iOS 9

by K-Admin

Η ετήσια ανανέωση του iOS είναι διαθέσιμη από σήμερα και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές. Ας δούμε λοιπόν τι νέο μας περιμένει στη νέα έκδοση.

 

Το iOS δέχεται την ένατη αναβάθμισή του και έρχεται για να «φορεθεί» σε iPhone, iPod Touch, iPad και, σε τροποποιημένη μορφή, στο Apple TV. Για πρώτη φορά φέτος η νέα αναβάθμιση δεν αφήνει κανένα μοντέλο πίσω της. Πράγμα που σημαίνει πως όλες οι συσκευές iOS που τρέχουν iOS 8 μπορούν να τρέξουν και το iOS 9. Ναι, ακόμη και τα iPhone 4S.

 

 

Το iOS 9 είναι συμβατό με όλες τις συσκευές που “σηκώνουν” iOS 8.

Το iOS 9 είναι συμβατό με όλες τις συσκευές που “σηκώνουν” iOS 8.

 

Εφαρμογές

Αυτήν τη φορά η Apple αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε ορισμένες δικές της εφαρμογές, παλιές και νέες, για να βελτιώσει τη βασική εμπειρία που μπορεί να περιμένει κανείς από μια καινούρια συσκευή. Θα αναφέρουμε πάντως αυτές που αγγίζουν τον Έλληνα χρήστη, αφού, ομολογουμένως, κάποιες λειτουργίες παραμένουν προνόμιο λίγων αγορών.

Notes

Η εφαρμογή των σημειώσεων ανανεώνεται ριζικά φέτος. Επιτρέπει σχέδιο με δάχτυλο, και μάλιστα προσφέρει πολλές σχετικές επιλογές όπως μολύβι, μαρκαδόρο, πολλαπλά επίπεδα στο πάχος της γραφής κ.ά., την προσθήκη φωτογραφιών, χαρτών, links και τη δημιουργία check list. Υπάρχει και νέα επιλογή προβολής όλων των επισυνάψεων, όχι απλά της λίστας με τις σημειώσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να βρει ο χρήστης αυτό που ψάχνει. Πλέον, η διαχείριση των φακέλων είναι πιο εύκολη από πριν, ενώ υπάρχει και extension που επιτρέπει την απευθείας αποστολή στοιχείων στην εφαρμογή των σημειώσεων, όπως γίνεται εδώ και ένα χρόνο με άλλες εφαρμογές, όπως Evernote και OneNote.

Η οθόνη Search παύει να είναι ένα απλό πεδίο και γεμίζει πληροφορίες, πριν καν κάνετε κίνηση.

Η οθόνη Search παύει να είναι ένα απλό πεδίο και γεμίζει πληροφορίες, πριν καν κάνετε κίνηση.

 

 

News

Η εφαρμογή News είναι ολοκαίνουρια και αποτελεί την απάντηση της Apple σε εφαρμογές/υπηρεσίες τύπου Flipboard. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει θέματα και πηγές και η εφαρμογή μαθαίνει τι τον ενδιαφέρει και του το παρουσιάζει χωρίς να χρειάζεται να μεταπηδά ο ίδιος από τη μια εφαρμογή στην άλλη. Η εφαρμογή φέρνει και νέο news format, σχεδιασμένο από την Apple, που μπορεί να εκμεταλλευθούν οι πιο φιλόδοξοι εκδότες ώστε να έχουν καλαίσθητο αποτέλεσμα, με συνέπεια αλλά και διαδραστικότητα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει γνωστές πηγές, αλλά επιτρέπει στο χρήση να προσθέσει όποια εκείνος θέλει, όπως θα έκανε και σε ένα RSS reader.

 

iPad & MultiTasking

Η Apple δίνει άλλον αέρα στο iPad με την προσθήκη πραγματικού multi-tasking. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ήρθε η ώρα να τρέχουν κανονικά και ταυτόχρονα δυο διαφορετικές εφαρμογές.

 

Slide Over

Το Slide Over ανοίγει επιπλέον εφαρμογές στο πλάι, άσχετα με το ποια εφαρμογή είναι εκείνη την ώρα ενεργή. Μάλιστα, η υποστήριξη της λειτουργίας (που απαιτεί iPad Air) από εφαρμογές είναι πολύ απλή υπόθεση αφού φαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση “φορτώνεται” η έκδοση της εφαρμογής, όπως αυτή θα έτρεχε σε ένα iPhone.

 

Split View

 

Δύο εφαρμογές, δίπλα δίπλα, με πλήρη λειτουργικότητα. «Βάρος» που σηκώνει μόνο το iPad Air 2 για την ώρα.

Δύο εφαρμογές, δίπλα δίπλα, με πλήρη λειτουργικότητα. «Βάρος» που σηκώνει μόνο το iPad Air 2 για την ώρα.

 

Το Split View είναι ακόμη πιο κοντά στο παραδοσιακό multi-tasking αφού επιτρέπει την εκτέλεση δύο εφαρμογών, στην κανονική τους μορφή, δίπλα-δίπλα και με το χρήστη να ελέγχει και τις διαστάσεις των δύο “παραθύρων”. Η λειτουργία αυτή είναι εφικτή μόνο στο iPad Air 2.

