάτωμα, καθώς μπορεί να εμφανίσει ανακριβείς μετρήσεις.
  • Αν δεν ενεργοποιείται η ζυγαριά, βεβαιώσου ότι έχεις τοποθετήσει τις μπαταρίες.
  • Ορισμένες έξυπνες ζυγαριές ενεργοποιούνται ασκώντας απαλή πίεση στην επιφάνεια ζύγισης με το πόδι σου.
  • Ενεργοποίησε το Bluetooth ή το Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση συσκευών (PC, smartphone, tablet κ.λπ.).
  • Κατέβασε το απαραίτητο λογισμικό -που συνεργάζεται με τη ζυγαριά- στον υπολογιστή ή στη φορητή συσκευή σου (Windows, OS X, iOS, Android) για μέτρηση και ανάλυση.
  • Από το μενού της εφαρμογής μπορείς να δημιουργήσεις σύνδεση με τη ζυγαριά και να καταχωρήσεις τα στοιχεία χρήστη για μέτρηση και ανάλυση.

 

 

 

wearables

 

Wearables 

Έρχεται το καλοκαίρι και αποφάσισες να ξεκινήσεις γυμναστική ή θέλεις απλά να βελτιώσεις το ήδη υπάρχον πρόγραμμα ασκήσεων σου για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και… να βγεις στην παραλία όσο πιο «fit» γίνεται. Όπως και να ‘χει, και στις δύο περιπτώσεις η έξυπνη τεχνολογία μπορεί να είναι το τέλειο συμπλήρωμα για την καθημερινή σου άσκηση. Έξυπνα ρολόγια, activity trackers / fitness bands, ρολόγια παλμογράφοι και GPS trackers, όλα συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα σου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για σου δώσουν κίνητρο και να βελτιώσουν την τεχνική σου.

Ένα έξυπνο wearable θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα των προπονήσεων σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκείσαι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Παρακολουθεί την πρόοδο σου καθημερινά και θέτει νέους στόχους με βάση την απόδοση σου, άρα έχεις πάντα κίνητρο να συνεχίσεις την προσπάθεια. Επιπλέον, καταγράφει άλλους σημαντικούς παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς – όπως οι θερμίδες που «καις» καθημερινά, τις αποστάσεις που διανύεις, καρδιακό ρυθμό, και την ποιότητα του ύπνου που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σου υγεία. Τέλος, χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα του – μέσω Bluetooth – συγχρονίζεται με το smartphone ή το tablet σου για να μπορείς να εμφανίζεις και να διαχειρίζεσαι όλα αυτά τα δεδομένα: τα περισσότερα wearables συνοδεύονται από δωρεάν εφαρμογή (mobile apps) που απεικονίζει λεπτομέρειες για την κίνηση και τον ύπνο σου από την συσκευή και σου προσφέρει ιδέες για περισσότερες δραστηριότητες, σου εμφανίζει τα επιτεύγματά σου και σου δίνει κίνητρο να γίνεις ακόμα καλύτερος κάθε μέρα, ενώ μπορείς να μοιραστείς τις επιτυχίες σου με τους φίλους σου.

Η κάθε κατηγορία wearable ξεχωρίζει για τις λειτουργίες που διαθέτει ή/και για τα επιπλέον χαρακτηριστικά  της, ωστόσο όλες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τη φυσική σου κατάσταση. Μένει μονάχα να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο που θα μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις σου.

 

Ρολόγια παλμογράφοι (Sports Watches)

Το ρολόι παλμογράφος μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στις προπονήσεις σου αλλά και στην καταγραφή των ημερήσιων δραστηριοτήτων σου. Μπορεί καθημερινά να σου ορίζει έναν εξατομικευμένο, εφικτό στόχο βημάτων τον οποίο και πρέπει να φτάσεις βελτιώνοντας έτσι την φυσική σου κατάσταση. Ρολόι παλμογράφος σημαίνει επίσης ότι μπορεί να σου εμφανίσει χρήσιμα δεδομένα όπως ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, θερμίδες, καθώς και καρδιακούς παλμούς εφόσον συνδεθεί με σχετικό αισθητήριο καρδιακών παλμών.  Επιπρόσθετα, σε ενημερώνει όταν επιτυγχάνεις νέα ατομικά ρεκόρ (όπως η μεγαλύτερη απόσταση ή το πιο γρήγορο χιλιόμετρο), ενώ μέσω του σχετικού app μπορείς να βλέπεις την ανάλυση της ημερήσιας δραστηριότητάς σου, τις προπονήσεις σου αλλά και την πορεία σου πάνω σε χάρτη.

