Ηλιακός θερμοσίφωνας: 89% μικρότερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού

by K Admin

shutterstock_482792512

 

Περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά στη χώρα μας διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, ενώ ολοένα περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στον… ήλιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ζεστό νερό. Όχι τυχαία, γιατί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο οικονομική λύση για τη θέρμανση νερού, αφού τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μπορεί να εξασφαλίζει εντελώς δωρεάν άφθονες ποσότητες για μπάνιο ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση στο σπίτι.

Όπως είναι φυσικό, «σύμμαχος» του ηλιακού θερμοσίφωνα στην Ελλάδα είναι η πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, αφού η χώρα μας είναι πρωταθλητής στην Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο «τσουχτερή» η χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, λόγω της αύξησης τις τιμής του ρεύματος.

Έτσι, με δεδομένο πως σύμφωνα με τη Eurostat κάθε κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει σήμερα στη χώρα μας 40% ακριβότερα συγκριτικά με το 2011, η απόσβεση της αγοράς ενός ηλιακού γίνεται πολύ πιο γρήγορα πλέον, ενώ αυξάνεται ακόμη περισσότερο το κέρδος που προσφέρει σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του.

 

Παράδειγμα Ι: Τετραμελής οικογένεια

Τι σημαίνουν τα παραπάνω αν έχεις τετραμελή οικογένεια και, με βάση και τη διεθνή πρακτική, κάθε ένας χρησιμοποιεί καθημερινά 40 λίτρα ζεστού νερού; Στην περίπτωση που γι’ αυτό τον σκοπό επιστρατεύετε όλοι τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τότε κάθε χρόνο η επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού από τη χρήση του θα είναι τουλάχιστον 1.927 κιλοβατώρες.

Αντίθετα, στην περίπτωση που αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου θα έχεις ζεστό νερό εντελώς δωρεάν από τον ήλιο. Επομένως, αν για παράδειγμα ζεις σε μία περιοχή με μέση ηλιοφάνεια (π.χ. Αττική), αυτό σημαίνει πως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα είναι… άγνωστη λέξη για 325 ημέρες ετησίως.

Έτσι, αντί για 1.927 κιλοβατώρες, η επιβάρυνσή του στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι μόλις 212 κιλοβατώρες. Ένα νούμερο που ισοδυναμεί με 89% μικρότερη κατανάλωση.

Όπως είναι φυσικό, το ποσοστό αυτό “μεταφράζεται” σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων κάθε χρόνο, ώστε από τα χρήματα που θα γλιτώνεις πλέον, να “πάρεις πίσω” πολύ γρήγορα το ποσό που πλήρωσες για τον ηλιακό. Μάλιστα, ακόμη κι αν επιλέξεις ένα αξιόπιστο μοντέλο υψηλής ποιότητας με δεξαμενή όγκου 160 λίτρων, πληρώνοντας γύρω στα 1.250 ευρώ, θα χρειαστείς μόλις λίγο παραπάνω από μία τετραετία για να κάνεις απόσβεση.

Από εκεί και πέρα, και μέχρι να συμπληρωθεί η 14ετία που είναι η μικρότερη διάρκεια “ζωής” του ηλιακού, θα εξοικονομήσεις μερικές χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς σου.

 

Παράδειγμα ΙΙ: Δύο άτομα

Όπως είναι φυσικό, ακόμη μεγαλύτερες οικογένειες έχουν και μεγαλύτερες ανάγκες σε ζεστό νερό, με συνέπεια η απόσβεση να γίνεται πιο γρήγορα και το τελικό κέρδος να είναι υψηλότερο.

Ωστόσο, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι οικονομική λύση ακόμη και αν ζείτε δύο μόνο άτομα στο σπίτι. Ο λόγος είναι πως και πάλι θα μειώσεις την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 89%, αφού αν για τη θέρμανση νερού χρησιμοποιείται αποκλειστικά ρεύμα, χρειάζονται 964 κιλοβατώρες. Ένα νούμερο που θα περιοριστεί στις 105 κιλοβατώρες, με τη χρήση του ηλιακού σε μία περιοχή όπως η Αττική.

Παρόλο που η οικονομία ισοδυναμεί με ένα μικρότερο χρηματικό ποσό ετησίως, και σε αυτή την περίπτωση θα κάνεις σχετικά γρήγορα απόσβεση. Επομένως, ακόμη και ένας ποιοτικός ηλιακός με δεξαμενή όγκου 80 λίτρων, που κοστίζει 1.000 ευρώ, θα σου “δώσει πίσω” το ποσό αγοράς του λίγο μετά την 6ετία, από την οικονομία στο ρεύμα. Κάτι που σημαίνει πως σε μία 14ετία το καθαρό κέρδος που θα έχεις θα είναι μεγαλύτερο από την τιμή του.

 

Ακόμη μεγαλύτερη πραγματική οικονομία

Στην πραγματικότητα, είναι σίγουρο πως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται σε όλα τα νοικοκυριά λιγότερο αποδοτικά από τα παραπάνω παραδείγματα, αφού για παράδειγμα σχεδόν ποτέ δεν ζεσταίνει την ακριβή ποσότητα νερού που θα καταναλώσει κανείς άμεσα. Και βέβαια, δεν είναι απίθανο κάποιες φορές να ξεχνιέται “αναμμένος”, καταναλώνοντας επομένως επιπλέον κιλοβατώρες χωρίς λόγο.

Αυτό σημαίνει πως η πραγματική ενεργειακή “συμπεριφορά” του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ακόμη σπάταλη, με συνέπεια η απόσβεση του ηλιακού να γίνεται σε λιγότερα χρόνια και να είναι μεγαλύτερο το καθαρό κέρδος που θα σου εξασφαλίσει, από την οικονομία στους λογαριασμούς όλα τα χρόνια που θα τον χρησιμοποιείς.

Μπορείς να δεις ακόμη