 

Picture-In-Picture

Βλέπετε κάποιο video; Πατήστε το home button και το video σας ακολουθεί όπου και αν πάτε. Ακόμη και αν ανοίξετε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Ισχύει ακόμη και στην περίπτωση κλήσης video με FaceTime.

 

QuickType

Βελτιώσεις παρατηρούνται και στο επίσημο πληκτρολόγιο. Πλέον υπάρχουν συντομεύσεις για Bold, Italics κ.ά., ακόμη και για copy, cut και paste. Έτσι γλιτώνεις από πολλαπλά βήματα σε απλή επεξεργασία κειμένου. Η επιλογή κειμένου γίνεται ακόμη πιο εύκολη, αφού με δύο δάχτυλα πάνω το πληκτρολόγιο αρχίζει να λειτουργεί σαν touch pad σε laptop για text highlighting. Συν τοις άλλοις υποστηρίζονται πλέον keyboard shortcuts, π.χ. για εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών, σε οποιοδήποτε κανονικό πληκτρολόγιο Bluetooth και αν χρησιμοποιήσεις με το iPad.

 

 

 

 

Οι χάρτες προσθέτουν πλέον και πληροφορίες συγκοινωνιών, αλλά η Ελλάδα περιμένει τη σειρά της.

Οι χάρτες προσθέτουν πλέον και πληροφορίες συγκοινωνιών, αλλά η Ελλάδα περιμένει τη σειρά της.

 

 

To Search βελτιώνεται ακόμη περισσότερο

Όπως πριν, έτσι και τώρα, αρκεί ένα swipe προς τα κάτω για να εμφανιστεί η μπάρα αναζήτησης. Με swipe προς τα δεξιά όμως, φτάνουμε σε οθόνη search, όπου το iOS 9 μαζεύει χρήσιμες προτάσεις. Εδώ εμφανίζονται οι αγαπημένες επαφές αλλά και οι πρόσφατες. Εμφανίζονται συντομεύσεις για εφαρμογές που το σύστημα παρατηρεί ότι χρησιμοποιείς συχνά ή χρησιμοποίησες πρόσφατα. Μετά τη ρύθμιση του News app, προσφέρονται και τοπικές ειδήσεις.

 

Proactive Assistant

Η Apple κάνει ένα βήμα ακόμη ώστε να προλάβει την επόμενη επιθυμία του χρήστη. Έβαλες ακουστικά; Ετοιμάζει αυτό που άκουγες τελευταία και αρκεί ένα άγγιγμα για τη συνέχεια. Στέλνεις email; Η εφαρμογή προτείνει επιπλέον παραλήπτες που παρατηρεί ότι συνήθως συνδυάζονται με το βασικό που όρισες. Ήρθε email για κάποια συνάντηση; To Ημερολόγιο μπορεί να ανανεωθεί με ένα άγγιγμα.

 

Καλύτερες επιδόσεις

Η Apple φρόντισε να ανανεώσει τις εφαρμογές της για να χρησιμοποιούν το Metal API. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες εφαρμογές είναι πιο γρήγορες και επιβαρύνουν λιγότερο τη συσκευή, εξέλιξη για την οποία δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς. Το νέο Low Power mode υπόσχεται έως και μια ώρα μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στα δύσκολα, ενώ αισθητήρες εγγύτητας και φωτός καταλαβαίνουν πλέον πότε το τηλέφωνο είναι αναποδογυρισμένο και η οθόνη εμποδίζεται να ανάψει ακόμη και όταν προκύπτει κάποια ειδοποίηση. Έτσι η κατανάλωση μειώνεται.

 

Το Passbook γίνεται Wallet. Όταν έρθει η ώρα για το Apple Pay στην Ελλάδα θα έχει περισσότερη σημασία.

Το Passbook γίνεται Wallet. Όταν έρθει η ώρα για το Apple Pay στην Ελλάδα θα έχει περισσότερη σημασία.

 

 

Ευκολότερη αναβάθμιση

Θυμάσαι που το iOS 8 ήθελε πολύ ελεύθερο χώρο (4,58GB) για να εγκατασταθεί; Το iOS 9 χρειάζεται μόλις 1,3GB. Η αναβάθμιση είναι πιο απλή και για εκείνους που θέλουν να περάσουν από Android σε iOS 9 αφού νέα εφαρμογή της Apple φροντίζει την ασύρματη μεταφορά δεδομένων (επαφές, φωτογραφίες, video, μηνύματα, σελιδοδείκτες, ακόμη και το wallpaper) από την παλιά συσκευή στη νέα και προσφέρει μάλιστα και αρκετές ευκολίες. Όσες εφαρμογές της προηγούμενης συσκευής διατίθενται δωρεάν προτείνονται για εγκατάσταση, ενώ όσες είναι επί πληρωμή μπαίνουν στην Wishlist του App Store για να τις εντοπίσεις πιο εύκολα.

 

Θεμέλια και εξέλιξη

Το iOS 9 δεν έρχεται με άπειρες νέες λειτουργίες. Αυτές που φέρνει είναι μεν σημαντικές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι φέτος δυναμώνουν τα θεμέλια που μπήκαν πέρυσι με το iOS 8. Και το αποτέλεσμα; Φιλικότερο και γρηγορότερο λειτουργικό σύστημα. Χωρίς να μένει καμιά συσκευή “απ’ έξω”.

 

Μπορείς να δεις ακόμη