iOS 10: Το δέκα το καλό

by K Admin

 

Λίγες μέρες πριν, στο World Wide Developers’ Conference που διοργανώνει η Apple κάθε Ιούνιο, τηρώντας την παράδοση που η ίδια έχει δημιουργήσει, αποκάλυψε τη νέα έκδοση του λειτουργικού iOS που βρίσκεις σε iPhone, iPad και iPod touch, δηλαδή το iOS 10. Η νέα αυτή έκδοση θα διατεθεί, όπως πάντα, δωρεάν, αρκεί να περιμένεις μέχρι το φθινόπωρο, αφού λογικά θα είναι έτοιμο μια εβδομάδα περίπου πριν την κυκλοφορία του επόμενου iPhone (έτσι γίνεται κάθε χρόνο άλλωστε). Τον Ιούλιο όμως, οι πιο περιπετειώδεις, μπορούν να λάβουν μέρος στο public beta test και να περάσουν στις συσκευές τους δοκιμαστικές εκδόσεις του λειτουργικού, εφόσον δεν ξεχνούν βέβαια τι αυτό συνεπάγεται.

 

Intro

 

 

 

Πριν αναφερθούμε σε τι σε περιμένει στο iOS 10, ας σημειώσουμε ποιες συσκευές είναι σε θέση να το υποστηρίξουν. Ουσιαστικά, οποιαδήποτε συσκευή iOS δεν χρησιμοποιεί τον απλό επεξεργαστή A5 του 2011, μπορεί να δεχτεί το iOS 10. Συνεπώς οποιοδήποτε iPhone από iPhone 5/C και μετά, οποιοδήποτε iPad από της τρίτης γενιάς και έπειτα και το iPod 6ης γενιάς που κυκλοφόρησε το 2015.

 

 

Μεγάλες αλλαγές στα βασικά

 

Ειδοποιήσεις

Η Apple αποφάσισε να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται αλλά και λειτουργούν οι ειδοποιήσεις οποιασδήποτε εφαρμογής, αφού καθεμιά έχει πλέον μεγαλύτερο μέγεθος και η προβολή τους δεν επισκιάζει την εικόνα που βρίσκεται πίσω τους.

Άλλαξαν εμφανισιακά λοιπόν. Αυτό είναι όλο; Όχι. Χρησιμοποιώντας 3D Touch, που υποστηρίζεται σε iPhone 6s και 6s Plus, πατώντας δηλαδή με λίγη πίεση παραπάνω μια ειδοποίηση, αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, προβάλλει περισσότερες πληροφορίες και, προπαντός, επιλογές. Ήρθε μήνυμα; Πίεσε και θα δεις όλη τη συζήτηση, όλα τα σχετικά μηνύματα, χωρίς να φύγεις από την οθόνη κλειδώματος και να ανοίξει κανονικά η εφαρμογή για τα μηνύματα. Το παράθυρο που εμφανίζεται μπορεί να μείνει και ανοιχτό όχι απλά για να απαντήσεις μια φορά αλλά για να συνεχίσεις ολόκληρη συζήτηση αν χρειαστεί.

 

Σήκωσέ το για να δεις

Θες να δεις τις ειδοποιήσεις σου γρήγορα; Απλά σήκωσε το τηλέφωνο μπροστά σου και η οθόνη ενεργοποιείται για να δεις.

 

Ξέχασε το Slide to Unlock

Από το 2007 μέχρι σήμερα ξέρεις ότι για να ξεκλειδώσεις μια συσκευή iOS πρέπει να σύρεις το δάχτυλό σου στην οθόνη, από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η μέθοδος αυτή είναι παρελθόν στο iOS 10. Τώρα πρέπει οπωσδήποτε να πατήσεις το Home button σε μοντέλα με TouchID για να ξεκλειδωθεί η συσκευή. Αν απλά το αγγίξεις, τότε η συσκευή θα αναγνωρίσει μεν το αποτύπωμά σου αλλά δεν θα “φύγει” η οθόνη κλειδώματος.

 

Lock

Στην οθόνη κλειδώματος, ούτε καν το ξεκλείδωμα δεν έμεινε ίδιο, πόσο μάλλον οι ειδοποιήσεις.

