Ηλεκτρικές συσκευές που θα σε ανακουφίσουν από την ανοιξιάτικη αλλεργία

by K-Admin 1

 

Όλες οι εποχές έχουν τις ομορφιές τους, αλλά η άνοιξη είναι μαγική! Το μείον της όμως είναι οι ανεπιθύμητες συνέπειες της, όπως οι εαρινές αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό, αλλεργικά συμπτώματα (όπως π.χ. το άσθμα) οφείλονται στη γύρη των φυτών και των δέντρων. Τότε, το «αντίδοτο» δεν είναι μόνο η επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και ο αφυγραντήρας, η ηλεκτρική σκούπα ή το στεγνωτήριο ρούχων. Ο λόγος είναι πως πολλές ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να σε βοηθήσουν  να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, απομακρύνοντας τις αλλεργιογόνες ουσίες που «συγκατοικούν» μαζί σου στο σπίτι, ή σε «συνοδεύουν» στη δουλειά και τις εξόδους σου, έχοντας βρει καταφύγιο στα ρούχα που φοράς κάθε φορά.

Στην περίπτωση πολλών ηλεκτρικών ειδών όπως οι παραπάνω, η καταπολέμηση των αλλεργιών ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια στον βασικό ρόλο που αναλαμβάνουν στο νοικοκυριό, «απαντώντας» στο γεγονός ότι αυξάνονται ολοένα περισσότερο οι άνθρωποι κάθε ηλικιών με ευαισθησία στα ακάρεα, τους μύκητες και τη γύρη των φυτών. Κάτι που οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η αύξηση της υγρασίας και η ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και στο στρες ή την έλλειψη σωματικής άσκησης, που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ανεξάρτητα πάντως από τον λόγο που κάθε άνοιξη τα χαρτομάντιλα γίνονται ο «αχώριστος σύντροφός» σου, υπάρχουν συσκευές που θα σε βοηθήσουν να ανακουφισθείς από τα συμπτώματα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, και πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις για αυτό τον σκοπό.

 

Αφυγραντήρας

Τα ακάρεα της σκόνης «αγαπούν» την υγρασία, με την έννοια πως αναπτύσσονται σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα. Η υψηλή υγρασία ευνοεί επίσης την ανάπτυξη μούχλας, που είναι ένας ακόμη αλλεργιογόνος παράγοντας. Έτσι, η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας υποστηρίζει πως η υγρασία θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε κάτω από το 50%, συστήνοντας τη χρήση ενός αφυγραντήρα στις περιπτώσεις που ξεπερνιέται αυτό το όριο.

Για να ελέγξεις τα επίπεδα της υγρασίας στα δωμάτιά σου, κανονικά χρειάζεσαι ένα υγρόμετρο, αν και τα ψηφιακά θερμόμετρα χώρου κατά κανόνα μετρούν και τη συγκέντρωση των υδρατμών του αέρα. Αν διαπιστώσεις πως στο σπίτι σου η υγρασία είναι μεγαλύτερη από 50%, και αποφασίσεις να προμηθευτείς έναν αφυγραντήρα, μπορείς να διαλέξεις ένα μοντέλο με ιονιστή, το οποίο θα αναλάβει επίσης να απομακρύνει από τον αέρα τη σκόνη, τη γύρη και τους ρύπους.

 

Ιονιστής αέρα

Μπορείς να επιλέξεις έναν ιονιστή αέρα, στην περίπτωση που το σπίτι σου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγρασίας, αλλά βρίσκεται σε μία περιοχή με αρκετά δέντρα ή επιβαρύνεται από τη ρύπανση. Μάλιστα, ο συνδυασμός της γύρης με τους ρύπους αυξάνει την ερεθιστικότητα, επιδεινώνοντας τα αλλεργικά συμπτώματα.

Κατά κανόνα, οι ιονιστές περνούν τον αέρα από πολλαπλά φίλτρα, ώστε να κατακρατήσουν τη σκόνη, τη γύρη, τη μούχλα, αλλά και βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια.

 

Κλιματιστικό

Αν διαθέτεις κλιματιστικό, τότε το πιο πιθανό είναι να διαθέτει λειτουργία αφύγρανσης, την οποία θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον χώρο που είναι εγκατεστημένο. Βέβαια, θα πρέπει να φροντίζεις ώστε τα φίλτρα του να είναι πάντοτε καθαρά, ώστε μην ανακυκλώνουν τη σκόνη που έχουν κατακρατήσει. Επίσης, με την ηλεκτρική σκούπα θα πρέπει να απομακρύνεις τακτικά τη σκόνη που τυχόν έχει μαζευτεί στο πάνω μέρος του μηχανήματος και στο εσωτερικό του. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά τον μήνα.