 

Βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας (Activity trackers)

smartwarchΌπως και τα sports watches, τα activity trackers ενσωματώνουν λειτουργίες που ανιχνεύουν και καταγράφουν τον τρόπο ζωής σου, την άθλησή σου και μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και κατ’ επέκταση να φτιάξεις τη γραμμή σου. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τις ώρες που κοιμάσαι και την ποιότητα του ύπνου σου, ενώ συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με τις διατροφικές σου συνήθειες σου εμφανίζουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι από τους στόχους που έχεις θέσει. Μπορείς επίσης να μετράς την παθητική καρδιακή συχνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με τη μέτρηση της παθητικής καρδιακής συχνότητας, μπορείς να πας πίσω στο χρόνο για να δεις κατά πόσο η ρουτίνα, το άγχος και οι εξωτερικοί παράγοντες, επηρεάζουν την καρδιά σου. Στα επιπλέον χαρακτηριστικά μπορεί να περιλαμβάνονται λειτουργία personal trainer, ένας ψηφιακός προσωπικός γυμναστής που καταγράφει τις συνήθειες σου και σε ενθαρρύνει να κάνεις τις πιο υγιείς επιλογές.

 

 

Smartwatches – Όλα σε ένα

Στην περίπτωση που σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα ρολόι που θα σε βοηθήσει στην άθληση, γιατί να μην επενδύσεις σε ένα smartwatch που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός αθλητικού ρολογιού με αυτές ενός activity tracker; Με ένα έξυπνο ρολόι μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τις εισερχόμενες κλήσεις του κινητού σου, μηνύματα κειμένου, ειδοποιήσεις από τα social media, emails κ.λπ., να έχεις έναν προσωπικό βοηθό για υπενθυμίσεις, ενώ θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις λειτουργίες φωνητικής αναζήτησης – όπως Cortana, Ok Google ή Siri  – για να μαθαίνεις ακριβείς πληροφορίες όποτε το χρειάζεσαι. Επιπλέον, θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου ακόμα πιο εύκολα, αφού το smartwatch μπορεί να συγχρονίζεται με άλλες έξυπνες συσκευές. Χρησιμοποίησε το για να ρυθμίσεις τη θέρμανση και το φωτισμό, την ένταση του ήχου σε ασύρματα ηχεία και να έχεις τον έλεγχο της Smart TV σου. Φαντάσου λοιπόν, ότι με ένα τέτοιο smartwatch μπορείς να τα έχεις όλα στο χέρι σου.

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά

  • running 1Προσάρμοσε το στα γούστα σου – Τα περισσότερα fitness bands και smartwatches έρχονται σε μια ποικιλία από μεγέθη, στιλ και σχέδια, ενώ σε ορισμένες προτάσεις μπορείς να αλλάξεις και να προσαρμόσεις την εμφάνιση της συσκευή σου.
  • Είναι αδιάβροχο; – Μπορείς να επιλέξεις fitness band που είναι ανθεκτικό σε σκόνη και νερό για να αντέχει σε όλες τις συνθήκες: υπαίθριες δραστηριότητες, κολύμβηση κ.λπ. Το κατά πόσο αδιάβροχη είναι μια συσκευή αναφέρεται συνήθως μέσω του πρότυπου IP, το οποίο αποτελείται από δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην προστασία έναντι στερεών αντικειμένων και ο δεύτερος στην αντοχή στο νερό που έχει η συσκευή.
  • Activity trackers με οθόνη – Υπάρχουν activity trackers που ενσωματώνουν οθόνη για να βλέπεις άμεσα την ώρα / ημερομηνία, θερμίδες, βήματα, στόχο βημάτων, και απόσταση.
  • Έχει GPS; – Προτίμησε αθλητικό ρολόι που να ενσωματώνει δέκτη GPS, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις πάντα τη θέση σου ή απλά να βρίσκεις τη διαδρομή που θέλεις μέσα στην πόλη.

 

Tips:

  • Πριν χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου για πρώτη φορά, θα πρέπει να φορτίσεις πλήρως τη μπαταρία. Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας διαφέρει σε κάθε συσκευή wearable.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να ρυθμίσεις τη συσκευή θα πρέπει να εγκαταστήσεις τη σχετική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet σου και να την αντιστοιχήσεις χρησιμοποιώντας σύνδεση Bluetooth.
  • Τοποθέτησε το κινητό ή το tablet κοντά στο smartwatch ή το activity tracker σου για να ξεκινήσει η αντιστοίχηση. Στη συνέχεια, η συσκευή θα απομνημονεύσει αυτήν την αντιστοίχηση.
  • Ρύθμισε την εφαρμογή που συνοδεύει το βραχιόλι ελέγχου δραστηριότητας για να καταγράφεις τις θερμίδες που έκαψες, πώς κοιμήθηκες καθώς και τα φαγητά που έφαγες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείς να δεις ακόμη