 

 

Ίδια swipes, άλλα αποτελέσματα

Παραμένουμε στην κεντρική οθόνη. Με swipe προς τα δεξιά εμφανίζονται τα widgets που δεν είναι πια στο Today View του Notification Center διότι… δεν υπάρχει Today View. Με swipe προς στα αριστερά ενεργοποιείται η κάμερα. Το swipe προς τα κάτω εμφανίζει το Notification Center όπου και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τις ειδοποιήσεις όπως ακριβώς και στην οθόνη κλειδώματος. Τέλος, με swipe προς τα πάνω βρίσκεις το Control Center, τα κατώτερα πλήκτρα του οποίου υποστηρίζουν 3D Touch. Έτσι με πιο έντονο πάτημα μπορείς να ρυθμίσεις το ρολόι να χτυπήσει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μεταξύ άλλων.

 

Πολλά εικονίδια, πολύ 3D Touch

Όταν πλέον πατάς με πίεση το εικονίδιο μιας εφαρμογή με υποστήριξη 3D Touch, εμφανίζονται επιλογές για συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά και ένα πλαίσιο/παράθυρο με περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, πίεσε την εφαρμογή του καιρού και δες την τοπική πρόγνωση χωρίς να ανοίξεις την εφαρμογή. Ουσιαστικά, αυτά τα παράθυρα είναι τα widgets και με ένα πάτημα μπορείς να προσθέσεις στο Widget View.

 

Siri

H Siri αλλάζει και εξελίσσεται. Μπορεί να μην ξέρει ακόμη ελληνικά, αλλά για πρώτη φορά το σύστημά της “ανοίγει” σε εφαρμογές τρίτων με τις οποίες μπορεί να συνεργάζεται. Για παράδειγμα, έχεις την εφαρμογή Uber και το OpenTable, αλλά είσαι στην εφαρμογή Maps. Βρίσκεις ένα εστιατόριο και θες να το επισκεφθείς. Όπως είσαι, ζητάς στη Siri να κλείσει τραπέζι μέσω OpenTable και να καλέσει Uber για να σε πάει στον προορισμό σου.

 

QuickType

Το πληκτρολόγιο της Apple γίνεται πιο έξυπνο αφού εκτός από το να προτείνει διορθώσεις και λέξεις, δίνει βάσει σε ό,τι κάνεις και γράφεις για να σου προσφέρει λύσεις, όπως την αποστολή της τοποθεσίας σου με ένα πλήκτρο, την επικόλληση μιας διεύθυνσης που έβλεπες πριν λίγο κ.λπ. Και αν γράφεις χρησιμοποιώντας πολλαπλές γλώσσες, το σύστημα το καταλαβαίνει και παύει να θεωρεί λάθος όποια (σωστή) λέξη δεν γράφτηκε με το πληκτρολόγιο που ταιριάζει στη γλώσσα από την οποία προέρχεται.

 

Memories

Αυτόματες συλλογές, ακόμη και video με μουσική, ανάλογα με την τοποθεσία, τα άτομα και τα αντικείμενα στις φωτογραφίες.

 

 

Photos

Στο iOS 10 η εφαρμογή Photos θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε μάθει καλύτερα, αλλά και να καταλάβει τις φωτογραφίες σου. Ομαδοποιεί αυτόματα φωτογραφίες, ανάλογα με την τοποθεσία, τα εικονιζόμενα άτομα, τις ημερομηνίες και λοιπά, σε Memories. Για να μπορείς να βρίσκεις εύκολα τις φωτογραφίες που αντιστοιχούν όντως σε αξιοσημείωτα γεγονότα.

Επιπλέον, θες να βρεις φωτογραφίες από την παραλία; Πολύ ωραία, ψάξε με τον όρο “παραλία” και η εφαρμογή, αναγνωρίζοντας το περιεχόμενο των φωτογραφιών, θα εμφανίσει τις φωτογραφίες που φαντάζεσαι. Αν θες να δεις φωτογραφίες από συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείς ελέγξεις χάρτη στον οποίο είναι μοιρασμένες όλες. Πλησίασε εκεί που θες και θα βρεις τις φωτογραφίες σου. Αντίστοιχα, η αναγνώριση προσώπων είναι αυτόματη και μπορείς να ψάξεις κατ’ άτομο.