Αν πάλι σκέφτεσαι να αγοράσεις air-condition, μπορείς να επιλέξεις ένα μοντέλο με ιονιστή. Όποτε θα ενεργοποιείς τη λειτουργία ιονισμού, τότε εκτός από το να «φέρει» τη θερμοκρασία του αέρα στα επίπεδα που έχεις επιλέξει, το μηχάνημα θα απομακρύνει επίσης και αιρούμενα σωματίδια, όπως τη γύρη ή άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

 

Ηλεκτρική σκούπα

Καθώς τα ακάρεα και η σκόνη δεν βρίσκουν καταφύγιο μόνο στο πάτωμα αλλά και σε οποιαδήποτε επιφάνεια (π.χ. τα έπιπλα, τις κουρτίνες ή τα υφάσματα των καναπέδων), πρέπει να καθαρίζεις συχνά και αρκετά σχολαστικά το σπίτι σου. Ωστόσο, ο κόπος θα είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιος, αν η ηλεκτρική σκούπα που χρησιμοποιείς δεν κατακρατά όλη τη σκόνη, αλλά ανακυκλώνει ένα ποσοστό της, απελευθερώνοντάς το ξανά στον αέρα.

Αν πρόκειται να αγοράσεις ηλεκτρική σκούπα, τότε μπορείς να ελέγξεις από την ενεργειακή «ετικέτα» της πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί από αυτή την άποψη. Κι αυτό γιατί στην «ετικέτα» υπάρχει η «κλάση εκπομπής σκόνης», δηλαδή μία ένδειξη για την ποσότητα της σκόνης που εξέρχεται από τη σκούπα κατά το σκούπισμα, τόσο από το «σώμα» της όσο και από τα φίλτρα. Ο δείκτης της κατηγορίας χαρακτηρίζεται από βαθμίδες, με τις σκούπες που παίρνουν καλύτερη βαθμολογία A να κάνουν μηδενική επανεκπομπή της σκόνης (της τάξης του 0,02%) ενώ αυτές που παίρνουν τη χειρότερη βαθμολογία G, να επιστρέφουν στο περιβάλλον περισσότερο από το 1% της σκόνης που απορροφούν.

Παράλληλα, υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες που διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας του αέρα, όπως φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air), ώστε να εγκλωβίζουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη σκόνη, και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

 

 

Πλυντήριο ρούχων

Τα ακάρεα και η γύρη επικάθονται επίσης στις μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα ρούχα, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται τακτική αλλαγή και πλύσιμο. Επειδή όμως χρειάζεται εντατικός καθαρισμός για να απομακρυνθούν από τα υφάσματα, πολλά πλυντήρια διαθέτουν γι’ αυτό τον σκοπό ειδικά αντιαλλεργικά προγράμματα ή πρόγραμμα ατμού, όπου υπόσχονται την απομάκρυνση έως και του 99% των αλλεργιογόνων ουσιών, των μικροοργανισμών και των υπολειμμάτων καθαριστικών από ρούχα και υφάσματα, προσφέροντας υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο.

 

Στεγνωτήριο

Παρόλο που οι «κανόνες» εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας προστάζουν πως τώρα την άνοιξη η θερμοκρασία επιτρέπει το άπλωμα των ρούχων στο μπαλκόνι, γλιτώνοντας έτσι το ρεύμα που θα «κάψει» το στεγνωτήριο, αν υποφέρεις από αλλεργίες θα πρέπει να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς. Ο λόγος είναι πως, εκτεθειμένα στον αέρα, τα υγρά υφάσματα συγκεντρώνουν πάνω τους μεγάλες ποσότητες γύρης ή άλλων αλλεργιογόνων ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Αν δεν έχεις στεγνωτήριο, μπορείς να απλώσεις τα ρούχα σου σε κάποιον «προστατευμένο» χώρο, όπως για παράδειγμα σε ένα σχετικά απομονωμένο δωμάτιο, στο οποίο θα έχεις ανοικτό το παράθυρο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχεις να μην αυξάνεται υπερβολικά η υγρασία στον χώρο.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που σκέφτεσαι να προμηθευτείς ένα στεγνωτήριο ρούχων, μπορείς να αναζητήσεις κάποιο μοντέλο το οποίο διαθέτει ειδικά προγράμματα ( όπως ο ατμός) για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

Μπορείς να δεις ακόμη