 

Maps

Η εφαρμογή Maps αλλάζει εμφάνιση και προβάλει πια, εξ αρχής, τόσο τη θέση σου, όσο και τον προσανατολισμό σου, κάτι που γινόταν προαιρετικά παλαιότερα, με πάτημα πλήκτρου. Επίσης, εμφανίζεται ο καιρός και η θερμοκρασία που επικρατεί στην τοποθεσία που κοιτάς στο χάρτη κάθε φορά, όσο μακριά και αν είναι αυτό. Γίνεται όμως και άλλο άνοιγμα σε developers, ώστε να εμφανίζονται εικονίδια που σχετίζονται με άλλες εφαρμογές στο χάρτη, όπως το ταξί που κάλεσες.

 

Music

H εφαρμογή Music αποκτά τελείως νέο σχεδιασμό και ο διαχωρισμός μεταξύ της μουσικής, από την υπηρεσία Apple Music και της ιδιόκτητης μουσικής σου γίνεται πιο ξεκάθαρος. Μία από τις πρακτικότερες προσθήκες όμως έχει να κάνει με τους στίχους. Όποτε θες, μπορείς με μια κίνηση να δεις του στίχους του τραγουδιού που ακούς εκείνη τη στιγμή, αντί να ψάχνεις στο δίκτυο και μακριά από την εφαρμογή που χρησιμοποιείς για την ακρόαση της μουσικής.

Στα μηνύματα έγιναν οι περισσότερες αλλαγές. Που να κρατηθεί ο Donald...

Στα μηνύματα έγιναν οι περισσότερες αλλαγές. Που να κρατηθεί ο Donald…

 

Home

Αγόρασες δικτυωμένες λάμπες, έξυπνο θερμοστάτη, έξυπνες κλειδαριές και διάφορα άλλα για να κάνεις ανάλογα έξυπνο το σπίτι σου. Και φρόντισες να υποστηρίζουν την πλατφόρμα HomeKit της Apple για την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Ακόμη κι έτσι όμως, κατέληξες να χρησιμοποιείς διάφορες εφαρμογές, από άλλο κατασκευαστή η καθεμιά, για να ελέγχεις το ένα ή το άλλο μέρος του οικοσυστήματος που δημιούργησες. Αυτό το μπέρδεμα παύει με το iOS 10 και την εισαγωγή της εφαρμογής Home καθώς βλέπεις όλες αυτές τις έξυπνες συσκευές και σου επιτρέπει να τις ελέγχεις από ένα κεντρικό σημείο. Μάλιστα, εμφανίζεται και ένα ακόμη panel στο Control Center με συντομεύεις για τον έλεγχο των συσκευών IoT που έχεις στο σπίτι.

 

Τηλέφωνο

Λίγο εξυπνότερη γίνεται και η εφαρμογή του τηλεφώνου αφού αντιπαραβάλει εισερχόμενες κλήσεις από αγνώστους αριθμούς με λίστες τηλεφωνικού spam για να σε ειδοποιήσει αν πρόκειται για κάτι ανάλογο. Επίσης, όταν δέχεσαι κλήσεις από υπηρεσίες όπως Skype ή Slack, το τηλέφωνο θα συμπεριφέρεται όπως και σε κανονική κλήση, αντί απλά να εμφανίζει μια ειδοποίηση στην οθόνη.

 

Μηνύματα

Αν μία βασική εφαρμογή έτυχε της περισσότερης προσοχής, αυτή είναι σίγουρα η εφαρμογή για τα μηνύματα. Κρατήσου λοιπόν… Στο iOS 10 όταν στέλνεις ή δέχεται μήνυμα με link, φορτώνεται και η προεπισκόπηση. Ή, αν μιλάμε για link που οδηγεί στο YouTube, εμφανίζεται το ίδιο το video το οποίο και μπορείς να παρακολουθήσεις κανονικά χωρίς να φύγεις από την εφαρμογή των μηνυμάτων.

 

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής Music αλλάζει πλήρως.

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής Music αλλάζει πλήρως.

 

Θα παρατηρήσεις ότι το πεδίο του κειμένου μίκρυνε για να γίνει χώρος για τα τρία διαθέσιμα πλήκτρα στα αριστερά του. Το ένα αντιστοιχεί στην κάμερα και το χρησιμοποιείς για να διαλέξεις φωτογραφίες από τις υπάρχουσες. Εμφανίζεται όμως και live view της κάμερας για να τραβήξεις φωτογραφία με ένα άγγιγμα, χωρίς καν να ανοίξει και να γεμίσει την οθόνη η εφαρμογή της κάμερας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς την όποια φωτογραφία, να χρησιμοποιήσεις φίλτρα και extensions, κάτι που προηγουμένως ήταν δυνατό μόνο μέσω της εφαρμογής Φωτογραφίες. Μπορείς να κάνεις και σημειώσεις στις φωτογραφίες, ενώ παλιότερα αυτό επιτρεπόταν μόνο στην εφαρμογή Mail.

Δίπλα βρίσκουμε το πρώτο νέο πλήκτρο που αντιστοιχεί στο Digital Touch που μπορεί να έχεις ακούσει και γνωρίσει από το Apple Watch. Μπορείς να σχεδιάσεις με την αφή, να στείλεις τους χτύπους της καρδιάς κ.ά. Μόλις το πατήσεις εμφανίζονται πολλές επιλογές στη θέση του πληκτρολογίου. Και αν θες περισσότερο χώρο για να σχεδιάσεις, με swipe προς τα πάνω γεμίζει η οθόνη με τις επιλογές Digital Touch. Μάλιστα, εδώ μπορείς να τραβήξεις φωτογραφία ή video και ύστερα να σχεδιάσεις πάνω στην εικόνα.

Στο τρίτο πλήκτρο τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Εδώ θα βρεις αυτοκόλλητα που μπορείς να στείλεις ή να “κολλήσεις”, ως αντίδραση/απάντηση σε εισερχόμενα μηνύματα για να τα δει ο αποστολέας. Θα βρεις όμως και το ξεχωριστό App Store για το iMessage. Θες εφαρμογή για την αναζήτηση GIF; Θα τη βρεις. Θες εφαρμογή για την ολοκλήρωση πληρωμών μέσω iMessage; Θα βρεις και αυτήν και άλλες.

Επιστροφή στα ίδια τα μηνύματα όμως. Κράτα πατημένο κάποιο και μπορείς να διαλέξεις από 6 εικονίδια για να δείξεις στον αποστολέα τι εντύπωση σου έκανε το μήνυμά του. Θες να στείλεις emoji; Μπορείς, όπως και πριν. Αλλά τώρα θα είναι τεράστιο αν το στείλεις χωρίς συνοδευτικό κείμενο. Και αν είσαι φίλος των emoji, όταν ενεργοποιείς το σχετικό πληκτρολόγιο και έχεις ήδη πληκτρολογήσει κάτι, φωτίζονται οι λέξεις που μπορούν να μετατραπούν σε emoji. Άγγιξε όποιες θες από αυτές και θα γίνει αυτό ακριβώς.

 

Με κανονική εφαρμογή Home, μπορείς να ελέγχεις κεντρικά τις συμβατές οικιακές συσκευές που τα “λένε” με το IoT.

Με κανονική εφαρμογή Home, μπορείς να ελέγχεις κεντρικά τις συμβατές οικιακές συσκευές που τα “λένε” με το IoT.

 

Και όταν στέλνεις μήνυμα μπορείς να το κάνεις με στιλ και στόμφο διαλέγοντας να φτάσει η “φούσκα” του μηνύματος με τεράστιο ή μικρό κείμενο, με γδούπο ή και να μείνει θολό μέχρι να το τρίψει ο παραλήπτης. Και αν θες κάτι πιο εντυπωσιακό ακόμη, υπάρχουν εφέ όπως μπαλόνια, λέιζερ και πυροτεχνήματα που εμφανίζονται σε ολόκληρη την οθόνη.

 

Και αυτά είναι μόνο η αρχή!

Η Apple πάντα προβάλει αρχικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όταν δείχνει νέα έκδοση του iOS και με τον καιρό αποκαλύπτονται και πολλές άλλες λεπτομέρειες ή “κρυφές” λειτουργίες. Και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα διατεθεί κανονικά το iOS 10 όλο και κάτι θα μάθουμε ακόμη…

Μπορείς να δεις ακόμη